Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   10 / 25
(#) brueni hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és írjátok, hogy az áramerősség a lényegesebb. Esetleg megoldásnak jó lehet egy autóakku? Igaz, hogy csak 12 Volt, de 35-45 Ah-s aksi talán fel tud melegíteni egy méteres huzalt? Vélemény?
(#) gabrielflow hozzászólása Júl 4, 2012 /

Hello. Keresek *

* Nagyon sajnáljuk de eltévedtél, mi egy fórum vagyunk, nem szolgáltatók .
(#) mzozo95 hozzászólása Aug 15, 2012 /

Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni a jedicut beállításánál?
Beállítottam mindent, kb 20cm vágási területet szeretnék vágni, a MAXCOM_XP.dll-t állítottam be a kommunikációnál...

Hiba: Az lpt portra rákötöttem egy kis kártyát, amin a port bitjei ledekre vannak kötve( bc547 tranzisztorral). Amikor rákattintok a vágásra, majd ok, akor minden led felvillan, kis szünet, majd újra felvillannak, utána pár pillanat és lemegy a progressbar a vágásnál a programban, azomban minden led fekete... Gyakorlatilag nem jut ki az lpt-re semmilyen használható jel... Mi lehet ezzel a hiba?

Egyébként egy "HOMEMADE" habvágóhoz kellene, amihez majd saját megem építem az elektronikát(mechanika már kész), de sajnos itt elakadtam a jedikcuttal...
Valaki tudna segíteni?

Előre is köszönet!
Zoltán
(#) Ge Lee válasza brueni hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Fel. Annyira hogy izzószál lesz belőle. Egyébként valami ehhez hasonlót érdemes csinálni, ezen gondolkodom most.
(#) geri0920 hozzászólása Okt 20, 2012 /

Üdv!

Most a jövőhéten fogjuk a házat szigetelni... kb 240m2. Régóta olvasgatok az interneten ilyen hungarocell vágóval kapcsolatos fórumokat. Szeretnék én is csinálni egy ilyet!
Ahogy olvastam jó lenne hogyha trafóval menne ez a vágó.. Szerencsére van itthon egy ilyen
trafónk. Beraktam pár képet róla.
Tulajdonságai: 1fázis 50hz, Védelem gkm10/3 A, Gyártási éve 1986 , Teljesítmény 630VA,
kaposvári villamossági gyár tip: T 630.
Szerintem egy ilyen trafó elég lenne egy 1m-es szál melegítéséhez... Összetudom rakni.. csak azt az egyet nem értem hogy a szekunder tekercsre egyből rákötöm az izzószálat, vagy előtte valami védő áramkört is teszek rá.. Ja és ha kicsi lenne a trafó léccives segítsetek benne.
Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) Mike199999 hozzászólása Feb 4, 2013 /

Üdv!

Szeretnék készíteni egy habvágó készüléket. Van egy ilyen: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=588415 "forrasztó állomásom". Meg oldható lenne ezzel fűteni pl egy ellenálláshuzalt?
(#) erbe válasza Mike199999 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Kevés hozzá. Kisebb feszültség kellene és nagyobb teljesítmény. Legfeljebb 5-6 V a szekunderen és 120-250 VA.
Ez 48 VA, szerintem 24 V-on.
(#) bencsi23 hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok
Aszt szeretném kérdezni tőletek hogy egy habvágó,vagy nikecel vágót hogyan kell csinálni legalábbis a táp részét mert az ami magas.A maximum ami a legvastagabb nikecel lenne az 10cm
létszives ha valaki tud segitsen vagy egy rajzót küldene róla aszt meg köszönöm
előre is köszi nektek
(#) pittti válasza bencsi23 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Én annak idején egy csehszlovák pisztolypákát alakítottam át erre a célra. Ha jól emlékszem, akkor 12-13 cm 0,35-ös konstantán huzallal volt a legoptimálisabb (vastagabb huzallal jobban fűtött, de a trafó is melegedett - a vékonyabb huzal pedig nagyon hamar elégett).

Egy asztalba volt beépítve (közpén egy furaton átfűzve), úgy hogy 100x100 cm-es táblákkal kényelmesen lehetett vele dolgozni. Előrajzolva pedig egészen bonyolult dolgokat (grafikát, betűt) is szépen lehetett vágni vele.

Fotót sajnos nem tudok betenni róla, 3 éve költözködésnél eladtam helyhiány miatt.
(#) bencsi23 hozzászólása Márc 6, 2013 /

Köszönöm pittti
Értem akkor pákábol is meglehet csinálni.
Állitólagegy 12v os 1A os trafó is jó.Csak anyi a dolog vele hogy a keretre épitett cekászra rá kell kötni egy kapcsolóval ami csak akkor vák mikor a kapcs nyomod, de nem tudom mi igaz ebből
ha szerintem be is válna a trafó hamar le égne mivel zárlatot csinál a trafóba
szerintetek.
(#) vicsys válasza bencsi23 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Az ellenállás huzal- mint a neve is sugallja- fogyasztóként fog üzemelni és nem rövidzárként. Ha jól eltalálod a hosszát (ellenállását), akkor tényleg csak ennyi kell.
(#) pittti válasza vicsys hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Idézet:
„...Állitólag egy 12v os 1A os trafó is jó”

Nem jó. Ez csak 12 VoltAmper, azaz 12 Watt (mínusz a veszteségek). Ezzel még egy 1 centiméteres lemezt sem lehetne tisztességesen elvágni.
A pisztolypákák olyan 100W körüli teljesítményűek és mivel közel rövidzár körüli teljesítményleadásra vannak méretezve, nagyon jól terhelhetők. Valahol talán még megvan a táblázat ami alapján kiszámoltam, de olyan sokat számolni sem kell. Egy 2 cm-es ellenálláshuzal ellenállása nagyobb, mint a rézcsúcsé amivel a páka üzemel (bár így mint a neve is mutatja, csak pillanatüzemben használható).

Az általam készített összeállítással 65-70W volt a leadott teljesítmény, ezt tartósan tudta - jellemzően 3-5 cm-es polisztirol lemezeket vágtam vele, de a 10 cm-es is aláfért. Fél óra üzemidő után kezdett csak melegedni a trafó, ilyenkor pihentettem kicsit. A legtöbb esetben ez az idő bőven elég volt arra, hogy befejezzem amit csináltam.
(#) bencsi23 hozzászólása Márc 7, 2013 /

Köszönöm nektek
vicsys,pitti akkor pitty az általad készitett összeálitásodat meg csinálom amint beszereztem a hozzá valókat mert az tökéletes nekem az a fél óra
köszönöm nektek
szép napot
(#) Tillakata hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok! Én is pont most adtam a fejem egy hasonlóra, bár kontár vagyok elektronika terén, de a dobozolás tovább tartott, mint az elektronika felépítése
Egy kínai fényfüzér tápjából csináltam, ami 12V-20VA, tettem be egy kapcsolót, meg egy potit, a fűtőszál meg nem más, mint egy sima E1 gitárhúr (ami a legvékonyabb) kb30 cm-es darabja egy golyóstollból való rugóval megfeszítve. Ha a potit teljesen feltekerem, akkor túlságosan is izzik, de mivel nem tudtam, mennyire fogja bírni a szál, későbbiekben más szálhoz is jó lehet. Első próbára egy 6-7 cm vastag nikecell darabbal simán ment, kb 10 percet használtam, semmi melegedés, de a feszítést tökéletesíteni kell, a húr kicsit megnyúlt...
(#) djloui hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok én is már csináltam már habvágót, mint egy fűrész keret lécből az "U" betü tetején két csoki egyikbe a sima vége a huzalnak, a másikba egy rugóval előfeszítve kicsit mert a hőtől nyúlik az ellenállás huzal a rugó ilyenkor is feszesen tartja. A trafó 24V-os, 120cm-es szálon 5 amper folyik és nem piros a szál csak forró jól viszi a habot.
(#) Tillakata hozzászólása Márc 12, 2013 /

Nos, a következő a kérdésem (elektronikai szakbarbárként):
kicsit kísérletezgettem a feszültség/amper arányokkal, és a következőt nem igazán értem:
a már említett 12V 20VA-es táppal elvileg megy a dolog, csak kiváncsiságképp próbálgattam a még fellelhető dolgokat...
Kezem ügyébe került egy régebbi laptop töltő, aminek a kimenete 19V, 3,52A, na, gondoltam, ez bivaly, de ugyanazt a szerkezetet még csak fel sem langyosítja, csak épphogy!
Van ezekben valami rövidzár elleni védelem??? Vagy mi lehet ennek az oka???
(#) zolika60 válasza Tillakata hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Rátapintottál a lényegre. Van bizony.
(#) Tillakata válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

És megkerülhető valahogy?
Érdekel a dolog, elvileg abból ki lehetne csikarni valamivel jobbat
(#) Ge Lee válasza Tillakata hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Természetesen megkerülhető, ami a tápegység azonnali tönkremeneteléhez fog vezetni.

Egy gyári habvágó (kapcsolóüzemű) tápjának adatai: 12V-8A.
(#) Tillakata válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Amint már említettem, én kontár vagyok elektronika terén, viszont legalább érdekel a dolog
A tapasztalataim viszont azt mutatják, hogy 12V 8A az elég sok ehhez azzal kisebb túlzással már fát is lehet vágni!
(#) erbe válasza Tillakata hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

0,1-es ellenálláshuzallal, 1 A-rel is lehet habot vágni. Igaz, nem méter hosszban és türelem is kell hozzá.
Szerintem higgy annak, aki ezt tanulta! Amint tapasztalom, sikeresen vizsgázott is belőle.
(#) pittti válasza erbe hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Szerintem az a 0,1-es huzal nagyon hamar elég.
Ha pedig egy kicsit is jobban nekinyomja az anyagot, akkor szakad.

Írtam, nálam a 0,35-ös huzal vált be. Jól fűtött (pedig nem volt vörös), a rugós feszítés hatására sem nyúlt meg, aránylag gyorsan és szépen lehetett vele dolgozni - nem göbösödött, szép síma volt a vágás. (reklámbetűknél ez alapkövetelmény)
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
(#) erbe válasza pittti hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Negatív példaként említettem. Ott a végén a "". No meg a kísérőszöveg.
(#) pittti válasza erbe hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Bocs, igazad van - ezt benéztem.
(#) Tillakata válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Szerintem megpróbálom egy pc táppal, azzal kb bármilyen 0,1 és 0,6 közti "drótot" kellóképpen fel fogok tudni hevíteni, így nem kell azon sakkozni a jövőben, ha elszakadt a szál, milyen "drót" legyen a következő, egy potival be lehet lőni hozzá
(#) Tillakata válasza Tillakata hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Közben fejlesztgettem a dolgot, de tönkrement a poti, viszont egy pc táp egy 12v izzóval tökéletesen megfelelő, legalábbis eddig ))
(#) pittti válasza Tillakata hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Nagyteljesítményű huzalpotenciométert kellene használni (hiszen a teljes fűtőáram áthalad rajta), de lehet hogy nem tudod a szükséges teljesítményűt beszerezni - akkor pedig nem lesz hosszúéletű. Egyszerűbb lenne váltóáramú trafóról üzemeltetni, akkor egy fázishasításos, triakos vezérléssel könnyebben megoldható lenne a szabályzás. De szerintem ezzel csak túlbonyolítod.

Ha jól ki van számolva, egyszer be van lőve akkor semmi szükség potméterre, a megfelelő huzalból pedig bespejzolod a kellő mennyiséget. Nekem napi szintű használat mellett hónapokig kitartott egy fűtőszál, évente talán ha háromszor kellett cserélni. A beszerzett 10 méter huzalnak több mint a felét továbbadtam a géppel együtt - az új tulajnak remélhetőleg még hosszú évekig kitart.

Hidd el, nem egy bonyolult dolog elkészíteni - az enyémet rövidebb idő alatt megcsináltam, mint amióta itt tépjük a szájunkat. Pedig fa és vasmunka is volt vele rendesen - asztalba beépíteni, zártszelvényből keresztáthidalót készíteni, fúrni, bekábelezni, összeszerelni, lefesteni - mégis meglett alig egy hét alatt. És még nagyon pofásan is nézett ki, dolgozni pedig öröm volt vele.
(#) k hozzászólása Márc 20, 2013 /

Képed va a gépről?
(#) pittti válasza k hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Fentebb már írtam, hogy több éve eladtam a gépet költözködéskor. Akkor nem csináltam róla fényképet (nem kellett), most meg már nem tudok.

De könnyen el lehet képzelni - 200 x 120 cm-es asztallap, a közepén egy 20 mm-es furat (ez alatt volt a fűtőszál alsó rögzítése), a furat felett volt a 200 cm-es áthidaló 15 cm-el az asztallap felett. Ez is át volt fúrva a közepén (ugyanis ebben futott a felső hozzávezetés), és itt volt a felső tartó a feszítőrugóval. Az asztallap alsó részén volt egy kis tartókonzol, itt volt az elektronika és a hálózati bekötés. A fűtőszálhoz a hozzávezetések 4 mm keresztmetszetű rézvezetékkel voltak megoldva, a trafó egy csehszlovák pisztolypákából lett átalakítva (6,3V, 100W). Örökéletű darab volt, hiszen magamnak készítettem és nem számoltam vele hogy valamikor majd eladom.
(#) doki1980 hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Üdv urak!
Kis segítség kéne. Kandhal /ellenállás/ huzallal szeretnék heveder anyagot darabolni.
Ilyet: Bővebben: Link

Milyen vastag huzal kéne ehhez? Milyen , mekkora táppal kéne üzemeltetni?
Ilyen jó lenne? http://elektrob.superwebaruhaz.hu/item/76008
Előre is köszi a segítséget.
Következő: »»   10 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem