Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1951 / 3985
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Hello!
Ez nem rajz, csak egy "hatásvázlat", hogy a csengő és a gép közé kell valami. Egy tranyót a bázis emittere között vezérelünk, egy drót meg nem drót a kettő között. Csak a víz tud egy csövön folyini, de még ahhoz is kel csatorna, vagy valami ahova elfolyik. Áramnál, meg főleg..
De azt kell tisztázni, hogy a PC GND pontját közösíteni kell, a csengő (lehetőleg GND) pontjával. Ekkor a csengőnél milyen feszültség/terhelőáram/tartós vagy impulzusjel nyerhető ki. A kapcsolást ez után lehet kitalálni.
üdv!
(#) proli007 válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Hello! Az a jó, hogy vélhetően Te tudod miről "beszélgetünk", de én nem. Az hogy mi hogyan működik, azt a kapcsolás működés igénye, tápfeszültség és egyebek határozzák meg. Ilyen nincs, hogy "Elvileg ez egy PNP tranzisztoros alapkapcsolás". Mert egy tranyót, számtalan változatban lehet bekötni, de ahhoz legalább ismerni kell mit szeretne az ember. Mert az igaz hogy a PNP tranyó pozitív irányú feszültségre zár, de a többi lába hogyan-hová van bekötve, a pozitív feszültség mekkora, mihez képest (melyik áramköri ponthoz képest) jelenik meg, az nem mindegy.
Valamint egy tranyót a bázis-emitteréhez képest vezérlünk. De pont ezért, nem csak a bázist lehet vezérelni.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
(#) dd9212 hozzászólása Márc 23, 2013 /

Van egy teljesen új 1 napos 5 voltos usb adapterem amit az újonnan vásárolt routerrel kaptam, az a baj hogy nagyon ciripel ha fogyasztás van rajta, aludni nem lehet tőle.
Hogyan lehet javítani, mit kell keresnem?
Rákérdezek még mielőtt szétszedem.

kösz
(#) kaqkk válasza dd9212 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Cseréltesd ki garanciában
(#) tacsika86 hozzászólása Márc 23, 2013 / 1

Sziasztok!

Van két DRV felvevőm az egyik a házban van a másik a melléképületben.Melléképület van felszerelve kamerával és a házból akarom nézni és ha lehetséges akkor nem szeretnék kábelt kifeszíteni vagy ásni a két ház között.Kérem segítsetek ha tudtok.Több megoldás is érdekel.
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Szia!
Értem. Rá tudnál nézni erre a kapcsolásra? Leírom a kívánt működést: Először a fet bekapcsol, majd áramot enged át a tekercsen, amikor a tekercs árama elérte a kívánt maximális értéket (K2 komp.), akkor lezárja a fetet (monostabilon keresztül) majd a monostabil a tranziens jelenségek miatt és a K1 komparátor "van önindukció" figyelése lezárva tartja a fetet, amíg véget nem ér az önindukciós jelenség és a folyamat kezdődhet elölről. Mennyire működőképes így? OPA-nak és komparátornak mit ajánlanál, ami egy tokban van? (LM324?)
K1 komparátor invertáló bemenete egy kicsit magasabb pontra kerülne, mint a tápja, a neminvertáló pedig úgy figyelné az önindukciót, hogy a feszültség a tekercs végén meghaladja e a dióda nyitóáramát vagy nem (feszosztó nem jó, mivel univerzális kapcsolás révén, nagyon alacsony is lehetne a bemenő (max. 200V) feszültség.
A probléma, hogy a tekercs 200H-ig változhat és a bemenő feszültséget is kb. 10-200V-ig gondoltam.
(#) cupika97 hozzászólása Márc 23, 2013 /

Sziasztok! Elore bocsi a helytelen írásért. Kibeleztem egy infra adó-vevot egy laptopbol. Az a kérdésem hogy a kivezetések milyenek, USB, vagy IR header az alaplapra, vagy eggyik sem. Koszonom.
szerk: kép kijavítva
(#) inci88 válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Szia! Szerintem egyik sem. Ha ez egy HP Omnibook 4100-es, p2-es laptopból származik, akkor soros adatátvitelt használt. A megszakításoknál találtam, a szervízkönyvben: "3 - Free (or COM2 infrared port, if enabled)" (A szervizkönyv)

Tehát soros porton kommunikált, de láb kiosztást nem találtam hozzá.
(#) cupika97 válasza inci88 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Valamilyen GERICOM-ban volt.
(#) mps válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Próbáld meg ez alapján lekövetni a nyákot. Így sikerülhet azonosítani a kivezetéseket.
(#) cupika97 válasza mps hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Nem nagyon sikerult.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 23, 2013 1 /

Ezeknek az IC-knek nem találom az árkategóriáját és a beszerezhetőségét:
cd2025cd
cd2025ce
cd2025cp *3
f4558
Tudnátok segíteni?
(#) zolika60 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Egyet megkerestem próbaképp. Szerintem a kugli a barátod.
(#) jani1987 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2013 1 /

És az hogy mennyibe kerül? Mert a hestorba nem találtatik. Valami magyar oldal?
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Hello! Te most tényleg úgy gondoltad, hogy kitalálsz valamit, én meg fejből "adok rá garanciát"? Mert az nem fog összejönni. Majd Te kikísérletezed amit szeretnél.
Annyit tennék hozzá, hogy a K2 bemenete nem jól van bekötve, K1 meg azonnal tönkremegy, ha a Fet bekapcsol, a snubber meg nem jó, mert nincs amin elnyelődik az energia. Amúgy a téma a "DC/DC topikos kollégákra" tartozik..
üdv!
(#) jani1987 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Na meg azért kérdezem, mert behalt az 5.1-esem és csak 3.0-ba üzemel.

A helyettesítője van ott is.
(#) mps válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Ha figyelmesen elolvasod Zolika60 linkjét észreveszed, hogy az a TEA2025, ami pedig már van a Hestore-ban is, kemény 100Ft.
(#) jani1987 válasza mps hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Valamiért én megrögzötten szoktam ragaszkodni ahhoz, hogy amit kibontok ahhoz egy ugyanolyat tegyek be.
(#) mps válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

A kettő közt leginkább csak a gyártó lesz a különbség.

Nem muszáj ennyire szigorúnak lenni. Az eredeti végül is elpusztult, tehát a helyettesítő csak jobb lehet.
(#) janos14 hozzászólása Márc 23, 2013 /

Sziasztok
Van nekem egy olyan hangszorom amin nincs füllhalgato begyugo és szerétnek rá teni!
(#) jani1987 válasza janos14 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Mi a kérdés? Ha az amire gondolok, akkor egy sztereo kimenet, meg elé ellenállás. Már csak ki kell számolni mekkora.
(#) janos14 hozzászólása Márc 24, 2013 /

Hogy lehetne ra teni begyugot!
(#) tacsika86 hozzászólása Márc 24, 2013 /

tudtok akkor nekem segíteni amit leírtam
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) kadarist válasza tacsika86 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Szia!
Vegyél rádiós kamerát, ahhoz nem kell vezeték.
(#) jani1987 válasza janos14 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Vegyél a boltba egy 3.5-es sztereo jack aljzatot és azt rögzítsd. A helyét egy fúróval kivágod. A kimenet és a végfok közé pedig egy kisebb panelen megépíted az áramkört. Csak egy soros bekötés kell, semmi extra. Mellesleg egy váltó kapcsolót javasolt betenni.
(#) Csupasz hozzászólása Márc 24, 2013 /

Sziasztok
Szeretnék autóba beépíteni egy 5m Hosszú RGB szalagot.A vezérlésének a tápja 12V.Szerintetek építsek elé egy 12V stabkockát, vagy ráköthetem így is az autó hálózatára?
Van valakinek tapasztalata?
Köszönöm!
(#) blackdog válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Áramgenerátort tégy elé ne stab kockát.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Szia!
Ebben az esetben talán jobb választás a feszültséggenerátor, mert az áramot nem biztos, hogy korrekt módon be tudja lőni.
Következő: »»   1951 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem