Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Van egy autóba való egyutas kerek hangszóróm,de nincs rá írva sehova,hogy hány Wattos,illetve semmi típusszám vagy ilyesmi,csak annyi,h 4 Ohmos ellenállású. Hogy tudhatnám meg róla, h hány Wattot bír el? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv,Fruzs
Szia! Egy autós hangszóró 4W-tal általában terhelhető. Ha nagyobb, például 16cm átmérőjű akkor akár a kétszeresét is elbírja.
Rendben, szétkapom, megnézem, aztán megbeszéljük.
Ezt még nem próbáltam... majd ma
Igen más a cél!
Egy gondolatmenet által szeretném átalakítani. Kvázi kísérlet okán...
Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani ,hogy a 102 és a 3302 jelzésü SMD ellenállásnak mekkora az értéke?
1000 (1K) és 33000 (33K)
Vagy esetleg rámérsz multiméterrel.
Nem! Itt nézz szét.
Köszi, egyenlőre ez a megoldás rajtam is segített. A fekete részt hígítóval letöröltem, nem jött vissza 6 óra alatt, talán sikerült orvosolni a problémát
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013
Sziasztok!
Lehet tudni, hogy feher szinu nyaklapot lehet kapni valahol, hasznaljak ezt meg?
Ha nem is kapható befestheted magadnak. Bővebben: Link
Üdv!
Egy 5.1-es rendszer táptrafója megadta magát (megszakadt a melóba primer). 2x12V + 1x10V -os szekunderei vannak. Sikerült beszereznem egy toroidot, aminek a szekunderei 2x16,5V + 1x14V + 1x9,5V + 1x25V + 1x4V -ot adnak. Ahogy nézem a panelt, a greatz-híd után 25V-os kondik sorakoznak, így - bár a TDA2030A -s végfokok bírnák- valószínűleg nem volna egészséges így rákötni. Kérdésem, hogy hogyan tudnám egy kissé (1-2V-nyit) csökkenteni ezt a feszültséget a legegyszerűbben? (a trafó szétszedése nélkül). Például egy-egy dióda a greatz-híd elé lecsökkentené-e eléggé, de brummos lenne-e tőle? Vagy, pl a 25V-os részt ha sorba kötném a primerrel, csökkenne-e eléggé a 2x16,5-ös, bár ez lehet hogy életvédelmileg nem a legjobb megoldás... Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Szia!
Esetleg nem a primer tekercs hőbiztosítója szakadt meg az eredeti trafónál? Ezt a hibát egyszerűen lehet javítani.
Kerestem én is, de nincs benne hőbiztosító. (Ha jól sejtem direkt alultervezett...)
Sziasztok!
Ki tudtam menteni egy elromlott TVből egy nyáktrafót. Viszont nem világos számomra, hogy ez a 9V 1.2VA, amit lead ez váltakozó áram? Ha teszek az egyik 9V-os lábára egy pl 1N4148-as diódát, akkor már használhatom egyenáramként? És így is megmarad az 1,2A ugye? Remélem nem írtam nagy butaságot. Előre köszönöm a segítséget!
Elnézést a dupla hsz-ért, de már nem tudtam szerkeszteni az előzőt. Egy stabilizált, tiszta 9V-os tápegységet szeretnék belőle készíteni. Használható szerintetek ez erre a feladatra?
Szia! Természetesen váltó, hiszen a trafó csak válótón működik.
Az 1,VA az nem áram, hanem összes teljesítmény, váltóáramon 3 féle teljesítmény van: hatásos, ennek a mértéke a Watt, összes, ez a VA (VoltAmper) éa a meddő, ez a VAr (VoltAmper reaktív), ezek között az összefüggés: VA=gyök (Watt2+VAr2), (bocsi, hogy mértékegységet írok, talán érthetőbb). Tehát itt az áram közelítőleg:1,2/9=0,13A ami inkább 0,12A.
Attól függ mekkora áram kell, 100mA-ig jó, de nagyon határeset egy sima stab ic-nek, inkább LDO-val kellene.
Köszönöm a gyors választ! Tehát ha jól értelmezem, akkor ezzel a kapcsolással sem tudnám használni gitár effekt pedál táplálásához? A linkelt kapcsolásból elhagynám a trafó részt és csak ami a diódák után van, azt építeném hozzá.
Mekkora áram kell az effektednek? A diódák is kellenek, az 1N4148 nem igazán jó ide. A stabilizátor ic-t ki kell cserélni low drop ra.
A feszültséggel az a gond, hogy 9V-al számolva így néz ki: 9*1,41=12,6V a csúcsfeszültség, erre töltődne a puffer ha nem lenne ott még 2 dióda, de miattuk nem lesz csak 12,69-1,4 =11,2V. Az LM317-nek pedig 100mA mellett is kell legalább 2V plusz a bemeneten, hogy működjön, így marad 0,2-0,3V tartalékod, ez viszont kevés a hálózati ingadozások miatt. A low drop stabok megelégszenek 150-200mV-al is.
Még nem tudom, mert most akarok majd építeni egyet de majd kellene legalább 500mA. Elvetem ezt az ötletet Az előbb találtam itthon egy 10V - 1,2A (12VA) nem stabilizált tápot. Ebből lehetne építeni egy 9V-os stabilizáltat?
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Az előző hozzászólásomban leírtam mi kell ahhoz, hogy működjön. Ha az a 10V már egyen, ami kijön a tápodból, akkor az kevés. Amúgy ez is durván 1 Ampert bír, van neki hatásfoka, valamint ez nem is a hatásos teljesítmény, neked pedig azzal kell számolni, a VA-t szorozd meg ilyen kis trafónál 0,8-al, ez közelítőleg használható értéket ad.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Értem, köszönöm. Akkor szerzek valami nagyobb tápot kiindulásként.
Azt akarom kerdezni hogy ha van mongyuk olyan hogy C1,2 100nF MON az mit jelent hogy az a kondi elektrolitikus vagy normális??
Szia, a MON az nem tudom mit jelent, de a 100nF az fóliakondenzátornál járatos érték, de amúgy a kapcsolási rajzban a szimbólumával is ábrázolják.
Mellékelek egy képet , amit itt találsz. ÜdV!
Adj meg egy forrást, hol láttad. Lehet hogy valami rövidítés, például monolit, és akkor kerámia kondenzátorról van szó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |