Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen. Én is így kalibráltam be az én forrasztóállomásomat.
Jó, nyilván nem elegáns megoldás. De a CMOS sem szereti, mert egy kis hazárd elég ahhoz, hogy rövidre záródjanak. De szerintem ez relatív kis frekvencián nem számottevő egymásranyitás (%-ban).
Jó, de egy LED meghajtásához elég egy tranzisztor: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Hello! Úgy 40 évvel ezelőtt még készítettünk ilyen áramkört tranzisztorokból, de manapság már nem érdemes. Egy CD4040 IC tokban 12 ilyen egymásután kötött bináris számlálót találsz. üdv!
Melyikre gondolsz? Több is van az oldalon és némelyik össze vissza változik.
Hello! Gondolom BC547-et szerettél volna írni, de elvileg működhet 4,5V-on.. üdv!
Szia!
Tényleg nézd meg a hőbiztosítékot. A primer tekercs felszínére szokták rászorítani, de kibányászható letekerés nélkül. Viszont valószínűleg annak is megvan az oka, hogy elszállt. Feltéve, hogy azzal van a baj.
Szia!
Nagyon szépen fog villogni és az időközt meg majd úgyis meglátod.
Csak azért kérdezem, mert öszeraktam és folyamatosan világít. Az időköz rövid, vagy inkább rosszul csináltam raktam össze?
Inkább rosszul raktad össze. A tranzisztorok nem azonos fajtájúak!
Hello.
Nem kezdő vagyok, de mégsem értem Készítettem egy futófényt (léptető motor teszter lenne fél lépést tudna), NE555 ütemadó, CD4017 léptető, s a kimenetén IRF540. Na most nálam a terv úgy volt, Q0, Q0+Q1, Q1, Q1+Q2, Q2, stb. A lényeg 1n4148 diódákkal közösítettem össze mikor mind 2 kimenet aktív legyen. Elméletben működne is, de valóságban valamiért nem nyit ki a dióda. Fix 12v ot kapnak az IC-k. Volt hogy tettem a fet lábára testre ellenállást is, 1K-t hogy hátha nem folyik elég áram, de semmi. Szerintetek?
Szia! Három szomszédos kimenetet diódázz össze!
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy tranzisztoros monostabil multivibrátornál lehetséges a több órás időzítés?Olyan 4 - 5 óra időzítésre gondoltam.
Minden lehetséges, csak jó drága lesz a végén...
Ilyen időzítést inkább számláló IC(k) beépítésével érdemes megoldani.
Letudnád írni bővebben , hogy szokták számláló ickkel , vagy nincs valami rajzod?
Azt jó lenne tudni, mire kell neked az időzítés?
Öntöző vezérlőhöz kéne.Úgy gondoltam , hogy beállítanám az alkonyat kapcsolót , amikor besötétedik(kb 8órára) , és onnan még időzíteném olyan éjfélig.Azért nem az alkonyat kapcsolóval állítom be , mert egy idő után besötétedik teljesen , szóval szerintem nem tudnám beállítani csak alkonyatkapcsolóval , hogy kb éjfélkörül indítsa a locsolókat.
Inkább hajnalban locsolj - jobb a növényeknek, ha nem nedves párában töltik az éjszakát, kisebb az esélye a gombás megbetegedésnek. Egy mechanikus kapcsolóra 1000 Ft alatt van.
Ebben az esetben a fény megjelenése adhatja a indítójelet, nem kell több órát várni. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Vagy inkább műtsél meg egy ébresztős rádiót, ha pontos időpontot szeretnél. Mire elkészítesz egy ilyen hosszú idejű időzítőt, kb annyiért kapsz egy olcsót.
Ott a baj, hogy nem nyit ki a dióda! Nincs a kimenetén semmi, és vatta újak.
Multiméterre kötve sem? Volna egy ábrád, hogyan helyezted el?
Úgy tünik túlterhelődik a 4017. Síma kimeneten 11V mikor a diódás kimenet aktív 1,8V az IC lábán, pedig a fetek nem terhelhetnek nagyon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |