Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   475 / 845
(#) _vl_ válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Nem, lehet szakadás is. Meg hidegforrasztás is.
A sípolós multiméter a barátod
(#) nagysasy válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Nincs se zárlat se szakadás a panelen.
(#) nagysasy válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Nem tudok rájönni hol lehet a hiba.
(#) proli007 válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Hello! Nem "rájönni" kell, hanem mérni és az alapján következtetést levonni. A vaktyúk effektus nem mindig célravezető.. üdv!
(#) nagysasy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Nincs több ötletem már.
(#) _vl_ válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Nem ötlet kell ide. Minden ponton meg kell mérni a feszültségeket, megnézni a kapcsolást, és eldönteni, hogy hol nem stimmelnek a feszültségek, hol nem stimmelnek az összefüggések. Ahol az eltérés van, ott lesz legalább egy hibás alkatrész vagy hibás bekötés.
(#) nagysasy válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Már egyszer szétszedtem és újra összeraktam. Minden alkatrész kimérve.
(#) proli007 válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Nem érted, hogy nem az alkatrészeket kell méregetni, hanem üzem alatt a feszültségeket! Ha a refrencia meg van, meg kell nézni hogyan jut el a szabályzó erősítőre, majd a kimenetről a visszacsatolt jel a szabályóra. Esetleg a szabályzó kimenti jele a végfokozatra elkerül-e. Ennyi az egész és nem több.. üdv!
(#) nagysasy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

De értem én.
(#) l48 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Kicsit eltérve az adott témától, kérdezném, hogy van e mód ennek a tápnak az 50V -ra való kiterjesztésének.
(#) Alkotó válasza l48 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Van.
Igyekeztem részletesen összefoglalni az ezzel kapcsolatos tudni/tenni valókat.
50V-hoz 2-2,5A-nél nagyobb áram-maximuot nem javaslok választani.
(#) l48 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Köszönöm a gyors választ a 2.5A még megfelelő lenne.
(#) nagysasy hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Örömmel jelentem hogy a táp elindult. Köszönet mindenkinek a segítségért.
Most már csak az a baj vele hogy a panelmérő nem reagál sem a feszültségre sem az áramerősségre. Mi lehet a baja?
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) nagysasy válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Az Alkotó féle panelműszerről van szó. Azon ugye rajta vannak a mérés osztói? De ha jól nézem a labortáp panelján is rajta vannak ezek az osztók nem?
(#) Ghoost válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Eloszor is gratulacio!
S mi volt a gond végül?
Igen mind ketto rendelkezik az osztokkal ha beepitetted.
Em a muszeren levoket hasznaltam, es a tapegseg megfelelo pontjain rovidzart alkalmaztam.
(#) Aldure hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Üdv mindenkinek!Rakok fel pár kapcsolási rajzot 1 labor tápról. 0-31V és 0-5A HA valaki kedvet kap hozzá építse meg.Én is ezt használom csak én meg vásároltam.
(#) nagysasy válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Köszönöm. Végigmértem a panelt és a 2 db Bc tranyót mérve rájöttem hogy mind a kettő szakadt. Pedig vadi újak voltak . Na mindegy. Köszi a segítséget mindenkinek. Egyébként remek a tápegység.
(#) szabolcsx hozzászólása Ápr 23, 2013 /

Sziasztok, belefogtam a saját labortápegységem építésébe. Egyenlőre csak ISIS Proteusban dolgozom de egy problémába ütköztem. Ha a tápegységemre fogyasztót kötök, a kimeneti feszültség és a fővezérlő tranzisztornál a bázison áthaladó feszültség leesik. Kellene valami stabilizátor vagy egy kapcsolás ami a korrigál, de az interneten de csak LM1084-es IC-n alapuló kapcsolásokat találtam. Tranzisztorokkal szeretném megoldani, csak azok vannak itthon és érdekelne, hogy mégis hogyan lehet megoldani. Mellékelem a kötési rajzot és a szimulátor fáljt is.
(#) pucuka válasza szabolcsx hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Ha visszább olvasol, megtalálhatod, hogy milyen követelményeket kell kielégítenie egy labortápnak nevezhető szerkezetnek.
A kapcsolásod még csak tápnak sem igen nevezhető, mert nincs benne szabályzás, csak vezérled az áteresztő tranzisztort.
A szabályzáshoz szükséges egy hibajel, ami vezérli a szabályzó elemet (áteresztő tranzisztort). Ezt a hibajelet lehet előállítani egy stabil referencia feszültség, és a kimeneti feszültség különbségéből, ami kellően erösítve vezérli az áteresztő tranzisztort.
A kapcsolásodban nincs megoldva a kimeneti feszültség érzékelés, sem a különbség képzés. (a labortáphoz hozzátartozik a kimeneti áram érzékelése, és a kimeneti túlfeszültség védelem is)
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013
(#) RBalázs válasza fordkapcs hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Szia köszönöm a véleményed, igen igaz ennél egyszerűbb is van. De az áram szabályozásból adódott, hogy ha sikerül rövidre zárnom akkor az mindent vihet.
(#) nagysasy hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Sziasztok! Az Alkotós féle táppal annyi gondom lenne,hogy a panelműszer felé nem ad ki feszültséget. Miért van ez?
(#) _vl_ válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Mondjuk mert nem kötötted be. Hülye kérdésre hülye válasz...
(#) nagysasy válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Be van kötve
(#) HA5AWS válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Szia!
Ha multiméterrel rámérsz a pontokra visszfele menve a táp kimenetig, minden rendben?
Miket mértél? Hol akad el a feszültség, a kimeneten van-e, és még rengeteg megvizsgálandó kérdés...
Gábor
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) nagysasy válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ma már nem mer ahhoz ki kell vennem a nyákot de holnap megmérem. Annyi még hogy 34 V-os bemenő feszt. kap de annyi is jön ki nem lehet tovább szabályozni.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Akkor mi a jó (ha nem lehet a kimenetet szabályozni)?
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

A kimenetet lehet szabályozni de 27 V bemenővel is 34 V jön ki,meg 36 V bemenővel is annyi.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ha a 27V-os bemeneti feszültségből ez a kapcsolás 34V-ot csinál, akkor valami olyat sikerült létre hoznod, amit a NASA is nagyon szeretne birtokolni.
Ez alól kivétel, ha a 27V az váltó, mert akkor teljesen normális a működés.
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Na ennek örülök Pesze a 27 V váltó
(#) Ghoost válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Allaspontom szerint, mindegy, hogy 27VAC vagy 34VAC a bemenod.
A feszultseg max kimeneti erteke fugg a REF-bol(9,9v) P4-el beallitott ertektol is.
Ha 27VAC betap mellett allitottal 36VDC-t akkor ha 36VAC-t kapcsolsz ra a kimenet ugynugy 36v marad. De lehet, hogy bolondsagot irtam? .........parasztilogikammal gondolkodtam
Következő: »»   475 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem