Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Nem, lehet szakadás is. Meg hidegforrasztás is.
A sípolós multiméter a barátod ![]()
Hello! Nem "rájönni" kell, hanem mérni és az alapján következtetést levonni. A vaktyúk effektus nem mindig célravezető.. üdv!
Nem ötlet kell ide. Minden ponton meg kell mérni a feszültségeket, megnézni a kapcsolást, és eldönteni, hogy hol nem stimmelnek a feszültségek, hol nem stimmelnek az összefüggések. Ahol az eltérés van, ott lesz legalább egy hibás alkatrész vagy hibás bekötés.
Már egyszer szétszedtem és újra összeraktam. Minden alkatrész kimérve.
Nem érted, hogy nem az alkatrészeket kell méregetni, hanem üzem alatt a feszültségeket! Ha a refrencia meg van, meg kell nézni hogyan jut el a szabályzó erősítőre, majd a kimenetről a visszacsatolt jel a szabályóra. Esetleg a szabályzó kimenti jele a végfokozatra elkerül-e. Ennyi az egész és nem több.. üdv!
Kicsit eltérve az adott témától, kérdezném, hogy van e mód ennek a tápnak az 50V -ra való kiterjesztésének.
Van.
Igyekeztem részletesen összefoglalni az ezzel kapcsolatos tudni/tenni valókat. 50V-hoz 2-2,5A-nél nagyobb áram-maximuot nem javaslok választani.
Köszönöm a gyors választ a 2.5A még megfelelő lenne.
Örömmel jelentem hogy a táp elindult. Köszönet mindenkinek a segítségért.
Most már csak az a baj vele hogy a panelmérő nem reagál sem a feszültségre sem az áramerősségre. Mi lehet a baja? A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Az Alkotó féle panelműszerről van szó. Azon ugye rajta vannak a mérés osztói? De ha jól nézem a labortáp panelján is rajta vannak ezek az osztók nem?
Eloszor is gratulacio!
S mi volt a gond végül? Igen mind ketto rendelkezik az osztokkal ha beepitetted. Em a muszeren levoket hasznaltam, es a tapegseg megfelelo pontjain rovidzart alkalmaztam.
Üdv mindenkinek!Rakok fel pár kapcsolási rajzot 1 labor tápról. 0-31V és 0-5A HA valaki kedvet kap hozzá építse meg.Én is ezt használom csak én meg vásároltam.
Köszönöm. Végigmértem a panelt és a 2 db Bc tranyót mérve rájöttem hogy mind a kettő szakadt. Pedig vadi újak voltak . Na mindegy. Köszi a segítséget mindenkinek. Egyébként remek a tápegység.
Sziasztok, belefogtam a saját labortápegységem építésébe. Egyenlőre csak ISIS Proteusban dolgozom de egy problémába ütköztem. Ha a tápegységemre fogyasztót kötök, a kimeneti feszültség és a fővezérlő tranzisztornál a bázison áthaladó feszültség leesik. Kellene valami stabilizátor vagy egy kapcsolás ami a korrigál, de az interneten de csak LM1084-es IC-n alapuló kapcsolásokat találtam. Tranzisztorokkal szeretném megoldani, csak azok vannak itthon és érdekelne, hogy mégis hogyan lehet megoldani. Mellékelem a kötési rajzot és a szimulátor fáljt is.
Ha visszább olvasol, megtalálhatod, hogy milyen követelményeket kell kielégítenie egy labortápnak nevezhető szerkezetnek.
A kapcsolásod még csak tápnak sem igen nevezhető, mert nincs benne szabályzás, csak vezérled az áteresztő tranzisztort. A szabályzáshoz szükséges egy hibajel, ami vezérli a szabályzó elemet (áteresztő tranzisztort). Ezt a hibajelet lehet előállítani egy stabil referencia feszültség, és a kimeneti feszültség különbségéből, ami kellően erösítve vezérli az áteresztő tranzisztort. A kapcsolásodban nincs megoldva a kimeneti feszültség érzékelés, sem a különbség képzés. (a labortáphoz hozzátartozik a kimeneti áram érzékelése, és a kimeneti túlfeszültség védelem is) A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013
Szia köszönöm a véleményed, igen igaz ennél egyszerűbb is van. De az áram szabályozásból adódott, hogy ha sikerül rövidre zárnom akkor az mindent vihet.
Sziasztok! Az Alkotós féle táppal annyi gondom lenne,hogy a panelműszer felé nem ad ki feszültséget. Miért van ez?
Mondjuk mert nem kötötted be. Hülye kérdésre hülye válasz...
Szia!
Ha multiméterrel rámérsz a pontokra visszfele menve a táp kimenetig, minden rendben? Miket mértél? Hol akad el a feszültség, a kimeneten van-e, és még rengeteg megvizsgálandó kérdés... Gábor A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Ma már nem mer ahhoz ki kell vennem a nyákot de holnap megmérem. Annyi még hogy 34 V-os bemenő feszt. kap de annyi is jön ki nem lehet tovább szabályozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Akkor mi a jó (ha nem lehet a kimenetet szabályozni)?
A kimenetet lehet szabályozni de 27 V bemenővel is 34 V jön ki,meg 36 V bemenővel is annyi.
Ha a 27V-os bemeneti feszültségből ez a kapcsolás 34V-ot csinál, akkor valami olyat sikerült létre hoznod, amit a NASA is nagyon szeretne birtokolni.
Ez alól kivétel, ha a 27V az váltó, mert akkor teljesen normális a működés. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Na ennek örülök
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Allaspontom szerint, mindegy, hogy 27VAC vagy 34VAC a bemenod.
A feszultseg max kimeneti erteke fugg a REF-bol(9,9v) P4-el beallitott ertektol is. Ha 27VAC betap mellett allitottal 36VDC-t akkor ha 36VAC-t kapcsolsz ra a kimenet ugynugy 36v marad. De lehet, hogy bolondsagot irtam? .........parasztilogikammal gondolkodtam A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |