Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   271 / 979
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

De legalább megtudja, valószínű be van kötve. Igazad van látatlanban nincs biztos tanács.
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Sajnos ez így is van. Mert ha még sincs FI, és szabálytalanul a nulla van a bekötve védővezető gyanánt a konnektornál mint oly sok esetben, akkor is égni fog a lámpa, csak éppen nem jelenti azt, hogy rend is van ott..
(#) Falabu válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Mikor bedugtam a zárlatos elosztót, nem a benti biztosíték oldott le, hanem a lakáson kívül egy dobozban lévő cucc. Gondolom ez lenne a FI-relé?
(#) szamóca válasza Falabu hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Ha van rajta TEST nyomógomb, akkor FI.
(#) proli007 válasza Falabu hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Hello! Ha elfogadsz egy tanácsot, maradjunk annyiban, hogy a védőföldelésnek életvédelmi szerepe van. Ennek ellenőrzéséhez/javításához olyan ember kell, aki ért hozzá, nem olyan aki most szeretné kitalálni mi micsoda.. üdv!
(#) Szirty válasza Falabu hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Helló Falabu!

A nulla bontó bontásával és hurokellenállás mérésével van erre mód, de ilyet te ne csinálj! Hívj szakembert!
(#) proba válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Idézet:
„nulla bontó bontásával”

Az magánháznál ritka mint a fehér holló...
(#) Szirty válasza proba hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Helló proba!

Idézet:
„Az magánháznál ritka mint a fehér holló...”

Remekül megragadtad a lényeget.
Ezzel együtt is s nulla és a föld kapcsolódási pontjának szétválasztásával (a nulla vezető PEN-ről való átmeneti leválasztásával) lehet a dolgot megvalósítani a legkönnyebben.

(Mellesleg errefele minden lakásban van nulla bontó amiről tudok.)
(#) baloghkrisztian válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ha a Fi relét csapta le akkor koránt sem biztos, hogy fázis-föld zárlat van mivel a fi relé a nulla és föld zárlatnál is le kell hogy oldjon mivel erre szolgál a kis okos.
(#) Falabu válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Szia, nem áll módomban olyan dolgohoz nyúlni amihez nem értek és ez azok közé tartozik, csak gondoltam van ennek egyszerűbb módja is hogy házilag megvizsgáljam. Most belenéztem a röfibe és a védőföld is be van kötve, a vezeték is más színű mint a másik kettő. Végülis azért lenne fontos, mert ha jól tudom akkor a labortápoknál van védőföldelés és nem szeretném ha én lennék az akin szalad az áram.
(#) tibibalogh520 válasza baloghkrisztian hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Szia!
Idézet:
„mivel a fi relé a nulla és föld zárlatnál is le kell hogy oldjon”

Kár, hogy a FI relék túlnyomótöbbsége erről nem tud.
Idézet:
„mivel erre szolgál”

Erre a kismegszakító szolgál, nem a FI relé!
Az más tészta, hogy némelyikbe a túl áram/zárlat védelmet is beleépítik.
(#) Gafly válasza Falabu hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Innen:
Idézet:
„Volt egy T elosztónk ami tökéletesen működött az egyik szobában, de a konyhában lecsapta a biztosítékot, mint kiderült zárlat volt az elosztóban a védőföld és a fázis között. Köszönöm”

ide:
Idézet:
„Szia, nem áll módomban olyan dolgohoz nyúlni amihez nem értek és ez azok közé tartozik, csak gondoltam van ennek egyszerűbb módja is hogy házilag megvizsgáljam. Most belenéztem a röfibe és a védőföld is be van kötve, a vezeték is más színű mint a másik kettő. Végülis azért lenne fontos, mert ha jól tudom akkor a labortápoknál van védőföldelés és nem szeretném ha én lennék az akin szalad az áram.”

eljutni, kell azért pár bakugrás
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) mugab válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Megnézném azt a kismegszakítót ami leold nulla-föld zárlatra....
Az viszont igaz, hogy nem old le nulla föld zárlatra, csak ha a föld felé folyik a leoldási áram.
Tehát egy mobil töltőnél nem old le, egy vasalónál már nagy eséllyel
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) szamóca válasza baloghkrisztian hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Idézd, hol állítottam bármit a hozzászólásomban azon kívül, hogy mi az az ismérv, ami alapján vizuálisan felismerhető egy ilyen eszköz.
(#) Falabu válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Az hogy szemügyre veszek valamit vagy hozzányúlok nem ugyan az.
(#) tibibalogh520 válasza mugab hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Bocsi, "baloghkrisztian" hozzászólását félre olvastam.
Átfutva, úgy értelmeztem, mintha a fázis-nulla zárlatra értené... Még egyszer elnézést!
Természetesen föd-nulla zárlat esetén, csak akkor fog leoldani, ha a nulla vezető potenciálja elég magas a védővezető potenciáljához képest -ahhoz, hogy a szükséges hibaáram létre tudjon jönni.
Ahogyan írtad is, terheletlen, vagy kevésbé terhelt nulla vezető esetén ez a feltétel nem igazán teljesül.
(#) erbe válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

A Nulla-Védővezető összekötés családi házas környezetben általában a villanyóra mögé kerül, ami leplombált csavarok mögött van, így egyszerű halandó számára nem hozzáférhető (nem látható). Nem is igazán nevezhető nullbontónak. Bár én már láttam olyant.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 27, 2013 / 2

Hello! A FI relé áramdifferenciát érzékel. Hogy ne oldjon le, a fázison áthaladó teljes áramnak a nullvezetőn keresztül kell visszaérkeznie. Ha a FI relé után közösítjük, a nullát és a védővezetőt, akkor a visszatérő áram megoszlik a nulla és a védővezető között. Ezt a Fi relé észreveszi, és leold. Elvileg ha a hálózaton nincs fogyasztó, nincs áram ami megoszlana, de ez általában egy háztartásban ritka állapot, hogy semmilyen fogyasztó ne legyen. üdv!
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 27, 2013 / 1

Amíg nem kötöd össze őket a második (helytelen) ponton, addig lesz potenciálkülönbség, ha van fogyasztó azon az áramkörön. A vezeték ellenállása és az átfolyó áram miatt (a nullán van áram, a védőföldön meg ugye nincs).
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 27, 2013 / 1

Idézet:
„ergo ugyanaz a madzaggá válik”

De nem válik. Attól, hogy egy ponton két vezeték össze van kötve, attól még a két vezeték nem lesz egy...
(#) mugab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Zárlatnak hívjuk a nem kívánt összeköttetést...
(#) szamóca válasza mugab hozzászólására (») Ápr 27, 2013 / 1

Nem vitaképp, de van "kívánatos zárlat" is. Pl. gondolj egy hangfrekis erősítő bemenetének rövidre zárására mérés, ill. működés közben akár. Vagy szervizeléskor a visszakapcsolási védelmi intézkedés gyanánt, áthidalják a vezetőket. Hivatalosan akkor jön létre zárlat, ha két vagy több különböző feszültségű, vagy potenciálkülönbségű vezetékek, kis ellenálláson keresztül, vezető kapcsolatba kerülnek egymással.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) ötfelezős hozzászólása Ápr 28, 2013 /

A 70-esekben volt egy haverom az ELMŰnél, ő mindig kiigazította a betérő nyugdíjas néniket, akik közölték, hogy a villanyórát kéne cserélni. Visszakérdezett: miért szeretné kicseréltetni az elektromos fogyasztásmérőt? Szabatos... Én nyugodtan el merek beszélgetni nyugdíjas nénikkel villanyóráról, földelésről, konnektorról, amíg mindketten tudjuk, hogy ugyanarról beszélünk, addig nincs baj...
Mugabnak van igaza, amikor azt mondja, hogy a nem kívánt... Szamóca is jól mondja, a különböző potenciálok... Bár a szándékosat nem nagyon hívjuk zárlatnak, hanem rövidre zárásnak. Vl is jól mondja, hisz pont azért veri le a FI relét az összekötés, mert az árameloszlás megváltozott, akkor meg volt/van (noha természetesen inkább elméletben, de ott aztán bizonyosan) potenciálkülönbség.
És azt se felejtsük el, hogy azért a tárgyalt összekötés a FI egyik pólusának érzékelőjét rövidre zárja, mégpedig a gyakorlatban nem szándékosan, és máris elértünk a zárlat topictársak által megadott definíciójához.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 28, 2013 / 3

A mondataidból úgy tűnik, mintha azt gondolnád, hogy azért, mert a vezetékek bal oldali végei össze vannak kötve, azért a jobb oldali végeiken is azonos lesz a potenciál, és ezért nincs értelme arról beszélgetni, hogy mi van, ha jobb oldali végeiket is összekötöm.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Szia!
Még egy pillanatra visszatérek a kérdéshez, mert ugye a nullán ha áram folyik, akkor a védővezetővel közös és a másik vége között (ami egy leágazás végpontja lesz) kialakul egy feszültségkülönbség. Ez a feszültség már áthajthat egy akkora áramot a védővezetővel (földelés) összekötésekor, hogy azt megérezze az áramvédőkapcsoló. Proli007 is erről írt tegnap. Tehát egy egyszerű ok miatt van ez a jelenség.
(#) Szirty válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Hi!

Úgy, hogy több ponton (különböző helyeken) is össze van kötve. Föld-nulla esetén ez a "rejtett nullázás".
(#) Szirty válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Hi!

Kapcsolódó "érdekes" (elméleti) kérdés, hogy abban az esetben, ha a FI relé előtt ás az után is közösítve van a nulla a földdel, de ezek vezetője szupravezető (avagy ellenállásuk nulla) akkor a relé leold-e?
Ilyenkor ugyanis nem esik feszültség a vezetékeken, nem alakul ki a végek között mérhető feszültség esés.
(#) kadarist válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ha több helyen van összekötve a nulla a földdel, akkor az már régen rossz, ezért ez a kérdés csak maradjon elméleti szinten.
(#) Ge Lee válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Így van, ez az egyszerű ok az ohm törvény.
(#) szamóca válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Mondjuk úgy tényleg helyesebb lenne, hogy a rövidrezárás, szándékosan okozott un. tervezett zárlat.
Következő: »»   271 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem