Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Biztosan én rontok el valamit, de az adott tranzisztor-vezérlést nem bírom rendesen használni. A kapcsolás: Link A problémám: Van egy terepasztal, amin a tápot az egyik sín kapja, a másik sín pedig az X6-os csatlakozóra van kötve, ezáltal PWM-mel lehetne szabályozni a mozdony sebességét (több sínszakasz lenne, különböző "sebességgel"). 16V van a sínen, viszont a PWM nem megy. Ha 0V-on van a PWM, akkor a sínen sincs feszültség, ez jó. Viszont, ha bármi más feszültséget ad, akkor fixen beáll egy feszültségértékre (ez nem mindig ugyan az). Elméletileg ezzel az egy tranzisztorral működnie kellene, mivel alapból Darlington-kapcsolású. Valaki el tudná mondani, mit ronthatok el? Köszönöm! vtnagy
Hello! Lenne egy kérdésem: Van egy diac-om,amiről nem tudom leolvasni az értékét, annyira láthatatlan. Szeretnék vele működtetni egy triac-ot. A triac típusa BTA 12- 600. 220 volton szeretnék fényerőt szabályozni,és nem tudom a diac megfelel-e a triac gerjesztésének? A diac-ok hány volton működnek,vagy azt hogy kell kiválasztani?
Szia!
A diak 32 voltos általában és nem sok különbség van az egyes típusok között,általában némi szórás van,de elhanyagolgató.
Hello! De ha ügyesen egy papír zsebkendőbe törlöd, akkor le jön az ón. Persze nem az ami bevonta a felületet, és már be is ötvöződött. A szivacsnak nem kell lucskosnak lenni, csak nedvesnek. üdv!
Hello! Vélhetően azt, hogy a PWM azt jelenti, hogy oda nem egy feszültséget kell kötni, hanem egy PWM jelgenerátort. Pld. egy 555-ös PWM kapcsolás kimenetét. üdv!
Szia!
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. AVR PWM kimenetét használom fel, multiméterrel mérem az adott feszültséget, amiről beszéltem (a szezon-fazon esete). vtnagy
Hol méred a feszültséget és hogyan? Terhelést tettél rá? A multi csak úgy simán átverhet.
Sziasztok!
Én egy 100W-os power ldet szeretnék 12V (aski)-ról meghajtani egy DC-DC konverterel. LED : Bővebben: Link DC-DC : Bővebben: Link Az lenne a kérdésem, hogy csak belövöm a konvertert 32V-ra és kész vagy érdemes még valami áramkorlátot a le elé kötni? Válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Hello! De nem mindegy a PWM sebessége sem. Tegyél a sínre egy izzót, azon látszik, hogy történik-e valami. üdv!
A DC-DC converter nem lesz jó hozzá mert nem tudod szabályozni az áramát.
Ebből van áramkorlátos verzió is.
Köszönöm a gyors választ! Nem nagyon vagyok jártas az elektronikában ezért azt sem értem pontosan, hogy áramkorlát! PL nem folyhat át a leden egy meghatározott miliampernél több??
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Elsőre ezt olvasd át. Szánd rá azt az 1 órát, Hidd el megéri.
-----KATT IDE-----
Köszönöm!
Úgy lesz!
Igy van. A LED ellenallasa a melegedessel valtozik (csokken) igy fix feszultsegnel a rajta atfolyo aram no, emiatt jobban melegszik es igy szepen megfozne magat.
Tulajdonkeppen aramgenerator kell, ami nem mas, mint egy valtoztathato feszultseggenerator es egy meroellenallas. Ezen a sorbakotott, kis erteku (kb 0.1 - 0.01 Ohm) ellenallason eso feszultseg fogja egy erositon at szabalyozni a DC-DC generatort. Elvileg meghajtathatod fix feszultsegrol is, de ilyenkor annyira biztonsagosan kicsire kell venni az aramot, hogy nem tudod kihasznalni a ledet. A lededet ezen kivul veszettul huteni is kell, nem eleg a nevleges arammal hajtani. Nagy borda+venti vagy kisebb borda+vizhutes.
Szia!
Igen, van rajta terhelés (mozdony), de egyáltalán nem mozdul, bármit próbálok. A feszültséget a két sín között mérem, a sínekre téve a multiméter mérőfejeit. proli007 A PWM 8 bites fázishelyes, nincs előosztó, a kvarcom 4 MHz. Ami érdekes igazából, hogy kipróbáltam 5V-on, ott rendesen megy (egy LED-et tettem bele tesztnek), viszont, ha a kollektorra 12V-ot teszek, akkor meg semmi.
Nagy nehezen fel fogtam Akkor a konverter elé építenem kell egy áramgenerátort 12V-ra állítva?
"kipróbáltam 5V-on, ott rendesen megy" Ilyen nincs. Akkor nincs összekötve a 12V GND az 5V GND-vel. A frekit a kvarc ferkiből még nem lehet megmondani, az proci beállítás (program) kérdése is. De lehet hogy a motor induktív fogyasztónak számít, és azzal is van gond. Tegyél a sínre egy izzót, és úgy rá a vonatot. Úgy mit fog tenni.. üdv!
Nem. A konverter MAGA lesz az aramgenerator, nemi kiegeszitessel.
Az aramgeneratort amugy is ARAMRA lojuk be, nem feszultsegre - azert is hivjak ugy. De azt hiszem, ertem, mit kerdezel. Meg lehet csinalni ugy is, hogy van egy AC/DC konvertered, ami halozati feszbol eloallit mondjuk 40V-ot, ezt vezeted ra az aramgeneratorkent szolgalo 'DC-DC'-re. Ennel jobb megoldas, mikor mar integralva van az elso tapegysegbe az aramgenerator, igy kozvetlenul a halozatba egy az egyik vege, a led-re a masik...lehet ilyeneket kapni keszen.
Köszönöm válaszod!
Én mindenképpen egy 12V (aksi)-ról szeretném hajtani http://dx.com/p/100w-6500k-9000lm-led-white-light-module-white-dc-3...155708[ Ezt a ledet ][/url] a DC-DC pedig http://dx.com/p/150w-dc-10-32v-to-dc-12-35v-adjustable-step-up-mobi...150610[ EZ ][/url]lenne. Csak nem szeretném elsőre kinyírni a ledet ezért teszek fel hülye kérdéseket bocsánat is értük!
Ok, akkor stepup. A helyzet igy egyszerubb, mint gondoltam.
Adjustable, vagyis van rajta egy poti, ami a kimeno feszultsegbol egy osztoval visszavezeti a szabalyozo IC-be. Szoval a led foldre meno vegevel sorosan kotsz egy kis ellenallast, en a szazadohmosat javaslom. Mondjuk legyen 2A a max terheles, akkor egy felwattos boven megteszi. Utana a led-del kozos pontjarol leveszed a jelet, ez belemegy egy muv. erositobe, aminek az erositese egy potival szabalyzott. A muv. erosito kimenete meg megy az IC szabalyzo labara. A muv. erosito ugyanugy mehet 12V-bol. Lehet, hogy ez neked most magasnak tunik, de valojaban igen egyszeru, szerintem barmelyik muszeresz megoldja neked.
Segítséget szeretnék kérni 5050-es fehér SMD LED bekötésében. A 6 lábból melyiket mihez kell kötni?
Köszönöm a válaszod és a rajzot!
Annyi lenne a problémám hogy az előbbi kérdésemnél nem közöltem egy fontos kritériumot, méghozzá azt hogy a frekvenciaérték kritikus. Szóval 555-el nem hiszem hogy megfelelő pontossággal be lehetne lőni 42,3-42,8 KHz közötti szabályozható értéket az ellenállások, kondi, és maga az IC szórása miatt. Szóval olyan rajzra lenne szükségem ami megfelelő pontosságú, úgymond 3% hibánál többel nem nagyon rendelkezik és ez a hiba is úgy hogy a frekvenciaintervallum mindenképp teljesüljön tehát a szabályozhatóság benne legyen a 42,3 (természetesen ha ez alá is megy kicsivel az nem baj, csak ez mindenképp legyen benne) illetve a 42,8 (és persze ez felé is mehet kicsivel). Ilyesféle kapcsolásba tudsz nekem segíteni? Köszönöm fáradságod! A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Üdv.
Egy doksit tudnál adni a ledről. Bizonyára power magas fényerejű SMD led lehet azaz 3db led egy tokban ennél a lednél így van --> Ultra white 5050 Azaz mindegyik led független egymástol Egyik oldalt az anód másik a katód. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Köszi! Még azt szeretném kérdezni, hogy ezt Eagle-ben hol találom?
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem , hogy oszcilloszkóp segítségével hogyan tudnám lemérni két szinuszos jel fáziskülönbségét?
Hello! A hit itt nem sokat segít. Az adatlap számomra mást mond. Nézd meg és ha pontosabbra vágysz, válaszd az SE szériát. Jó minőségű stiroflex kondi, heltrimmer, fémréteg ellenállás.. üdv!
Szerintem nincs külön footprintje az ilyen ledeknek a méret azaz az 5050 és a lábak száma számít esetedben 6. Keress egy átlagos SMD ledet ami megfelel a tiednek. Sok sikert!
Hello! Ha van XY bemenete, Lissajous méréssel. Vagy megméred két szinusz azonos fázisú pontja közötti idő távolságot (Ts=t1-t0), valamint a periódus időt (Tp=t2-t0) és kiszámítod a periódusidőhöz képest. (Ts/Tp*360) üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Szia!
Ezt az izzósat amint tudom, ki fogom próbálni. Mind az 5V, mind a 12V GND-je össze van kötve, épp ez a furcsa, és amin én is meglepődtem, mert ennek így gyakorlatilag semmi értelme, de mégis megy, ezért gondoltam arra, hogy valamit biztosan én rontok el. vtnagy |
Bejelentkezés
Hirdetés |