Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   17 / 91
(#) pucuka válasza kasas hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Első körben ezt a foton elméletet elfelejtheted. Amire gondolsz, optikai szűrőként, az a rács, amelynek az a lényege, hogy egy élen (lyukon) szekunder sugárzás keletkezik. Ha az élek (rács) olyan sűrűn vannak, hogy a hullámhosszal összemérhetők, akkor a szekunder sugárzók a fázishelyzet miatt erősíthetik, kiolthatják egymást. Ha a hullámfront úgy érkezik a célszerűen megválasztott rácsra, hogy egy bizonyos meghatározott hullámhosszú sugárzás éppen kioltsák egymást, akkor az a hullámhossznak megfelelő sugárzás nem fog átmenni a rácson.
Antennáknál hasonlóképpen lehetséges rezonáns elemekkel (élekkel) az elektromágneses sugárzás irányát befolyásolni.
De mindez természetesen hullámhossz függő, így a méretekkel is hullámhossznak megfelelőnek kell lenniük.
Először azonban a fogalmakkal kellene tisztában lenned, mielőtt ilyen bonyolult fizikai elemzésekbe bocsájtkoznál. Ha az antennát fizikai részecskék is elhagynák, akár elektron, akár atomok, az antenna sugárzás közben elkopna, de ilyenről szó sincs. Pl. mai ismeretek szerint a foton nem fizikai részecske, hanem egy elméleti, ami az elektromágneses energia, és tömeg elméletből származik. Létezése nem bizonyított, csak feltételezik, hogy kell lennie ilyennek, ez a kvantum fizikában létező fogalom. Ennek tárgyalása túl messzire vezetne. és nem is hobbi kategória.
Ha kérhetem, maradjunk a földön.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013

Bővebben: Link
Javaslom a linken levő dokumentum tanulmányozását.
(#) kasas válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Ezt a szekunder sugárzást nem értem miért keletkezne egy szűrő túloldalán más fajta frekvencia mikor benne van a nevébe hogy szűr kiszűr valamit és csak azt engedi át ami átfér rajta .
Egyébként a linkeden is a tükör segítségével polarizálják a fényt vagyis ugyan az jön ki amit én gondoltam hogy a fáziseltolódás miatt tűnnek el a tükör után a többi irányultságok de maga a fényhullám nem rezeg és nem csinál semmit csak a fotonok lövődnek rá egy ferde tükörre mint egy géppisztoly golyói ,azután semmi különös nincs csak az hogy azonos síkban fog a minden irányú hullám folytatódni mivel csak egy sík lesz ami nem szenved fázis eltoldóást ebből is az következik hogy itt részecsék pattognak le a tükörről , de ez nem is vitás hisz a parabola antenna is egy nagy tükör ami ráfokuszálja a fényt a vevőjére.
rajzoltam hogy én mire gondolok és hogy képzelem el a szűrőt

Ki beszél, más frekvenciáról? Az éleken keletkezik a szekunder sugárzás, ami ugyanolyan hullámhosszú, mint ami gerjesztette, csak fázisban más. ezért lép fel a szűrő, vagy reflektáló hatás. Ne keveregj a dimenziók között, mert eltévedsz.
Felejtsd el a foton teóriát is, mint már említettem. Semmiféle fotonok nem lövődnek át, az is egy más felfogás, más dimenziója.
Tanulmányozd az anyagot amit linkeltem, és azt próbáld meg megérteni. A baj az, hogy kevered az elméleteket, először az alapokkal legyél tisztában. Meglehet túl vízuális vagy, és a hasonlatokkal csínján kell bánni.
(#) kasas válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Igen elolvastam de csak a szokásos fénytöréses dolgokat írja meg a hologrammot de az még mindíg nem derül ki hogy miért nem megy át a rövidebb hhosz azaz a nagyobb frekvencia egy lyukon.

És az sem világos miért felejtsem el a fotont .Ha nem fotonok lövődnek ki és csapódnak be akkor ugyan mi?
Mi közvetíti le a hullámot a vákumban ? Ugyan is a rádióhullámok a vákumban is terjednek mit ad isten pont fénysebességgel tehát egyértelmű hogy a fotonszórásról beszélünk .
De a wikipédiát is említhetjük ahol azt mondja a fény és a többi rádióhullám egy és ugyan az a dolog csak más hullámhosszon megfigyelve .
Vagy vehetjük a valóságot ,az antennák polárszűrői ugyan olyanok mint a napszemüveg optikainak nevezett szűrője csak nagyobb ,ezen kívül a rádióhullámot is lehet fókuszálni tükrözni stb ugyan úgy mint a fényt lásd parabola tányérok .
Ezen kívül a rádió hullám is egy pontból a tér minden irányába terjed egyenes vonalban akárcsak a fény és elgörbíteni nem lehet az útját se mágneses sem elektromos térrel ebből következik hogy nincs sem elektromos sem mágneses részecskéje ,márpedig ez a foton lesz.Ezt a tükrös polarizáció meg is mutatja ,mert a lepattanó fotonok ugyan azon az egyenes pályán haladnak a tükrözés után is mint előtte .Pont az a lényege a műveletnek hogy a végtelen sok szögben álló hullám eredőt a tükör leredukálja végtelen sok de azonos síkban álló hullámra azzal hogy tönkreteszi minden más szögben álló hullám eredeti alakjkát a kilépés oldalon .
Ha a folyamatot kiszerkeszteném az lesz látható hogy minden belépő foton a tükör után a fizika törvénye szerint lepattan ugyan olyan szögben mint a társai csak éppen egy sík kivételével az összes foton zajt ill más frekvenciát fog kirajzolni a polarizáltnak nevezett oldalon . Ezt ki is szerkesztem

Ezt a fotonos dolgot azért felejtsd el egyenlőre, mert a világ nem a te képzeleted szerint működik. A tudományos életben is vita van ezekről a dolgokról. Nem úgy van, hogy jönnek a fotonok, oszt bumm, ha lennének, miért nem ütköznek, ill hogyan kéne látni, ha ütköznének? Szóval célszerűbb a hagyományos Huygens-Fresnel felfogás szerint gondolkodni, amíg meg nem cáfolódik. Ez ugyanis kísérleti úton bizonyítható, míg a fotonos elméletnek csak a jelenségeit ismerjük. A foton egy olyan matematikai absztrakció, aminek nics tömege, és töltése sem.
Ezért maradjunk az elektromágneses hullámoknál. Az interneten rengeteg példát, magyarázatot találhatsz, olvasgass.
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Belenéztél abba, amit én linkeltem?
(#) kasas válasza kadarist hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Nem todok world ot olvasni csak ilyen bizbaszok jönnek be.
Szerintem elég bizonyíték van a fotonokra tehát nem én találtam ki ahogy a példák is mutatják ,ráadásul már sikreült megállítani fotonokat azaz a fényt úgy hogy létrehoztak neki egy olyan sűrű iszapot amiben annyira lelassult a terjedése hogy el is tűnt a műszerek látóköréből de amikor újra flemelegítették a közeget úbol életre kelt és haladt tovább .
De végül is az egész híradástechnika ami a levegőben történik a fény törés tehát részecske tulajdonságát használja ki ,szó nincs semmiféle elektromos vagy mágneses távolba hatásról és önmagában annak sincs semmi értelme hogy a hullám terjed mivel minden hullám anyagi forráshoz köthető ,ön magában nem léteznek hullámok. És az anyag a fotonnál ugyan úgy megvan de csak olyankor érezteti magát amikor nagy sebességgel haladhat (ezt mutatta a lefagyasztott fény) .
Ha nem lenne valóságos létező részecske a foton ,akkor a megvilágított testekre nem hatna nyomó erő ,márpedig nagyon is hat .Itt a sebességben van a megoldás .Amit én nem értek hogy pontosan hogyan közvetíti le a rezgéseket a fény mert ez sehol nincs elmagyarázva ,csak a puszta unalmas tények a szűrőkkel de az hogy ott mi történik konkrétan részecske szinten az nincs elmondva .
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Telepítsd a Word Viewer-t, amivel megtekintheted ezt az érdekes összefoglalót. Ezen kívül tanulmányozd a kvantummechanikát is!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
(#) moimoi hozzászólása Márc 17, 2013 /

Elég nehezen sikerül beszereznem analog szobaantennát..
Ez digitalis, de talán jó lehet analog jel vételére is?:
http://www.amazon.de/Hama-DVB-T-Stabantenne-digital-schwarz/dp/tech...a_smtd
???
(#) StMiklos hozzászólása Márc 17, 2013 /

Teljesen mindegy, hogy analóg vagy digitális vételre használod, adatai szerint mindkettőre alkalmas.
Hogy aztán elég nagy jelet szolgáltat-e lakhelyeden a vételhez, az más kérdés.
Nem azon fog múlni, hogy analóg vagy digital.
Üdv: StMiklos
(#) efraim hozzászólása Márc 17, 2013 /

(#) pucuka válasza moimoi hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Nem akarlak elkeseríteni, de amit linkeltél az ugyan alkalmas a DVB-T adások vételére, de nem szoba antenna. Ez egy közönséges mágnestalpas "rúd antenna". Ne felejts el egy minél nagyobb kiterjedésű vaslemezt alátenni, mert különben nem sokat fog érni. Egyébként is minden antennának, de különösen a digitális vételre használt antennának a lehető leg reflexió mentesebb környezetben kell lenni.
(#) elektrorudi hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Tisztelt Uraim,
Használ valaki itt 4nec2-t vagy 4nec2X-et?
Pár évvel ez előtt, gyönyörű "fánkokat" tudtam vele rajzolni, minden varázslat nélkül. Most valamiért nem megy még pókhálóban sem. Nem tudok rájönni, hogy csináltam? Esetleg valami ötlet, hogy mit hibázok el?
Köszi.
(#) gyulank hozzászólása Máj 2, 2013 /

Sziasztok!
Vételi szempontból elég érdekes területen vagyok Sirok-Kőkútpusztán, ahol 2 irányból jön be valami. Nyugatról (Kékes), és Keletről (Tokaj).
Ezek biztos így vannak, mert a frekvenciák megegyeznek. Kékes felől soha nem jött be semmi csak szellemképesen, ezért, amíg csak Analóg tévé volt, Tokajról fogtuk, amerről bejött az M1, az RTLKLUB-on kívül még az egri adóról a TV2, és az EGER TV egy ilyesmi antennával.
Ez mind szemcsésen, majd később tettek még fel ugyanabba az irányba egy átjátszóadót, az M1-nek, és persze annak sima képe volt.
Aztán, mikor elkezdődött a digitális sugárzás, és már volt tunerünk, rájöttünk, hogy kevés ez az antenna.
Aztán vettem egy ilyet, ezzel nem jött be semmi, vagy csak nagyon rosszul. Beletettem a másik antennába lévő erősítőt, így már jött az Analóg, és akadozva, de bejött az akkor még alsóbb frekvencia sávba tartozó RTLKLUB, TV2, de csak ugyanabból az irányból, de a kékesi frekvencián.
Azóta Egerbe is van egy átjátszó, ami szintén a kékesi frekvenciáján ad. Igazából ez nem sokat javított, ha javított valamit.
Szóval jelenleg változó, hogy egyáltalán van-e valami a DVB-T-n, azon belül is főleg az alacsonyabb csatornán lévők jönnek be inkább, de az sem mindig, és ezek csak 1 készülékre kötve vannak így, kettéosztva már teljesen kizárt dolog bármit nézni.
Itt jön képbe, hogy vagy egy ugyanilyen antennát kéne venni, és csoportantennaként összekötni, vagy egy, vagy 2 másik antennát, vagy másik erősítőt, de nem tudom abból sem, hogy mekkora erősítésűt kéne venni. Plusz szét kéne osztani pár eszközre, amik nincsenek mindig bekapcsolva. Antennaerősítőt is csak rendelni tudok, kipróbálni úgyse tudom, de nem akarok 4-et venni, hogy hátha az egyik pont jó. Ha pedig csoportantennaként lenne, ahhoz sem igazán találtam szimmetrizálókat, ha mindkettőben benne van a szimmetrizáló, vagy erősítő a dipól dobozban, akkor a két 75 ohm -os összekötve nem annyi. Mit javasoltok?
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

A helyedben megpróbálnám inkább kombinálni a kettőt. Tehát kivenném a lepkéből az erősítőt (már ha jó) és rákötném a másikra. Ha ezzel a kombinációval sem lenne jó vételed akkor semmivel.
Közben újra végigolvastam a kérdést, ezek szerint már ezt is kipróbáltad.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) zolika60 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Használj csatorna szelektív erősítőt.
(#) gyulank hozzászólása Máj 2, 2013 /

Mennyit befolyásol, hogy az erősítő zajszintje >1dB, vagy >5-6dB? Mert pl. ennél jó, hogy alacsony a zajszint, és 5V-ról is megy, viszont ezt talán fokozatmentesen lehet szabályozni, rá lehet kötni 2 antennát, amiken lehet akár ilyesmi erősítő, vagy sima szimmetrizáló is, és olcsóbb egy ezressel, jó lenne, ha a későbbiekben majd ráköthetném akár 6 eszközre. A hőmérséklet adatok nem tudom, hogy a lapra, vagy a dobozra vonatkoznak. Ha a lapra, akkor talán a doboz szigetel valamit, és működik télen is.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) gyulank hozzászólása Máj 7, 2013 /

Vagy jobban járnék egy másik antennával? Ha egymás mellé raknék 2 antennát, hogy szűküljön a nyílásszög, fontos, hogy egyforma antennák legyenek? Mivel kéne összekötni őket, ha 75 ohm a talpponti ellenállásuk?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Ha négy antennából csinálsz egy "falat" akkor kettőt kettőt sorba, a két sorost párhuzamosan összekötve pont 75 ohmot kapsz. De az összekötésekkel problémák lehetnek, mert a fázishelyes összekötésre is ügyelni kell.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

De én az INGLAR 4591-F mellé sem szívesen vennék még egyet, de valami kell, mert nem mindig jó, viszont azért ha mégis vennék, akkor is, csak 1-et. Szóval arra gondoltam, hogy vagy az előbbi antennaerősítők egyikét, vagy egy plusz antennát mellé+ mindkettő dobozába olyan ezer Forintos erősítőt kéne venni. De nem tudom, mi lenne jobb. 75 ohm feléről pedig 75 ohm -ra illesztőt se látok sehol, pedig, ha lenne akkor is egy boltból volna jó rendelni. Ha másik antennát vennék, ugyanolyannak kell-e lennie, vagy lehet mondjuk ilyen? Erre azt írták +-15°(ez 30-at jelent?).
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Csakhogy neked nem a jelszinttel van problémád, hanem a reflexiókkal. Erre a feladatra nem kellene nagy nyereségű antenna, csak kis nyílásszögű. Az igaz, hogy a nagynyereségű antennának kicsi a nyílásszöge, de jelen esetben a nagy térerősség miatt nem a nyereségre van szükség. Ebből gondolom, hogy jobban járnál egy 4 dipólból álló antenna fallal, (jobb az előre hátra viszony is) mint egy nagynyereségű Yagi antennával. Én kipróbálnék egy két db lepke antennából összeállított antenna rendszert is Kékes felé. Lehet, szerencséd lesz vele.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Viszont, ha veszek több lepkét, az annyiba kerül, mint egy nagy nyereségű, és nem feltétlenül éri meg jobban. Nem tudom jobb-e annyival az előre-hátra viszony, hogy megérje inkább azt venni. Vagy te konkrétan 4db dipólból álló antennacsoportra gondoltál? De nem tudom, hogy kell méretezni szélessávú dipólt. Vagy külön kéne a 69, és 44-es csatornára is? De akkor már 8 dipól lenne.
(#) lac08 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Azt az "ezer forintos" erősítőt ki lehet ám hozni bő 200 forintból - simán légszereléssel és egy szardínia-konzervből "kifaragott" bádogdobozkában.

Na meg kell egy kis szakértelem ...
de azt gondolom, itt azért nem a kimondottan 100%-ban laikusok kommentelnek.
(#) gyulank válasza lac08 hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Az ezer Forintot azért írtam, hogy megkülönböztessem az 5-6 ezresektől, a külső dobozosoktól, hogy a 3 dipóldobozba építhető valamelyikére gondoltam, és nem sajnálom rá, mert biztos jobb a gyári. Igaz, hogy itt van térerő, de az analóg kékesi adás Tokaj-felől szellemképes(és szemcsés), amerről már kell erősíteni. Kékes felől sima a kép(nem szemcsés), de nem volt kép, csak színes csíkok, a szellemképek körvonalai, de az eredeti képből, és színből nem igen látszott semmi, ezért gondolom, hogy továbbra is Tokaj-Eger-felé kéne állnia, mert kékes-felől csak a VHF-en jövő M1 jött be kis szellemképpel. Az is lehet probléma, hogy talán a lepke erősítője még nem igazán szerette a 69-es csatornát, így annak kisebb az erősítése ott. Plusz ott van, hogy szét is kéne osztani. Gondolom, hogy javíthatna a helyzeten a nagyobb előre-hátra viszony, és a kisebb nyílásszög, és szerintem ennek az antennának már egyedül kisebb nyílásszöge van, mint pár dipólnak egymás mellett, viszont ilyen célra semmit se találni, csak 1 antennához van illesztő. Ahhoz, hogy mondjuk jó kontakttal, könnyen össze lehessen kötni koaxxal, és 75/2-ből 75 ohm -ra közösít a levezetőkábelhez, semmit nem láttam sehol.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Neked elöbb tisztában kellene lenned az adokból jövö jelszintekkel. A legegyszerübb az lenne (müszer hiányában), hogy a TV AGC jelére egy voltméröt kötnél és egy antennát levezetve és azt forgatva megállapitanád , hogy melyik adó milyen szinten jön. Amugy nekem is hasonlo antennám van (yagi) amivel korábban 270 km-röl vettem egy analog adot. Ma egy közelbbi digitális adot hibátlanul vesz akár HD-ben is.
Szoval az eljárás ez:
1. Térképezd le egy antennával, ha lehet jo kábellel, hogy mit milyen szinten tudsz fogni
2. Utanna egy adott adora beállitva cseréld ki az antennát és állapitsd meg mennyivel gyengébb a szint.
3. Ezt rajzold fel egy térképre és látod, hogy melyik adora melyik antenna fog kelleni (a cél hogy közelitöleg egyformák legyenek a szintek). Ne feletsd a müszer lineárisan méri az AGC-t.
Az adott esetben az adott antennára vagy adora erösitö kell. (Valoszinü szelektiv)
4. Ezután jöhet az antennajelek összekombinálása egy (vagy több) lemenö kábelbe.
Sajnos ez a fokozat is veszteséges (3-8 dB) igy ha tul alacsony a szinted akkor még az összegzés elött is erösiteni kell minden jelet külön, de kb egyforma szinttel.
Csak ezután lehet a jeleket összegezni.

Ha több mint 3 antenna kell (ezt látod a rajzolt térképböl), akkor érdemes egy olyan erösitöt beszerezni aminek több egyenként szabályozható antenna bemenete van, valamint benne van az összegezö áramkör is (nekem is ilyen van 6 antennához). Ezzel elvileg gondtalanul össze lehet kombinálni szinte minden jelet.
Profiler
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Én úgy gondolom, hogy elég részletesen leírtam, hogy mit, hogy tudok fogni a 7., és 17. oldal körül. És míg analógban látványos, addig ha csak digitális lenne, még nehezebb lenne rájönni, hogy hogy lenne jobb. Röviden, a VHF-es kékesi M1-en kívül, csak Tokaj felől tudtam befogni kivehető képet, ez egy irányban van az Eger-felőllel. Hangyás zavar nem volt a képen kékes felől, Tokaj-felől pedig mindenen volt valamennyi hangyás zavar. Ugyanerről már be lehetett fogni mondjuk a kékesi TV2-őt szellemképesen, de már látszott a kép, és szellemkép is volt rajta, szemben a Kékes-felőli próbával, mikor nem lehetett kivenni a képet. Ugyanebből az irányból lehet befogni a kékesi digitális adást is, mert Kékes-felől az sem jó. Szóval, gondolom én, ha az analóg kékesi TV2 bejönne szellemkép nélkül, akkor a digitális is jobban jönne. Mivel ezzel az antennával is ugyanaz történt, mint bármi más antennával (csak Tokaj-felől volt "jó" ), ez csak úgy nem változik meg. Kb. ha Kékes-felé áll az antenna, akkor egy domb tövében van, ami eltakarja. Annyi téterő pedig azért nincs, hogy szál dróttal bejöjjön. Azért még VHF-en bejött az Egyes, de 69-es csatorna más tészta. Nem értem, miért nem valami síkságon sugároznak ezen a frekvencián.
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

A zajos kép nem lesz jo a digitalis vételhez, viszon a YAGI antennád nagyon jo, (a lepkétöl fényévekkel). Igy inkább talán a beállitás kérdése, hogy nem tudsz elég jelet kapni. Néha 1-2 méterrel eltolva is jobb lehet a vétel. Szóval én a YAGIval bemérném valamennyi adót, és abból kellene kiindulnod, és ahhoz viszonyitani a többit.

Azért foglaltam össze fentebb, hogy mit tennék.
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Mindig itt laktam, és sose volt jó, nem egy helyen próbálgattuk már.
Mint mondtam, egy irányból jön be minden (szerencsére), a digitális is. Ha szép idő van, és olyanja van, akkor jó a kékesi 44-es, és 69-es csatornán jövő digitális is Tokaj-felől, erősítővel. Estefelé, vagy, esős időben, vagy csak úgy, vagy semmi sincs, vagy akad, vagy hang van kép nincs, vagy jó. Erősítő nélkül nincs digitális, Kékes-felől pedig semmi sincs. Ha 2 készülékbe szétosztom, rossz lesz az analóg is, és a digitális akad, vagy megszűnik. Nem azért gondoltam másik antennára, mert más adót akarok befogni, hanem, hogy a kékesi, vagy egri(ami ugyanarról jön, a kékesi csatornákon) adást fogjam be a kevésbé reflexiós irányból (Tokaj-Eger), még reflexiómentesebben. De egyszerűen nem tudnék mit kezdeni 2 antennával, mert sehol nincs illesztőelem, se leírás olyan illesztőről, ami egyszerű, és ahhoz kell, hogy 2 antennát csoportantennaként lehessen használni. Tízezreket szintén nem szeretnék rá költeni, de ha csinálok valamit, univerzális megoldást keresek, amit nem kell cserélnem, ha valami miatt más csatornáról kell fognom az adást, és szétoszthatom akár 6-felé. Erre pedig nem tudom, hogy elég lenne-e bármelyik dobozba építhető erősítő. A külön dobozos 12V-os 5dB zajúba pedig igaz, hogy be lehet kötni 2 antennát, de nem abból a célból, hogy ugyanazt vegyék, és ha abba lenne összekötve lehet nem feleződne a nyílásszög. Mivel közben még 10e alatt szeretnék kijönni, vagy hagynám ezt az antennát, csak megvenném az egyik külső dobozos erősítőt, visszaraknám az antennába a szimmetrizálót. Vagy vennék egy másik, mondjuk ugyanilyen antennát, plusz vennék 2db. dipólházba építhető 15, 22, vagy 30 dB-es erősítőt. Mivel az erősítő állítólag csak a kábelcsillapítás kompenzálására jó, gondoltam, jobban járnék, ha a nyílásszög szűkülne kb. ugyanannyi pénzből. De ahhoz tudni kéne illeszteni 2 antennát.
(#) zolika60 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Ide (is) betettem már ezt a könyvet, olvasgass bele, fogsz találni megoldást arra, hogy reflexió mentesebb legyen a vételed. A könyv régi, de a leírtak azóta sem változtak
Következő: »»   17 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem