Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   21 / 79
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 22, 2013
Akkor is lenne prütty-prütty, amikor beszélsz, csak beszéd közben elemeled a készüléket a zavart felfogó áramkör mellől, ezért nem hallod azt a hangot. Próbáld ki egyszer!
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013
Szó nincs róla!!! A gép (pc) mellett ülök ugyanúgy és nem hallani bele, próbáld ki te is...
Tehát ugyanazon távolságból, nem változtatva azon, a hívás előtti zajok megvannak, közbe meg nem.
Igaz, elég későn lett mobilom, de 1999-óta van. vagy mindig rossz fajtát sikerült vennem
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 22, 2013
Mivel beszéd közben is ugyanazt a TDMA modulációt használják, mint kapcsolatfelvétel vagy kicsöngés közben, ezért a zavartatás úgy is meg van, legfeljebb az erőssége csökken. Texas Instruments videó
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013
Idézet:
„legfeljebb az erőssége csökken.”


Erről beszélek.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 22, 2013
Érdekes ez a mobilos történet, csak azt nem értem, hogyha a srác kikapcsolta a mobilját, akkor hogy volt továbbra is jelen a zavarás? Szerintem csak a véletlen műve lehetett, ez a dolog, szerintem pont akkor kapcsolhattak be valahol egy nagy fogyasztót ami nagy energiát vett ki a hálózatból. Ezt én is tapasztaltam, hogy olyankor amikor este mindenki hazaér, és mennek a fogyasztók itt a házban (mosógép, porszívó, elektromos sütő stb) akkor nem úgy szól a berendezésem. Most ezért ne kövezzetek meg, de így van. Azt biztos sokan tudjátok, hogy a zene az nem periodikus jelekből áll, hanem sztochasztikusakból. Ezért ha jön egy nagyobb impulzus, egy erősebb hang, erősebb leütés, akkor ennek közvetítéséhez a hálózatnak rendelkeznie kell a megfelelő energia tartalékokkal, hogy azt a Hifi ki tudja venni a hálózatból. Ha ez megvan, akkor meglesz az adott zenei impulzus erőssége, és nem egy összeesett hangzás fog kialakulni. Ezért volna jó egy olyan készüléket építeni ami mindíg ugyanolyan feltételeket biztosít a zenehallgatáshoz, ergó ugyanolyan tápellátás kellene az egész zenehallgatás során, amely nem változik. Ha ez a feltétel megvan, akkor lehetne igazán tesztelni, hallgatózni. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 22, 2013
No, fussunk neki mégegyszer.
Az a prüttyi senkit nem zavart meg, ennyi erővel zavart az a tény is - szerintem - hogy zenehallgatás közben érkezett az új vendég és üdvözölték egymást, miegymás...
A cihózis alatt - ezek szerint - levő társaság tartósan rossz minőségű zenei élmémnyben részesült ezután. Aztán el is csomagolták a motyót a plazma vagy milyen hangládákkal együtt.
Pont. A kérdésem az lenne, kinek volt hasonló élménye?
Egyébként van hasonlóra egzakt példa, paraszt bácsi UFO észlelése:
Megyek éjjel a szekérrel, k...a sötét van.
Egyszer csak miazisten?!
Aztán megint k...a sötét lett.

Sajnálom, hogy felhoztam az egész dolgot, ezt mondták, cihózis, mi más lehetne...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Action2K válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 22, 2013
Idézet:
„cihózis, mi más lehetne...”
Mi is ezt akartuk mondani, csak szerintem nem ez jött le belőle.
Ja, és ne sajnáld.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 22, 2013
Egyébként bőven lehet az amit írsz, hogy az Elvont pszichikai nyomás alatt tartotta a népet, bemesélte a többieknek, hogy ez a cumó milyen tökéletes, meg minden, és ennek hatása alatt hallgatták a zenét. Aztán amikor megérkezett az új vendég, azalatt elillant ez a varázslat. Ez egyébként egy régi kereskedői trükk. Szerintem biztos, hogy nem úgy ültek le zenélni, hogy az Elvont ne tartott volna előtte egy kis agymosást. Szerintem is azért nehéz egy készüléket, drótot vagy bármit megítélni, mert ahhoz megfelelő lelki beállítottság szükséges.

Egyébként nekem is volt pont ma egy ilyen élményem. Kaptam a barátomtól egy új, hosszabb hangfalkábelt, és nagyon szerettem volna azt hallani, hogy legalább ugyanolyan jó, vagy még jobb mint az előző. A régit is tőle kaptam, és szeretné visszakapni a régit. A két kábel felépítése nagyon hasonló. Csináltam itthon egy tesztet, cserélgettem a két kábelt és közben hallgatóztam. Úgy teszteltem, hogy mindig ugyanazt a zenei részletet hallgattam, persze sokféle zenével, sokféle részlettel. De cserék közben mindig ugyanazt, hogy össze tudjam hasonlítani. Mondom nagyon szerettem volna azt hallani, hogy szuper az új hangfalkábel. Aztán a sok hallgatózás azt hozta ki, hogy az új hangfalkábel nem olyan jó mint a régi, mert elvész a csöves hangzás levegőssége, a lecsengések rövidebbek, és valahogy olyan hiányérzetem volt amikor az újat próbáltam. Rám is hatott a pszichikai nyomás, amit saját magamnak okoztam, mert amikor először meghallgattam, akkor ugyanolyannak hallottam az újat, mint a régit. Aztán most jobban meghallgattam, és nem voltam a pillanat varázsa alatt így kiderült, hogy sajnos nem olyan jó az új, mint szerettem volna.
(#) Action2K válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 22, 2013
És ugyan ezt mondanád akkor is, ha a másodperc töredéke alatt lenne a kábel kicserélve, s nem tudnád mikor melyik üzemel? Csak mert ilyen egy valódi teszt.
(#) Gery78 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 22, 2013
Hát azt nem tudom mit mondanék, de így most nem tudom kipróbálni. Jó volna ha így is le tudnám tesztelni és hallás alapján kiválasztani, hogy melyik a jobb. Ezt a tesztelési módszert hogyan lehetne a legegyszerűbben kivitelezni?
(#) Action2K válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 22, 2013
Egy-egy két áramkörös váltó (morse) relé, plusz egy tranyós meghajtás az LPT port egyik bitjéről, no és egy szoftver, ami véletlenszerűen kapcsolgat. Menet közben jelölöd (gombnyomással), hogy tetszik vagy nem tetszik a hallottak. Cserélgetheted a lemezeket, számokat... A teszt végén (ha kattintasz a befejezés gombra), kiírja, hogy milyen arányokban válaszoltál. A program rafinált, van hogy egymás után ugyan azt a kábelt adja.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 22, 2013
Nekem, illetve a fiamnak a következő "élménye" volt. Vett egy drágább - de még nem a csillagokban - összekötő kábelt a cuccához - néhány ezer Ft volt, tehát.
Aztán csalódott volt, mert nem érezte az elvárt (?) különbséget. Egy hét után valamiért visszarakta a régit és azt mondta, nem bírta vele hallgatni, olyan hiányérzete volt.
Gondoltam, elverem, de már 26 éves és lehet, hogy erősebb. Meg most kezdjem már el?
(#) Action2K válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 22, 2013
Idézet:
„olyan hiányérzete volt.”

Igen, hiányzott a zsebéből az a néhány ezer Ft, amibe került az új.
Ezt is csak a tudatalatti mondatja vele. Hogy meglepődött volna, ha már másnap visszacserélted volna Neki a régit. Egy hétig abban a tudatban él, hogy ez az új milyen... Aztán, na visszacserélem... És akkor jön a döbbenet.
Minden hangzásbeli eltérés, mondom MINDEN, ami a vakteszten nem jön elő, csak tudatalatti vagy egyéb belemagyarázás.
(#) klaczy hozzászólása Jan 22, 2013
Olvasgattam ma ezt az eszmecserét a kábelekről. Én sem igazán hittem a dologban, amíg nem teszteletem. Valamelyik hobbi hifis oldalon talátam egy leírást a Cat5-ös fali, tehát nem sodrott eres kábel hangtechnikai alkamazásáról. Össze kell fonni és a szines és a fehér-szinű kábelek segítségével lehet a polaritást megkülönbözetetni. Én három pár vezetéket fontam össze. Nem egyszerű a végén már fájt a csuklóm. A hangdobozaim bikábelezhetők, így a végén úgy szereltem rá a banándugókat, hogy 1 pár a magasra és két pár vezeték jutott a mélyre. Elötte sima 2,5mm2-es hangfalkábelt használtam. Elég jól hallható volt a különbség. Sokkal dinamikusabb lett a hangzás, a szinpad kép sokkal kevésbbé volt összemosdva. Csináltam egy vizuális tesztet is, a két hangdobozt egymás mellé helyzetem és az egyikre a régi 2,5-s kábelt raktam a másikra a Cat5-öst. A mély hangszóró elmozdulása majdnem a duplája volt a Cat5-ös oldalon ugyanolyan hangerő és "0" balansz állásban!

Itt 100%-ban hallható és látható volt a különbség, ami nem biztos, hogy a kábel minőségéből adódott, hanem a kerszetmetszetéből, de igen nagy változást eredményezett fillérekből!
(#) Orbán József válasza Action2K hozzászólására (») Jan 22, 2013
Ezt akkor bocsássátok meg: H-tól:
-Doktor úr, jöjjön, a ketteske rosszul érzi magát!
-A kettes csak hiszi, hogy rosszul érzi magát.
Később:
-Doktor úr jöjjön, a ketteske nagyon rosszul érzi magát!
- A kettes beteg csak hiszi, hogy nagyon rosszul érzi magát!
Még később:
-Doktor úr, a ketteske azt hiszi, hogy meghalt...
(#) Gery78 válasza klaczy hozzászólására (») Jan 22, 2013
Idézet:
„A mély hangszóró elmozdulása majdnem a duplája volt a Cat5-ös oldalon ugyanolyan hangerő és "0" balansz állásban!”
Ugyanazon a csatornán nézted? Mert ha nem, akkor az egyik csatornában valószínű, hogy kevesebb mélyhang volt. Próbáld ki, hogy megcseréled a két kábelt, de a csatornák ugyanarra a hangdobozra menjenek.
(#) bta hozzászólása Jan 22, 2013
"Minden hangzásbeli eltérés, mondom MINDEN, ami a vakteszten nem jön elő, csak tudatalatti vagy egyéb belemagyarázás."

Jó, akkor játsszunk mindkét oldalról szkeptikust. A fenti állítást ebben a formában csak akkor hisszük el, ha kétséget kizáróan sikerül bebizonyítanod. Hajrá
(#) klaczy válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 22, 2013
Elöször a két vékony vezeték volt bekötve ugyanazzal a számmal úgyan annyi volt a membrán kitérés, majd egyik oldalon kábel csere és akkor tapasztalatam a nagyobb kitérést. Szitén ugyanazzal a zenével.
(#) Orbán József válasza highand hozzászólására (») Feb 1, 2013
Az említett Szerző és mérnök ember régen közölt egy cikk sorozatot, amellyel - és a Te érveiddel sem - vagyok képes vitába szállni, ehhez túl laikus vagyok.
Ebben a minőségemben olvastam, nagy megelégedéssel, hogy szó nincs az alkatrészek, kábelek "saját hangjáról", hiszen a fizika nem ezt mondja.
Valamint lépésről-lépésre levezetett egy erősítő tervezést, építést, amivel be kívánta bizonyítani, hogy a mérnöki tudomány, számítás csalhatatlan.
Azonban, ez a cikk végén a saját megállapításai szerint sem sikerült, elmaradt a várakozástól.
Nem emlékszem, hogy meghallgatási teszt döntött-e, a mért eredmények bizonyára hozták az elvárt eredményeket.
Megjegyzem, egy mérnöki fül és egy pl. gyakorló hangmérnök szerintem nem ugyanaz, de elfogadom, ha erőltetik, tévedtem.
Tehát, ez a torzítási papírforma nem lesz perdöntő, szerintem.
Megépítettem anno az Alexander erősítőt, amely a dokumentációi alapján gyakorlatilag szinte mérhetetlen torzítást produkál, majdnem 100% kivezérlés mellett is.
Aztán sokan említették, hogy az erősítőnek "döglött" a hangja, mérhetetlen csalódásomra, így nyilatkoztak többen is.
Tény, hogy egy néhány százezres "D" osztályú szebben szólt, amikor egy ismerősöm elhozta és összeeresztettük őket.
De ez csak 2 pár fül volt, nem isteni kinyilatkoztatás.
Szóval, részemről a vélemény, ha valaki már megépítette a bölcsek kövét, akkor az igencsak el lenne terjedve, az újdonságra - főleg, ha igazán jó - az amatőr a legfogékonyabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) Hp41C hozzászólása Máj 8, 2013
Egy nagy dilemma:
- Adott egy jelforrás és egy fogadó. Legyen az utóbbi egy végerősítő (kondenzátoros bemeneti csatolással). Legyen egyfajta kábel, elegendően hosszú, közöttük. Végezzünk meghallgatást. Jegyezzük fel az eredményeket.
- Vágjuk félbe a kábelt, szereljük meg mindkét végét rendesen. Mindkét kábellel végezzünk meghallgatást. Jegyezzük fel az eredményeket.
- Építsük meg a JFET előerősítő - hangzásjavítót, kössük össze vele és a félbevágott kábelekből előálló darabokkal a forrást és a vevőt. Végezzünk meghallgatást. Jegyezzük fel az eredményeket.

Kinek higyjek?
- Ha a kábel a meghatározó, akkor milyen hatása van a rövidebb kábelnek az eredetihez képest?
- Ha a "JFET előerősítő - hangzásjavító" javítja a hangzásképet, akkor nem a kábel a meghatározó?

A "JFET előerősítő - hangzásjavító" ugyan egy erősítő, de a legfőbb tulajdonsága a nagy bemeneti és a kicsi kimeneti impedanciája...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
(#) highand válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 8, 2013
Az JFET-es kapcsolás két dolgot is tud, amit a kábel nem:

1. fázist fordít
2. erősít

Tehát az összehasonlításod abszurd, mert nem összehasonlítható mennyiségeket akarsz összehasonlítani.
(#) pucuka válasza highand hozzászólására (») Máj 8, 2013
De ezek közül melyik a minőség?
(#) Hp41C válasza highand hozzászólására (») Máj 8, 2013
1 - A fázisfordítás legegyszerűbben a hangszóró vezetékeinek felcserélésével küszöbölhető ki - nem hoz be több fokozatot. De a "JFET előerősítő - hangzásjavító" kimenetére egyenáramú csatolással lehet tenni egy PNP tranzisztoros földelt emitteres fokozatot - ekkor már nem fordít fázist. Úgy vélem, hogy egy emitter / source követő jobb megoldás (ld a cikkben belinkelt lap alján a BS170), mivel tovább csökkenti a kimeneti impedanciát.
2 - Ha a forrás szabványos kimenő feszültségű volt, akkor az erősítés csak ront a helyzeten, túlvezérelheti a vevő bemeneti fokozatait. Ha szerencsések vagyunk és a vevő a hangerő szabályzó potenciométerrel kezdődik, akkor annak beállításával az erősítésből származó probléma kiküszöbölhető.

Csak annyit szerettem volna összehasonlítani, hogyan szól a három esetben...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
(#) highand válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2013
A helyzet ennél bonyolultabb. A fázisfordítás azt jelenti, hogy az egyik kábelszakaszon ellentétes hatást váltanak ki a környezeti hatások a futó jelre, mint a másikon. Tehát a jel már az erősítő előtt módosul és nem egyformán. Ezért nem lehet a hangszóró fázisforgatásával a szimpla kábelt visszakapni.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) highand válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 9, 2013
A Mayan féle JFET-es hangzás módosító mindenképpen forgat fázist, akár source követővel csatolod ki, akár nem.
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 9, 2013
Abszolúte igazat adok, látod én is azt a kifejezést használtam, hogy " hangzás módosító". Azt, hogy javít-e csak akkor tudhatnánk, ha rendelkezésünkre állna valamennyi felvétel digitálisan, SPDIF csatoló felületen, az eredeti, a keverő asztal kimenetén vehető jel, ugyanazzal a jitter-el.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) karpi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2013
Biztos a dinamika komprimalas es a torzitas .
(#) Hp41C válasza highand hozzászólására (») Máj 9, 2013
Idézet:
„De a "JFET előerősítő - hangzásjavító" kimenetére egyenáramú csatolással lehet tenni egy PNP tranzisztoros földelt emitteres fokozatot - ekkor már nem fordít fázist.”

A földelt emitteres fokozat fordít fázist és a FET -is, akkor visszaáll az eredeti fázishelyzet...
(#) highand válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 9, 2013
Te földelt emitterest írtál és pedig source követőt. Mire leírtam a választ elfelejtettem mit olvastam...
Következő: »»   21 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem