Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Megmértem, a D3-on 3.85V, a D4-en 3.7V van. Az MJE340-et nem kaptam mikor rendeltem az alkatrészeket, és nem tudom az előéletüket, forrasztva nem volt de szilikonpaszta folt volt a burkolaton, fiokból valók.
Kívülről olvasható a felirat, pozícióra jó elvileg a T8, T10.
MJE340/350 felcserélés esetleg? Ebben az ágban valamiért nem akar az áram folyni.
Az Elektoros NYÁK-ot készítetted el?
Azokat a hajszál sávokat ki kéne csipogtatni. Úgy fest az R25 - R27 közötti áramúton szakadás van, ha amúgy az alkatrészek jók. A rajzon egymással összeköttetésben álló alkatrészek lábain is elvégezheted a mérést (mondjuk holnap pihenten )
Ok, holnap nekiesek, mert ma már tényleg elég volt, köszi az eddigieket, holnap írok mit találtam. Így néz ki. Jó éjt.
Remek kivitelezés
Ha a feltételezés beigazolódik, és szakadást észlelsz, a javítás után kiszámíthatatlan mértékű lesz a nyugalmi áram. Adatlap elég nagy Ugs(TH) szórást jelez. P1 legyen a max. ellenállást adó állásban és jó szolgálatot tehet a 60W izzós áramkorlátozó. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Köszi! Csak találjunk valamit, mert nagyon el vagyok keseredve, hogy nem indul. Holnap délelőtt megfordítom a paneleket és újra átnézem az egészet. P1 most is balra van teljesen. Pihenjünk, talán holnap megmutatja magát ez a fene hiba. Átnézem és jelentkezem!
Szia bocsi elájultam az este.Vissza olvastam de nem látom a hozzászólást amiben a rajz hibáját említed. Persze figyeltem a lábkiosztást,igy most az MJE340-350 forditva van betéve,a lábkiosztás miatt.De gondolom ha rosszul van beültette akkor nincs hang.Ma összehasonlítom a másik panel kimenőjével.
Mert szerintem a 18v kimenő az kevés,a kis darlingtonos végemnek is 28v a kimenője 100w-os
Köszönöm szépen majd linkelem a nyákot ha kész leszek
Ma rákötöttem a jelgenerátort,és annyit tapasztaltam hogy az első panel amelyik jól működik azon 1v sinus bemenettel 53vAc jön ki a másik amivel kínlódok azon 37-39vAc, és nem több azért ez jelentős különbség.Mind kettőt 55vDc vel hajtom,és azonos körülmények között teszteltem,6ohmos műterheléssel./6.67A bír/
Szia!
Ha van 2 egyforma paneled amelyikből az egyik jól működik akkor miért olyan nehéz összehasonlítani a feszültség értékeket? Egymás mellé teszed és elkezded mérni, és az eltéréseket egy rajzon jelölöd, pár milivolt nem számít, de ahol nagyságrendi eltérések vannak azokat érdemes megvizsgálni. A kész feltérképezett rajzot utána ide felteszed ezzel mindenkinek aki próbál segíteni nagymértékben tudnál te is segíteni a hiba keresésben. Üdv Kokozo.
Ez lenne a rosszul működő erősítő? A két erősítő felet vizsgáltad külön?
Szerk.: BC640-et könnyebben tudnád beültetni. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Igen ez az,igen vizsgáltam külön de ugyan azok az eredmények voltak,a kimeneti Ac nagy különbsége aggaszt.A jól működő panelt ha 3v sinussal próbáltam a teljes táp feszt megkaptam,a "rossz" panel pedig 39vAc bármekkora feszt kap a bemenete mind két oldal.Csak azért kapott BF tranzisztort mert az MPSA92 vel nem volt hajlandó elindulni,másom nem volt PNP-be,de szerintem rossz szériát kaptam valószínüleg épitettem a koppgátlómat ott legalább 10db cserélgettem mire elindult.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Nézted ezt a kimeneti jelet oszcilloszkópon? Egyik, vagy mindkét tápoldal képtelen a kivezérlésre?
Lehet már a bementi differenciál erősítődnél lesz a disznóság, azért nem ment az MPSA tranzisztorokkal. Válasszuk külön, hogy áramot vagy feszültséget nem tud rendesen erősíteni a szerkezet. A kimenetre tégy nagyobb értékű ellenállást. Ha röviden mérsz 10-20W-os is megfelel. Ha ettől a kivezérelhetőség megnövekszik, akkor alacsony bétájú tranzisztort, vagy rossz értékű ellenállást kell kibányászni, ha nincs változás, akkor pedig a differenciál erősítőt kell munkapontba állítani.
A müterhelésemmel mértem,az 6ohm,vagy nagyobb kellene?Van egy ugyan ilyenem 100ohm-os az jó lesz?szkóppal nem néztem .
Ha rápillantasz szkóppal felpörgetné a hibafeltárást, meg lehetne úszni a DC végigméregetését. A 100 ohm tökéletes. Ha a differenciál erősítő egyik tranzisztora idő előtt teljesen kinyit, vagy lezár, akkor alig fog a kivezérelhetőség változni.
Rákötöttem a 100ohm-os müterhet és 41vAc mértem ahogy elkezdtem kisebbre venni a a terhelő ellenállást úgy esett a kimeneti fesz,1v on,de 3v on se több mint 41vAc, a másik az teljes tápfeszig ment ilyenkor.
1kHz 1v,3v. Egyébként 3v körül lett több a kivezérelhetőség. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Sajna nem tudom szkóppal mérni, dobozolás előtt áll a szkóp,és szét van kapva.
A bemeneten lévő két tranzisztor melyek emittere össze van kötve a differenciál erősítő. Mérd meg mindkettőn a bázis-emitter közötti feszültséget. Egységesen 0,6V-nak kéne lenni.
Annyit még hogy mind két oldal tök egyforma a kimenő fesze.
Az jó, következetes a hiba Mikor a kimeneten mérted a feszültséget a tápfeszültség hogyan változott a jó panelhez képest? Nem lehet, hogy itt nagyobb az esés terhelés hatására?
amit mértem 0.642v.a tápfesz csak 1-2v mászkált
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Szia! Nem hagyott nyugodni éjjel, ezért keresgéltem az alkatrészeken sipoltatva és találtam egy szakadást, a T8 MJE350 bázisa nem kapta meg a 3.9V-ot. A láb mellett volt elpattanva a pad. Mégegyszer átnéztem, beteszem az izzót és megpróbálom. Nagyon félve indítom el... Az izzóval együtt is lehet nyugalmit állítani vagy azt kivegyem, ha nem világít?
Azért alvás rovására ne menjen a hobbi!
Az izzó majd csak akkor jöjjön ki, ha stabilan és probléma mentesen üzemel az erősítő. Igaz egyelőre nagy hangerőt nem tudsz vele elérni, mert az izzó felizzik és leesik a táp. Az izzó eltávolítása után csak minimális korrekcióra lesz szükség. Az élesztés veszélyeit csökkenti ha az erősítő tápágaiba még beszúrsz egy-egy 10-20 ohm ellenállást. Nem kell nagy teljesítményűnek lennie, így biztosíték szerepet is betölt |
Bejelentkezés
Hirdetés |