Fórum témák
» Több friss téma |
Nem tudom mire gondolsz.A felület kiszámításánál sehogy sincs képbe, a disszipáció csak a felület függvénye. Maximum a hőtehetetlenség szempontjából lehet jelentősége. A vastagabb nehezebben melegszik fel és hűl le.
Ha egy TDA hidat egy 270w os 2x27vAC 5A-es trafóra kötök hány wattot ad ki RMS 8 ohmon?
Szia! 150W körül kalkulálhatsz. Miért érdekes ez számodra? Lehet egyéb szempontok is felmerülnek. Az erősítő maximális teljesítménye elég semmitmondó adat. Jobbára a kereskedők és a kezdő építők élnek a bűvöletében
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Tudom, csak az érdekelt hogy ha a hangszóróm 98dB/W érzékenységű akkor mekkora hangnyomásra számíthatok.
Amelyik frekvencián a 98dB érvényesül 120dBre számíthatsz ha az erősítőre kötöd. Azért ez elég szűk sávban következik be és az érzékenységi adatokat se tekintsd szentírásnak.
Igen ám de a topládámban van 109dB/w os driver , 96dB/w os közép és a woofer 15" 98dB/w. Vagy 380-400w ot azt hiszem annyit birna el max, de egyenlőre tda hiddal hajtom )
Sziasztok!
Elkészült az új tda7294-es "urbán féle" erősítő. Első indításra egyből(műterheléssel) indult gond nélkül,viszont valamiért a led nem világít. Majd rákötöttem hangfalat és a led akkor sem világít és pluszban kb 4-5-másodperc után teljes hangerőn az ic felől nagyon pici füst jelent meg. Gyorsan kikapcsoltam. Átnéztem de sehol nem láttam semmiféle hibát ,műterheléssel viszont nem volt semmi gond. Szerintetek mi lehet a probléma. (nem szált el rajta semmi a füst után,továbbra is "működik")
Látszik az IC mögött egy alumínum tömb/lap, de az is látszik, hogy az IC és a tömb között van egy szigetelő lap. Ez így nem praktikus. Ha már tönk, akkor az IC-t közvetlenül kell arra fogatni, és a borda és a tönk közé kell a szigetelés (pl. így).
Nálam várakozáson felül bevált a saját furaton való felcsavarozás helyett, a leszorító kengyellel történő felfogatás. Ajánlom/javaslom az alkalmazását (pl a melléklet szerint).
Szia! Az Urbán-féle TDA7294 panelen csak akkor megy a clip-LED, ha TDA7293-at ültetsz be IC-nek!
A hűtőtönköt teljesen félreértetted. Az IC fémesen kapcsolódik tönkhöz. Persze hővezető paszta kell alá. A borda és a tönk közé megy a szigetelő anyag. Arra is ügyelni kell, hogy a rögzítő csavar ne csak az IC-től, hanem tönktől is szigetelt legyen.
Nem találtam sehol sajnos vágható szigetelő lapot amit a tönk mögé rakhattam volna,azért került egyenlőre az ic mögé.
Tegyél rá öntapadós kapton szalagot.
Gazdaságosabb mint a szürke szövetbetétes szilikon lap, viszont vékony és kemény ezért pasztázni kell.
Kipróbálom.
Az egyik oldal egy picit torzan szól, a másiknál pedig nagyon hamar forrósodik az ic,pár másodperc alatt elég tüzes,mi lehet a probléma szerintetek?
az, hogy hamar felelegszik, valami nagyfrekis gerjedés lehet. ami nálad füstölt, az a zobel-tag lehetett a kimeneten, pont emiatt.
mivel gyári panel, abban nem lehet hiba. talán elhagytad a táp hidegítést, vagy nagyfrekis földhurok. utóbbi ellen 1. tegyél a bemenetre egy r-c szűrőt, olyan 50khz körüli határfrekivel. vagy 2. nézd át a kábelezést! A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
Átnéztem a vezetékezést,nem hiszem hogy ott gond lehet. Közös csillagpontos GND-pozitív és negatív. A végfokban a hangszórókimenetnél csak pozitív van, a testet a közös GND-ből kapja.
Biztos gerjed csak nem tudom hogy mitől.
Üdv megtudná valaki mondani mekkora a tda7294 es bemeneti érzékenysége? Köszönöm
Üdv! A visszacsatolás segítségével széles határok között lehet a bementi érzékenységet változtatni. Áruld el miért kérdezed, keresünk rá megoldást.
Köszi a gyors választ. Hybridet építek belőle csöves előfokkal.
Nagyon jó gondolat, mégha kissé szokatlan is
Feltételezem földelt katódos kapcsolást tervezel beiktatni. Ennek nyereségét csak korlátozottan tudod kihasználni, mert az adatlapban megadott min. 24dB (x16) erősítés alatt a kapcsolás tranziens viselkedése elfogadhatatlanná válik. Célod lesz a TDA7294 bemenő impedanciájának minél magasabbra emelése. Eddig 82k volt a legnagyobb bemenetet lezáró ellenállás amit kipróbáltam. Ez az a határ ahol az IC példásan alacsony jelzaj viszonya már kissé romlani kezd. Egy kis susogás már megjelenik, ha az ember közvetlen közelről hallgatja a magassugárzót.
en a bemenetet 47k val szoktam lezarni.
Mekkora DC tápfeszültségről megy a végfok, és hány Ohmos terheléssel használod?
Nekem az a tapasztalatom ezzel az IC-vel, hogy 4 Ohm terheléssel max. +-30V-ig (!) szabad tápolni, 8 Ohm terheléssel meg max. +-40V-ig. Ha túl nagy a tápfesz az adott terhelő impedanciához, akkor nagyon gerjedékennyé válik. Vannak legendák, hogy +-44V-os táppal mekkorát szól...de szerintem ilyenkor már leginkább csak füstölni szeret!
Nekem 2x30 AC-ról megy két darab TDA 7294 IC, de nem nagy áramerősségű és gondolom visszaesik belőle.
Sziasztok!
Még mindig az ubán féle végfokkal vacakolok,sikerült szkóppal megnézni nem gerjed egyik végfok sem. Viszont valamiért az egyik ic sokkal jobban melegedik mint a másik és teljes hangerő környékénél elkezd valami füstölni még mindig Az ic felől jön némi füst de nem tudom pontosan honnan. Nem tudom mi lehet a probléma. Valakinek valami ötlete?
Nekem van ötletem. Kikapcsolas után tapogasd végig az ujjaddal az alkatrészeket, és rájössz hogy mi forró, vagyis hogy mi füstöl.
Egy kis segítség kéne , ezt a végfokot építem , az a "4k7 " pontosan mi lenne ? Ellenállás ? És mekkora milyen ?
4.7K ohm/0.5W
Aki ezt nemtudja ne kezddjen hozzá.
[off]Szerintem mindenki volt kezdő , én se szólom le a kezdőket / bármibe kérdeznek /! Köszönöm a segítséget![/off]
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
Rendben!Én is voltam kezdő, de ezt csak megjegyzésnek mondtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |