Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   133 / 177
(#) Szammer válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia!
Lehet. Ha parsicból akarod, dcsabi tett fel korábban példát. Valahová eltettem, ha nem találod meg elővadászom neked.
(#) HA5AWS válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia!
A mellékletekben cgram néven tette fel dcsabi. Kipróbáltam, szuper.
Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Máj 12, 2013 /

Hogyan lehet azt megoldani, hogy gombnyomásra az EEPROM-ból visszatöltődjön az adat a "ZV1"számlálóba? (Reset és a kütyü kikapcsolása nélkül)

Lényeg röviden: Egy óra számlál visszafelé és ha eléri a 00:00-t, akkor egy komparátor billen, aminek a kimenete magas szint lesz és ezzel valahogy visszaírni a "ZV1"számlálóba a korábban beállított értéket. Ez a komparátor magas szint egyfajta vezérlő jel, hogy mehet a visszaírás a "ZV1"számlálóba.

Köszönöm szépen!
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Remélem így gondoltad

zolióra2.PIC

(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Igen, pontosan. Ebből már ki tudom hámozni, amire szükség van. Nagyon köszönöm még egyszer!
(#) kralac hozzászólása Máj 15, 2013 /

Sziasztok!
MC14489-el szeretnék dolgozni. Valaki készített már hozzá parsic-es progit? Ha igen, megköszönnék egy példát, ha nem, valaki hozzáértőbb rá tudna nézni, hogyan lehetne vele kommunikálni? Soros adatot igényel, talán jócskán átgyúrva pl lm75 szubrutinjával is meg lehetne oldani...bár ott igencsak mindent át kell írni.
Előre is kösz
(#) dcsabi válasza kralac hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Milyen motiváció miatt akarod ezt használni? Ha a Parsic-ot használod, van ebben lehetőség kijelző meghajtaásra. Tettek fel a kollégák módosítást, ami jól működik. Egyébként, szerintem léptető regiszter jellegű adatmozgatásra van szükség, vagy inkább a régi telefonkártya adatkezelése jut eszenbe róla...
(#) dcsabi hozzászólása Máj 21, 2013 /

Egy friss tapasztalatot szerenék megoszteni veletek. Ha valaki találkozott már "sétálós, elmászós" ADC-vel, a PARSIC-ban, akkor most én igen...
A 16f877A kb 90%-ig tele van, kb 12000 asm sor. Rengeteg 16bites művelet, eeprom és kijelzések, stb...Az analóg bemenetek által beolvasott értékek, folyamatosan 4-5 értékkel föl-le ugráltak.
Ezt a jelenséget az analóg bement(ek) konverziós idejének kinyűjtásávan lehet orvosolni. (legalábbis nálam ez megoldotta a hibát) Ezt a gyakorlatban úgy tudjuk véghezvinni, hogy egy MPLAP projektbe beillesztjük az elkészült lefordított asm fájlt, ott kijavítjuk az 5 és 6 értékeket (pl.read_An0 szubrutin) 20-ra és F10-t nyomunk. (újra lefordítjuk) Ezt a HEX fájlt égetjük be és stabil lesz az ADC adat.
(#) kralac válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Van egy LTC 2623b 4*7 SEG kijelzőm. ebből szeretnék egy egyszerű órát készíteni. a négy digit katódjai szegmensenként közösek. cd4543-al hajtva eléggé villognak. Az mc14489 elvileg pont erre lenne jó. ...esetleg ha van más ötleted is, azt is megköszönném.
Másik kérdés: egyéni karaktereket készítettem lcd-re, a mintaprogid tökéletes hozzá, viszont csak akkor működik, ha az lcd R/W lábát nem bántom, csak földön marad. Mi is a szerepe akkor az R/W lábnak?(ez csak kíváncsiság, mert enélkül a progi megfelelően működik)
(#) kissi válasza kralac hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

R/W --> Read/Write --> olvasás/írás : Az LCD-re nem csak adatokat tudsz küldeni ( hogy mit és hogyan írjon ki!), hanem olvasni is lehet, hogy például kész van-e az előző parancs végrehajtásával ( busy?) vagy mi a kurzor aktuális pozíciója, stb. , ilyenkor kell a W beállítás!
(#) mezga hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok !

Tudna-e valaki segíteni valami ötlettel esetleg . Én egyelőre "lefagytam"))
A feladat az lenne , hogy egy ventilátor tengely végén lévő HALL jeladóról érkező jelet kellene feldolgozni. Tulajdonképpen fordulatszámot mérnék. De a jelet be kellene vinni egy PLC bemenetére . Abban már megírtam egy frekimérő programot , csak sajnos a sebessége korlátozza a dolgot. A mérendő freki 50 %-os kitöltésű , 0-600 Hz. Arra gondoltam , hogy egy PIC be írnék egy kis progit ami PVM kimenetre adná a jelet , ezt integrálnám és a PLC analóg bemenetére vinném be . Ezt egyszerűbb kezelni. És két csatorna van.
A PIC programozás csak parsic-ban megy , úgyhogy abban szeretnék ötleteket , ha lehet.
Vagy lenne valami egyszerűbb megoldás , cél IC?
Próbáltam a Hall ic jelét integrálni , de nem volt jó .

Előre is köszi : mezga
(#) dcsabi válasza mezga hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

A PLC-ben ezek szerint nincs gyorsszámláló bemenet(?) ha nincs, akkor marad a "konverzió".
Ez lehet adott esetben PIC is. A fordulatszám az elgondolásod alapján nem lesz valami pontos, gondolom nem is kell 100% együttfutás. Monostabil multivibrátorral is megcsinálhatod, ez valójában a pwm fordítottja, jelen esetben egyből a kivánt kimeneti feszültséget kapod. Az a lényeg a pulza hossza kisebb legyen, mint a legnagyobb fodulatod "idóállandója". Parsicban még nem csináltam ilyet, de azt hiszem a gyári példákban A modell1..4-ben taálsz ide valót. A melléklet egy segédlet lehet adott esetben.
(#) mezga válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönöm válaszod,
de szerintem a bemenet nem PWM lesz , hanem freki , a teljes tartományban 50 % os.
Végül is van bemenet , de csak inkrementális jeladóhoz .Elvileg jó is lenne , csak elő kellene állítani mellé egy késleltetett jelet , másrészt lefoglal két bemenetet.
(#) Szammer válasza mezga hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Tehát akkor nem PARSIC-ban akarsz frekit mérni, csak beolvasni a mért fordulat értéket és konvertálni?
(Bocs az értetlenségemért.)
(#) mezga válasza Szammer hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Tulajdonképpen igen .
(#) Szammer válasza mezga hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Szia!
Mit tud a PLC-d fogadni max. amit még fel is tud dolgozni?
(Feszültségszntre és frekire gondolok.)
Esetleg kellene a forgásirány is (bár akkor az 1db HAL elem kevés)?
(#) dcsabi válasza mezga hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Lehet, hogy figyelmetlenül olvastam el terveidet, de a 600Hz az miért fontos. Ugyanis ha 1db mágnest teszel a tengely végére, akkor 6000 ford/ perc esetén az 100Hz.
Vagy nagyon nagy fordulatú a ventillátorod, vagy "fogaskerék" mágnest használsz?
A feladatot még ezzel nem oldottuk meg, csak a paramátereket akartam tisztázni...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) dcsabi válasza mezga hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

A Parsic IMPULS mérés modul erre a feladatra alkalmas lehet. Olvasd el a Help-et hozzá. Én még nem használtam, de a TE 600Hz-d nem gond neki. Utána egy kis "matek modul "használatával arányos PWM kimenetet tudsz csinálni, ami gyakorlatilag "0-5V". A nemrég mellékelt rajz a tápjától függóen 0-5V, vagy 0-10V kimenetet ad.
(#) Szammer hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!
mezga kolléga kérdésével kapcsolatban felmerült bennem egy lehetséges feladat, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.
Ha Parsic-al egy út jeladó clock/data jelét próbálnám meg feldolgozni. (Itt közel 100KHz-es jellel is lenne dolgom.)
Elképzelhető, hogy ezt még a Parsic-os progi fel tudja dolgozni?
Ha valaki épített frekimérőt itt, mekkora frekiig ment el stabilan?
(#) mezga válasza Szammer hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Szia !

Nos , a PLC bemeneti frekije a ciklusidőtől függ .Még nem próbáltuk a határait , mert nem volt rá szükség.
Az analóg bemenetek 0-10 V és 10bit felbontásúak. Utóbbiból 4 db van.
A feladat 2 db egyirányú Hall jelforrás sebességét ! mérni , tehát nem szükséges a konkrét freki , a plc ben majd beskálázom.
És 1 db léptető motor két tekercséről származó eltolt jel . Ennek a lépésszáma és az iránya is kell .Ennek a megoldása lehet az ,amit korábban segítettetek megoldani egy inkrementális jeladó fogadórésze. Ezt lehet osztani a PIC ben pl 10 el.
Összesen 4 db kimeneti jel kell , 2 lehetne PWM integrálva , és két db osztott le /fel ipm.
(#) Szammer válasza mezga hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Szia!
Na így már kicsit konkrétabb a feladat.
El kell gondolkoznom róla, bár a dcsabi által javasolt monostabilos megodás (akár egy 555-el) jó lehet a fordulat/feszültség konverzióra.
Ugyanezt Parsic-al szerintem nem tudjuk megcsinálni.
A léptetőmotorból nyert jel mire szolgál?
Csináltam régebben sima mechanikus egér mechanikából 2db TTL IC-vel olyan dekódert, ami adja a sebességgel arányos impulzust és az irányt. Szerintem ez a dekóder módositható lenne léptetőmotor kimenő jeléből ugyanerre.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Bocs, hogy így beleszólok, a léptetőmotor mekkora fordulaton fog járni? Gondolni kell a nagyobb fordulat esetén lévő jelentős nagyságú feszültségre is. A HDD az nem problémás ennyire Volt régebben valahol ilyen kapcsolásom, ami egy diódás (zéner?) bemeneti védelem után egy műveleti erősítő formálta a jelet...Keress rá a neten (stepper motor as rotary encoder), vagy 1000 kép közül választhatsz, ennek nagy része nyílván használható is.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
(#) mezga válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

A léptető motor frekijét nem ismerjük , de szkóppal majd megnézzük.A motor tartófeszültsége 3 v körüli , azt egy zenerrel viszem az opto ledjére. A motor léptetőfeszültsége 18-24 V közötti.
A jelformálással nem kell foglakozni , mert van olyan optocsatolóm , amelyik logikai kimenetű.
Az egy az egyben ráköthető a PIC lábára.
Az 555 ös ic vel még jó is lehet , már én is gondoltam rá.De mondjuk azt egy PIC ben is meg lehet valósítani, nem ?
(#) mezga válasza Szammer hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

A léptető motor egy szelepet állít. Annak kellene tudnunk mennyit lépett és merre.
(#) Szammer válasza mezga hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Ezt kellene Parsicban megcsinálni az enkóderhez.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Amit korábban panhard kolléga felrakott az is jó, de így is lehet.

dtar.PIC

(#) sprofan hozzászólása Jún 4, 2013 /

Sziasztok!
Van itt köztetek olyan aki WIN7 alól használja a Parsic-ot?
(#) mezga válasza sprofan hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Igen ,én .Nekem jól megy .
(#) mezga válasza Szammer hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Köszönöm , nektek a segítséget , még meg kell néznem amit küldtetek , csak most nagyon el vagyok havazva a munkámmal.
(#) sprofan válasza mezga hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Írtam privátot.
Következő: »»   133 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem