Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   409 / 1210
(#) Prome hozzászólása Máj 15, 2013 /

)))

Sok éve csináltam ilyent. 12 Voltot adtam IC-kre bal s jobb lábsorra pluszt és minuszt. Igen kb ez volt, felizott a közepe s volt amikor az egész lángba borult.
Csak egy gond van ezzel: Belső akkumulátor kell amiben van elég energia s ami sokáig birja. És még igy is megvan az esély hogy valami szemfüles kivárja mig lemerül s kinyitja...
De a sima törlés megoldott akkor egy gombelemmel? Eljön az idő mikor döntenem kell mit válasszak.

Kérdés: mennyire nehéz kimérni egy lesmirglizett mikrokontrollerről hogy mikrokontroller e illetve hogy melyik tipus?
(#) Prome válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Egy másik Őrült ötlet:
Milyen IC-ket képes szimulálni egy PIC? Bontás esetén átprogramozza önmagát egy sokkal egyszerübb IC szimulálására mintha nem is mikrokontroller lenne csak valami egyszerű.
Vélemény?
(#) Doky586 válasza Prome hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

a uC hiányában is látható a kapcs rajzból és a csatlakozó felületről minden.
Pl. öntsd ki kátránnyal vagy műgyantával az egészet.
(#) potyo válasza Prome hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Eléggé elárulja a chipet az, hogy hol vannak a tápodavezetések. Plusz tetézheti a dolgot a kvarc helye, ha az adja az órajelet. Esetleg lehet olyat trükközni, hogy nem a táplábakon adsz neki tápot, hanem másik lábakon, kihasználva a portokon levő védődiódákat, akkor nem egyértelmű, hogy milyen kontroller. De ahogy írták, az áramköri környezetből ki lehet elég könnyen sütni, hogy ez egy kontroller, csak esetleg a típusát lehet valamennyire rejtegetni.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) Prome hozzászólása Máj 15, 2013 /

Értem. Köszi.
Még majd gondolkozom hátha lesz egyéb ötletem. Akkor marad az első két ötlet.
(#) Prome hozzászólása Máj 16, 2013 /

Ha nem tudják mit keressenek nagyobb a védelem.
Persze ki lehet fejleszteni ha tudják hogy mit fejlesszenek ki.
De ha azt se tudja hogy ott mikrokontroller volt s eszébe se jut mikrokontroller felé fejleszteni akkor ez is egy fajta védelem.
(#) liszica válasza icserny hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Igen az. Egy kicsit bővebben leírnád ezt a fényerő szabot
(#) icserny válasza liszica hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Nem akarom helyetted megcsinálni a házit.

ok nem is arra gondoltam. Az alap valahogy így van:
MOVLW B'00000000'
MOVWF TRISD
MOVLW B'00000001'
MOVWF PORTD
MOVLW B'00000001'
MOVWF TRISB
BSF TRISA,0
MOVLW B'00000001'
MOVWF ADCON0
MOVLW B'00000000'
MOVWF ADCON1
MOVLW B'00111000'
MOVWF ADCON2
ebben van még egy nyomógomb is. Jól gondolom eddig?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
(#) pjg válasza Prome hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Már ne haragudj meg érte, de aki profin fejleszt mikrokontroller programokat, az tojik rá, hogy Te mit programoztál mibe. Ha az olyan drága, hogy nem tudja megvásárolni tőled, akkor pikk-pakk csinál magának olyan kontrollerre, olyan programot amilyet csak akar. Ezért van az USA-ban az, hogy mindent levédetnek. Nem a programot, hanem az eljárást.
Vergődsz itt feleslegesen. Akinek gondot okoz a proc típusa és a programvédelem, az nem fogja lemásolni. Akinek meg nem az ...
(#) Hp41C válasza Prome hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Szia!
Nézz bele egy alkatrész bolt kínálatába:
TTL elemek - amíg a készlet tart, PAL vagy GAL - 5..10Ft/darab végkiárusítás, CD4000 sorozat is a végét járja, a raktákészlet erejéig... FPGA - jó nagy SMD tok - felismerhető. Ha meglátsz egy berendezést egy kis tokkal és nem analóg funkciót tölt be, akkor 90% -ban kontroller van benne... Akár SOT23-5 tokban is. Anno, 25 éve nagy divat volt a CMOS Z80 alkalmazása kézben tarható eszközökben. Egy vásárolt panelen levő összes IC -ről le volt csiszolva a felirat. Volt ott egy 40 és két 28 lábú tok meg egy pár 14 - 16 lábú IC. Nem tarott 10 prcig sem megmondani a típusokat és a lehetséges áramkört sem. A processzort az árulta el, hogy nem volt elég magas neki a TTL 1 szint az órajelen. Egy PNP tarnzisztor a DIP40 tok 6. lábára, táp a 11., föld a 29. lábon ---> Z80. 28 lábú tokok ROM (kerámia tok) és RAM... Most órákat, napokat ölsz bele a titkosításba. Megéri? Ha a programod ilyen értékes, le kell védetni, be kell kapcsolni a kód kiolvasás elleni védelmet (és úgy kell megírni a programot, hogy normál úton ne lehetssen kiolvasni semmit sem). Ha pedig nem ennyire értékes, akkor a titkosításra elmenő idő alatt írhatsz akát több másik programot is....
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013

Ezek mind lényegtelen kérdések. Közben nem tudjuk (igaz, nem is tartozik rám!), hogy mi a feladat, s milyen elv alapján kell megoldani.

Nagy vonalakban: az ADC méri a potméterrel leosztott feszültséget. A LED fényerejét (ha arról volt szó), akkor csak úgy tudja szabályozni, hogy "szaggatja" azon a kimeneten a feszültséget (hol fell, hol lekapcsolva). A kitöltési tényező (az időegység hány százalékában van magas szinten) szabja meg hogy mennyire világít a LED. Ha a felkapcsolgatást egy állandó (esetünkben min. 100 Hz, hogy ne lássuk a villogást) frekvencián végzik ezt PWM-nek hívják. Van lehetőség hardveres megvalósítására (Timer és CCP vagy ECCP modul), de egyszerűbb esetben lehet szoftveresen is (késleltető eljárásokkal).

De ha ez a házi feladat, akkor mindezt már nyilván tanultátok az órán.

Nem pwm-ről van szó. Van egy futófény és a panelon lévő potival kell a fényerejét szabályozni.
Igazán ez a poti kérdés nem teljesen egyértelmű számomra.
(#) Pali79 válasza liszica hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Nézd meg a videók között a picologiát. Abban van pont ilyen feladat, de nem tudom segít-e.

Idézet:
„Nem pwm-ről van szó.”
A LED fényerejét másképp nem tudod szabályozni.
(#) vicsys válasza icserny hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Fekete festék, vékony rétegekben...?

Igaz persze, a potméter állásának megfelelően van a pwm vezérlés.
(#) Doky586 válasza icserny hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

A potméteren (megfelelő méretűt választva) kívül csak egy tranzisztor kell a LED fényerő szabályzásához. A PIC-et be se kell kötni, vagy álcából úgy hogy bemenetnek configoltak legyenek a portjai, hogy ne zavarja a valódi vezérlést.
(#) liszica válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Köszönöm! Segített. Én ezzel lezártnak tekintem a témát.
(#) icserny válasza liszica hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Annyit azért szeretnék megtudni, hogy mi volt az igazi feladat. Mert a videóban nem a fényerőt, hanem a futófény sebességét (a léptetések közötti késleltetés idejét) variálják.
(#) liszica válasza icserny hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Nekem a videó + az adatlap segített. A feladatot meg elmondtam. LED fényerő szabályozás.
Köszi a segítségedet!
(#) sherlock válasza icserny hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Dehogynem...van például a bit angle modulation, gyönyörűen működik, és sokkal egyenletesebb a fényváltozás, mint a PWM esetében.
(#) Bell válasza sherlock hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

A bit angle modulation (BMA) is PWM, csak közben a frekvencia is változik. A felbontás - a lehetséges fényerő lépcsők száma - nem függ a frekvenciától, csak a PWM-től.

PWMBAM.GIF

(#) Johnny0004 hozzászólása Máj 19, 2013 /

Üdv! Lenne egy kérdésem, hogyan lehet megoldani 2x16-os lcd kijelzőn, hogy nagy, két sort átfogó karakterekkel írjak ki valamit (ilyet láttam pl. vicsys bemenet választójánál). A számok egyes karaktereit mind megrajzolom és egymás után iratom (ez csak egy tipp, de ez sok hely), vagy van erre más megoldás is? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
(#) Petres hozzászólása Máj 19, 2013 /

Üdv! tudtok léci mondani valamilyen software-t amivel lehet pic-et programozni és van teszt része is a programnak? Atmel studioval probálkoztam de valamiért nemlehet instalálni mindig error-t ir ki és nem csak nálam.
(#) brato válasza Petres hozzászólására (») Máj 19, 2013 /

MPLAB
(#) potyo válasza Petres hozzászólására (») Máj 19, 2013 /

PIC és Atmel studio? Hát, kicsit mellélőttél a dologgal

Ahogy írták, MPLAB IDE, abban lehet kódot írni, szimulálni, debuggolni, stb.
(#) vicsys válasza Johnny0004 hozzászólására (») Máj 19, 2013 / 1

(#) Johnny0004 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 19, 2013 /

Köszönöm!
(#) takeit hozzászólása Máj 20, 2013 /

Sziasztok,

Lenne egy kérdésem, de előre bocs, ha rossz fórumban teszem fel. (Csak áttételesen kepcsolódik a PIC-hez.)

Szeretném egy szivattyú üzemadatait (hányszor indult, átlagosan hány percig müködött, összes üzemidő stb.) egy PIC-el mérni, gyüjteni, tárolni.

A PIC oldali dolog készen van. Csak a lényeg hiányzik. Azt kéne megoldanom, hogy valamelyik portjára kerüljön, hogy épp kap-e áramot a szivattyú, vagy sem. Hogyan tudnék egy lehető legegyszerübb és biztonságos kapcsolást csinálni, amely magasra memeli a PIC adott portját, amikor a szivattyút árammal (220v) ellátó kapcsoló zár. A kapcsoló és a szivattyú sarkaihoz hozzáférek.

Köszönöm!

A másik kérdésem az lenne, hogyan tudnék a PIC-el vizszintet (nem a föld középpontájra mutató egyenesre merőlegest, hanem egy tratályban, a bene lévő viz felszinének a tartály aljától mért távolságát ))))) ) mérni. A teljes szintváltozás kb. 60 cm. Ezt kellene pl tiz centis felbontásban mérnem. Egy szintet persze simán meg tudok határozni. (Egy tranzisztor, bázis és kollektor között zár a viz.) De hogy lehetne olyan kapcsolást csinálni, ami a vizszint emelkedésével a feszültésget változtatja, amit aztán a PIC analóg bemenetére kötök. Persze itt is elég 6 diszkrét szint. De nem tudom még azt sem kitalálni, hogy 6 egyszerü, a fent vázolt módon megcsinált vizszint érzékelőt hogyan tudnám egymással össze kötni, hogy 6 külünböző feszültséget kapjon róla a PIC.

Köszönöm.

L.
Következő: »»   409 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem