Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Jan 5, 2008
Témakörök:
A TV-dben is van QAM tuner? (Bocs már nem emlékszem).
Azaz az RF jel megy az STB és belöle a TV-be? Ha igy van akkor echot szedtél össze (reflexiot) a kábelen meg a csatlakozokon.
Van a tévében is, mert DVB-C/T tuner van benne.
Tehát a következő verziókat próbáltam a főág 3.5 dB-lel szétosztás után: - a jel a boxba megy, és annak a kimenete a tévére kötve. Ilyenkor hol jobban, hol kevésbé esik szét a kép, és ez független a csatornától, időszaktól, tehát nem tudom reprodukálni, mikor esik szét jobban és mikor kevésbé. - a jel egy 3.5-ös újabb osztáson keresztül megy a boxba és a tévébe. Ezt már sem a box, sem a tévé nem szereti, időnként szétesik a kép mindkét helyen. Tehát gyenge a jel ami bejön, szóval az UPC-t lehet, hogy megzargatom ezügyben, mert vicc, hogy egy 3.5-ös leosztás után már nem jön az a minőség, aminek kellene. Az echo hogyan küszöbölhető ki?
Jo csatlakozokkal, meg legalább 1 méteres koax kábelekkel a két csatlakozás között. A jelenség amit leirsz inkább arra vall, hogy az elosztódnak rossz a visszirányu csillapitása (az elosztora kötött 2 berendezés nem zavarhatja egymást!).
De lehet, hogy más zavar van a hálozatodban, ami a szétesést okozza, ezt nem lehet igy kiküszöbölni, hanem meg kell keresni az okát (házon belül vagy házon kivül). Nem egyszerü eset, mert minden elosztás az ilyen érzékenységet csak növeli. (Magyarul, ha a hálozat megy elosztás nélkül, az eloszto után szétesik a kép, akkor az eloszto lecsökentette a jelet, és emiatt a külsö zavar erösebben jelentkezik.)
Ezért gondolkodom, hogy az UPC-s műszakiakkal felveszem a kapcsolatot egy mérésre, mert az elosztó tőlük származik (korábbi hálózati elosztásokból), a szűrők be vannak téve, nem hiszem, hogy kellene bármilyen visszirányú szűrés a második, tévé előtti 3.5-ös leosztásoknál (mivel azt beszéltük, hogy annak nincs visszirányú jele).
A vicc, hogy egy 3.5-ös osztásnál még éppen jó, de határon mozog a jel. De akkor helyből problémás, mert nehogymár egy bejövő jelet csak kétfelé lehessen osztani és kész... Még arra is gondoltam, hogy a bejövő jel előtt van valami gubanc és ott van zaj vagy más zavarja, ezt is felvetem majd az UPC-seknek. Hiába, ez a digitális adás ez sokkal érzékenyebb, mint az analóg.
A vicc, hogy egy 3.5-ös osztásnál még éppen jó, de határon mozog a jel.
Sajnos sok régi hálozat a mai napig ilyenre van épitve, azaz nincs benne tartalék egy további osztásra. Valoban a legjobb ha ezt megbeszéled a szolgáltatóval. Azt se felejtsd, amit már megbeszéltünk, a QAM jelek eleve alacsonyabb szintüek, és akár gubanc is lehet a házon kivül. Sajnos a magyar hálozatok - tisztelet a kivételnek - eléggé el vannak maradva müszerezettségben, igy sok mindent "nem látnak", hogy mi történik a hálozatban, igy be sem tudnak avatkozni.
Apropó QAM: ha kisebbek a jelértékek (tehát -4-5 dB a 256-osnál), akkor nem lehet, hogy épp túl van vezérelve a jel? Bár 95-ös minőségnél erősen szétesik a kép.
Tehát az, hogy eleve gyengített jel jön be (morcos vagyok, hogy nem tudom lemérni), és ezt egy osztóval elosztva már 50 környékére esik, ami a második osztásnál már 46 körüli lesz és ezt veszi a tévé 97-es minőségnek? Mert az erősítő bekötése után a százas MHz-eken volt a legtöbb hiba, a többin nem változott semmit. (mondjuk az UPC-t sem értem, miért oda pakolt pár adót). Tehát a digit adásoknál pont, hogy nem tudom, hogy épp túlvezérlés van-e vagy gyenge?
Tehát a digit adásoknál pont, hogy nem tudom, hogy épp túlvezérlés van-e vagy gyenge?
Nem biztos, hogy a szintben van a hiba, lehet, hogy a zavarszint a ludas. (mondjuk az UPC-t sem értem, miért oda pakolt pár adót). Mert sok hálozatban csak ott van hely.
Szerelő itt volt és egy újabb tapasztalattal lettünk gazdagabbak, amit megosztanék veled/veletek is. Persze a lényeg ismét a kábelezésen múlik, és nagyon nem mindegy, hogyan!
A következő derült ki: - a boxról senki ne kösse az antenna jelét a tévére, ha digitális adást szeretne nézni! Ugyanis ez nálam zavaró tényező volt - a box mellé egy újabb leágazást kell kötni az első elosztótól. Tehát az eddigi kettest hármasra cserélte a szakember, és olyat tett be, hogy az egyik ága csak 3.5-ös csillapítású volt, ez ment a tévéhez. A másik két ág 7.5-ös csillapítású volt és az egyik a boxba, a másik a modembe megy. - nem kell már visszirányú szűrő a digit tévé és a box elé - a tévé így a lehető legjobb jelet kapja, a box meg megelégszik a kapott erősséggel, ami majdnem ugyanannyi, mint a két leosztásommal volt. ![]() Úgyhogy a tanulság: az elosztón és a kábelezésen múlt ismét, de a tévé érzékenyebb a veszteségre, erősíteni pedig nem jó. Inkább külön kábel kell neki, a box meg legyen Scarton vagy HDMI-n összekötve a tévével. A szaki pedig nagyon rendes volt, és rossz szavam nincs rá.
Gratula, hogy ilyem emberre találtál.
Bár sosem látott még ilyen mediacardot, de értette a dolgát, és tényleg nagyon tudta, mit hova. Ilyen elosztót viszont boltban nem láttam még, ami tényleg jól jött.
Neked viszont nagyon köszönöm az összes segítséget és tippet amit adtál, sokat tanultam belőle! Köszönöm!
Itt nálunk is mikor megjelentek a Digit vevők sorba vittem ki a HBO- előfizetőknek, (tvnetwork volt még akkor) és ha átment a jel a vevőn harántcsikos volt kép analogba, olyan hóeséses. Mindenkinél ezért elosztottam a tvnél és nem volt zavaros a jel egyből. Szétzsedtük volt hogy a tuner részén még árnyákoló lemez sem volt. A távirányítója meg ha jól emlékszem a Philips tvket vezérelte, mikor kivittem ilyen helyre, le kellett ragasztanom a infra vevőt rajta ,s az előfizető meg kézzel kapcsolta a vevőn a digit adásokat. Olcson gyártott készülékek ezek nagyon.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
Sziasztok!
Jelenleg működő mindig tv koax kábelére szeretnék multiplexelni upc internetet, hogy ne keljen még egy koaxot kihúzni a padlásról a szobáig. Szétnéztem antennás webshopokban, de ilyen közösítőt nem találtam sehol. Kérdésem az, hogy ezt hogy lehet megoldani? Köszi előre is.
Ezt ne tedd, mert nagyon hamar rájönnek (és amugy sem fog valoszinü möködni - a kábelTV-ben általában minden csatorna foglalt, a mindigTV frekvenciája is).
(Hivatalból ilyen elem nincs, mert nem is igen lehet. Az internetet vivö csatornák igen gyakran változnak (a tudtodon kivül), igy fix szürövel nem lehet megoldani.
Az nem cél, hogy ne jöjjenek rá, pont fordítva. Most szeretnék UPC internetet rendelni, de a call centeres hölgy nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre, azt mondta, hogy rendeljem meg és ha kijönnek szerelni, akkor majd kiderül, de valószínű, hogy elmegy a kettő egy kábelen.
Tehát, ha leválasztja a UPC az internetet, utána sem lehet összeilleszteni az én mindig tv-mmel? Aztán pedig egy inverz eljárással spittelni?
Nem, a két rendszer nem szereti egymást. Csak nagyon kivételes esetekben jöhet ez össze, és akkor sincs semmi garancia a késöbbi müködésre.
A kábelTVs hálozta egy nagyon pontosan rendben tartott rendszer abba nem lehet rendszeridegen dolgokat belekeverni (mint a MinDigTV).
Hello.
Van egy kábeltévés internet csomagom. A bejövő kábelre egy TRIS-210E van felszerelve és annak az egyik ágából jön a kábel a modembe (Thomson TCM420). Meg lehet oldani, hogy valahogy a TV-n befogjam az adásokat? Mi kell hozzá és hova kellene bekötni? Köszönöm a segítséget.
A bejövő kábelt átdugod a tévéd antennacsatlakozójába és ha bejön valamilyen adás, akkor lehet örülni.
Köszi holnap megnézem.
Arra emlékszem, hogy régen az elosztó üres ágából vezettem egy kábelt a TV-be és csak 1 adás volt (Minimax) és az is egy kicsit szemcsés.
Gyorsan összedugtam. Két csatorna "jött be", de azok is fekete fehéren, extra szemcsésen.
Valami zajszűrő kellene? Köszönöm a segítséget.
Az a baj, hogy már a lakásba sem jön be a tévéjel, úgyhogy így veszett fejsze nyele.
Annyira azért nem vészes.Nálunk legalábbis a Mindig TV a sáv tetején van a kábeltv pedig a sáv alján.Egy 5-600 Mhz szűrővel szét lehet válogatni őket. (régebben lelkiismeret furdalás nélkül simán egy egy elosztóval összekötöttem (fent az antennánál közösítőként ,lent pedig amire való szétosztóként használva ,nem szólt érte senki (azt mondjuk nem állítom hogy ez mindenütt működik ,de ha ismered az internet frekvencia kiosztását ,meg a mindigtv frekvenciáit eldönthető hogy egy sima alul /felül áteresztő szűrővel megoldható e. .A kábelmodem szintje kisebb lett (a webes felületű beállítóablaka szerint),de a tűrésen belüli maradt, és a TV jele is gyengébb a két splitter miatt.Ez utóbbi miatt szüntettem meg ,mert néha elment a vétel ha rosszabb idő volt.
Azért ez a ritkaság, mert a kábeltévések csak nagyon régi hálozatokban tudnak, kényszerülnek ilyen rosszul gazdálkodni a frekvenciasávval. Sokkal inkább jellemzö, hogy a sávban már nincs hely, és ráadásul ilyen amatör beavatkozásoknak messzemenö következményei lehetnek. A digitális jelek többsége ugyanis nagyon nemszeret semilyen szüröt, igy a te szüröd mások vételi lehetöségeit is zavarhatja - ezért kell más megoldást keresni.
Ráadasul minden magára valamit is ado KTV hálózat az üres csatornákba meröjeleket küld, amik lehetlenné teszik az ilyen megoldásokat.
Sziasztok!
A helyzet az, hogy a nyakunkon a digitális átállás, én pedig nem szeretnék megszabadulni a kedvenc kézi kistévémtől, amivel a lakásban bárhol nézhettem a TV2-t. Arra gondoltam, hogy a probléma megoldható lenne egy kis hatókörű adóval (5-10 méter, direkt nem több!), ami a kábeltévé jelét kisugározza a lakás területére. Sőt, így az összes analóg csatornát nézhetném pl a konyhában, ha épp az esti film közben jön rám a főzhetnék. Szóval ha valakinek lenne ötlete, milyen áramkör lenne praktikus a kábeles jel felerősítésére és kisugárzására, kérem ossza meg, hátha másoknak is jól jön még ![]() UI: Tudom, hogy a legalitás határait már a túl oldalról súrolom, de végül is az FM transmitter-rel is jogvédett zenét adsz 10 méteres körben, mégis kapható ![]() ![]() A segítséget előre is köszi! Üdv! Kori
Szerintem a legalitas hatarait ma mar minden surolja... Ez a resze kevesbe problemasabb mint a technikai megvalositas. A kabelteve ha az meg egyelore analog amit hasznalsz akkor ugy kell elkepzelned, hogy a frekvencia tartomanyod az kb 130Mhz-tol indul es olyan 750Mhz korul van vege. Erre talan az lenne az egyetlen esely, hogy keresel egy VHS magnot amiben ott a tuner es a scart kimenetet hasznalva a kompozit jelet tovabbitod a vevo fele. Es a VHS tunerjat kell kapcsolgatnod..
Nem vagyok ebben a temaban kicsit sem jaratos de majdnem biztos vagyok benne, hogy az egesz savot RF-en tovabbitani nem fogod. Sot teljesen biztos vagyok benne, hogy ez igy nem palya.
Nem egyszerűbb lenne egy koax kábelt kihúzni oda?
Van erre egyszerű és nagyszerű legális megoldás.
Létezik videojel transzmitter ami képes még akár a INFRA távírányító jeleit is vissza vezetni az eredeti video forráshoz (pl az emlegetett video magnóhoz hogy tudjál akár csatornát is váltani). A video jel analóg úton régebben 1,2GHz körül mostanság 2,4 vagy 5.8 GHzes tartományban küldik át. A visszafele menő IR jelet meg 433MHz körüli sávon. Ezekre gondoltam: Wireless Video and IR transmitters Tehát kell 1 TV/Video ami a bejövő kábelTV koaxon lóg és aminek az analóg AV kimenetét bedugod az video adó dobozba. A vevő doboz kimenetére rádugod az analóg TVt/monitort és már nézheted is műsort. Az infratávírányítóddal oda tekered a távoli TVt / videomagnót ahova akarod. Bocsi az ebay link miatt ott leltem fel leggyorsabban amit keressél. Itthoni piacon is létezhet ez az eszköz. De ha meg nem gond a használata akkor csak 1 2 kattintás és várd ki a szállítást! Valószínű annál olcsóbban hasonló eszközt csak drágábban kapsz. Vannak ott minden féle 100 méteres távok is feltüntetve.No ezt azért némi előitélettel kell kezelni.Épületen belül ezt akár 5el 10el is érdemes osztani a stabil és jó minőségű átvitel elérése érdekében.Általában nyílt terepi adatok ezek semmiféle árnyékolások , kitakarások, optimális rálátás esetére vonatkoznak.
Köszönöm a segítséget, és a PM-et is
![]() Esetleg egy olyan adó lehetséges lenene, ami csak a TV2 frekitartományát sugározza ki a kábelből? Mert azzal is megelégszem, hiszen eddig is csak az volt "drótos" (meg az m1, de az kit érdekel ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
El vagy tévedve
![]() Nem a helyi monitornak használt TVd távírányítóját vezérled , hanem annak a TVnek vagy videónak a távkezelhetősége lehetséges AMIBŐL kapod a jelet távolról! Ezek a legális videó hosszabító wireless eszközök. Ezeken kívűl nem igazán hasznos és ildomos használható lehet bármilyen videó modulátor modul amire vmi antenna dugható... de azok is 5-10 ezer forint körüliek. Jobb tippem is lenne de nem publikus ![]() Idézet: „Esetleg egy olyan adó lehetséges lenene, ami csak a TV2 frekitartományát sugározza ki a kábelből?” Ehhez a kábelre rá kell rakni 1 vevőt mivel a fejállomáson egy "adó" küldi az adott csatornán a TV2 műsor tartalmát. Ezt demodulálja TV-d és az AV kimenetén képes más adót is modulálni ha azt kötsz rá. Az a kábeles szolgáltatás amelynek a koaxából kiszalad a jel (fröcsög) az nem CATV szolgáltatás.Mivel nem szabad semmilyen RF sugárzásnak kilépni a koaxból csak a szabványos 75ohmos aljzaton keresztül a vevőbemeneten. Persze ha megfelelően nagy jel halad a kábelben akkor előfordulhat némi kisugárzás, de ez inkább nagyfrekvenciákon fellépő illesztetlenségek esetén léphet fel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |