Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?

Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 21
(#) gyengus hozzászólása Szept 19, 2007 /

Sziasztok!

Van egy JDM kompatibilis PIC égetőm, a régi gépen a PIC16F84A-t gond nélkül égeti.
Viszont szeretnék áttérni PIC18F4550-re. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ez az áramkör jó-e hozzá? (a rajzot még régebben ezen az oldalon találtam, ezért nem töltöm fel, viszont már nem emlékszek, melyik topicban)
Az adatlapból kinéztem, hogy mely lábakat kell bekötni, szerintetek jó így:
MCLR 1
Vss 12
Vdd 11
RB6/CLK 39
RB7 DATA 40?
Nem szeretném első alkalommal tönkretenni.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Szept 19, 2007 /

Vannak ott a másik oldalon is táplábak, azokat is be kell kötni. Talán 31 és 32, fejből nem tudom. Már többször elhangzott, hogy az égető áramkör hardveresen minden 8 bites pic kontroller számára azonos. Az eltérés az égetőszoftverben van. Ha az tudja kezelni a 18F4550, akkor ok, ha nem , akkor nem.
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Szept 19, 2007 /

Értem, köszi szépen!
A progi (ICProg) tudja, csak nem voltam biztos benne, hogy a megfelelő lábakat akarom-e bekötni.
(#) gyengus válasza gyengus hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

Rátettem a PIC18F4550-et próbapanelra és összedrótoztam az égetővel. Viszont az ICProg hibát jelez ellenőrzéskor, különféle címeken. A bootloadert szerettem volna beleégetni.
Ellenőríztem a drótokat, jó helyen vannak és rendesen a helyükön vannak. Esetleg az lehet, probléma, hogy így már túl messze van a COM porttól?
Építsek másik égetőt? Azt reméltem, megúszom, hiszen csak egyszer kell használni ennél a típusnál.
Ha nincs más megoldás, mond vki egy egyszerű égetőt amivel tudom ezt a típust programozni egy mai PCn is?
Előre is köszönöm a segítséget!

Végre beégette, persze nem változott sehol semmi, szal nem értem.
Átraktam egy minimális demópanel félébe ami a PIC18F4550 útmutató c. cikkben is van. Sajna nem bootol, már 2 gépen is próbáltam.
Mégse sikerült volna beleégetnie a progit az icprognak?
A demó kapcsolás mennyire kényes a kondikra? A 470nF kondi nem elektrolit, nem tom ennek a fajtának a nevét, nagyobbacska szürke téglatest formája van.
Átnéztem az áramkört és nem találtam hibát, annyi, hogy csak a minimálisan szükséges dolgok vannak rajta, a kimeneteit majd sorkapocsba kötöm.
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

A táplábak közé mindkét oldalon tettél 100nF-os kerámiát? A kvarc frekvenciája jó (bár enélkül azért a gép reagál valamit, kiírja, hogy nem ismerhető fel). Az MCLR lábon van felhúzóellenállás?

Egyszerű, de megbízható égető az oshon féle: http://www.oshonsoft.com/picprog
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

Kerámiák vannak, az MCLR láb úgy van bekötve ahogy a rajzon, ellenállással és gombal.
Csak találtam 1 hibát, rossz helyen volt az egyik ellenállás . Javítottam, most viszont a Driver nem tetszett a Win2000nek. A másik gépen az XP meg kiírta, h az eszközt nem lehet felismerni. Eszközkezelőben se jelent meg XP alatt. Már 2000 alatt se .
A 2000 funkció-illesztőprogramot hiányol.

Működik, viszont nem értem, h mi volt a gond.
Még albérletben lefordítottam a bootloadert, most azt égettem bele és a drivert is elfogadta.
Amit ezen a gépen fordítottam, azzal nem tom, mi lehetett a baj.
Már a CDC is fut, látom soros portként, éljen!
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Szept 22, 2007 /

Nézegettem az oshon féle égető rajzát, néhány dolgot nem értek:
- nem találtam itthon semmit ami 16V és 20V közötti feszt ad, 12V-ből nem lehet egyszerűen és olcsón előállítani a 13,2V-ot?
- néhány kivezetés, mint pl a Data kétszer szerepel, ezekből mindkettő megy a PIChez?
- a 74LS06-nak leválasztó (buffer) szerepe van? ha igen, akkor helyettesíthető SN74LS245N-el? (lpt-s áramkörhöz ezt használtam buffernek, a lábkiosztása barátságosabb)
- a kábelek hossza számít? kényelmesebb lenne egy hosszabb kábellel legalább az IC foglalatot az asztalra rakni
(#) gyengus válasza gyengus hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Megvettem az alkatrészeket az oshon féle égetőhöz. A kérdéseim továbbra is fenállnak, a 74LS06 ic-vel kapcsolatos kivételével.
Plusz mégegy:
A rajzon egy Lvp jelű vezeték is megy a programozandó PIChez. Ez mi, hova kell kötni? PIC18F4550 adatlapján nem találtam ilyen lábat. Eddig ezt meg a 16F84A-t égettem, ezekhez nem volt Lvp, csak a másik 5 lábat kellett bekötni.
(#) tams hozzászólása Nov 20, 2007 /

Hello!
Ezt a pic égetőt szeretném elkészíteni pic16f84a-hoz. A gond az, hogy van benne egy 14V-os zenner, amire azt mondták a boltban, hogy nem szabványos, de vettem helyette egy 13 és egy 15 V -osat. Működhet valamelyikkel? Először 13-assal kellene megpróbálni nem? Vagy ki lehet rakni, ha sorbakapcsolok pár kisebb értékűt? Vagy az már más karakterisztikát eredményez?
A készítője nagyon dícséri, hogy nem kell külső táp, se szabványos soros port. Kíváncsi vagyok rá, hogy működik-e.

3bmi_pps.gif

(#) kobold válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Jó oda a 12V-os Zener is, ha olyanod van, ha nincs, akkor meg a 13-as
(#) vicsys válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

sztem a 12V kevés. Én is ezt használom égetésre. Én 2db-ból raktam össze.(5.1V+9V)
(#) watt válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Építs normális égetőt! Nézz be a PIC Miértek topicba épp most akadtam ki!
(#) kobold válasza vicsys hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Idézet egy specifikációból (DS39589B, 16F87x-hez van, de eddig még mindegyiknél alkalmazhatóak voltak a feszültségszintek, F84-nél is):

High voltage on MCLR pin: Vihh = Vdd + 3.5 V, max 13.5 V

11-ről is úgy tudtam írni, hogy soha nem panaszkodott, Vdd = 5 V mellett...
(#) potyo válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Mindenki dicséri a saját munkáját, de azért lássuk be, aki ezt készítette, nem volt tisztában az RS232 szabvánnyal.
(#) Medve válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Hello, én nem bízom ebben az égetőben, Az égetőfesz vagy ott van, vagy nem. Készíts külső tápos égetőt.

Kedves Kollégák! Hagy nem mondjam miből nem lehet várat építeni!
(#) tams hozzászólása Nov 20, 2007 /

Idézet:
„Kezdetben a PIP02 programozó azért volt szimpatikus, mert nem igényelt sok alkatrészt, nem kellet hozzá külső tápfesz, csak a soros portra kellet rádugni. Több probléma is volt vele. Nem mindegyik alalplapból jött ki akkora fesz, ami elég lett voln a PIC égető feszültségéhez. Nem lehetett vele a PIC-eket az áramkörbe beépítve programozni. A programja elég kevés PIC-et ismert és DOS alatt futott. A vezérlő programra a megoldást az IC Prog (Bonny Gijzen - Www.h2deetoo.demon.nl) jelenti, ami a jelenlegi verziójában nem tartalmaz korlátozást. A program Win9X alatt fut, a legtöbb PIC-et ismeri, valamint több programozó adaptert is képes kezelni. Az általam készített adapterhez a JDM84 beállításait kell használni. A kapcsolás az eredeti PIP02 tovabbfejlesztett változatának az általam továbbfejlesztett változata, talán nevezzük egyszerűen 3BMI_PIP-nek a továbbiakban.
A programozás érdekes módon a soros porton nem a szokványos TXD adat kimeneti vonalon keresztül történi, ahogy első nekifutásra gondolná az ember, hanem a RTS és DTR jelek kapcsolgatásával. A PIC olvasása a CTS bementen keresztűl történik. A soros portnak szabványosan +/- 12V-os kimenő feszültség szinteket kell produkálnia. Azért lehet a szintillesztést néhány ellenállásra bízni, mert a PIC minden lábára belül egy-egy vágódióda van ráintegrálva a föld (Vss) és a táp (Vdd) felé, amelyek levágják ezeket +5.6V...-0.6V-nál. A soros port bemeneti vonalai 3V-nál komparálnak (vagyis felette 1-nek, alatta 0-nak érzékelik a szintet), amit így meg tud hajtani a PIC 0...5V-tal. A PC-knél a TXD kimenet programból invertálható, ez biztosítja a PIC programozásához szükséges táp és égető feszültség. A 470uF, és a 14V-os zéner teszi lehetővé egyfajta töltés pumpálással gyengébb soros vonalak esetén is a megfelelő égető feszültség előállításást. Alap helyzetben a TXD vonalon -12V van. A zéner nyitó irányban diódaként viselkedit, és a 470µF-os kondenzátor feltöltődik 12V-ra. Amikor programozásra kerül a sor, TXD +12V-ra változik, amihez hozzáadódik a kondenzátor 12V-ja, és egyböl agyoncsapná a PIC-et, ha nem fogná meg a 14V-os zéner. Lehetne kisebb kondit is választani, de úgy találtam, hogy kell ekkora, ha biztonsággal akarjuk programozni a nagyob PIC-ek 8kszó memóriáját is. A 14V-os zéner helyett nem jó két kisebbet sorba kötni, mert azt tapasztaltam, hogy a 7...8V feletti zénerek meredekebben kapcsolnak, vagyis kisebb zenerek esetén a névleges feszültség alatt is jelentös áram folyik a diódán át, ami a programozás alatt az égetőfesz lecsökkenéséhez vezet.

Na a készítő ezt írja róla. Számomra meggyőzően hat, habár nem sokat tudok a port protokoljáról.
(#) kobold válasza potyo hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Volt egy ilyen érzésem nekem is, csak hát ha egyszer agyondicsérték, lehet, hogy én vagyok lüke hozzá...
Azt semmiképp sem értettem, mit jelent a "nem szabványos port". Megtiport...?
(#) kobold válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Idézet:
„A soros portnak szabványosan +/- 12V-os kimenő feszültség szinteket kell produkálnia”

Ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz. Javaslom a neten való szétnézést, különös tekintettel a tiltott sáv +/- 3 V-os leírására, valamint a +/- 15 V-os határok emlegetésére.

Miért nem építesz inkább olyat, ami tutira működik? Kismillió példa van a neten...

Ps: ha valamivel baromira meg lehet nehezíteni a programozást, az az instabil táp. Medvének igaza van, használj külső tápot, megéri.
(#) potyo válasza tams hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Na a probléma ott van, hogy a szabvány szerint a port -3V alatt érzékel logikai 1-et, és +3V felett logikai nullát, nem pedig +3V-nál komparál. Sőt, a +3V..-3V tartományban még hiszterézis is van, tehát ha a gyártó pontosan tartotta magát a szabványhoz, akkor ez az égető eleve nem működhet. Persze a számítástechnikában eléggé szeretnek eltérni a szabványoktól, de bizonytalanra nem lehet építeni.

Azt még elfelejtettem, hogy a feszültségek sincsenek konkrétan megadva, tehát a +-12V sem igaz. +3..+25V a logikai nulla, és -3..-25V a logikai egy.
(#) jdani hozzászólása Feb 16, 2008 /

Épitettem egy PIC égetőt, de az se megy!
Hol vitassam meg, hogy miért nem megy? itt, vagy aPIC-s témába?
(#) még1MbR válasza jdani hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Attól függ, milyen típusú... ha JDM, akkor jobban jársz, ha sehol sem.
A pic guruk megesznek
(#) jdani válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

nemnem. Olyan sz@rt senki se épit. Oshon.
(#) Moderátor hozzászólása jdani hozzászólására (») Feb 16, 2008

Javaslom, hogy könnyítsd meg a saját és fórumozó társaid életét azzal, hogy használod a lap tetején található keresőt és kiválasztod a sok topicból a megfelelőt.
Bővebben: Link
(#) jdani válasza (») Feb 16, 2008 /

De nekem ez a 2topic felete meg. Épitettem vlamit, de nem működik. Valahol emg kell tudni hogy miért nem megy. Hát gondoltam, hogy itt a ki mit épitettebe, vagy a PIC,s topicba.
(#) Moderátor hozzászólása jdani hozzászólására (») Feb 16, 2008

Javaslom (ha már ennyire csökönyös vagy), hogy itt kezdted, maradjon itt (és ne tedd fel a kérdésedet több helyre). Azon viszont ne csodálkozz ha nem kapsz választ...
(#) lidi válasza jdani hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Azért mondjuk nem mondanám hogy a jdm sz..r.
Vannak korlátai, és ennek megfelelően kell tudni használni. Első égetőm volt, és pöpecül sikerült vele égetnem 12C509 -et, és 16F84 -et is, sőt még 16F877 et is. Még ilyen gány módon megépítve is.
(#) aty92 hozzászólása Feb 29, 2008 /

Csináltam egy propic2 típusú picégetőt és töbféle progival probáltam, de valahogy nem megfelelően mükszik. A beolvasás és a törlés müködik, de az írás ami a legfontossabb nem .
A gáz a, hogy időre kéne megcsinálnom mivel elvileg ez lenne a vizsgamunkám(?).
Ha valaki tud valami müködő Pic égető kapcsolást vagy megoldást (ha van) a problémámra az írjon.
(#) san398 válasza aty92 hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Én az oshon PIC égetőt ajánlomBővebben: Link
Következő: »»   7 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem