Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Ingyenes programot nem igazából fogsz találni. Viszont bármely CAD alapú progival lehet ilyesmit rajzolni. Mert akik ilyen áramköröket terveznek, azok pénzt kapnak érte. Vagy is megveszik a gyári programot (pld. Phoenix). De egy villamos áramköri tervnél, nem is igazán a rajzolgatásról, hanem az adatbázis kezelésről van szó. Számon tartja a készülékeket, paramétereket, érintkezőszámot, rajzátkötéseket stb.. De neked gondolom nincs ilyesmire szükséged.
Én a tervezéshez a CIRCAD programot használom. Mert semmi perc alatt készítek olyan alkatrészt kapcsolási elemet, amilyent csak akarok. Nem mutatványos, hanem egyszerű. De nem kell könyvtárelemeket vadásznom, mert egyszerűen magán a lapon grafikusan előállítom az elemet, és már használható is. De egy másik rajzot is használhatok "könyvtárnak" egyszerű másolással. De én nem akarlak rábeszélni semmire, csak felhívni a figyelmet, hogy azért bármely program rutinszerű használatához azért kellő gyakorlat, és a program hibáinak ismerete szükséges. Ez független bármely szoftvertől.. üdv!
Találtam egy ilyet. Itt a két tekercset szinuszos és koszinuszos árammal táplálják meg és ennek a két áramnak az egymáshoz képesti nagyságát variálják, így változik az eredő vektor, a kitérés. Én ezt fogtam fel belőle,de lehet hogy rosszul. Hogy lehetne ezt diszkrét elemekből felépíteni? Egyáltalán pontosan hogy működik? Úgy ahogy írtam?
Kösz a választ. Az a gond hogy akármelyik tekercsre adom a delejt, nem tér ki a műszer teljesen. Nem úgy viselkedik mint egy kéttekercses benzinszintmérő.
A kettőt párhuzamba kötve 4 ezerig hajlandó felmenni.
Még mindig a merült 9V-os elemmel adod az energiát?
Nem, régi modellvasút szabályozható tápja pufferelve.
Lehet, hogy ez egy kétfázisú léptetőmotor?
Sziasztok
Ezt az alkatrészt (72 XF030) mivel tudnám helyettesíteni? És ugye ez egy PTC? A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Sziasztok!
Lenne az alábbi kapcsolás. Motor hátsó lámpa, ami 6V-os. Nagyobb zennert nem akartam betenni, mivel úgy ha leesik nagyon a fesz, akkor lehet nem lenne jó a méretezés. Tehát az lenne a kérdésem, hogy ez így életképes? Ezek normál THD alkatrészek, de ha SMD-vel csinálnám meg, akkor 0.35W-os lennének az ellenállások, és a Zenner 0.4W. Ez így életképes vajon? köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Nem írtad milyen LED?
Ha kicsi" gagyi" Akkor nagyon kicsi lesz a fényereje. Ha teljesítmény LED, akkor viszont áramgenerátorral kell meghajtani.
Az a motor akumulatoros? mert ha nem akor nem ilyen egyszeru a felallas.
Mert 6 voltos akus , a regi motorok voltak, MZ, CZ, JAVA, stb. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Igen aksis, régi MZ.
Kösz. Azért gondoltam, hogy van ilyen mert pl sima áramkört kismillió programmal lehet tervezni. Ezek szerint marad a visio, ahhoz van account.
Én egy reflektorból akarok audience blinder-t csinálni R7s tipusú 400w philips égő van benne.
Nos megtudom oldani az elektronikát, csak az a kérdés, hogy mennyire szabad ezt fel-le kapcsolgatni? Nem fog hamar kiégni?A haveréknek akik hangositással foglalkoznak, azok nemrég vettek egy gyári kütyüt, de kinai, és abban már 1-2 izzó kiégett és alig pár hete volt rendelve, az is igaz, ott más izzó van: MR16
Üdv népek,
Keresgéltem már a témában, de egyértelmű választ nem találtam, ezért elnézéseteket kérem ha valahol már kitárgyaltátok és elkerülte a figyelmemet, de: Flux SK10-es lakkra érdemes beruházni? Én a NYÁKjaimat akril lakkal "szoktam" fújni de rühellem forrasztani utána. Próbáltam a den.szeszben oldott gyantát, de ezzel meg nem sikerült egyenletes réteget elérni a panelen. Az SK10ről meg olvastam hideget-meleget. Szóval örülnék ha valaki megírná tapasztalatait. Köszönöm.
Hello!
Kipróbáltam amit írtál, de ugyanazt tapasztalom, akár megérintem, akár rövidzárral próbálkozok, bekapcsol a led, de nem kapcsol ki, egyéb ötlet?
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni.
a következő kis monitort szereltem az autóba (ebből kettőt): MONITOR adapterről hálózatról tökéletesen működtek, de amikor bekötöttem a szivargyújtó lábára a két monitort elkezdtek füstölni, de nagyon, meg melegedett a vezeték mindkettőnél. Mit kellene csinálnom, hogy működjön? Köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Üdv!
Egész véletlenül nem kötötted be fordítva a szivargyújtóra? Adapterről elindulnak még ezek után?
Az egyik még elindult, a másik teljesen meghótt.
Adapterről, ha fordítva kötöttem be nem történt semmi, amikor meg bekötöttem rendesen szépen működött. Ezzel ellentétben szivargyújtóról nem lenne mindegy hogy felcserélem, vagy nem? Köszi.
Az adapter nem tud több ampert leadni így nem füstölt ha fordítva kötötted, mert leesett a feszültség. Viszont a szivargyújtó akár tíz amper fölött is leadhat feszültség csökkenés nélkül. Az bizony már ok a füstre. Mondjuk az már gyártói disznóság, hogy nincs benne fordított polaritás elleni védelem.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Szerintem azért, mert az adaptered max 1-2A -t adott, és esetleg (ha kapcs.üzemű) akkor rövidzárvédett, így ha fordítva kötötted be akkor leállt táp. De a szivargyújtóról jópár amper átszaladhatott - rossz irányba.
Ha szerencséd van, a monitorban van (volt) egy polaritásvédő dióda, és az füstölt el. Mivel azt mondod erőteljesen táviratoztak az indiánok, nem lesz nehéz megtalálni a kipusztult alkatrészt, ha szétszeded. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Évtizedekig használtam az SK10-et imádom. Jelenleg nem tudom beszerezni. Nálunk senki sem árulja. Az Akrilán lakk is nagyon jó. A kész panelt lemosod denszesszel. Alaposan kiszárítod és lefújod. Gyönyörű lesz. 2 rétegben fújva 20kV-ot szigetel. Ezután már nagyon nem kell forrasztgatni. Ez védőlakk.
Sziasztok! Az a gondom ezzel az akkutöltővel,hogy üresjáratban(akku nélkül)pulzál a zöld led. Folyamatosan kellene hogy világítson. Ha mérem az LM324 4-es lábon az IC tápfeszültségét,üresjáratban az is pulzál 0V és 30V között. Meg még egy probléma,hogy hálózatba bedugáskor kb.3-4 mp múlva kapcsol be.Mi okozza ezeket?Köszönöm!
Szia!
Terhelés nélkül csak úgy tudja fenntartani a normál kimenőfeszültséget, ha a tápvezérlő IC átkapcsol szakaszos üzembe, másképpen nagyon felmenne a kimenőfeszültség. Tégy egy jóval nagyobb pufferkondenzátort a kimenetre, amivel csökkentheted a pulzálást. Ezen kívül közvetlenül a 4-es lábat is puffereld meg egy párszáz µF-os kondival. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
De jó hogy ilyen szakikkal van felvértezve ez az oldal.
Na most ha veszek még egy ilyen monitort, akkor hogy járjak el? Elég ha odafigyelek hogy a + - jól kössem be vagy kell elé még valami ami az Ampert csökkenti? Bocs de én építész vagyok, igaz nagyon érdekel a hobby elektronika, de tényleg hülye vagyok hozzá, viszont, gondoltam, hogy egy 12 voltos monitort szivargyújtóra csak be tudok kötni gond nélkül.
Ha veszel újat, elég ha jól kötöd be, nem kell elé semmi.
Igaz, nem sok esélye van már manapság az ellenkezőjének, de ugye az autó negatív testelésű?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |