Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Jól rajzoltad. A feszültséget mindíg az aktuális ellenálláson mérjük.
Látom, nem érted. Feszültségesés csak akkor van, ha az áramkör zárt. Tehát, ha alul azt a maradék vezetéket pótlod, akkor lesz belőle áramkör. Addig csak szakadás. Egyébként jó lenne a mérés.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Igen, megvan most már, köszönöm.
Hát az ellenállás 0.25W-os, áramból 0.025A-t vezet és maximum 5V esik rajta, tehát olyan 0,125W, de tegnap mértem és olyan 80 fokot mértem rajta fél óra után. Gondolom annyi idő alatt beáll a hőmérséklete. De akkor az elvileg jó.
Köszi, valamelyik nap megírom.
Lenne egy kérdésem is: Hogyan lehet felgerjeszteni egy aszinkron motort generátor üzembe?
Hello!
Már érdeklődtem másik topikban, de be van halva ezért megkérdem itt is hátha többen nézik. Egy 8 bites digitális kapcsolót szeretnék csinálni. Jelenlegi tudásom szerint: 1. - Pic 2. - T-Flip flop(tudtommal integrálva nem létezik, összerakható másból, de 8 bittel sok alkatrész. 3. - Na erre várnék választ. Ha nincs más akkor fel kell PICkálnom a MC tudásomat.
Úgy látom, Te sem vagy hajlandó a Szabályzat elolvasására! Le van írva, hogy:
- Nincs olyan, hogy "behalt" topic, mindig az van legfelül, amibe írtok - Egy kérdést csak egy helyre teszünk fel! Nem leszünk így jóban!
Igaz, nem fogalmaztam meg rendesen, elnézést.
Szóval, gombnyomásra működjön, 8 gomb, 8 áramkört kapcsol, és mind külön-külön működtethető. 1 nyomás bekapcsol, mégegy nyomás kikapcsol. 8 relét fog meghajtani majd egy ledmeghajtó, pl uln2xxx, és annak kéne küldeni a jelet.
Igen, tudom, de ha sokáig nem válaszolnak rá akkor előbb utóbb lekerül, mert rengeteg topik van. Elnézést.
Talán nem érthetően fogalmaztad meg a kérdésed. Még most sem tudni pontosan, hogy mit szeretnél. pl. Van-e egyidejűség igény, kell-e tárolni stb.
Igen van egyidejűségi igény, egyszerre több is működhet, különben egy 8 bites D-flip floppal meg tudtam volna oldani, tároláson mit értesz?
Megpróbálom egyértelműsíteni. - 8 nyomógomb a bemenet. - 8 relé van a kimeneten. A 8 relét szeretném nyomógombokkal kapcsolni, mint 8 kapcsoló, és egyszerre akármennyi működhet nem csak 1.
Van fent egy cikk egy kapcsolóról, ha ez jó neked, vagy PIC esetleg?
Köszönöm, én is nézegettem ezeket. Az a baj, hogy 8 darab kell, minél kisebb és minél kevesebb alkatrészből, teháv vagy 1 db pic, vagy j-k ff-ból kell 2 vagy 4 ic-t beraknom, attól függ mit kapok.
Sziasztok! Tudna-e valaki segíteni abban hogy a mellékelt rajzon miért üt át az IC3842 6-os és 7-es lába egymás közt mikor bekapcsolom.És zárlatos lesz még a MOSFET G-D,kiég az 560 ohm-os ellenállás.Mi lehet a baj? Először kiégtek,kicseréltem,és újból kiégtek.Most megint kicseréltem,de nem merem kipróbálni nehogy újra elszálljanak .Vagy a szabályzóban lehet a hiba, ami az optó másik felére kapcsolódik?
Rossz helyre írtál! A 0,68 ohm-os ellenállás jó? A Drain RC-tagját miért spóroltad le? Milyen FET van benn? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Szaisztok!
Rendeltem Amerikából egy bakelit lejátszót és a hozzá kapott (input oldalon 100v-os) adapter kiemeneti feszültsége 9v 400ma. Sehonnan sem tudok ilyet emberi áron felkutatni ezért bátorkodom az itteni zsenikhez fordulnia kérdésemmel: Merjek beledugni egy 9v 500ma-es adaptert, vagy eszembe se jusson? köszönöm minden válaszolónak! A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Szia!
Nyugodtan merjél, mert a lemezjátszó majd beállítja magának az áramot.
Hát ha kontroller akkor PIC, ahhoz konyítok valamelyest. Lehet az lesz inkább mint szivatom magam a schmitt triggeres flip flop-okkal. A PICet szoftveresen prellmentesítem osz viszonlátás. Bár lehet nem kéne prellmentesítéssel szórakoznom flip flopokkal sem, úgy terveztem meg az áramkört, hogy a relék negatív sarkát megszakítom, a pozitiv meg párhuzamosan lesz 1 leddel, és csak akkor zárom a negatívot ha a bekapcsolni kivánt relé LED-je világít.
ugye most nem ironizálsz
nem akarom hoyg valmi elfüstöljöna nyák-on... nagyon köszi a villámgyors választ
Nem ironizálok, mert az 500mA a tápegységed által maximálisan leadható áram. Képzeld el úgy a tápegységet, mint egy leveses fazekat, tele finom leveskével. Te úgyis csak annyit fogsz enni abból az ételből, amennyi jólesik neked, többet nem. A tápegység-fogyasztó viszony is így működik. A tápfeszültséggel (9V) viszont nem érdemes feljebb menni, mert a nagyobb feszültség már megégeti lemezjátszód nyelvét.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
ezek szerint akár a 9v 600ma-es adaptreremet is megpróblhatom? fogyaztanak ezek bármit is ha nem müködtetnek semmit csak be vannak dugva? Nagyon köszönöm a találó hasonlatot és a válaszod
Keveset fogyasztanak, de érdemes áramtalanítani az adaptert, ha nem használod.
Benyomva nem marad, vandálbiztos nyomógombok, nem ragadnak be.
Az előfordulhat, hogy 2-t nyomok be egyszerre, de maximum ha le akarom tesztelni mi történik. Leírom mihez kell. Készítek egy 2 oldadas A3-as levilágítót, digitális időzítővel. Mivel munkahelyemre kell, főnököm kitalálta (mint mindíg) , hogy legyen igényes. Ez nála túlbonyolítottat jelent (kapcsoló helyett nyomógomb és hasonlók), de mind1, megoldom. Szóval 1 oldalon 8 cső, 2-esével sorbakötve. 1 relé egy sort kapcsol, tehát kell 8 relé. A 8 db nyomógombbal 2-esével ki lehet választani, hogy hány fénycső világítson. kiválasztás után az időzítő indításakor zárja a relék negatív sarkát, ha vége akkor nyitja. Ennyi lenne.
Legkevesebb áramkörri elemmel ez nyilván mikrokontroller, csak nem akartam 8 db kapcsolót piccel helyettesíteni, de minél többet gondolkodom rajta annál inkább rábeszélem magam, egyszerűbb lesz a nyák is.
Sziasztok!
Először is elnézést mindenkitől ha rossz helyre írok. Azt szeretném meg kérdezni, hogy van-e valakinek ötlete hogyan tudok egy 42V/5A-es DC motorhoz fordulatszám szabályzót készíteni. Amivel régen működött az 3 tirisztoros volt de már nem lehet kapni hozzá alkatrészeket mert 1982-ben gyártották. Egyébként ezt a berendezést hegesztéstechnikában csőforgatásra használták. Előre is köszönöm mindenkinek a javaslatát. (230/42V-os trafó van hozzá) A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |