Fórum témák
» Több friss téma |
Helo.
A kettes trigger lábon növeld a kondit 4.7n re.
De most látom, hogy már van megoldás a problémádra: Bővebben: Link
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, de nekem egy - az előzőektől eltérő - időzítőre lenne szükségem. Azért furcsa, mert a bekapcsolás után körülbelül 5-15 másodpercig NEM ad jelet, majd az idő letelte után folyamatosan. Ez megoldható PIC nélkül? Bocsánat, ha ilyen kérdést már feltettek, de sajnos nem igazán találtam nekem megfelelő kapcsolást a neten...
Hello! Már mint a tápfeszültség bekapcsolása után 5..15 másodperccel? Valamint mihez adjon jelet? Mekkora feszültséget-áramot, vagy mit kapcsoljon?.. üdv!
bocs az offért, de nagyon érdekes az alábbi megjegyzésed:
Idézet: . „Bocsánat,....,de sajnos nem igazán találtam ... megfelelö kapcsolást a neten.” Azt hittem eddig, hogy azért vagyunk itt, hogy megoldjunk bizonyos feladatokat ( hiszen ehhez minden adott), és ne degradáljuk az elektronikát egy olcso turkálóra, habár sokaknak az is egy kihivás, hogy az informáciok végtelen tengerében megtalálják a maguk vizcseppjét. Amugy egy nagyon hasonlo feladatot alig 2 tucat hsz.-el korábban tárgyaltunk, csak az idök voltak mások.
Közben néhány próbálkozás már gyakorlatban is működött, csatolom a vázlatot, hátha valakinek jól jön.
Azért írtam, mert nem minden fórumon ilyen segítőkészek. Egyébként azzal tanul az ember a legtöbbet, ha maga próbálja megoldani az adott feladatot, és nem rohan rögtön segítségért. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Nem tudom mi ez amit feltettél, mert azért elemi dolgokat illene betartani (rajzjeleket, stílust stb.).
Amúgy amit keresel az kb. itt vanIdözito2+2 Szóval itt az első időzítő áramkörben a bekapcsolás utáni késleltetést állítod be, ami indítja a második fokozatot, az lehet monostabil (mint a képen) vagy bistabil áramkör is (ilyenkor a RESET-et kell kapcsolni, és a második fokozatot astabillá tenni. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Sziasztok,
épített már valaki VOX áramkört morzebillentyűhöz. A feladat az lenne hogy egy morzebillentyű lenyomásakor egy relé meghúzzon és a felengedése után 400ms-al elengedjen. E közben tetszőleges számú impulzus jöhet amik alatt a kiment folyamatosan húzza a relét. Én 555-el próbálkoztam de csak úgy sikerült megcsinálnom hogy a billentyű lenyomása adta a triggert és onnan számolta a 400ms-ot nem az elengedéstől... van ötletetek?
Ha újraindítható monostabil multivibrátort használnál, egyszerűbb dolgod lenne.
Bővebben: Link
Ha megfordítod a jelet (pl. inverterrel, tranzisztorral), felfutó élre fog indulni. Fontos még, hogy cikluson belül újraindítható legyen a monostabil.
Hello! Az a gyanúm, ezt szeretnéd megvalósítani.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
Szevasztok,
kedves Proli, elvileg jó is volna, ha... A BC 557 tranzisztor bázis-emiter parazita Zéner diódája (kb.5V) és az R1-2.2K soros kapcolásán keresztül 12Voltról gyorsan feltől az időzítőkondi ami zavarja a helyes működést... Egy lehetséges megoldás: Optoscatoló LED a bemenetre 1K ellenálásal, optocsatoló tranyó megfelelő polaritásal a BC 557 helyett...
Sziasztok,
A segítségeteket szeretném kérni. Az alábbi 555-el készült oszcillátort szeretném, ha csak sötétben működne és világosban lehetőleg minél kevesebbet fogyasztana. TEPT4400-as fotorranzisztort tudnék venni. TEPT4400 Hova és hogy kössem, hogy rendesen működjön? (Itt az áramkörszimulátor linkje is. Az 555 kapcsolások között találtam) Áramkörszimulátor Köszönettel: Csaba
Hello! Így van, a bázis-emitternek van letörési feszültsége, de egyébként az 6..7V körüli. Az kb. 25%-al módosítja az időzítést. De egyébként egyszerűbb megoldás is kínálkozik, mint az opto egy mezei dióda a bázissal sorba. Az mintegy 5%-al módisítja az időzítést, mert a kondi kb. 800mV-ra süti ki a kondit. üdv!
Hello! Raktam már fel ilyen kisáramú villogókat ide. Ha ez megfelelő, akkor a CDS helyére teheted a fototranyót is. De alapból a CMOS 555 kell ha a fogyasztást csökkenteni szeretnéd.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
Köszönöm a gyors választ.
Igen, már korábban megtaláltam az általad belinkelt hozzászólásodat. A Villogo1 áll a legközelebb, csak az a gond, hogy nekem a 3-as kimeneten egy BD242 van. (így:lásd kép) ..és sajnos már kész a kapcsolás, amit át kell alakítanom alkonyat kapcsolósra. Az 555 CMOS. Így is tudnál segíteni? Köszi
Hello!
A kapcsolásod kapásból nem jó! A Led-et nem az emitterbe kel tenni, hanem a kollektorba, mert nagy az IC és a tranyó maradék feszültsége. De ha már ott van, akkor a kollektorban lévő ellenállást is át kell helyezni az emitterbe. (Persze illene tudni mekkora Led-es terhelés lesz eleve). Az alkonyat kapcsolót kétféle képen lehet megoldani. - Vagy a Reset bemenetet működtetni. (Reset-ről a tápra egy ellenállás, kb 220kohm, rset-ről a GND-re fototranyó.) - Vagy a trigger bementet kell magas szintre húzni világosban. ( a Tr bemenet és a kondi közé egy 33kohm, és a trigger és a táp közé a fototranyó.) üdv!
Ja, azt nem is írtam, hogy a BD242 PNP tranyó, a rajzon meg NPN van! De ha PNP lenne benne, akkor sem lenne jó a rajz..
Én voltam figyelmetlen. Bocs.
Egyébként így gondoltad? (lásd kép)
Fotoranyó ábrám nem volt hirtelen. Az a szögletes memristor jelképezi.
Szervusztok,
Van olyan állat aki hosszan nyomja a csengőt, ezért szeretnék egy olyan áramkört építeni ami 3 másodpercre csökkenti a csengetést hiába nyomja állandóan a türelmetlen ...
Na most már keresztbe-hosszában vannak a dolgok.
- Ha a fototranyónak lecsökken az ellenállása, akkor az OUT kimenet alacsony szintű lesz. Vagy is, PNP tranyóval épp bekapcsolná a Led-et. - Viszont ha még is PNP tranyót szeretnél használni,akkor a jó megoldás ott van az első linkemen. De.. A PNP tranyónak bázisellenállás kell, különben az IC és a tranyó kinyírja egymást. Pontosabban bázisosztó, vagy szinteltoló, mert az IC kimenete nem tud a tápra felmenni, így a tranyó nyitva maradhat akkor is ha ki lenne kapcsolva. - Egyébiránt meg nem tudom minek tranyó a kimenetre, ha a Led-el sorban egy 500ohm van. Egy 20mA-es Led-et, (de még 20-at is) meg tud hajtani az 555 közvetlenül. Most akkor hol vagyunk?
Hello! Oké, csak tudni kell milyen feszültség áll rendelkezésre a csengőtől, mit kell kapcsolni, mármint a csengő milyen stb.. üdv!
+ 12 V -ról ez megy ki (megszakitva a csengőgombáltal )a kapuhoz majd behúz egy 12V-os jelfogót ami bekapcsól egy 23oVAC -röl működő bim-bam csengőt .
A legegyszerűbb egy Fet és egy kondi.. üdv!
Szia!
Már jó rég mutattad nekem ezt a rajzot az 555 ic-vel, hogy hogyan lehet a frekit váltani egy poti segítségével. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy van-e valami fajta képlet az ilyen kapcsoláshoz. Azaz amivel ki tudom számolni a szükséges potméter méretét és a mefelelő ellenállást.
Üdv,
Az lenne a kérdésem, hogy az 555-ös timernek mekkorák a határai, amit még viszonylag stabilan tartani tud.(Nekem astabil módban kéne olyan hogy a T1 =kb 1perc és T2= kb 20perc, mersz nem atomóra pontossággal, hanem 20%-os eltérés nem nagyon számít) üdv, Máté A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Hello! Egy perc felett, már nem célszerű az 555-öt használni. De ki lehet egészíteni pld. egy 4040-es számlálóval, és akkor nincs korlátja a hosszú idejű időzítésnek. Ez 2^14.-el növeli meg az 555 idejét. Mindössze az 555 ütemét kell gyorsítani T1 ideje alatt huszadára. üdv!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |