Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2087 / 3985
(#) maTaKee válasza kadarist hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Üdv!
Nem elektronikus az előtét benne és fénycsőgyújtó sincsen benne! Egy hibát találtam benne, el volt égve az előtétnek az egyik kivezetése. Most azt megforrasztottam, de még mindig csak villog a cső bekapcsoláskor. Ki lehet valahogy mérni az előtétet, hogy jó-e?

Üdv mate.
(#) kadarist válasza maTaKee hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

A fénycső végei nincsenek megfeketedve? De inkább át kellene menni valamelyik fénycsöves topikba.
(#) atiotezer válasza maTaKee hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

A lámpa talpában szokott lenni az elektronika.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 17, 2013 /

Amíg nem fektetek be egy mobil internetes stickhez való külső antennára, addig tud valaki egy házilagos megoldást? Most egy 3m-es usb hosszabbítón van és tegnap elég sokszor beszaggatott. A stick a tetőtérben van. Hosszabb kábellel most nem próbálkozok, pedig volt az is és a helyzet még rosszabb volt.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Szia!
Próbáld ki a tésztaszűrő-antennát, de a vok-antenna sem egy rossz megoldás az antennanyereség növelésére.
(#) Leraz válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Szia.
Én próbáltam a régi parabola fókuszába tenni a sticket.Persze aktív USB hosszabbítóval.A torony helyzetét ismerve könnyű volt az irány meghatározása viszont a fókuszt eltalálni elég pepecs munka volt.Annyit értem el vele,hogy kicsit növekedett a térerő és stabil lett a kapcsolat.
(#) kadarist válasza Leraz hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Szia!
Végül is ez a cél, tehát a stabilitás fokozása. A fókuszpontba helyezésen kívül a polarizáció beállítására is érdemes figyelni, bár a sztikkeknél ez a probléma nem annyira észrevehető.
(#) jpocok válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Sziasztok!
Egy kapacitásmérő műszerbe a kényes helyre kimondottan 1%-os kerámia tárcsa kondenzátort ajánlanak (10nF). De én ilyet nem kaptam, ezért meg akartam kérdezni, hogy jó lesz-e oda fólia (160V-os, de 1%-os). Keresés közben bukkantam Hp41C hozzászólására. Szerinte:

Idézet:
„Fólia kondenzátor: Értéktartó, kicsi hőmérsékleti tényező, kicsi veszteség. Szűrőkbe, pontos hangolást igénylő áramkörökbe való.”

Ez egy kicsit összezavart: ha ez való pontos hangolást igénylő áramkörökbe, akkor miért ajánlották mégis a kerámia tárcsát?
(#) laszlo raduj válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Szia! Ez a gondolat bant engem is egy jo ideje , keresgeltem a neten de szinte semit nem talaltam ami megerne megbutykolni. Nagy befektetes es hatasfok gyenge.
(#) qvasz2 válasza jpocok hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

A kerámia kondi nagy előnye, hogy szinte teljesen induktivitás mentes. A fólia kondi, jellegéből adódóan nem az.
Ha elolvasod az LCM3 cikket és a hozzá tartozó topikot, ott mégis egyértelműen a stiroflex kondit ajánlják a műszerbe tenni (ami a fólia kondik egyik változata)
(#) martin66789 hozzászólása Aug 18, 2013 /

Sziasztok
Egy 5m-es RGB LED szalaghoz szeretnék készíteni egy színkeverőt tolós potis megoldással.
3 poti a színeket R G B és még egy negyedik potival a fényerősségét szeretném állítani.
A 3 színt a 3 poti segítségével beállítanám a kívánt színt majd a 4. potival a megfelelő fényerősséget.
megoldható lenne ez ahogyan én megírtam valami egyszerűbb kapcsolással ?
(#) nedudgi válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

A potméter nem alkalmas nagyobb teljesítmény szabályozására, tehát meg kell támogatni néhány combos, jól hűtött tranzisztorral - ezért nem találtál egyszerű kapcsolást.
Türelem, hagyjál a válaszadóknak egy kis időt. Aludni is szeretnének. Ha azonnal nem kapsz választ, attól még nincs elfelejtve a kérdésed.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) jpocok válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Köszönöm
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Hello! Megrajzoltam. De hogy mennyire fogja tudni tartani az egyensúlyt, azt majd Te kipróbálod, mert nekem egy szál RGB Led-em sincs.. (Amúgy nem írtad, hogy közös anódos-e.) üdv!
(#) martin66789 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Az RGB LED szalagról csak annyit tudok hogy 1m -es.
Még anno mástól kaptam lógott nekem pénzel de nem volt neki hát ezt dta vadi újan eredeti felbontatlan csomagolásban, amit a sos-ról rendelt még máskor.
Bővebben: Link
(#) vilnov hozzászólása Aug 18, 2013 /

Sziasztok!!

Segítséget szeretnék kérni egy elektromos kerékpár lithium ionos akkujának illetve az alaplapjának az ujraélesztésében. A biciklit ellopták és megrongált illetve helytelenül töltött akkumlátorral kaptam vissza.A nyáklapon elszállt pár dolog amit hozzáértők nem tudtak pótolni.Az lenne a kérdésem hogy létezik e közöttetek olyan ember aki nagyobb hozzáértéssel rendelkezik e téren és tudna nekem segíteni a javításban vagy eegy teljesen új alaplap elkészítésében?
(#) Péter75 hozzászólása Aug 18, 2013 /

Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni,Vagy valamilyen céget ajánlni aki ilyet megtud tervezni.
12v Szénkefés motort kellene vezérelni.
Állandó pozitiv és negatív végeket, egy pozitív vezérlő kábelel kapcsoltatni,ha kap pozitív feszültséget akkor a motor lágyindítással elindul ha nem leáll.
Vezérlő kábel pozitiv 12 v-ot kap, akkor a motor tíz másodpercig 12 v-ot kap majd az áramfelvételt figyelő (söntel) üresjárást érzékel akkor leszabájoz 8 v-ra.
Megnő a motor áramfelvétele terhelést érzékel hirtelen 12 v-ot ad a motorra,majd ha megint üresjáratot érzékel vissza szabályoz 8 v-ra és ha megint terhelem felszabájoz és
ez igy megy tovább mig a vezérlő kábelen 12 v van.
Köszönöm.
(#) morgo válasza Péter75 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Szia!
Így első olvasatban nem túl nagy durranás, de tudni kéne a motor üresjárati, és a terhelés alatti (kb.) áramfelvételét. Azt is elárulhatnád, hogy miről van (lesz) táplálva a motor.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) elektros90 hozzászólása Aug 18, 2013 /

Sziasztok. Erősítőket építettem már, de hangszórót még nem, de szeretnék.
Ha van pl. egy 3 utas HSZ. mély, közép, magas. Mindegyik 8R ellenállás. Ezek párhuzamosan csatlakoznak az erősítő kimenetére? Akkor az eredő ellenállás 2,7R? Hogy lesz ebből meg a szükséges 8R terhelés?
Köszönöm a felvilágosítást.
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Szia!
A hangváltó miatt csak a saját frekvenciasávjukon belül okoznak terhelést a hangszórók, ezért nem párhuzamosodnak az egyes ellenállások.
(#) gkari válasza jpocok hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

10nF-os kerámiakondi ált. csak II-es tipusú, aminek valóban nagyon csekély az önindukciója, de magas a veszteségtényezője (tg.delta), és a hőmérsékletfüggése is, referencia rezgőelemnek alkalmatlan.
(#) elektros90 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Értem. Köszönöm szépen.
(#) funkdoc hozzászólása Aug 18, 2013 /

Hello, hozzájutottam egy Grundig cn 930 hifihez, azt szeretném kérdezni mit lehetne vele kezdeni ?? illetve ugye ez kazettás, és hogy lehetne átalakítani hogy mehessen rá jel pl.: egy mp3 lejátszóról. köszönöm!
(#) funkdoc hozzászólása Aug 18, 2013 /

(#) kadarist válasza funkdoc hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Szia!
Ez csak egy magnó, ezért alapfunkciókon (felvétel, lejátszás) kívül nem nagyon jó másra.
(#) Gyurgy hozzászólása Aug 19, 2013 /

Helló!
Lenne egy dt-2234c+ jelzésű lézeres fordulatszám mérőm (a belseje képen mellékelve).
Szeretném megoldani, hogy egy arduinón keresztül küldje az adatokat számítógépre.
A mérőben egy AT89s51 Atmel chip található, az RXD és TXD pinjei be vannak kötve, ezekre próbáltam csatlakozni, többféle bauddal kipróbáltam, de csak különböző karaktereket küldött végig, úgyhogy várom az ötleteket, hogy lehetne megoldani a problémám, a segítséget előre is köszönöm!
(#) lajcsi1975 hozzászólása Aug 19, 2013 /

Lehet ezt nem ide kellene írnom de én azt gondolom hogy egy primitíven egyszerű kapcsolás után érdeklődöm.

Szeretnék egy olyan kapcsolást ahol +12 voltot tudnék kapcsolni gyakorlatilag 5 volt jelenlétével. Vagyis ha az 5 volt jelen van akkor záródik az áramkör az energiaforrás és a fogyasztó közt és az 5 volt megszűnésével megszakad az áramkör.

Relével azért nem tudom megoldani mert a vezérlő 5 volt annyira gyenge hogy az előkapart legkisebb relémet sem képes meghajtani.

A 12 voltnál a kapcsolt áram körülbelül 1.5 milliamper lenne.

Előre is köszönöm a segítséget , ha valami fontos adatot lehagytam kérdezzetek.
(#) laszlo raduj válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Szia !
Keres itt , vagy bar hol egy olyan kapcsolast ahol egy IC hajt meg tranyon/feten keresztul egy relett , es alkalmazad .Ha kevesebb a kapcsolo fesz mind 5 volt akkor keres Ligikai fetetes meghajtast , ha tobb akor barmi jo.

Esetleg vegyel olyan relett ami 5V-tos, vagy egy 12V-osrol bontsal le anyi drotott ami mar kapcsol 5V-rol is, en REDrelevel csinaltam ilyent.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
(#) reloop válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Szia! MOSFET-hez mit szólnál, vagy inkább tranzisztorral szeretnéd megoldani?
(#) Péter75 válasza morgo hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Szia.
Motor üresjárati áramfelvétele 5-8A-ig a terhelt pedig 8-15A-ig változik.Amikor 8v-ról 12v-ra vált akkor egy pillanatra 25A-is eléri.Elég nagy a szórása az üresjárati áramfelvételnek ezért nem egy meghatározott árafelvételnél kellene leszabályozni iletve fel szabályozni hanem ha egyenletes az áramfelvétele tehát ha 8A 5 másodpercig akor leszabályoz de ha csak 5A 5 másodpercig akkor is leszabályoz.Leszabályozott állapotban pedig nagyon kis áramfelvétel válozásnál felszabályoz.Stabil táp lenne, 12v akumlátor.
Köszi
Következő: »»   2087 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem