Fórum témák
» Több friss téma |
Ez alapján a kapcsolás alapján a sorrend ugyanaz, néhány neve más csak... a K és A jelzésű szerintem a háttérvilágítás lesz..
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcd_kijelzo_a_pc-re.html?pg=2 A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Egyértelműen stimmelnek a lábak.
Amúgy a kis panelen levő Philips mikrokontrollerről van ugyan doksi a neten, de ez egyszer programozható memóriát tartalmaz, úgyhogy jó eséllyel nem fogod tudni hasznosítani semmire se.
Nos, a kijelző úgy néz ki működik, a kontrasztot legalábbis tudom rajta állítani, a háttérvilágítás is megy 5V-ról, 51ohm előtéttel, habár piszkosul melegszik, majd lehet 2w-os ellenállást használok, csak az nincs itthon..
Holnap meg szerzek egy LPT kábelt, elvágom és bekötözgetem a nyomtatóportra, ha még ezen a modern 64-bites windowson egyáltalán működik... A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
51 ohm szerintem kevés, így majdnem 100mA-rel hajtod a LEDeket. Próbáld meg pl. 470ohmmal úgy csak 10mA a LED-ek árama, az élettartamuk is hosszabb lesz.
Érdekes, még 100ohmmal is alig világít, majd megnézem nagyobbal, de szerintem azzal már észre sem veszem h megy XD
A multiméter a barátod
Megméred az ellenálláson a feszültséget, és mindjárt tudni fogod, hogy mekkora áram megy ott. Egy mezei átlag LED-nek 20mA nem sok, a háttérvilágításban pedig tipikusan több LED szokott lenni párhuzamosan. Egy 2x16-os kijelzőnél standard zöldessárga háttérvilágítás esetén pl. 70-100mA abszolút nem túlzás.
Megmértem az átfolyó áramot, 0,07A (70mA), én is úgy gondolom, ez ehhez tökéletesen megfelel..
Sziasztok!
Csak gy egyszerű kérdésem lenne, mégpedig az, hogy ebben a linkben az RS vonal mikor van logikai 1en. Ha ráhúzom a földelésre, vagy ha "hagyom a levegőben lógni"? Előre is köszi a segítséget: amairiol
Ha testen van, akkor "0". Amúgy nem lóg a levegőben, fel van húzva Vdd-re. Bemenetet soha nem hagyunk csak úgy lógni a levegőben!
Annak a végét is kikötjük Bár ha kilóg az ablakon...
Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem, hogy ebben az LCD cikkben megépített modulnak le tudom-e menteni a beírt szövegét. Azaz a problémám az, hogy mikor kikapcsolom a kijelzőt (megszűnik az áramforrás) és újra be, akkor a képernyő reseteli magát és bármit is beírtám az nem látható. :S Segítséget előre is köszi: amairiol
Nem, nem tudod. Ahhoz, hogy mindig ugyan az jelenjen meg, mikrovezérlővel kellene meghajtani az lcd-t.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy tudnátok-e segíteni ennek a kijelzőnek az életrekeltésében? Kerestem róla infót a rajta lévő matrica alapján, de sajnos semmi infót nem találtam. Annyit sikerült kiderítenem, hogy zöld háttérvilágítása van, 2x16 karakteres, és hogy vélhetően egymás után sorolható több kijelző is, mert a panel két oldalán is ki van vezetve minden láb...
Szerintem a HDD44780 kijelzővel egyenértékű .
Szia!
Szerintem 99%, hogy a szokásos lábkiosztása van (HD44780). 1-14: GND, Vcc, Vee (kontraszt), RS, R/W, Enable, DB0,DB1...DB7. A JP1 meg JP2 pedig a háttérvilágítás. Próbáld ki! Esetleg ha most ismerkedsz velük: Bővebben: Link
Ahol a két szürke vezeték van, az a háttérvilágítás. Bal sarka, a sor legszéle a gnd, mellette jobbra egyel mellette meg a + táp. Elvileg 3,3V-ra van a led méretezve, legalábbis volt rajta egy másik ugyanilyen matrica, amire 3,3 volt írva, de annyira lekopott, hogy leszedtem róla.
Na mondtam én
Viszont a háttérvilágítás független tápfeszültségű az LCD-től!
Ezt tudom!
De egyébként úgy általánosságában, mi a kérdés?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
LCD nem sorolható.
HD44780 a chip rajta vagy ezzel kompatibilis (KS0066, KS0077). Bekötése a szokásos:Bővebben: Link
A lábkiosztás volt a kérdés.
Üdv mindenkinek!
Tudna valaki segíteni ennek a kijelzőnek a javításában? Táp rendben,forrasztások rendben, kijelző mégsem működik. A kijelzőnek van direkt meghajtó IC-je,vagy ez összetettebb egy kicsit? Minden apró ötletet köszönök! Üdv:clipart A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Hello! Ez valami 4 digites számláló, ahol a számlálást a 4518-ak, a kijelző hétszegmenses meghajtását, 4543-ak végzik. Ezen felül vannak még monostabil multik benne. Vagy is lehet valamilyen frekvenciát (impulzusszámot v. periódusidőt) mér ez az izé. De az is lehet, hogy bementi jel nélkül le van tiltva a kijelzés. Nem tudhatod, csak akkor ha tudod mi ez, megnézed az adatlapját az IC-knek, van rajza, vagy kirajzolod az áramkört.. üdv!
Köszönöm a válaszodat!
Ez egy Geiger-Müller számláló, és azt írod ha nincs bemeneti jel,le van tiltva. Tehát lehetséges,hogy csak akkor éled fel ha mérni tud valamit? leginkább sugárzást..... Rajzom sajnos nincs róla A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Hello! Nekem alapból fogalmam sincs hogy működik, csak találgatok. De minden lehetséges. Ha telepes a valami, lehet "spórolja az elemet". Bár a GM csőnél a transzverter fogyasztása várhatóan sokkal nagyobb mint az elektronikáé.. Két lehetőség van. Rajz, vagy matatás.. üdv!
Sziasztok!
Találkozott valaki olyan jelenséggel, hogy az LCD (2x16) (HD44780) kijelzőmnek csak a fele jelenít meg karaktereket? Tehát mindkét sorban az első 8 karakter nem látszik a második 8 igen. A pozicionálással semmi gond nincs ami látszik az jó helyen van. (((a deszka modellen még jól működött))) (4 bites módban vezérelem és nem történik lekérdezés) Az ötleteket előre is köszönöm.
Javítanám az előző bejegyzésem. Látszik az első 8 is, csak nagyon halványan...
Mi lehet a baj? |
Bejelentkezés
Hirdetés |