Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Szia
Van egy SMD (minden smd) dióda, föltételezem, hogy az a zener. A 27K-s Vcc elláto ellenállásoknál (smd) egy picit a panel meg van pörkölődve, nem tudom eldönteni, hogy ez normál üzemtől van-e. Közbe írtam, mi a véleményed? Üdv
Még szép hogy nem találsz RL ellenállást. Az a kapcsolásban a terhelő áramkört (fogyasztót) szimbolizálja..
Akkor ezt most nem értem, a primernek nem ott kéne (-) kapnia? Mert az most lóg a levegőbe.
Ezt csak az fogja tudni megmondani, hogy mi hogy van benne, aki ismeri ezt a valamit. Én legalább is látatlanban aligha. Az adatlapon nyilván csak egy sematikus rajz van, a működés megértéséhez, nem egy konkrét áramkör.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Nem tudom hogyan van felépítve, van benne a transzformátorhoz fet vagy nincs? Általában a trafó felső fele kap +300V az alja meg az ic kimenetére (fetre/tranzisztorra) és esetleg egy ellenálláson keresztül a negatív tápra. A transzformátornak van egy másik tekercse aminek egyik vége -300V-on van a másik pedig egy diódán pufferkondin keresztül megy az IC tápjára. Ha az IC-n kicsi tápot mérsz az azért is lehet mert ez a "visszacsatoló hálózat" nem tud elég tápot előállítani. (rossz kondi, dióda, a transzformátor kimenetét valami leterheli...) Az a két ellenállás csak addig ad tápot , amíg a táp be nem indul, utána a megnövekedett áramigényt már nem tudja kiszolgálni. ( mondjuk nem igazán tetszik a belinkelt IC adatlapja sem. Szerintem ehhez -ha tényleg táp- semmi köze.)
Az adatlapon lévő ábrát felejtsd el. Ez egy félhíd, a trafó primerjének egyik fele a két FET között van, a másik fele pedig 2 kondenzátor között, kivéve ha LLC konverter, de akkor meg kell ott lennie egy soros kondinak is.
Kell adni a Vcc-nek kívülről 12V-ot, és megnézni szkóppal hogy van-e jel a kimeneteken. Ha nincs, és az Rt-Ct is rendben van, akkor az IC kuka.
Úgy néz ki az IC kuka, rákötöttem 12 voltot és melegszik, akkor ezért volt csak 6,2V mert terhelte.
Köszi mindkettőtöknek. Még egyenlőre gőzöm nincs hol tudnék ilyet szerezni. Üdv
Próbáld csak ,így keresni mindjárt meg is lesz neked . A kugli a barátod .Olyan 1500 körül van /db.
Annyiért senki nem venné meg. Bővebben: Link
Köszi az infót!
Elnézést nem néztem , hogy 10 db os szériára vonatkozott.
Tehát /db 150 Ft ra jön ki.
Az se rossz, kár, hogy nekem csak 1 db kell, megveszem ret-éknél.
Üdv
Szia
Megjött az IC, sajnos csak IR2153 S-es (D-s volt), beépítettem, mostmár megvan a 15 volt az ic Vcc-jén, de még mindig nem éled a táp. Összehasonlítottam az adatlapon a két IC-t és az S jelöl egy diódát a Vcc és Vs között. Lehet, hogy nekem kellene oda tennem egy diódát? Üdv A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
Kipróbáltam, tényleg kell oda egy dióda (még ott is van a fólia egy smd diófának)
IN4002-es és királyság van, mert éled a táp! Nem tudom, mennyire van jelentősége, de ezzel is működik, úgy, hogy ezt hagyom benne.
Helló.Az lenne a kérdésem hogy ezzel a típusú IC-vle és a hozzátartozó gyri sémával milyen tápegységet tudnék előállítani?És az IC minimum feszültsége mekkora? (hány volt-tól működik ez az áramkör?
Szia!
Ezzel leginkább hálózati bemenőfeszültségű kapcsolóüzemű tápegységet lehet készíteni. Maga az IC tizen egynéhány voltról működik.
Akkor át tudom úgy laakítani hogy mondjuk: 12V egyenáramból készítsen többet az áramkör ezzel az ic-vel?
Erre a célra vannak sokkal jobb és egyszerűbb IC-k és áramkörök. Mekkora feszültség kell? Fontos a stabil kimenőfeszültség?
24V 2A előállítására kéne forrasztópákához.Nemtudom hogy ehhez a feladathoz megfelel-e ez az ic,de kb így vesz fel a forrasztó is.De a forrasztóhoz való tápegységet meg tudom belőle csinálni?
Autóban szeretnél forrasztani? Keress valamilyen 12V-ról 24V-ra növelő konvertert.
Nemnagyon tudok venni így marad az építés,de először erre gondoltam én is.
Pákához ez nem jó, ahhoz egy ellenütemű tápot kell építeni. A legjobb UCC2808-al, de lehet 494-el, SG-vel vagy bármi mással is. Sőt, van valahol egy olyan rajzom, ami egy 2 tranyóból álló multivibrátor, ez hajtja a feteket. Egy gyári autós erősítő tápja volt. Ha kell megkeresem. De ekkora áramra szerintem lehet találni step up konvertert is.
Akkor lehet hogy mégis egyszerűbb a trafó tekercselés,de azért köszönök mindent.
Sziasztok tudnátok valami 5letet adni az SMC switch tápjának javításához.
Néha bekapcsol fölég mikor előtte nem volt használva sokáig de általában nem ad életjelet. Hátulról a nagyobb trafó alatt levő tranzisztor (C3866) alatt van egy kis barnulás de ahogy nézem jó. Púpos kondit nem látok. Az utolsó bekapcsolás előtt is volt már ilyen. Ha már beindul akkor már stabil. A rossz fényviszonyok miatt jobb képet nem tudtam.
Rendben csak a közelembe nincs olyan bolt ahol beszerezhető.
Esetleg más ahol elkezdhetem a keresést és egy sima multiméterrel (nem áram alatt) lehet mérni? Ez nem ehhez tartozik:Az minek a hibájára ha egy szintén kapcsolóüzemű táp leküldi a kismegszakítót ?
Fejlemények:
A primer pufferben van áram,a szekunderen a kondikba semmi,a trafóban szakadás nincs
Ha a multid váltó feszültséggel mér kapacitást, akkor a kondik kiforrasztása után kapacitásmérés, ha az eltérés több mint 20% a névlegeshez csere. Ha a multid nem váltóval mér, akkor 20V körüli (max a névleges) feszültséggel feltöltöd, egy hegyes tűvel kisütöd. Ha szikrázik vissza ha nem csere. (ha van ESR mérőd akkor persze egyszerűbb a helyzet)
Ha a biztit kiveri, ha szerencséd van csak graetz, ha nem akkor a primerben szinte minden aktív elem, néhány kondi, és egy két ellenállás. A műszeres méricskélés hidegen , a tranzisztorok , diódák, ellenállások mérésére szorítkozik , bizonytalanul, de induló tápnál szinte soha sincs értelme.
Kapacitást és ESRt nem tudok mérni de akkor azt a 4 kondit cserélem ,viszont szerintem a hátsókig el sem jut az áram én az opto körüli részekre gyanakszom.
Egy ideje semmit sem reagál az eszköz ha áram alá teszem.
Sziasztok!
Bővebben: Táp Erről a tápról szeretnék kérdezni, hogy szerintetek ha beleteszem egy router dobozába (a router mellé) kibírja e így ahogy van melegedésügyileg a non-stop üzemet? POE-t szeretnék megvalósítani vele és 12V 1A kellene tudni ezzel a "hűtéssel". Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |