Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Sziasztok! Egy analóg 24V-os Plc-hez, aminek a bemenetei 0-10V-osak, ilyesmi táp kell?
Helló pont!
Idézet: „Egy analóg 24V-os Plc-hez, aminek a bemenetei 0-10V-osak, ilyesmi táp kell?” Ha kötekednék azt mondanám (pontosítás végett) hogy a PLC-k digitálisak. Analóg be és kimenetük persze lehet nekik. A kérdés nem világos számomra. Milyen PLC? A PLC-knek leggyakrabban 24V DC vagy 230V AC tápfeszültség kell. Ha analóg bemenetük is van, azok méréshatára pedig rendszerint: Feszültség mérés esetén: 0..5V, 0..10V, 1..5V, 2...10V, -5V...+5V, -10V...+10V Áram mérés esetén: 0...20mA, 4...20mA, -10mA..+10mA, -20mA..+20mA Egyéb: Ellenállás mérés, Pt100, Pt1000, és a szabványos hőelemek legtöbbje (T, J, K, S) Ezeket a távadó szolgáltatja. A mérőjel előállításának módja és a távadó táplálása annak a magánügye, az tartalmazza ezt az áramkört, így külön 10V-os vagy egyéb segédfeszültségre nincs szükség. Ha te építed a távadót, akkor más a helyzet. Próbáld meg úgy megfogalmazni a kérdést, hogy a lehető legtöbb információt tartalmazza arról, hogy mit szeretnél elérni. A körülmények sem mellékesek! Az az egy sor amit írtál édeskevés!
Köszönöm válaszod és bocsi, próbáltam tömören fogalmazni....Szóval, egy 24V-os tápfeszültségű mini PLC (konkrét típus még nincs, LOGO vagy APB) aminek a bemenetei analóg jel fogadására alkalmas 0-10V. Egy pár bemenetet használnom kell digitálisan is (nyomógomb). A "távadók" (érzékelők) táplálásáról úgyis nekem kell gondoskodni, akkor csinálnék tápot a PLC-nek is, ha különösebb buktatója nincs a dolognak.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Üdv pont!
Ehhez elég egy ellenállás osztó is. Kiszámolod hogy kb 8V-ot osszon le 24V-ból és a nyomógombot az osztó tetejére kötöd (megszakítod az osztó 24V-ját (ne a bemenettel sorba tedd a gombot!). Az osztó áramát kb. 1-3mA-re méretezd.
Köszönöm, és akkor csak akkor fogyaszt mikor zárjuk.
Üdv pont!
Valóban. De nem ez a lényeg. Az a néhány mA nem számottevő. A lényeg, hogy a bemenet nem marad üresen (szabadon "lebegve") hanem fesz.mentes állapotban a rajta maradt alsó ellenállás a testre húzza.
Sziasztok!
Van egy ATE UC232A típusú átalakító a birtokomban. Csak sok infót nem találtam róla és az lenne a kérdésem hogy ezt lehet-e plc-hez használni? És mivel sanszos hogy nem,így a következő kérdésem hol kapok Omron Sysmac CJ1M CPU11-hez programozó kábelt?
A CJ1M-hez való programozó kábel neve CS1W-CN226, vagy CS1W-CN626. Ennek egyik végét a kis perverz Omron aljzathoz (Peripheral port), másik végét PC COM porthoz tudod csatlakoztatni. Én az Omron Magyarországnál vettem jónéhány éve 15ezer körüli áron.
Egyébként tudod programozni az alsó porton keresztül is, ilyen kábelt meg tudsz magadnak forrasztani olcsón. Veszel egy papa, meg egy mama 9 pólusú Dsub-ot, 4 eres kábelt, aztán a mellékelt kép alapján beforrasztod. A komm beállítás a CX-Programmerben host link 9600 7,2,E. A CPU-n ha a port nem így van beállítva, akkor az 5-ös dip kapcsolót ON-ba tolod, és akkor erre a default kommunikációs beállításra áll be. Mai notebook-okon már nincs COM port, nekem a Moxa Uport 1150 széria vált be USB-COM átalakítóként. Van közte ami csak RS232-t tud, az 20e körül van. Ami RS232, RS422, RS485 az 35e. Azért javaslom, mert sok gyártmánnyal használtam már, és mindig bevált, míg az olcsóbb gagyi átalakítókat azért nem minden gyártmány szereti.
Sziasztok.
Mindkettőtöknek köszönöm a választ! Szirty neked pedig gratulálok a honlapodhoz! Uc-232A Ennyi van az átalakítóra írva többit a google dobta
Üdv lukacsp!
Arra gondolok természetesen. Azt gondolom, hogy ha standard RS232C porttal működik, és többféle USB-RS232 átalakítóval pedig nem, akkor bizony az USB-RS232 átalakító az oka. Ezekben az átalakítókban pofátlanul spórolnak. nincs meg a +/-12V-os jelszint, nem tud akkora áramot, nincs benne CTS, RTS, DTR, DSR stb handshake jel, pedig bizonyos eszközök abból nyerik a tápfeszt, stb. Az USB-RS232 átalakítók nagyrésze hulladék.
Igen, én is tapasztaltam ezt. Még mielőtt rátaláltam a Moxa UPort-ra vettem egy CS1W-CIF31 átalakítót, az is bevált. Drágák ezek, de legalább üzembiztosan működnek.
Egy névtelennél már nagyon idegesített, hogy miért nem működik, ahogy írod is, mérés alapján kiderült, hogy +-5V körül tudta csak kivezérelni kommunikációs vonalakat.
Sziasztok,
érdeklődni kezdtem a PLC-k iránt, van is egy S7-200-as, amit szeretnék tesztelni, egy hozzá való kábellel. Van a PLC-hez egy Step-7 szoftver, a gondom az az hogy a PLC és a PC nem látják egymást. Tud valaki segíteni, hogy a PC-n az RS232 portot hol lehet konfigurálni, valószínűnek tartom hogy ez lehet a hiba forrása. Üdv!
Szia soundst,
Ugye Step7 microwin-nel ügyködsz?
ADDA-t kiegészítve, én még azt is mondanám, hogy nem mindegy, milyen fajta kábellel próbálod felvenni a kapcsolatot a PLC-vel. Ugyanis PPI kábelre van szükség, nem pedig MPI-ra.
Üdv soundst!
Igen, szóval melyik Step7?. Mert mint ADDA is kérdezte, ide Step7 MicroWin kell. Másrészt Norberto utalt rá, hogy PPI kell, bár ez nem pusztán egy kábel, hanem egy interface is. Ebből van rengeteg féle. Olyan is, ami tud MPI. PPI, DP-t, van amelyik csak PPI-t tud, van amelyik csak MPI-t és DP-t. Csak olyannal van esélyed, amelyik PPI-t is tud, mert az S7-200-hoz az kell. (Tehát így közönséges RS232-es soros kábel kizárva) A kommunikációs kapcsolat beállításait a Step7 által feltelepített konfiguráló programban tudod megnézni vagy változtatni (Set PG/PC interface). Ez elérhető a Microwinből is, a project fa "Communications / Set PG/PC Interface" eleménél. 9600 vagy 19200 bps sebességre állítsd!
Sziasztok!
Egy kettős működésű hengert hogyan tudnák PLC-vel vezérelni? Mágnesszelepre gondoltam, ha jól sejtem bistabil kell hozzá. Egy tranzisztoros kimenetű PLC-m van, azzal megoldható ez a feladat? A másik kérdésem az lenne, hogyan dolgoznátok fel PLC-vel egy lemez ellenállását? A neten találtam egy ellenállás távadót, vagy esetleg van jobb ötletetek? Köszönöm a válaszokat!
Helló knorbika!
Milyen hengert? Munkahengert? Ha igen, pneumatikus, vagy hidraulikus? A "kettős működés" alatt mit kell érteni? Egy tranzisztoros kimenetű PLC-m van, azzal megoldható ez a feladat? Igen, de közvetlenül csak akkor kapcsolhatsz szelepet vele, ha a kimenet feszültsége terhelhetősége megfelel a szelep feszültségének és áram igényének! Ha ez nem áll, akkor relével vagy SSR-el megoldható. Idézet: „A másik kérdésem az lenne, hogyan dolgoznátok fel PLC-vel egy lemez ellenállását?” Milyen ellenállását? Villamos ellenállását? Azt analóg bemenettel. Mechanikai (nyíró, torziós, nyúlási, rugalmassági stb) ellenállását? Azt erőmérő cellával és analóg bemenettel, de ez nagyban függ a fellépő erők várható nagyságától és attól, hogy a lemezre ható erőt mi produkálja (motor, hidraulika, ráhelyezett tömeg, hidrosztatikai nyomás stb, stb). A pontosabb válasz esélyéhez pontosan megfogalmazott kérdés szükséges.
Köszönöm a választ. Igazad van, tényleg pontatlanul fogalmaztam.
Kettős működtetésű pneumatikus munkahengerről van szó. Villamos ellenállást kellene mérni, ezért gondoltam arra, hogy egy ellenállás távadó analóg jelét adom a PLC-re.
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy magyar nyelven esetleg bővebben elérhető valamiféle leírás a SCL programnyelv használatáról? Elsősorban Siemens PLC-hez kellene.
Üdv mazso1988!
Nem hiszem, de az angol elég jó!
Sziasztok!
Írtam egy egyszerű proramot ami vegigcsinálja időzítve a program lépéseket 3x. Hogyan tudom megcsinálni hogy áramszünet esetén tudja hol àll a számláló? Esetleg az időzítők? A program lépés merkereket HR memória területre tetem. Omron cx programmerben csinálom. Köszönöm.
Helló Thomas10100!
és milyen PLC-t használsz erre? Arra rájöttem, hogy Omron, de melyik? Mert az hogy mit jegyez meg és mit nem az atól is nagyban függ, hogy milyen CPU, van-e benne elem, milyen rendszerbeállításai vannak stb. Hogyan számol a program? Milyen memóriaterületen tárolja az akt. értéket, C? Vagy D? Egyéb? Elvileg (amennyire tudom) a CNT-k megtartják értéküket (ha van elem vagy be van állítva retentive-nek stb, CPU függő). A HR-ek szintén.
Szia!
CP1L a PLC. Konstans értéket írtam a számlálóhoz és az időzítőkhöz is.
Üdv Thomas10100!
Nem válaszoltál minden kérdésre. Pl. azt (sem) árultad el van-e benne elem vagy nincs. A CP1L elem nélkül megőrzi a DM memória terület (32k) tartalmát (kikapcsoláskor FLASH memóriába menti, bekapcsoláskor onnan visszatölti). Ugyanakkor a HR és a számláló (CNT) tartalmak megőrzéséhez, valamint a valós idejű óra funkciók használatához elemre van szükség! A válasz tehát a kérdésedre: Idézet: „Hogyan tudom megcsinálni hogy áramszünet esetén tudja hol àll a számláló?” Az hogy: 1. Veszel bele elemet 2. A CNT PV értékeit folyamatosan DM területre másolod, és first cycle flag-al visszamásolod CNT-kbe. 3. Nem CNT-t használsz számlálóként, hanem DM memóriát és kivonással, összehasonlítással kezeled a tartalmát. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
Sziasztok!
A következő könyveket keresem megvételre: Ajtonyi István - PLC és SCADA-HMI rendszerek I. 1.; 2.; és 3., és Ipari kommunikációs rendszerek. Sajnos antikváriumokban kerestem, de nem találkoztam velük. Sőt e-mail-ben a szerzőnél is érdeklődtem, de nem kaptam választ. Az első részt megtaláltam .jpg kiterjesztéssel. Ha valaki tudja hol lehet, akár elektronikus formában is elérni a köteteket letölteni, megvenni annak válaszát szívesen venném. Remélem tud valaki segiteni.Előre is köszönöm. Yoe
Sziasztok!
Van egy gép a gyárunkban, amin léptető motoros az adagoló csillag kerék. MiniStep-5-C-24 a vezérlő áramkör. Hogy lehet megoldani, egy PLC kimenettel, hogy vezérelje, elvileg a megfelelő impulzusokkal lehet meghajtani. Tehát nem fix 24V és megy a léptető motor. Holnap megnézem a PLC programját majd. Omron CP1L vagy CP1E van benne ha jól emlékszek. Köszönöm!
Üdv Thomas10100!
CP1-ek bizonyos típusai tudnak léptető motort vezérelni amennyire tudom.
Üdv Thomas10100!
Szóval kicsit bővebben (most van pár percem). MiniStep-5-C-24-et én is használtam, csak nem omron PLC-vel. Az Omron CP1E impulzus kimeneteivel (amennyiben van neki, mert ez CPU függő) meg lehet hajtani. Kell hogy legyen rajta pulse output. ("Pulse outputs can be used only with the CP1E N/NA__(S)-type CPU Unit with transistor outputs.") Előállítja a léptető impulzusokat és a DIR jelet a Stepper számára. Kezeli a fel és lefutó rámpákat és a referencia pontot. Egyszóval lehet vele pozícionálni a léptetőmotort. "(Pulse outputs can be output from the CPU Unit's built-in outputs using instructions to perform positioning or speed control with a servomotor or a stepping motor that accepts pulse inputs. It is also possible to perform origin searches or origin returns.)" CP1L-t nem néztem meg. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |