Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   57 / 325
(#) weend hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!
Megjöttek ezek a töltő panelek, fillérekér(eBay). Érdemes rendelni, tökéletesen teszik a dolgukat, 360Ft-volt darabja, (ingyen posta) meggondolandó a házi készítés. A töltőáram szabályozható, 50 mA- 1000 mA között.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) nagzso hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!
Az alábbi Li-ion akkumulátor töltőhöz szeretnék tanácsokat kérni. Cellánként 2db aksi van párhuzamosan kötve. Kész eszközbe lesz beépítve, aminek a trafója max. 400mA-es töltésre képes. A balancer 4.1V-ra van állítva, ha véletlen valamelyik cella meghaladja a 4.15V-ot, akkor lekapcsolja a töltést és LED-del jelzi a hibát. Ha valamelyik cella 3.5V alá kerül, lekapcsolja a kimenetet. Érzékeli a töltő csatlakoztatást, ilyenkor meghúz a relé(ha az akkuk töltöttsége 3.9V alatt van). Külön-külön figyeli, melyik akku van feltöltve és jelzi LED-dekkel, így kiszűrhető, ha valamelyik cellával valami gond lenne.
Amennyiben jól számoltam, kb. 2-3mA lesz az egész áramkör áram felvétele az akkumulátorokról.
Ha lenne ötletetek, hogy mit kéne módosítani rajta, hogy hatékonyabb legyen, azt megköszönném.
Minden kritikát szívesen fogadok.

AkkuTolto.png

(#) _vl_ válasza nagzso hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Lehet, hogy én értek valami félre, de ez az áramkör hogyan szeretne működni?
Ha mondjuk mind a három akksi le van merülve, mondjuk 3V környékére, akkor 3*3V = 9V van az akksikon sorbakötve. Ha ezt rákötöd egy fix 14V-os áramforrásra, akkor 14V/3 = 4.666V-ot erőszakol rá mind a három akksira, az átfolyó áramot meg max. az áramforrás rövidzár védelme fogja korlátozni.
(#) nagzso válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

3.5V-nál lejjebb nem fognak merülni, mert kb. 10V-ig képes működtetni az eszközt. A táp, amiről töltöm, pedig egy sima "gyenge" transzformátor. Volt rajta áramgenerátor is, viszont akkor már gyenge volt a táp ahhoz, hogy töltsön. Így is szépen tölti, amikor 3.7V-on voltak az aksik, akkor 300mA volt az átfolyó áram, és ahogy közeledtek a 4.1V-hoz, folyamatosan csökkent.
4.1V-nál meg életbe lépnek a shunt-ök, szóval az akkuk töltöttsége nem fog 4.1V fölé menni.
Ha jól sejtem, így max a tápnak lehet valami baja, ha nem bírja a terhelést.
(#) _vl_ válasza nagzso hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Idézet:
„4.1V-nál meg életbe lépnek a shunt-ök”

Akkor az a tápod nem lehet 14V-os. 3*4.1V = 12.3V, ha a tápodból ennél több jönne ki, a söntök elolvadnának.
Idézet:
„Ha jól sejtem, így max a tápnak lehet valami baja, ha nem bírja a terhelést.”

Meg a söntöknek, meg az akksiknak. Alacsony töltöttségnél pl. ez az áramkör nem korlátozza az áramot, az csak a tápod tökéletlenségének függvénye, hogy éppen mekkora áram fog az akksikra rászabadulni, és adott akksinál létezik akkora áram, amitől bántódása esik. Ráadásul ez attól is függeni fog, hogy két feltöltött akksi mellé raktál egy lemerültet, vagy mind a három le van merülve.
(#) proba válasza nagzso hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Amit az eddigiekből kiolvastam, és akár hiba is lehet, Az áramköröd fogyasztása szinte biztos, hogy meghaladja a néhány 10 mA-t , így ha leteszed hosszú időre, az akkukat ki fogja teljesen sütni. A másik, ha véletlenül nem a nem kellően (nem)stabil tápot használod hozzá, akkor a már említett problémák elő fognak jönni. (lehet ezen a táppal sorba kötött jól méretezett soros ellenállás , esetleg biztosíték segítene.)
(#) nagzso válasza proba hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

A fogyasztással kapcsolatban éppen egy LM2936 beszerzésén vagyok. Mivel a 7805-ös sokat eszik(kb. 4mA) és jelenleg egy PIC18F2550-nel megy, ami 3mA-t vesz fel. Mivel a shunt-ök/balancer kellenek így is úgy is, így az alap fogyasztás már kb 1.8mA. Erre jön rá még az LM2936, ami ha minden igaz, max 0.5mA-t fog fogyasztani + a PIC16F1823 és ha itt is lehet az adatlapnak hinni, akkor 4MHz-en max 550uA-t használ. Maradt a műveleti erősítő, erre pontosan nem emlékszem már, de nem haladta meg az 1mA-t.
Szóval, ha minden jól megy, nem lesz 10mA, de az igaz, hogy így is "sok" lesz még a fogyasztás.
A táppal kapcsolatban, meg igen, azt nem írtam le konkrétan, hogy nem stabil. De mivel beépítve lesz, így biztos nem áll fent a veszélye, hogy más tápot kapjon. Egy biztosítékot viszont lehet, hogy tényleg berakok.
(#) kistee hozzászólása Aug 21, 2013 /

Sziasztok,

Li-Ion töltővel lehet tölteni Li-Po akksit? Modellezési célra kellene.
Kösz: Tibor
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) kistee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Köszi. Még egy kérdés: ha több cellás akksim van, akkor minden cellát külön szekunder tekercsről kell tölteni? Vagy lehet egy közösről is?
(#) draco31 hozzászólása Aug 27, 2013 /

Hello!

Van nekem egy ilyen 18650-es akkutöltőm. Kérdésem az lenne, hogy mobiltelefon akkut fel lehet ezzel tölteni, ha nem is teljesen, de valameddig? Mert végül is Li-Ion töltő, és az van a telefonokban is. (tudom, hogy van polymer akku is) Van ugyanis most nálam kettő mobil, egy akkuval, és töltő nincs egyikhez sem. 750mAh-s Li-Ion akku van benne az egyikben, de mivel két egyforma telefonról van szó, így mindkettőhöz jó. Tehát ha a pluszt a pluszhoz, mínuszt a mínuszhoz kötném, akkor töltene, robbanna, vagy mi lenne?
Azt nem tudom még, hogy mire jó a harmadik érintkező az akkun, mert ezen 3 van. És mi a helyzet az olyan akkukkal, amelyeken 4 érintkező van. Kerestem már párszor, de nem találtam ezekre választ.
(#) Csupasz hozzászólása Aug 27, 2013 /

Sziasztok.Valaki meg tudná nekem mondani, hogy egy 3,7V, 3000mAh Li-ion akksit milyen paraméterekkel szabad tölteni?
Köszönöm a segítséget!
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Az akkura nincs ráírva? Ez ugyan gyártatól függ, de elég gyakori.
Ha figyeled a hőmérsékletet (legfeljebb 45Co, akkor elméletileg az 1C is megengedhető, mint gyors töltés (CC-CV). A Samsung 0,5C-t ír az adatlapban, mint standard töltés. De egyik akku sem haragszik meg, ha 0,2C-vel töltöd - például az biztosan belefér egy éjszakai töltésbe. Alacsonyabb hőmérséklet hosszabb életet jelent.
Kérdés persze, hogy az említett akku tényleg 3000mAh, vagy csak rá van írva? Én inkább elkerülném az 1C környékét.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) nedudgi válasza draco31 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Mi van a töltőre írva, mekkora a töltőáram?
Ha 350mA körül tölt, akkor lehet. Ha nagyobb, akkor csak végszükségben.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) tszaboo válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

300mA 10 órán át, feszültséglimittel, ha labortáppal töltöd.
Javasolnám egy negatív feszültség grandiensű, hőmérsékletlimitelt, áramlimitelt, feszültséglimitelt töltést, ha tervezel valamit, mert az több mindenhez jó.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia! Ez egy napelemes akkubank,amelyet túlmerítettem, és meghalt az akksija.Eredetileg 2650mAh-s, de egy 3000mAh utángyártott (kínai) akksit vettem bele.Az eredeti töltő elvileg rendelkezik a megfelelő szabályzással, de nem bízom benne.
Akkor elvileg az 5V-os USB-ről mehet a 300mA,figyelve a hőmérsékletét?
A csatlakozójára (rézlemez?) óvatosan forraszthatok vezetéket, vagy valamilyen mechanikus csatlakozást csináljak?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Miért nem bízol abban a töltőben? (Inkább lassabban tölt, mint túl gyorsan.) 300mA töltő áramnál nem fog túlmelegedni az akkud . Ha ez egy 18650 cella, inkább egy 18650 elemtartót érdemes beszerezni.
A lapos LiPo akkuk csatlakozója aranyozott, könnyen, és gyorsan forrasztható.

Ez egy Samsung Galaxy S4 akkuja, ami lapos,mert a napelemes töltő is lapos.Sajnos nincsenek jó tapasztalataim a kínai töltőkről.Ez is úgy ment tönkre, hogy rátettem az Xperiámra, 10%-ról feltöltötte 67%-ra, majd visszaszívta 17%-ra.Egy védődiódát mindenképpen kell beletennem, de itt lejjebb mutatta egy srác a töltőáramköröket, lehet hogy az kellene, csak annak nincs visszajelzése.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Ha visszaszívta, akkor ott valami nagy gáz van a töltővel, ha diódát teszel be, akkor pedig nem fogja teljesen feltölteni. Az eBay-n olyan áron lehet kapni töltőmodulokat, hogy készíteni csak akkor érdemes, ha nincs hely egy 25x19mm kész töltőnek.

Erre gondoltam én is, csak még nem tudom, hogy a napelemet hogy fogom vele kezelni...
Gondolom a 102sz. ellenállást kell kicserélnem, hogy 250mA legyen a töltőáram.
(#) draco31 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

500mAh van rávésve, de hogy ebből mennyit tud valójában, az ugyebár jó kérdés. Összehozom őket, és figyelem, tapogatom a melegedést.
(#) nedudgi válasza draco31 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Ugye, pontosabban 500mA van ráírva a töltőre?
(#) draco31 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Igen pontosan annyi, 500mA, a "h" nincs ott, de már fel is töltöttem vele az akkut, 1 órát volt rajta, az akku nem melegedett, és a telefonok szerint fel van töltve teljesen. Viszont csak narancs színig jutott el a töltő, nem vártam meg, hogy a töltő szerint is fel legyen töltve, de lehet nem is érzékeli rendesen. De ez nem is számít, csak annyira kellett, hogy ki tudjam próbálni a telefonokat, ami sikerült is.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) nedudgi válasza draco31 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Örülök, hogy sikerült megoldanod a problémát!
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 29, 2013 /

Sziasztok!
Vettem 1db TP4056-os nyákot EBay-ről, ezzel szeretnék tölteni 3.7V-os Lithium-ion akkumulátort. Köthetek párhuzamosan két akkumulátort, és mehet egy TP4056-os nyákról a töltés?
Köszönöm a választ!
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Ha a cellák fixen össze vannak kötve(forrasztva), akkor igen. Természetesen azonos állapotú és életkorú cellákat is csak óvatosan, először korlátozó ellenállásal, a teljes kiegyenlítődés után szabad összekötn, különben nagy áramok alakulhatnak ki. A lítium szinte elolthatatlanul ég.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia!
Köszönöm a választ!
Szerencsém van, ezek össze vannak forrasztva, vagy hegesztve, akkor ezekkel nem lesz gondom! Egy hőmérséklet figyelőt azért rakok bele, az a biztos. 45foknál lekapcsolom az egészet.
(#) pompidu hozzászólása Szept 3, 2013 /

Sziasztok!

Lehet nem ide való kérdés de mégis ez áll a problémámhoz legközelebb. Abban kérném segítségeteket, hogy van egy 3,8V -os Li-Po akksim ami egy Bluetooth os fülest hajtott. Én ezt az aksit le szeretném cserélni fix áram forrásra egy 12V os 9Ah aksira (hordozható erősítőbe van be építve) LM317 ből csináltam a 12V ból 3,8-at rákötöm a BT modulra de meg sem mukkan nem hajlandó bekapcsolni valamennyi áram felvétele van a modulnak de bekapcsolódni sehogy sem akar csak a saját aksijával. Szerintetek ez mitől lehet?
(#) Bell válasza pompidu hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Gondolom a ki- és bemeneti kondikat beépítetted, megmérted a fülesen lévő feszültséget, polaritás rendben van.
Áramfelvételt tudsz mérni mindkét esetben? Nem gerjed a táp, vagy melegszik valami?
(#) kistrojak hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok

Meg vagyok akadva már az elméleti szinten. Csinálnék egy töltőt, ami sorbakötött akkukat cellánként töltené, nagy frekvenciával és viszonylag nagy árammal. Ez azért kell hogy a lehető legjobban feltöltse az akkukat, a legkisebb veszteség mellett. A mostani lítium töltők úgy működnek hogy az esetleg jobban töltődött cellára egy ellenállást vezet, és a túltöltöttséget eldisszipálja, amíg a többi cella utol nem éri. Minden jó, de nagyobb kapacitású akkuknál ez már akkora teljesítmény elektronikát igényel, és akkora veszteséggel dolgozik hogy egyszerűen nem éri meg feltölteni egy akkupakkot így.
Én kigondoltam egy PIC-es töltőt, ami a sorbakötött cellákat cellánként töltené. A lényeg az az hogy nagy frekcenciával egyszerre kapcsolná az akkura a pozitív és negatív töltővezetékét.
A probléma az az hogy, pozitív vezetéket is kellene kapcsolni, amihez ugye P csatornás FET kell, amihez nem jó a PIC, nem kapcsolja mert az érem másik oldalára vágyik
A problémához még az is hozzátartozik hogy a teljes nyitáshoz kell 15V és 5A, körülbelül.

Csináltam gyorsan egy rajzot a problémáról, kérem akinek lenne egy tippje, hogy milyen alkatrész kellene a PIC és a FET közé, ahhoz hogy egyszerre nyissanak, teljesen, kevés melegedéssel, és az az alkatrész viszonylag olcsó legyen, mert kell belőle 25 darab, ne tartsa magában a szavakat

Próbapanelom megoldottam relékkel, nagyon szépen üzemelt, de több hátránya van mint előnye

Előre is köszönöm!

Dávid

tolto.jpg

(#) pucuka válasza kistrojak hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Pedig a relés megoldás a legjobb. A FET nem relé, a kapuja ugyan el van szigetelve, de azért a vezérlése nem, az a source -hoz viszonyítva történik. Ettől kezdve tökmindegy, hogy milyen típusú FET -et használsz. Ez azt is jelenti, hogy vagy annyi kis egymástól független töltőt építesz ahány cellád van, vagy használod a sorba kapcsolt eldisszipálós módszert. A cellák egyenkénti mérése mikrovezérlővel a fenti okok miatt is problémás.
Következő: »»   57 / 325
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem