Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   302 / 979
(#) rockersrac válasza oregharcos hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Nos, én ha villanyt szerelek, bármi okból, akkor mindig az az első dolog, hogy lámpa/fogyasztó(már ha működőképes még annyira a szerelendő áramköri rész) üzembe helyez, majd kapcsolónál/konnektor esetén a konnektorban ellenőriz(elsődlegesen fázisceruzával, majd multiméterrel-tudom nem életbiztosítás a pontossága a multiknak, meg a fázisceruzának, de arra jó, hogy jelezze hogy ott bizony feszültség van) hogy a fázis van-e megszakítva, majd a megszakítótáblát átnéz, ha nincs feliratozva, akkor mindent egyesével le, majd fel kapcsolok, felírva a megszakító alá, hogy mi melyik áramköri részt kapcsolja, ami nekem kell lekapcsolom, és ha nem egyedül vagyok, vagy nem hozzá értővel vagyok egy ,,légtérben" akkor gondoskodok róla hogy ne tudja ,,véletlenül" felkapcsolni az illető azt az automatát, majd a kapcsolónál/konnektornál ellenőrzöm ismételten hogy biztos nincs feszültség alatt a fázis, majd utána fogok neki szerelni csak. Majd dolgom végeztével mindent szépen visszakapcsolok saját kezűleg, és ellenőrzöm hogy minden rendben van-e! (Eddig még minden villanyszerelésem rázás nélkül végződött, volt ,,szerencsém" tapasztalni hogy milyen érzés megérinteni a fázis alatt lévő vezetőt-mindez még kisebb koromban történt, de alapos lecke volt) És ha valamit nem tudok, akkor kérdezek előtte hozzáértő emberektől. És még egy off jellegű kérdés: Budapesten hol oktatnak OKJ-s KÉPZÉS(nem, nem ,,gyorstalpaló" tanfolyamot keresek, hanem rendes, minimum 2 éves KÉPZÉST) hol érhető el nem túl horribilis összegér? Ahova jártam okj-re elektronikai műszerészre ott a villanyszerelést csak 10 hónapos ,,gyorstalpaló" tanfolyamon oktatják, és nekem nem erre van szükségem! Off vége!
(#) elektrorudi válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Idézet:
„nem, nem ,,gyorstalpaló" tanfolyamot keresek, hanem rendes, minimum 2 éves KÉPZÉST”

Egy főért, nem indítanak ilyen tanfolyamot.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) ötfelezős válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Akkor én még bonyolítanám neked.
A fáziscerka meg a voltmérő "egyállapotú" készülékek.
- Ha jelez: vagy van feszültség, vagy nincs (csak kapacitív vagy induktív "áthallás")
- Ha nem jelez: vagy van feszültség, vagy nincs (mert meghibásodott)
Az első bajusznál a megoldás a terhelés, a másodiknál a próba egy másik vezetéken, amiről tudjuk, hogy van benne kraft. Próba előtte, próba utána.
Ami a terhelés kérdését illeti, azért az benne van a szabványban ma is, hogy 20 mA-nél nagyobb terhelése legyen a kétsarkú feszültségkémlelőnek. Egysarkút meg csak ott szabad használni, ahol nincs se föld, se nulla.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Na ezért kell odafigyelni.. Ugyanis van erőátviteli kábel fekete kék zöldsárga jelzéssel és vastagabb szigeteléssel és van jelzőkábel vékonyabb szigeteléssel és számozott erekkel. A JZ jelzésű tartalmaz kék színt is a számozott ereken felül. Azaz a gyártóháttér megadja a korrekt és szabványnak megfelelő választ, kérdés, hogy ki figyel oda rá és ki alkalmazza korrekten. A mozgásérzékelőhöz elegendő a jelzőkábel is. Bár ezt a felhasználás módja is módosíthatja. De van 4 vagy 5 eres színezett kábel is - éppen azért, hogy a szabvány betartható legyen. Az más kérdés, hogy az ember kivisz a terepre egy 100m-es bund kábelt és mindent abból akar megoldani. Ez a kábelekre vonatkozik csak. Egyedi vezetőszálaknál fel sem merülhetne, hogy más színt használjon az ember. Éppen az életveszélyes helyezetek elkerülése végett. Igen - óvatosan kell megközelíteni a vezetékeket. Sajnos a tapasztalat azt mondatja velem, hogy egyre óvatosabban, mert sokan az internetről szedik az információkat és vannak olyan bátrak, hogy ne hívjanak villanyszerelőt. Sajnos egyben azt is kell mondjam, hogy a szakma is felhígult. Én eleve több eres kábeleket használok. Így betartható a színeszés is, ugyanis a legsötétebb szín például egy négyeres esetén a fázis, a barna pedig lehet a kapcsolt fázis. Számozott ereknél 1-es a fázis, kettes a kapcsolt.....
(#) jmartin válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Kis helyesbítés.
A -JZ megjelölés a kábelen azt jelenti, hogy van zöld/sárga, az -OZ jelölés, hogy mindegyik számozott.
(#) rockersrac válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Nem bonyolítod, ezzel is többet tudok erről a témáról!
(#) rockersrac válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Hát ahova én jártam okj-s elektronikai műszerész képzésre, ott kemény egy évet volt ilyen képzés, a létszám bőven megvolt, csak a suli vezetősége ,,túl komplikáltnak" találta a vizsga/szakmai gyakorlat helyének biztosítását, és idén nem indítottak ilyen képzést, csak ,,gyorstalpaló" formában...
(#) kameleon2 válasza jmartin hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Jogos.. a korrekció. Hiába no az ember memóriája is csak kopik....
(#) balint2005 hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok! Az mitől lehet, hogy a föld és a nulla között 20V körüli feszültséget lehet mérni illetve a fázis és a nulla között 210V-ot? Ez az összes konnektornál így van.
U.I.: Biztos volt már hasonló kérdés de sajnos most nincs időm megkeresni.
Előre is köszi!
(#) ötfelezős válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Mivel méred?
(#) kameleon2 válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Általában laza kötés eredményezhet ilyesmit, vagy sérült kábel. Sajnos gyakori, hogy a szolgáltató "szakemberei" lazán kötik össze a nullavezetőt. Sok biztosítási kár keletkezett már ennek folyományaként. Ha eltolódik a nullapont, az veszélyes a fogyasztókra nézve is, ha a védőföld válik üzemi nullává az eltolódás, vagy a kontakthiba miatt, akkor előbb-utóbb életveszélyessé is válik.
(#) balint2005 hozzászólása Szept 13, 2013 /

Egyszerű multiméterrel mértem, és hogy tudnám kideríteni, h mi is pontosan a gond? Mivel minden konnektornál ugyanaz a probléma, így gondolom nem velük van baj.
(#) oregharcos válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia! Milyen felépítésű az a lakás ahol ilyen eltéréseket mérsz?
Magánlakás, vagy egyedi ház?
Három fázis, vagy csak egy fázis van a hibás épületben?
Ezt csak azért kérdezem, hogy van-e módod arra, hogy mind a három fázissal megmérd?
A nap több szakaszában is megmérted, pl. reggel, délben és este?
Ha magánlakás, akkor a mérő alatt történt valami a nulla és a védővezető összekötésénél.
Szokott olyan helyzet is lenni, hogy egyoldalúan van terhelve a transzformátor, ekkor a nullán feszültséget lehet mérni a földhöz képest. Kameleon2 erről beszélt. Ilyen esetben bizony nagy baj van, mert több helyen földelik a nullát, hogy egy potenciálon legyen, ne másszon el a földhöz képest, azért ennek kevés az esélye. Én a mérő alatti összekötésre gyanakodnék. Közvetlen a mérőszekrénynél is meg kellene mérni.
(#) oregharcos válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia! Szerintem jó irányba haladsz a szerelői úton!
Az életbiztonság részhez annyit tennék hozzá, hogy a szekrényben egy figyelmeztető táblát helyeznék el, valami ilyen szöveggel: A HÁLÓZATON DOLGOZNAK, BEKAPCSOLNI TILOS!
A másik amit az egyik barátom csinált, hogy a kikapcsolt dugaljba tett egy egy olyan dugvillát, melyben össze volt kötve a nulla, földelés és a fázis.
Én drukkolok, hogy sikerüljön egy iskolát találni ahol megszerezheted a szakvizsgát!
(#) balint2005 válasza oregharcos hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Egy öreg családi házról és egy fázisról van szó, megmértem a villanyóránál a konnektort ott is van 21V a nulla és a föld között, egyébként van egy konnektor amiben nincs áram, gondolom vhol meglehet szakadva. Ennek lehet vmi köze a dologhoz?
(#) szamóca válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szeptembertől nincs, megszűnik a gyorstalpaló (öt hónapos gyorsított, és kilenc hónapos) tanfolyam! Aug 31-ig lehet még a régibe becsatlakozni.
A új OKJ szerint a villanyszerelő szakma képzési ideje 2év, és megemelt négyszeres az óraszám, Az ár is dupla, tripla szervezőtől függően. Tehát min. fél milla lesz. Buli valakiknek ez az új rendszer is.
Az pedig hogy a suliban megtanítják a szakmát, felejtsd el! Alapokat amikre ha van érzéked, odafigyelsz, rátanulsz igen, de magát a gyakorlatot majd egy mestertől kell ellesned.
(#) oregharcos válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia! Így van, annál konnektornál, vagy az ahhoz vezetőnél van a hiba.
A mérésnél is lehet egy hiba, a műszerednek a belső ellenállása 10MegaOhm. Jó lenne valamivel megterhelni ezt a 20V-körüli feszültséget. Én egy 230V/25W-s égőt mérés közben rákapcsolnám a nulla és a védővezetőre, közben figyelném, hogy leesik-e a feszültség. Ebből lehetne következtetni a hibára. Az is elképzelhető, hogy szakadt a védővezető, és amit mérsz az nem más mint egy fogyasztó pl. hűtőgép kompresszor motorjának a kapacitív feszültsége. Ezért kellene megterhelni, mert ha erről van szó akkor eltűnik a 20V. Ha megszűnik a feszültség akkor a biztosító tábla alatt kellene szétnézni. VIGYÁZZ ÁRAMÜTÉSVESZÉLY!
(#) granpa válasza oregharcos hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Lehet, hogy csak nem láttam meg? Öregharcosnak igaza van, a próbalámpa megmutatja a frankót!
(#) oregharcos válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Szia!
Egy fontos dolgot nem írtam le. Arra nagyon vigyázz, hogy ha próbalámpát használsz, még véletlenül se a fázis és a védőérintkező közé kösd! Ha valóban megszakadt a védővezető a mérő alatt, abban az esetben a égőn keresztül minden olyan fogyasztó aminek a fémháza földelve van, feszültség alá kerülhet az égőn keresztül. Pl. az említett hűtőgép fém részei. Ezzel veszélyezteted a lakásban lakókat, mert ha hozzáér veszélyes áramütés érheti! TEHÁT VIGYÁZNI KELL!
(#) oregharcos válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Kedves Ötfelezős!
Meghozta az unokám a műszert. Vannak gondjai, a próbagomb nem működik.
Majd a jövőhéten nézem át, hogy mennyi baja van.
Egy fényképet nem tudnál a rajzról feltenni, hogy legyen valami támpontom, sokat segítene.
Keresgettem a neten de nem találok rajzot.
Köszönettel!
oregharcos
(#) rockersrac válasza oregharcos hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Idézet:
„Az életbiztonság részhez annyit tennék hozzá, hogy a szekrényben egy figyelmeztető táblát helyeznék el, valami ilyen szöveggel: A HÁLÓZATON DOLGOZNAK, BEKAPCSOLNI TILOS!”
Ez jó! Ezt vélhetően meg fogom csinálni(pontosabban tuti biztos), úgy hogy az automatáról ne tudja más ,,véletlenül" levenni, meg ,,leverni" se tudja az adott helyről. Köszönöm a tanácsot!
(#) mps válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Van a kismegszakítókon két lyuk, a billenőkar mellett, a házon (réginél a fekete gombon), oda be tudsz fűzni egy darab 1,5 mcu-t, én arra szoktam a táblát akasztani, így nem is tudja senki úgy visszakapcsolni, hogy ne tűnne fel neki a tábla.
(#) rockersrac válasza mps hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Tudom, oda szoktam tenni ,,pöcköt" hogy ne lehessen ,,csak úgy" felkapcsolni. Ha olvastad előző kommentemet, pár sorral feljebb, ott írtam hogy mindig így csinálom ha ,,idegen" van a társaságomban, vagy fennáll a veszélye a ,,reflex szerű" felkapcsolásnak. Mindenesetre azért köszi a tanácsot!
(#) mps válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Bocsi, afölött biztosan elsiklottam.
(#) Teaway válasza oregharcos hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

"a kikapcsolt dugaljba tett egy egy olyan dugvillát, melyben össze volt kötve a nulla, földelés és a fázis."

Ez azért jó, mert így nem lehet felkapcsolni a kismegszakítót?
(#) mikrokapcsolo válasza Teaway hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Szerintem fel lehet, csak azonnal levágja, ez maximum második megoldásnak lehetne a táblán felül, de ezt én semmiképpen nem csinálnám/ajánlanám.
(#) elektrorudi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Pedig ez gyakorlat a villanyszerelő világban. Ha pl. egy motort kell leszerelni / kikötni ideiglenesen (javítás céljából), akkor a kikötött kábel mind a 3-4 (5) erét össze szokták tekerni, és úgy szigetelik le szigszalaggal.
(#) ötfelezős válasza oregharcos hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Aggyegy emailcímet. Beszkenneltem.
(#) ötfelezős hozzászólása Szept 15, 2013 /

Azért fura, hogy a földelés-rövidrezárás megkérdőjeleződik, mikor igazából az az alap -és ehhez képest vannak kivételek.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) kameleon2 válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Ezt szokták rossz gyakorlatnak hívni....
Következő: »»   302 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem