Fórum témák
» Több friss téma |
Pedig még 10kV-on is szokás, ... ill. nem, hanem előírás!!!!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Én dolgoztam 25kV-os környezetben. Az igaz, hogy földelést kell használni, földelőrudat, vagy földelőkábelt, átkötőkábelt, de az határozottan tévedés, hogy a nullát és a védőföldet össze kell kötni. Szeretném én ennek a gyakorlatnak az írásban megjelent alapjait látni! AZ E101-es vizsgámban nem volt ilyen az biztos!. A gyakorlat az, hogy a használt földelőberendezést is először a földhöz kell érinteni, csatlakoztatni, aztán a védendő vezetékre akasztani, csatlakoztatni. Amikor alállomáson telefonkábeleket kötöttünk, ott is előbb földelni kellett, mert különben igen csúnya dolgokat tapasztaltunk volna. A 100-as szög a térerőtől táncolt a hegyén a padlón...
Ez így igaz. Minden műszaki leírásban, ahol (pl. az elosztóban) a védőföld és a nulla már szétválasztásra került, beírjuk azt a mondatot, hogy "A védőföld és a nulla összekötése a továbbiakban nem megengedett". Hogy mégsem okoz problémát a gyakorlatban, az csak azért van mert, a motoráramkörök mindíg külön megszakítóra vagy áramvédőkapcsolóra vannak kötve (ami ugye le van kapcsolva "üzemszerűen" a javítás ideje alatt). Ha mégis felkapcsolja valaki, akkor bizony a zárlati áramot sajnos a védőföld (is) viszi el.
Köszönöm, jók a rajzok!
@kameleon2: Köszi!
"Aggyegy emailcímet. " Jézus segíts! "Adj egy email címet!" A szótő az "ad" nem az "agy", de még egyszerűbb is leírni. És felszólító mondat végén felkiáltójel van.. Nem?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
[off]Nah jah!
Ne húzd fel magad, nem ér annyit. [/off]
Az a legszomorúbb dolgok egyike, ha valaki nem érti a tréfát. Azt már magyarázni...
Vagy 4 éve járok ide, elég sokat okoskodok, hát a helyesírásom (ami mindig lehetne tökéletesebb) szintje felől keveseknek lehet kétsége. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Bocsánat, de talán legjobb lenne ezt és amire válaszoltál kitöröltetni, mert szerintem veszélyes félreértés van.
A szétválasztás után a nullavezető aktív résznek tekintendő, és mint ilyen, azt is be kell vonni a földelésbe-rövidrezárásba. Ha ez egy épületvillamossági berendezésnél azt a szomorú tényt jelenti, hogy lemegy az egyetlen FI relé, és feleslegesen lesz sötét, akkor a szabályos munkavégzés a nullavezető leválasztása a földelés-rövidrezárás előtt. És ennek semmi köze nincs az üzemelő berendezés előírásaihoz. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Nem kötözködöm de ott van a "mosoly" jel
Akkor hidd azt, amit Proli007.
Sziasztok!
Érdekes vita alakult ki ebből a biztonsági megoldásból. A baj csupán azzal van, hogy nem szakembernek adunk tanácsot, hogy-hogyan védekezzen az áramütés ellen. Természetesen szeretnénk ha nem érné baleset. Azt kellene tanácsolnunk, hogy hívjon egy szakembert, mint kameleon2-is javasolta. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Sajnos nem véletlenül javasoltam én is ezt az elején. Nagyon sok helyen tapasztalom a "csináld magad" villanyszerelés növekvő hátrányait és az ezekből fakadó balesetveszélyes helyzeteket. Még villanyszerelőnél is (bár inkább kontárnak hívnám az ilyet) előfordult, hogy egy bojler betápvezetékét egy régi házban megtoldozgatta sodrott kötéssel, amire szigszalagot nem tett, csak becsapkodta gipsszel - mondván - úgy tart. Én már csak utólag mentem oda. Eredetileg velem akart dolgoztatni a tulaj - csak akkor éppen egy másik, nagy munkán dolgoztam. Az volt a panasz : ha bekapcsol a bojler - hunyorog a villany. Mindez festés után. Nagyon csúnyán nézett rám, amikor hoztam a vésőt.... Aztán szépen fel lett csövezve a padlásra és ki lett váltva az a szakasz. kb 2 év után mégis csak javítottak valamit és nem hagyta nyugodni a kisördög. Kibontották a kábelt. Azaz bár kábel lett volna. 300 Ohmos antennadipól volt betéve a bojler betápjára! Mondván: az is vezeték.... Hát ilyen történetekből megélne egy önálló fórum.... A lényeg: Ne vegyük el a másik ember kenyérkereső szakmáját!
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Szia!
Mivel nagyon régen volt, nem emlékszem arra, hogy a nullát és a fázist kötötte össze, vagy a védővezetőt is hozzákötötte a dugvillában. Ha csak két vezetőt kötött össze, akkor is baj lehet ha a nulla és a védővezető fel van valahol cserélve. Azt, hogy a védővezetőt felcserélték-e, én az elosztószekrényben a védővezetőre egy lakatfogót tennék, és sorban felkapcsolnám a fogyasztókat. Így meglátom, hogy folyik-e áram a védővezetőn.
Így van, nagyon sokat gondolják, hogyha betudnak kötni egy égőt akkor már értenek a villanyszereléshez. Én ez úgy fogalmaztam, hogy sok ember saját szabvány szerint dolgozik.
Az őszinteséghez hozzátartozik, hogy amikor levizsgáztam az ÉVÉ és a Szabványossági felülvizsgálatból, bizony rájöttem, hogy én is követtem el hibákat, amit nagyon gyorsan kijavítottam, hogy ne keljen bevenni a jegyzőkönyvbe. Ugyanis a villanyszerelésre már kevés pénz maradt. Ez volt a főnök szavajárása, hogy "oldjátok meg". A másik dolog meg az, hogy ha bármilyen berendezést javítunk, függetlenül attól, hogy előttünk ki javította és milyen hibát követett el, mivel mi javítottuk utoljára, minden felelősség minket terhel.
SZiasztok ! Bocs, hogy ekezetek nelkul irok, vagy hibasan, de ez a tablagep minden igyekezet ellenere sem akar magyarul irni. 30 eves palyafutasom alatt voltam egy helyen javitani, uj becsatlakoztatas utan. Aramszolgaltato merot felrak, a meroszekrenyben a dugaljban feszultseg van. Plombak mindenhova. Elmentek, es bent a lakasban nincs aram. Frissen festett falak. Egy kotodoboz sehol. Egy vilagitas sem mukszik, egy dugaljban sem lehet feszejt talalni. Kerdem a tulajt, ki csinalta szerelest. Bevallotta, hogy o, meg a fia. Meglepetesemre a vezetekvegek csak be voltak gipszelve a falba, kb 20 cm hosszan, es vege. Kerdesemre, hogy hol vannak a kotesek, meg a leagazasok, azt mondtak nem tudjak mi az. Ok ugy tudtak, hogy az aram a falbol jon, ezert nem is volt vezetek behuzva a falba. A veso es kalapacs lattan elgondolkoztak, hogy miert kontarkodtak, miert nem hivtak szerelot. Tisztelettel, Jani.
Sziasztok azt szeretném megmeredezni hogy villamosítók egy garázst és a 3x1,5Mt kábelekkel kötőmbe na már most abba tisztába vagyok hogy a végükre érvéghüvelyt kell rá sajtolni . A villamos kötéseket a kötődobozba úgy gondoltam hogy sorkapocsall ebből is amibe benne van a szorító lemezke vagy a vezetékeket összesodrom és leforrasztom, mert ezekbe még jobban bízok mint a wagoba. Ez azé van mert az erek nagyobb felületen érintkeznek mint a wagonál ott csak igen kis felületlen tudnak érintkezni , még nálam a műhelybe is össze van az mcu vezeték sodorva illetve la van forrasztva és elég jó bírják ezt pedig villanyszerelő csinálta , és azt is mondta ha csak össze sodorta volna az is nagyon-jó megoldás .
Egyébként neked is igazad van! Hála nektek, legalább ez az oldal tartsa magát a kiveszőben levő magyar nyelv helyességéhez!! OFF vége.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
Nem gyenge történet, de a vill.szer. suliba a mester mesélte, hogy a másik turnusban van egy ötvenes villamosmérnök, aki nem dolgozott a szakmájában, de most valamiért kell neki a papír.
Az ipse a gyakszin összerakta az asszinkron motor dinamikus fékezésének vezérlését, rákötik a próbapadra, és nem megy semmi. Nézik, hát az MCu végeket blankolás nélkül fogatta be a szerelvényekbe.
A Román villanyszerelők történetét úgysem tudja überelni. Elvállaltak egy teljes épületet a XI kerületben, teljes kivitelezéssel - a Moszkva térről. Meg is csinálták 3 hónap alatt kifestve ! Hívott a tulaj, hogy gondja van, mert este még nekiállt takarítgatni, de nem ég a villany. Azt gondolta az izzó égett ki, kicserélte. Aztán megnézte a kismegszakítót és fent volt. Utána hívott fel. A "szakemberek" be is vésték becsülettel a csövet a dobozokat és a lámpakiállásokat - 10cm -ig. Ott azonban elunták a dolgot. Amíg folyt az építkezés - minden hosszabbítóról ment. Amikor elmentek - ottmaradt minden bekötve, felszerelvényezve 10cm vezetékkel. A stukkós, kifestett házat kellett újra szétverni és becsövezni.
Látom szeretitek ki gúnyolni a másikat !!!!
Szia!
Egyáltalán elolvastad és átnézted, hogy mit és hogyan írtál? Én azt hittem, hogy ez most egy vicces szöveg akar lenni.
Szia fúró!
Senki nem akar téged kigúnyolni, csupán arról van szó, hogy a sok helyesírási hiba miatt nem érthető a kérdésed. Én is átolvastam párszor a beírásodat, csupán annyit javasolnék, hogy a kötéseket forraszd össze. A többit nem értem.
Üdv. Kicseréltem itthon a vízvezetékcsöveket műanyagra, plusz 1-2 bekötőcsőre. Panellakás, a feljövő hideg/meleg vízvezetékek szépen be vannak kötve az EPH-ba. A meleg vízcsőről van is egy átkötés a fém kádra. Szerintetek van értelme a kézmosó csapot és a kádtöltő csaptelepet is átkötni úgy, mint a kádat? Mert akkor beszerzek pár eph bilincset aztán megcsinálom. Köszi a tippeket.
Sziasztok.
Pár hete láttam valamelyik weblapon egy ilyen vagy hasonló kismegszakítót, de az egy konnektorba való villásdugóval volt "házasítva", csak nem tudom hogyan keressek rá. Mi a neve és hol lehetne kapi? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
Sziasztok!
Áramvédő-s kérdésem lenne. Adott egy szabályosan kivitelezett társasházi lakás villamos hálózata, PEN-ből PE és N szétválasztva a villanyóránál, utána áramvédő fázison és nullán (Mentawill 2P 25A/30mA/250V), majd kismegszakítók. A PE és N, az áramvédő után már nincs szándékosan közösítve (hiszen tilos). Egyetlen hibát találtunk, hogy az egyik lakásban lévő áramkörnél a PE és N összeért (valószínűleg egy vezeték elfúrás miatt). Ha ezt az N vezetőt kikötöm a rendszerből, akkor nem jelentkezik a hiba. Az áramvédő teljesen véletlenszerűen leold, van hogy vissza lehet kapcsolni, de van, hogy nem is lehet, mert azonnal leold. A teszt gomb hatására is leold, sőt cserélve is volt, tehát az ÁV biztosan jól működik. A para az egészben az, hogy mindezt úgy teszi, hogy minden kismegszakító, és a villanyóránál lévő fő megszakító le van kapcsolva! Azaz lakáson belül, de még a digitális villanyórában sincs áram, ellenőriztem sehol nem jelenik meg a fázis. Próbáltam feszültségeket mérni multiméterrel váltó és egyen módban is, a PE és az N, illetve PE és L között amikor az áramvédőt éppen nem lehetett felkapcsolni, de 0-át mutatott. Na most amit nem értek: minden tökéletes így, amennyiben a rendszer áram alatt van, hiszen pont ez a dolga az áramvédőnek, hogy leoldjon. Na, de ha a rendszerben sehol sincs áram, nincs fogyasztó sem, akkor mégis honnan keletkezhet (ráadásul csak időnként), egyébként multiméterrel mérhetetlen hibaáram az áramvédőn keresztül folyva, amitől az leoldhat? Természetesen a hibás megfúrt vezetéket ki fogjuk javítani és akkor az áramvédő után már valóban nem lesz sehol sem összekötve PE és N. De a jelenséget szeretném megérteni, mert számomra felfoghatatlan, hogy fázis nélkül, lekapcsolt áramköröknél, hogyan oldhat le a relé. Találkoztatok már ilyennel?
Üdv. Találkoztam már ilyennel én is nállam XBS csinálta a galibát, cseréltük, utánna nem kezdett önmüködő lenni, ha nem volt feszütség sehol. (Valószinüleg mechanikai hibája volt.) Ha nincs feszültség sehol akkor nem oldhat le az Áramvédő hisz nincs föld felé folyó áram.
A multiméter pedig csak pár mA terhel a feszültségmérésnél. (persze ez változó mert sok gyártmány van belölle)
Az a gáz, hogy már a relét is cseréltem vadi újra (mondjuk ugyanolyan gyártó-típusra).
Engem is ez lepett meg, hogy ha nincs föld felé folyó áram, akkor mitől old le és mitől nem lehet visszakapcsolni. Az lehet, hogy ez típushiba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |