Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   149 / 3985
(#) Peti_85 válasza ensium hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Hali.
Ha nem kell nagy áram, akkor simán megteszi 1-1 zéner dióda is. De persze tehetsz a tápágakba még a diódák elé 1-1 legalább 2 W-os ellenállást (kb. 470-680 ohm -osat)
hali.
(#) ensium válasza Peti_85 hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

:no: Nem nem. Mindenképpen stab icvel kell. Többek között nagy áramfelvételű dolgokhoz lesz. Ekkora feszültséggel kis áramon, akkor összerakok pár elemből :yes: De azér kösz.

Továbbra is fennáll a kérdésem!
(#) szabi83 válasza ensium hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

7812/7912 adatlap megnéz, voálá max betáp 35VDC.

fűteni fog...

Üdv
(#) idavid hozzászólása Dec 6, 2007 /

van egy trafóm, bontott, egy tönkrement régi alap diszkólámpában volt.

van valami mód arra, hogy megtudjam, melyik a primer, illetve melyek a szekunder kivezetések (mert több is van).?

illetve hogy lehet egy ilyet tesztelni, hogy mégis hány voltot csinál a 220-ból? az kielégítő módszer, ha a primerét rákötöm egy 24 voltos tápegyégre (weller pákatrafó, a suliban van, tisztán 24 voltot ad le, és sima banándugós), és mérem a szekundert, majd mindkét értéket beszorzom nagyjából 9.6-al? (így a 24ből 230.4 volt lenne a primeren...)
(#) Peti_85 válasza idavid hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Az ötlet nem egy elveszett dolog...
Amúgy a primernek nagyobb az ellenállása. 60-100 ohm. A szekundernek, pedig minimális
Üdv
Peti.
(#) ensium válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Köszönöm.

Másik érdésem is lenne. AT számítógép tápegységből kibányásznám teljes egészében a primer tekercset, és ehhez tekernék egy X voltos szekunder tekercset. Ez hanyagolható ötlet, vagy nem? Azt tudom, hogy ezek a tápok kapcsolóüzeműek, amit foggalmam sincs mit jelent.

Egy ideig nem lesz lehetőségem gép elé ülni, így nem is tudok utánanézni. Ma még később vissza tudok ide nézni. Viszont a kérdésem most fontos lenne. Köszönöm.
(#) ensium válasza ensium hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Senki sem tud segíteni?
(#) Moderátor hozzászólása ensium hozzászólására (») Dec 7, 2007

Türelem! Ha 2-3 napig nem kapsz rá választ, majd akkor kezdj türelmetlenkedni!

Fórum szabályzat VIII. §.:
Idézet:
„VIII. Ha beírtunk egy kérdést és arra nem jön rövid időn belül válasz, nem írjuk be hogy a mi kérdésünkre miért nem válaszol senki. A tagok nem vakok, valószínűleg elolvasták amit írtunk, a hallgatásnak több oka is lehet:
- a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni
- a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni
- a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni
Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: "én nem tudom".”
(#) fureszk válasza ensium hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

szerintem hanyagolható, mert nem találsz benne megfelelő vasmagot egy értelmes trafó tekeréséhez.
(#) brato hozzászólása Dec 7, 2007 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen ic-vel valósítható meg az a működés, hogy minden órajelre bekapcsoljon egy kimenetet egymás után. Pl.: 8 kimenetet egyenként 1 órajel hosszra.
(#) szabi83 válasza brato hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

ha jól értem, akkor 4017 (adatlap)

üdv
(#) Parázs Gábor hozzászólása Dec 7, 2007 /

Hello
ICL7107CPL ebből az ic-ből lehet valamilyen számlálót épiteni, vagy lehetne valami értelmes kapcsolásban alkalmazni?köszi

ui:Az adatlapját látam de nem sokat mondott nekem.
(#) brato válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Igen ez jó! Köszi.
(#) fureszk válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

az egy kijelző-meghajtó IC. A/D átalakító. magyarul NEM.
(#) Medve válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Szerintem erre az egy dologra lehet használni...elég értelmes!
(#) Parázs Gábor válasza Medve hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Köszi
(#) sector99 hozzászólása Dec 8, 2007 /

Sziasztok !

A feladat egy hálózati készülék(hűtő, mosógép stb.) fogyasztásának mérése és az adatok tárolása lenne. Talán valamilyen PIC-es megoldás segítene,de nem találtam ezzel kapcsolatos leírást (lehet, hogy nem jól kerestem....)
Légyszi segítsetek ha tudtok (ötlet, vázlat,link)
KÖSZI !!!
(#) tszaboo válasza sector99 hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Vannak konnektorba dugható fogyasztásmérő cuccok biztos lehet házi megoldást is csinálni, de kérdés a pontossága vagy biztonságossága.
(#) Boldika válasza sector99 hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Pont ma találtamezt.
Nem is olyan drága.
(#) blackhawk hozzászólása Dec 9, 2007 /

Kezdő vagyok a témában.
Lenne egy kérdésem, úgy tudom, elektromágneses tér segítségével az acélból lehet mágnest készíteni, csak nem tudom, milyen mágneses térre van szükség. Egyenáramú? Milyen sokáig kell a mágneses térben tartani az acélrudat, hogy megmágneseződjön, vagy hogy olyan erős elektromágneses teret házilag is elő lehet e állítani, amilyen kell hozzá.
Előre is kösz a segítséget!
(#) vicsys válasza blackhawk hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Persze permanens mágnest nem lehet. Inkább úgy fogalmaznék:felmágnesezhető-ideiglenesen. Ha jól emlékszem a lágyvas jobb erre a célra.
Alapelv: Minden árammal átjárt vezetőben mágneses tér indukálódik. Tehát: a vasmagodra (szigetelten) készíts egy sokmenetes tekercset vékony huzalból és kapcsold pl. egyenfeszültségre. A vasmag mentén (is) mágneses erővonalak lépnek fel, kvázi mágnesként fog viselkedni. (hú de régen volt már... ez csak konyhanyelv, majd a nagyon okosak szakszerüsítenek )
(#) duCiel hozzászólása Dec 9, 2007 /

hello4

nagyon kezdő kérdés: az áramköröken látható föld(ground)-hoz csak az elem negatív polusát kell rákötni??ha van több földelés az áramkörön akkor mindegyikhez rá kell kötni az elem negatív pólusát és kész??
(#) puskas87 válasza duCiel hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Idézet:
„és kész”

kerdesben a valasz
(#) Boldika válasza duCiel hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Talán ez segit! Es ne írd ki, hogy
Idézet:
„nagyon kezdo kerdes”
! Mindenki az alapoknal kezdi!!

Unbenannt.jpg

(#) idavid válasza duCiel hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

a legtöbb esetben érdemes csillagpontosan kötni, tehát kijelölsz egy földpontot a, és oda kötsz minden földelést, és akkor elég csak ezt az egy pontot rákötni a 0V/GND-ra (ne írjunk negativat, mert szim.tápnál ez félreérthető). ha később gáz lenne a táppal, akkor nem kell 15000 helyen kiforrasztani/kicserélni a kábelt, elég csak ebben az egy pontban.
(#) Gery hozzászólása Dec 9, 2007 /

Hellosztok.
Még régebben vettünk egy ilyen szpot lámpát, azt ami a képen látható. 3foglalatos. Müködött pár hónapig majd az egyik lámpa kiéget. Ezzel semmi baj nemvolt. De aztán a másik is, közbe lett véve új és kis időn belül azok is. Gondoltam hogy nemegyformák az izzok, lecserélem az egészet egyformára. Ez durván 1-2hónapja volt és most megint kiégett az egyik. De mindig akkor mikor feloltom a villanyt. Az az érdekes hogy csak ebben az egy szobába van ez. Nemtudjátok hogy mi lehet ennek az oka hogy 1-2hónap után mindig kiégnek az izzók, mert már kicsit idegesítő...

DSC00006.JPG

(#) sector99 válasza Boldika hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

KÖSZI az infót !!! Ennyiért tényleg nem érdemes "barkácsolni"....
(#) fureszk hozzászólása Dec 9, 2007 /

Csináltam egy ilyet. (lsd. csatolmány)
(#) Norberto válasza fureszk hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Szerintem úgy kéne ezt még felturbózni, hogy egy 3D CAD-es programmal szimuláltatni, amint egymáshoz illeszkednek az egyes elemek!

Amúgy az alap-elgondolás nem rossz!
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Az valóban profi volna, de szerintem sok kezdő így is "kezet csókolna" fureszk-nek, ha lenne ilyen többmindenhez!
Következő: »»   149 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem