Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali.
Ha nem kell nagy áram, akkor simán megteszi 1-1 zéner dióda is. De persze tehetsz a tápágakba még a diódák elé 1-1 legalább 2 W-os ellenállást (kb. 470-680 ohm -osat) hali.
:no: Nem nem. Mindenképpen stab icvel kell. Többek között nagy áramfelvételű dolgokhoz lesz. Ekkora feszültséggel kis áramon, akkor összerakok pár elemből :yes: De azér kösz.
Továbbra is fennáll a kérdésem!
7812/7912 adatlap megnéz, voálá max betáp 35VDC.
fűteni fog... Üdv
van egy trafóm, bontott, egy tönkrement régi alap diszkólámpában volt.
van valami mód arra, hogy megtudjam, melyik a primer, illetve melyek a szekunder kivezetések (mert több is van).? illetve hogy lehet egy ilyet tesztelni, hogy mégis hány voltot csinál a 220-ból? az kielégítő módszer, ha a primerét rákötöm egy 24 voltos tápegyégre (weller pákatrafó, a suliban van, tisztán 24 voltot ad le, és sima banándugós), és mérem a szekundert, majd mindkét értéket beszorzom nagyjából 9.6-al? (így a 24ből 230.4 volt lenne a primeren...)
Az ötlet nem egy elveszett dolog...
Amúgy a primernek nagyobb az ellenállása. 60-100 ohm. A szekundernek, pedig minimális Üdv Peti.
Köszönöm.
Másik érdésem is lenne. AT számítógép tápegységből kibányásznám teljes egészében a primer tekercset, és ehhez tekernék egy X voltos szekunder tekercset. Ez hanyagolható ötlet, vagy nem? Azt tudom, hogy ezek a tápok kapcsolóüzeműek, amit foggalmam sincs mit jelent. Egy ideig nem lesz lehetőségem gép elé ülni, így nem is tudok utánanézni. Ma még később vissza tudok ide nézni. Viszont a kérdésem most fontos lenne. Köszönöm.
Türelem! Ha 2-3 napig nem kapsz rá választ, majd akkor kezdj türelmetlenkedni!
Fórum szabályzat VIII. §.: Idézet: „VIII. Ha beírtunk egy kérdést és arra nem jön rövid időn belül válasz, nem írjuk be hogy a mi kérdésünkre miért nem válaszol senki. A tagok nem vakok, valószínűleg elolvasták amit írtunk, a hallgatásnak több oka is lehet: - a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni - a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni - a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: "én nem tudom".”
szerintem hanyagolható, mert nem találsz benne megfelelő vasmagot egy értelmes trafó tekeréséhez.
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen ic-vel valósítható meg az a működés, hogy minden órajelre bekapcsoljon egy kimenetet egymás után. Pl.: 8 kimenetet egyenként 1 órajel hosszra.
Hello
ICL7107CPL ebből az ic-ből lehet valamilyen számlálót épiteni, vagy lehetne valami értelmes kapcsolásban alkalmazni?köszi ui:Az adatlapját látam de nem sokat mondott nekem.
az egy kijelző-meghajtó IC. A/D átalakító. magyarul NEM.
Szerintem erre az egy dologra lehet használni...elég értelmes!
Köszi
Sziasztok !
A feladat egy hálózati készülék(hűtő, mosógép stb.) fogyasztásának mérése és az adatok tárolása lenne. Talán valamilyen PIC-es megoldás segítene,de nem találtam ezzel kapcsolatos leírást (lehet, hogy nem jól kerestem....) Légyszi segítsetek ha tudtok (ötlet, vázlat,link) KÖSZI !!!
Vannak konnektorba dugható fogyasztásmérő cuccok biztos lehet házi megoldást is csinálni, de kérdés a pontossága vagy biztonságossága.
Pont ma találtamezt.
Nem is olyan drága.
Kezdő vagyok a témában.
Lenne egy kérdésem, úgy tudom, elektromágneses tér segítségével az acélból lehet mágnest készíteni, csak nem tudom, milyen mágneses térre van szükség. Egyenáramú? Milyen sokáig kell a mágneses térben tartani az acélrudat, hogy megmágneseződjön, vagy hogy olyan erős elektromágneses teret házilag is elő lehet e állítani, amilyen kell hozzá. Előre is kösz a segítséget!
Persze permanens mágnest nem lehet. Inkább úgy fogalmaznék:felmágnesezhető-ideiglenesen. Ha jól emlékszem a lágyvas jobb erre a célra.
Alapelv: Minden árammal átjárt vezetőben mágneses tér indukálódik. Tehát: a vasmagodra (szigetelten) készíts egy sokmenetes tekercset vékony huzalból és kapcsold pl. egyenfeszültségre. A vasmag mentén (is) mágneses erővonalak lépnek fel, kvázi mágnesként fog viselkedni. (hú de régen volt már... ez csak konyhanyelv, majd a nagyon okosak szakszerüsítenek )
hello4
nagyon kezdő kérdés: az áramköröken látható föld(ground)-hoz csak az elem negatív polusát kell rákötni??ha van több földelés az áramkörön akkor mindegyikhez rá kell kötni az elem negatív pólusát és kész??
Talán ez segit! Es ne írd ki, hogy
Idézet: ! Mindenki az alapoknal kezdi!! „nagyon kezdo kerdes”
a legtöbb esetben érdemes csillagpontosan kötni, tehát kijelölsz egy földpontot a, és oda kötsz minden földelést, és akkor elég csak ezt az egy pontot rákötni a 0V/GND-ra (ne írjunk negativat, mert szim.tápnál ez félreérthető). ha később gáz lenne a táppal, akkor nem kell 15000 helyen kiforrasztani/kicserélni a kábelt, elég csak ebben az egy pontban.
Hellosztok.
Még régebben vettünk egy ilyen szpot lámpát, azt ami a képen látható. 3foglalatos. Müködött pár hónapig majd az egyik lámpa kiéget. Ezzel semmi baj nemvolt. De aztán a másik is, közbe lett véve új és kis időn belül azok is. Gondoltam hogy nemegyformák az izzok, lecserélem az egészet egyformára. Ez durván 1-2hónapja volt és most megint kiégett az egyik. De mindig akkor mikor feloltom a villanyt. Az az érdekes hogy csak ebben az egy szobába van ez. Nemtudjátok hogy mi lehet ennek az oka hogy 1-2hónap után mindig kiégnek az izzók, mert már kicsit idegesítő...
KÖSZI az infót !!! Ennyiért tényleg nem érdemes "barkácsolni"....
Szerintem úgy kéne ezt még felturbózni, hogy egy 3D CAD-es programmal szimuláltatni, amint egymáshoz illeszkednek az egyes elemek!
Amúgy az alap-elgondolás nem rossz!
Az valóban profi volna, de szerintem sok kezdő így is "kezet csókolna" fureszk-nek, ha lenne ilyen többmindenhez!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |