Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szabályozható táp készítés (egyszerű)
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Istuuu hozzászólása Dec 8, 2007 /

Szevasztok!Most kezdtem el elektronikával foglalkozni
és szükségem lenne egy szabályozható tápegységre.
a lényeg h minnél egszerűbben akarom megoldani.olyasmire gondolok aminek a bemenete egy trafón keresztül 30 V kimenete meg 2..30V a feszültséget és az áramerősséget analóg műszereken gondoltam jelezni! tehát minnél egyszerűbb kapcsolásokat esetleg nyákterveket várok!nagyon hálás lennék érte jótanácsokat szívesen veszem(mire figyeljek,mit h érdemes csinálni stb...) előre is köszönök minden segítséget
(#) koboraram1221 válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

kereső- labortápegység
(#) jdani hozzászólása Dec 8, 2007 /

Helló. Az ilyesmi tápot úgy hivják h. labortáp.
labortáp
labortáp fórum
(#) Istuuu válasza jdani hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

keresgéltem mielött felhoztam a témát! csak gondoltam vki hátha tud vmi sokkal egyszerűbbet amit esetleg még én is meg tudnék építeni
(#) Müszi válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

LM317T, kapcsolás az adatlapban, 1.2-30V-igy 1,5A.
Ha jó...
(#) Medve válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Hello, az LM317-lesz a Te barátod! Ismerkedj meg vele
Bővebben: Link 1,2-37V 1,5A max (a példában a poti 5k-s legyen)
(#) huhuu válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Szia!

Ha tényleg nagyon egyszerűre van szükséged akkor LM350 el csinálj szabályozható zápot!

Itt a pdf dokumentációja az oldalon. Itt a linkje:

Bővebben: Link

A figure 1 es rajz a kapcsrajz, ez ha jól emlékszem 1-2 volttól 30 voltig szabályozható. De ott van minden az adatlapon.
Ebben még nincs áramkorlát, tehát nem tudod szabályozni, hogy hány amper jöjjön ki max, csak a feszültséget. De ha tényleg nagyon kezdő vagy akkor kezdésnek ez az igazi!

Amúgy a figure 21 nél már van áramkorlát is, csak ahoz 2 ic- kell és még pár alkatrész.

Műszernek használhatsz sima multimétert...

(#) Benzol válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Heló
Nos tanácsnak annyi hogy iszonyatosan melegszenek az áteresztő tápok Bár attól függ mire használod. Pl panelfúróm felvesz max2 ampert 8volton és ha az áteresztőn esik 30volt*2A= 60W és ez csak egy panelfúró.
Vagy építesz egy kapcsoló űzeműt
(#) huhuu válasza Benzol hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Szia!

Olyan kapcsi üzeműt én is építenék!
Nincs valami jó rajzod?
(#) Attila86 válasza huhuu hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Skori oldalán nézz körül, itt.

Én a táma indítójának az LM317-et javaslom.
(#) pb hozzászólása Dec 8, 2007 /

helló
tudna valaki adni egy egyszerű labortápról kapcsolási rajzot melynek a feszültsége és az áramerősége(áramkorláta) is szabályozható

Köszi
(#) lewi hozzászólása Dec 8, 2007 /

ez engem is érdekelne. esetleg egy terv, amivel át lehetne alakítani egy számítógéptápot, vagy csak egy sima 12V os trafóhoz egy kis cuc, amivel kijelzi, h mekkora áramot ad le éppen, és lehessen potival szabályozni 0-12V ig
(#) huhuu válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Köszi a linket!

Már sokszor nézegettem Skory weblapját, de valahogy még nem vettem észre ezeket a jó kapcsitáp rajzokat!

Köszi mégegyszer!
(#) zoly15 válasza Benzol hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

szia!
Idézet:
„Nos tanácsnak annyi hogy iszonyatosan melegszenek az áteresztő tápok”

ezt már én is tapasztalom elég meleg a tranyó főzni lehete rajta
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Többször említettem már, hogy én dolgozok most egy projekten, ami 40V 7A-t tud kiadni (10A-t is), és kb 6W-ot disszipál belül az áramkör, max igénybevétel mellett.
De ez messze nem az egyszerű kategóriába tartozik.
(#) zoly15 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

szia!
de azt megépíteni ......
jó sok szaktudást igényel......
(#) Medve válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Ezért azt tanácsolom Istunak, hogy olyan trafót válasszon, amelynek több szekunder leágazása van.
(#) vicsys hozzászólása Dec 9, 2007 /

Hali!
Gondoljátok végig. Egy kezdőnek (aki még életében nem épített semmi komolyat), rögtön kapcsitápot ajánlotok...
Aki kezdő-szerény véleményem szerint- építsen egy nagyon egyszerű LM317-es alapkapcsolást, nagy hűtőbordával és kész. Aki 1 kicsit merészebb, használjon rögtön 2db-ot és akkor 2 különböző feszt tud vagy lesz egy +- os tápja. Ha ez már működik, lehet tuningolni, fesz és áram mérővel.
DE, első legyen a sikerélmény és a alaptechnikák (kapcsolások, nyákkészítés, mechanikai munkák) elsajátítása.
Anno (kb.15-20 éve) építettem egy nagyon egyszerű kis tápot, amit ma is előszeretettel használok-próbapanelhoz, indításhoz. (természetesen 317-tel)

táp.jpg

(#) pb hozzászólása Dec 9, 2007 /

Helló
az lm317-es ic-nek szabályozható az áramkorláta??
(#) vicsys válasza pb hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Nem, sajna. Bár utólagosan el lehet látni egy tranzisztoros szabályzással. (sőt, 1 egyszerű technikai fogással, egészen 0V-ig leszabályozható. Persze sztem ez jelen esetben mondhatni, hogy csak extra)
(#) pb válasza vicsys hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

és olyat tudnál aminek az áramkorláta is szabályozható és nagyon egyszerű egy full kezdőnek??
(#) levi18 hozzászólása Dec 9, 2007 /

Sziasztok!
Ez szerintem a kapcsitápokból a lehető legegyszerűbb.
Az adatlapon minden külső alkatrésznek a számolása ott van. Kevés alkatrész kell hozzá, bár az ic egy kicsit drága
(kb. 1000Ft). De ez nem fűt el feleslegesen sok hőt.
Áramkorlát igaz nincs rajta.
Üdv!

LM2576-D.pdf

(#) Istuuu válasza vicsys hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

hát köszi mindenkinek a tanácsokat!asszem LM317-est fogok használni
(#) Istuuu válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

még annyit h a fokozatkapcsolót ill. a változtatható ellenállást h kell bekötni?
(#) Medve válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Ezt részletezd légyszives!
(#) Istuuu válasza Medve hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

hát ugye kell egy tekergetős kapcsoló amivel tudom szabályozni a feszültséget!csak nem tom hava kell kötni! meg a kapcsolásba szerepel egy változtatható ellenállás! rákerestem conrad.hu-n és vmi 6 lábú izét dobott ki(mondjuk az digitálisan volt állítható).de lehet h most nagy hülyeséget kérdzek?
(#) Istuuu válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

rájöttem h egy potira van szükségem bocs de naon naon kezdő vagyok.
(#) Medve válasza Istuuu hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

ilyen a poti: nem tudtam pontosabban lerajzolni
ezt is ajánlhatom...

poti.JPG

(#) Istuuu válasza Medve hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

áhhh köszi szépen
(#) DaeMonS hozzászólása Dec 11, 2007 /

És ahhoz a megoldáshoz mit szoltok,hogy egy PC ATX tápegységet alakítani át?? alapból van gnd, 3.3, +5 -5 +12 -12 ...ebből szabályozhatót csinálni? vagy nem éri meg szenvedni vele??
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem