Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   524 / 844
(#) fongab válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Szia
Legyen neked igazad. ( mekkora feszültség jön le a trafóról )
De 220V os tekercsre, te gondolom, 230V adtál, így a szekunder oldalon, a 34,5V helyett, 36V nak kellet volna, lejönni. Az meg DC be ~45V. ( a ~ jel az nem a váltófeszültséget jelőli, hanem, hogy az környékén van a feszültség. Pontossan, nem lehet tudni )
Csak figyelem felhivásnak szánom. A mérést te csináltad. Ezért hiszek neked, mert ha nem hiszek, akkor legközelebb, te sem fogsz nekem hinni

üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) Attila86 válasza kokimy hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Én ilyen készítettem magamnak:
(#) kokimy válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Nálad láttam valami ellenállásos dolgot, valamelyik videón, igaz az kis teljesítményű volt.
(#) Attila86 válasza kokimy hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Igen, az kis teljesítményeknél jó csak. Ez az izzós műterhelés viszont 500W-os.
(#) mrd86 hozzászólása Nov 1, 2013 /

Megépítettem az alkotó-féle tápot megy is rendesen áramkorlát és fesszabályzás is jó csak annyi a gondom vele hogy ha lekapcsolom akkor 20-30 mp múlva kigyullad az áramkorlát led és lassan 30-40mp alatt fokozatosan kialszik valamelyik kondira gyanakszom csak nem tudom melyik. Nem melegszik semmi terhelés alatt sem jól működik csak ez a jelenség zavar.

Mi a véleményetek?
(#) Alkotó válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Melyik tápegység, melyik változata?
Szívesen megnéznénk néhány jó képet a produktumról.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
(#) mrd86 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

2.7.4b most nem vagyok otthon majd később tudok képet küldeni. Köszönöm.
(#) Gábor1986 hozzászólása Nov 1, 2013 /

Sziasztok! Régebben csináltam egy kettős tápegységet, gondoltam megosztom veletek. A vezetékezés nem lett a legszebb, így sikerült, a következő majd szebb lesz.

Itt vannak a képek! A hűtőbordából lesz levágva a filc-nél mert nem fér a tervezett dobozban sajnos . A trafó egy 24V-os biztonsági trafó (terhelés nélkül 27.3 AC) a DC (UMax trimmer középállásban kb) megközelítőleg 33V. szerintem nekem ez egyenlőre elég. Árammal csak kicsivel terheltem mert nincs itthon nagyobb izzó 12V/5W az áram potit lefelé tekerve eléri a fogyasztói értéket is kigyullad szabályzó led és tovább tekerve az égő szépen elhalványul és elalszik. Szerintem ez is megfelelő működés.
Azt a kikapcsolás utáni dolgot miért csinálja?
(#) mrd86 válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

A feszültségosztók még nincsenek benne a műszerekhez mert még nem tudom milyen lesz benne. A dobozlás majd holnap de a régi tápom szétszedtem üres a doboza várja az új lakót
(#) Alkotó válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

A kikapcsolás, a trafó kikapcsolását vagy a DC-off állapotot jelenti nálad?
A kikapcsoláskor a kimeneteken rajta van a terhelés?

A trafó kikapcsolása kihúzom a konnektorból. Nincs semmi a kimeneten ha fel van kapcsolva a DC kapcsoló ha nincs. Holnap ha vagy, megpróbálok feltölteni videót a jelenségről.
(#) Attila86 válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

A tápegység áramtalanításakor egy nem az üzemszerű működéshez tartozó, tranziens esemény játszódik le az áramkörben. Ahogyan összeomlanak a fő és segédtápfeszültségek (nem ismerem a rajzot csak úgy általánosságban mondom) nagyjából szinte bármi megtörténhet, ez teljesen normális. Persze lehet a tápegység ezen viselkedését is tervezni de kétlem hogy ez ennél az áramkörnél megtörtént meg egyébként is szerintem felesleges. Én sem foglalkoztam ezzel a saját tápomnál egyébként.

Na, a lényeg hogy szerintem ne foglalkozz ezzel, az a fontos hogy az üzemszerű körülmények során jól működik az áramkör. A táp áram alá helyezése és lekapcsolása nem minősül annak.
(#) _vl_ válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Ha nincs terhelés a tápon (ez a jobbik eset), akkor a hatalmas pufferkondiból csak a táp pár 10mA-nyi belső fogyasztása eszi a töltést. 10000µF esetén simán eltarthat fél percig, mire elfogy belőle a szufla. A lassú tápfeszültségesés közben előállhat olyan helyzet, amikor a féloldalas tápok miatt az IC nem azt csinálja, amit alapból várnánk tőle (pl. előbb kifogy a negatív táp kondija, mint a pozítívé, így nem tud 0V-ot kiadni a kimenetén).
Ez amúgy természetes viselkedés, emiatt is nem javasolt, hogy a táp ki-bekapcsolása alatt érzékeny áramkör legyen a kimenetre kötve.
(#) mrd86 hozzászólása Nov 1, 2013 /

Köszönöm szépen a válaszokat így most már világosabb a helyzet. Ha kész vagyok a dobozolással teszek fel képeket
(#) Szabi1 válasza fongab hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Ma lemértem a transzformátort, 2x20,1v AC-t mértem, ráraktam 1-1 S25VB diódahidat, egyenirányítás után puffer nélkül +/-18,4v.
(#) BarnaPili válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 2, 2013 1 /

Terhelést tettél a Graetzek után?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Minimális terhelés nélkül nem mérünk sem váltót, sem egyenirányított feszültséget! Amúgy nyilván kicsit kevesebb lesz a feszültség, a diódák feszültségvesztesége miatt. Pufferrel lesz majd több. üdv!
(#) fongab válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Szia
Ugy látom, neked csoda trafód van. ( ahányszor mérsz, annyiszor más feszültség jön le. )
A dióda hidnál 2dióda van a mérésbe egy dióda kb.: 0,6......0,7V feszültség esik. ( amit tapasztalni lehet az a hőmérséklet függése. minnél nagyobb a hőmérséklet annál több feszültség esik a diódán. De ez csak tized voltokba mérhető. A 1 fokhoz körülbelül 1,8mV feszültség tartozik. )
Tehát: ha neked 20,1 voltot mértél akkor körülbelül 24V od lesz, egyenfeszültségbe. Ha ezt szabályzora teszed, akkor 20.....21V feszültséget szedhetsz ki, a szabályzóból. De a 20V nak terhelés alatt nem szabad változni.
üdv.
(#) Szabi1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Terhelés nélkül mértem feszültséget
(#) mrd86 hozzászólása Nov 3, 2013 /

Bajban vagyok!
Megépítettem az alkotó 2.4.7b labortápot (3x2n3055) működött is jól sőt mondhatni tökéletesen amíg a kisfiam játékvonatját rá nem kapcsoltam először nem volt semmi gond hajtotta a kis motort (1.5V ceruzaelemről megy eredetileg) utánna egy szikra a motor pólusainál (a motor azóta is megy elemmel de) a táp max feszültség és sehova se le se föl DC kapcsoló bekapcsolva kikapcsolva mindegy. Áramkorlát megy szerintem mert ha letekerem a potit teljesen akkor kigyullad a led.

Mi szállhatott el hol kezdjem a keresést a panelon károsodásnak semmi nyoma.
LM324-et cseréltem ugyan az.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) szili83 válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 3, 2013 / 1

Mekkora feszt tud a trafód?
A 2N3055-el én is megszívtam.... az 45-50V-nál elhalálozik, ha megmelegszik....

Nálad is az egyik 2N3055lett zárlatos, azért van kint a max tápfesz.
(#) mrd86 válasza szili83 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Az a jobbik eset ha így van kicserélgetem kiméregetem őket és jelentkezem.
A trafó 33VAC (44VDC ír ki a műszer).
(#) szili83 válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

33V AC = 33*1,41-1,2V=45,33, tehát igen annyi

Kösd szét a tranzisztorokat, s meglátod melyik halt be. (CE zárlatos lesz valószínűleg)

Nekem a 36.5V AC trafó nyirta őket ki, most kicseréltem őket 2N3442-re és tökéletes!
(ha kell kontakt, hogy hol vettem, jelezz privátba, és megírom)

Mérés alapján T3 CE zárlat igazad volt csere és meglátjuk. Már összefele rakom.

Mielőtt bekapcsolnád! Vagy valami kisebb szekunder fesz. kell, vagy pedig nagyon hűtsd a tranzisztorokat!!! Vagy kicsi áramot engedj!
Mert ez a görbe 25 fokra igaz, és ahogy nő a tok hőmérséklete úgy tolódik el, kevesebb áramot bír.
Szerintem be se kapcsold, hanem cseréld ki őket minimum 2N3442-re (vagy 2N3773-ra), mert megint tönkre fog menni. Én sokat játszottam vele, hiába....

Köszönöm segítséged újra megfelelően szuperál a táp.
Szerintem is csere lesz de majd később ez kihegyezett helyzet volt mert általában mikrovezérlők programozásával foglalatoskodom és oda nem kell sem a nagy fesz sem a nagy áram de soha nem lehet tudni lásd itt a példa.
Valószínűleg csere.

Köszi Mrd.

Nincs mit!

Húú, akkor vigyázz, rá ne küldje a nagyobb feszt, mert az veszélyes. Én beépítek egy külön 5V-os tápegységet ilyen esetre. Te mit programozol, s mekkora fesz kell neki? 12V-on gondolkodtam még, de lehet nem lesz hely az előlapon.
(#) Alkotó válasza mrd86 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Jó eséllyel, az áteresztők közül ment 1db tönkre, és ha a hibája CE zárlat, akkor a többi áteresztőt megvédte.
A meleg itt kritikus paraméter. Kicsi feszültség esetén, könnyen előáll a kritikus helyzet, főleg ha a határértékek túlzóak, a hűtés meg nem elegendő. Javaslom nagyjából 100W körül tartani az Ukimax* Ikimax eredményt, mert ezt még nagy biztonsággal kézben lehet tartani 3 tranyó esetén.

(Most látom, már kész is vagy a javítással. Figyelmetlen voltam!)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) bakos13gab hozzászólása Nov 4, 2013 /

Sziasztok!

Lassan eljutok arra a pontra, hogy lesz időm és pénzem befejezni az Attila féle SMPS II labortápot (Kapcsolási rajz. Én úgy gondoltam, hogy két példányban építem meg, egy nagy toroidról járnak majd, amin van két 58V-os független szekunder.

Itt jött az elképzelés és a megoldandó probléma. A két táp egy dobozba kerül, szimmetrikus elrendezésben. Két üzemmódot szeretnék rajta kialakítani. Az egyik esetben a két táp teljesen független egymástól, két független feszültséggel. A másik üzemmódban szimmetrikus tápként viselkednek +/- feszültségeket igénylő feladatokhoz (legtöbb erősítőnek ilyesmire van szüksége). És itt jött a gondolat, hogyan lehetne úgy megoldani a kimeneti feszültség vezérlését, hogy a két táp a lehető legjobban együtt fusson és csak minimális finomhangolásra legyen szükség. A tápok ugye a kimeneti pontjaikon csak egyetlen egy pontban közösíthetők ilyenkor. Többen gondolkodunk a megoldáson és több lehetséges megoldás is eszünkbe jutott. Első körben én arra gondoltam, hogy egy jaxley kapcsolóval a durva feszültségállító potméterkimeneteket átkapcsolom egy kettős 10 fordulatú potméterre (Gamma gyártmány pl.). Ez lenne a legegyszerűbb megoldás és biztosítja a függetlenséget, ugyanakkor csak annyira pontos, amennyire a poti (amit láttam, az 3%-os együttfutású volt).
Ekkor eszembe jutott, hogy mivel csak feszültségvezérlésről van szó, mi lenne, ha optocsatolókat alkalmaznék és egyetlen mono potméterrel szabályoznám őket. Elkezdtem foglalkozni a témával (az optókhoz sem értek túlságosan) és szembesülnöm kellett azzal, hogy ezek linearitása problémás és még az azonos típusok egyes példányai között is lehet akár a potmétereknél rosszabb együtt-futási hiba. A linearitásra vonatkozóan találtam ezt a cikket: Use a photoelectric FET-optocoupler as a linear voltage controlled ...ometer
Tegnap megépítettük a kapcsolást és viszonylag jól működik (maradjunk annyiban, hogy jobban, mint visszacsatolás nélkül működött a dolog egy opto-val, az opa és a másik opto nélkül), de elég bonyolult és mviel két független kimenetre van szükségem, ezt még egyszer megépítve az együttfutási probléma továbbra is fenn áll. A kommentekben találtam viszont kifejezetten lineáris optocsatolót fotodiódával (IL200).
Félretéve az eddigi ötleteket, Matyi előállt egy 2002-es rádiótechnika tracking táp cikkel. Ebben Attila topológiájához nagyon hasonlóan működik egy szimmetrikus táp (a kapcsolóüzemet leszámítva). Itt a topicban is megvan a rajza visszafelé: RT 2002 cikke
Talán ez utóbbi megoldás lenne a legcélravezetőbb, mert olcsó (csak egy jaxley kell vagy kapcsoló) és biztosan együtt fut a két táp. Ugyanakkor még vizsgálgatjuk, hogy az Attila féle kivitelben ez így működőképes lenne-e.
A véleményeteket szeretném kérni (igen tudom, hogy a legegyszerűbb, ha külön külön állítgatom be őket, de elegánsabb lenne, ha automatikusan együtt futóként működnének).
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Következő: »»   524 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem