Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   39 / 71
(#) Krisszes válasza pbalazs hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
162b típusú LCD. Az a baj, hogy az első 8 karakter nagyon-nagyon halvány a második 8 karakter meg normál kontrasztú és ugyan ez a 2. sorban is....
Sőt! Ahogy írom ki sorba a karaktereket (de csak az első nyolcra vonatkozik) úgy halványodnak még jobban.
(vo -> GND van)
(#) rockersrac válasza Krisszes hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Adatlap van róla? Mert azt érdemes lenne átnézni, hogy a VO lábra mit ír...
(#) Saggitarius válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Adatlap itt: Bővebben: Link

DC Characteristics
Parameter Symbol Condition Min Typ Max Unit
Supply voltage for logic VDD --- 4.5 5.0 5.5 V
Supply current for logic IDD --- --- 1.38 3 mA
Op. voltage for LCD VDD - VO 25°C 4.5 4.8 5.1 V
Input voltage ' H ' level VIH --- 2.2 --- VDD V
Input voltage ' L ' level VIL --- -0.3 --- 0.6 V
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) Saggitarius válasza Krisszes hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Most olvasgattam utana, es talakoztam egy forumon hasonlo hibaval. Ott azt irtak, hogy a 16 karakterbol az elso 8 pl a 0x00-0x08 memoriacimet hasznalja, mig a masodik 8 egy masik, pl 0x40 - 0x48, vagyis nem folytatolagos.
(#) proli007 válasza Saggitarius hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Hello! Gyanús, hogy ez egy kétsoros 8 karakteres kijelzőre vonatkozik. Mert a 40h a második sor első karakterének címe, akárhány soros a kijelző, hiszen a vezérlő mindig ugyan az, csak a többi karaktert nem látod, de ott van. üdv!
(#) pbalazs válasza Krisszes hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Próbáld meg egysorosnak konfigurálni, és úgy írni rá.
Ugyanez a jelenség?
(#) Krisszes válasza pbalazs hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Egysoros konfigurációnál az első 8 karakter erősebben látszik (de még mindig nem az igazi) a második 8 meg "túlvezérelt" (egyéb pixelek is megjelennek)
(#) redeye hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy az Óbudai Egyetemen rendszeresített T-Bird panel LCD-jével próbálkozom (Hitachi HD44780U, meghajtója a fáma szerint: EW16400YMY chip). A panelen egy Atmega128 mikrokontroller dolgozik. Van egy C programom, ami tökéletesen működik (kiírja, hogy 01234), és egy assembly, amit én írtam (át a C programból), amely meg se nyikkan. Már többször átnéztem, de nem látom a hibá(ka)t. Tudnátok segíteni?
(Sajnos nem opció az "írd meg C-ben", mert a feladat assemblyben elkészítendő).

Előre is köszönöm!
redeye
(#) _vl_ válasza redeye hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Ha C-ben jól megy a kijelző, assemblybe átírva ugyanazt a kódot meg nem, akkor ez inkább egy AVR programozási probléma, így az ennek megfelelő topikban kéne inkább érdeklődni.
(#) pipi válasza redeye hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Hali!
Debuggerrel/szimulátorral nézd meg mikor mi íródik ki a portra.
Kommentekkel bánj bőkezűen, meghálálják később, tmp helyett érdemes normális - a művelethez tartozó változóneveket használni....
(#) redeye válasza pipi hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Meglett a hiba, tényleg nem LCD-s volt. Rosszul írtam át assemblybe a C-t. A vezérlőport (amin az E, RW és RS van) értékét nem a PORTx olvasásával, hanem a PINx olvasásával próbáltam (hibásan) lekérdezni. Köszönöm, pipi, a Te válaszod vezetett rá végül.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Van egy 2x16-os lcd-m, és érdekessége, hogy 2 lábsor van rajta. Minden láb 2x van a panelen, párhuzamba kötve. Kérdésem a következő: jól sejtem, hogy párhuzamosítható másik lcd ezzel a kijelzővel? Ha igen hogy lehet párhuzamosított lcd-ket vezérelni?
(#) clipart válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Szia!
A kijelzőt sikerült életre kelteni, a kis piezo rendesen kattog ha érzékel, de sajna a számláló nem számlál,csak nullák vannak az LCD-n,Melyik IC-t kellene cserélnem? köszönöm:clipart
(#) proli007 válasza clipart hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Hello! Szerinted én tudok erre válaszolni egy kép alapján? De egy válasz tudok. Az esetek 99,9%-ban nem egy IC hibásodik meg. Kivétel, ha valamilyen teljesítmény eszközről van szó, és tervezési hiba van benne. Ha nullát mutat, akkor valami üzemállapotbeli eltérés is lehet. Vagy nincs meg valami jel, kapcsoló stb. üdv!
(#) clipart válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Szia!
Bocs ha alkalmatlankodom,de az előzőekben írtad,hogy melyik IC mit csinál.Konkrétan erre gondoltam, hogy esetleg meg tudod mondani a kettő közül melyik lehet az esélyes? A jelfeldolgozása valószínűleg rendben van,mert a hangjelző vadul csipog.
Azért köszi a választ
üdv:clipart
(#) proli007 válasza clipart hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Ha nullát mutat a kijelző, akkor a számlálók vagy törölt állapotban vannak, vagy nem kapnak órajelet a bemenetükön.. De azt neked kell megkeresni miért van ez az állapot, vagy hol vész el a jel. üdv!
(#) erdgab hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Tiszteletem Uraim!
Van egy SHARP LM16155 típusú kijelzőm,HD44780 kompatibilis és 1x16 karakteres.Szerettem volna használni egy frekvencia mérőben,de nem működik megfelelően,nem oda kerülnek illetve meg sem jelennek az adatok,mintha a számok-betük nem a megfelelő helyre lennének címezve.Nem tudom másképp elmagyarázni és sajnos képem sincs.A kérdésem az lenne,attól függetlenül,hogy ez 1x16 karakteres esetleg nem úgy kellene alkalmazni,kezelni,adatokat ráküldeni mintha 2x8 karakteres lenne?Csak reménykedem,hogy nagyjából érthető mi a gondom.Mellékelem az adatlapját.Tisztelettel kérnék segítséget,választ a kérdésemre.Sajnos én nem értek az ilyen adatlapok "olvasásához".
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Hello! Az 1x16-ot nem úgy kell kezelni, mint a 2x8-at. A titok nyitja a karakterek RAM címében van. (6. ábra Dislplay Address) Mert az első sor induló címe 00h, a második soré, 40h. Vagy is 1-1 sornak 64 karakter tárcím van biztosítva. Míg a 16 karakter 00h-tól kezdődően sorfolyamatosan van, addig a 2x8-asnál, az első nyolc a 00h címen, míg a második sor 8 karaktere a 40h címen érhető el. Vagy is az nem sorfolyamatos.
Úgy gondolod, hogy ez értelmetlen? Nem! Ugyan is a kijelző akár 1x16-os, akár 4x40 karakteres, ugyan az a HD44780 kezeli. Akinek fogalma sincs, hogy az akárhány soros LCD ott van-e, vagy sem.
Ha arra a címre küldesz karaktert, ahol nincs LCD, attól az adat ott van már a háttérben, csak nem látható. De pld. ez módot ad arra, hogy kiírod a szöveget a kijelzőre nem látható helyre, majd betolod léptetés paranccsal a már kijelezhető területre.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) Prendick válasza erdgab hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Ez egy érdekes kijelző. Tényleg úgy kell kezelni, mintha 2x8-as lenne. Az első 8 karaktert a 0-ás címtől, a második 8-at 40-től. És nem folytonos a címzés, mint a szokványos 1x16-os kijelzőknél. Ezért töri el a kijelzést a frekvencia mérődben.
(#) erdgab hozzászólása Nov 30, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a válaszod,proli007 néked is köszönöm a válaszod.
Most már csak egyetlen kérdésem lenne,a szóban forgó kijelzőt használhatnám e a HE oldalon a cikkek között publikált frekvencia mérőhöz,melyet Novak fórumtárs tett közzé itt van. Van 2 ilyen kijelzőm és szeretném felhasználni valami értelmes dologra.
Köszönöm,ha szánsz rám még egy kis időt!
(#) Prendick válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Úgy nézem, jó lesz hozzá. Gondolom Novak kolléga átlagos kijelzőt használt, biztos írta volna, ha nem. Akkor viszont jó.
(#) clipart válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szia!
Bocs,hogy ismét a GM számláló miatt írok. Lehetséges hogy a bemeneti jel a 4538 miatt nincs meg? és ezért mutat nullát a kijelző?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4407.html?pg=38
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) proli007 válasza clipart hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Hello! Lehetségesnek minden lehetséges, mert valami nem jó. Egy GM számláló, alapvetően olyan mint egy frekvencia mérő, egy adott időegység alatt beérkezett impulzusszámot mér. Vagy is van egy "órajel" ami alatt a mérés történik, és van egy vezérlő áramkör, ami törli a számlálót, elindítja a számlálást, majd bemásolja egy tárolóba és az így mért eredményt kijelzi. Ha bármely funkciónál van gond, akkor nem mér. De mivel nullát mutat, a törlés biztos jó. A 4538-as két monostabil multit tartalmaz, azt egy szkóppal lehet ellenőrizni. Kap-e indítójelet, és van-e kimeneti jel. A kapcsolását visszarajzolva pedig megtudható, milyen üzemmódban működik, fel vagy lefutó él a vezérlése, újraindítható módban van-e, vagy sem.. üdv!
(#) rockersrac hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy pc-hez szeretnék lcd kijelzőt használni, de a kábel amit használni szeretnék, csak 10 eres! A kérdésem az, hogy az lcd smartie tud-e 4 bites módban kezelni lcd kijelzőt(2x16-os, sima hd44780 szabványú ic-vel)? Mert akkor elég lenne a kábel amit erre szántam, de a programban nem találtam ilyen lehetőséget sajnos! Én nem néztem át alaposan a programot, vagy nincs benne ilyen lehetőség?
(#) nooorbi hozzászólása Jan 10, 2014 /
 
Sziasztok !

Motoromon van egy digitális óra. Már nagyjából megfelelően működött de pár hetet állt az asztalomon. Amikor újra beüzemeltem érdekes dolgot produkált a kijelző (csatolt képen látható a hiba)
A procitól a kijelzőig nincs sehol kontakt probléma(meg amikor volt akkor nem így nézett ki). A kép nem járó motornál készült, tehát a gyújtás sem okozhatja a problémát.
A kijelző ILYEN.

Jó lenne valami tanács, vagy javaslat hogy mit kezdjek vele. Próbáltam mozgatni, nyomkodni finoman a nyáklapját, hátha valami kontakt problémája van. De semmi eredmény

És egy másik dolog:
Régebben, amikor még a kijelző működött csinálta azt, hogy ha pár napig nem kapta meg a külső tápfeszt akkor amikor rákapcsoltam csinálta azt ami a 2. képen van. Ha a világítást rákapcsoltam(ez kapcsolja a kijelző háttérvilágítását és 7 szegmensest)akkor megfelelően működött(3. kép). Aztán ahogy teltek a napok szépen kezdtek kirajzolódni a karakterek és úgy is maradt egészen addig amíg áram alatt volt.
(#) jucsaba válasza nooorbi hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Beázott ?
a középső képen mintha látszana is , és ahogy kiszáradt úgy megjavult.
(#) nooorbi válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Kizárt. Ezzel még nem jutottam addig hogy esőben motorozzak vele. (gyújtás bezavart és menet közben egyáltalán nem működött) motort sem mostam le amikor ez volt benne. És a középső képen még működött(középső és utolsó egymás után készült, le és felkapcsolt világítással) Meg akármikor áramtalanítottam a motort ezt csinálta. Mintha lenne benne egy hibás kondi, vagy valami aminek kell pár nap hogy feltöltődjön. Bár most ilyen probléma nincs, Azt a pár pontot amit kirajzol azt háttérvilágítás nélkül is kirajzolja.
Azt mondták hogy valószínűleg a kijelző saját vezérlőjével vagy az adatátvitellel van valami gond. Ezt lenne jó tudni pontosabban. És hogy mi lehet a megoldás.


Egyébként honnan gondolod hogy beázott? Az üvege homokszórással van mattíva ott ahol kell. Így a visszajelzők szépen bevilágítják és elég jól néz ki
(#) EgyGabor hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Sziasztok! Kaptam egy hordozható dvd-t ami vezérlő hibás össze vissza csinál mindent! De a kijelzője hibátlan ebből akarok csinálni egy projektort! a kijelzőhöz meg van a meghajtó a száma VXIS1828! a kijelző tipusa amit hajt LTA070b343A Tudnátok nekem segíteni hogy hogyan tudnám életre kelteni?
Előre is köszönöm!
További szép napot!
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) Kovabe hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Sziasztok
Bajban vagyok, van egy vezérlésem amiben az LCD idönként megbolondul és krix-kraxokat ír folyamatosan majd egy tápelvétellel ujraindul és megy rendesen. A kérdésem anny hogy lehetséges e az LCD önállo szövegkiirása vagy krix-krax kiirása vagy a vezérlő pic tud csak küldeni neki bármit is?
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Az LCD kijelző önmagában egy buta alkatrész, csak vezérlésre cselekszik. A másik topikban írtam, próbálj egy 100 nF-os kondit forrasztani a kijelző táplábaira (első kettő, amennyiben a szokásos kijelzőt használod).
Következő: »»   39 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem