Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Építsünk mi is elektromos autót!
Lapozás: OK   68 / 100
(#) szsrobert válasza gery.88 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Köszönöm az infót. Ezek szerint Trabihoz is kell 20kg.

Ezt találtam:
http://www.e31.net/resistance.html
(#) woodoopilot válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Ha 7 kW teljesítményt mérnek a vezérlő előtt, akkor a motor abból csak 5,6 kW-ot fog leadni, ha 2x 90% hatásfokkal számolunk....
(#) szsrobert válasza woodoopilot hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Motor lehet 90% körül, a FETeken sem sok teljesítménynek kellene esni teljesgázon.

Az 1,5-ös 3F AC motorom nehéz generátorról hajtani üresjáratban is, a 2,2-eshez alig kell erő.
Kipróbálnék egy jól megcsinált 6-10kW-ost.
(#) woodoopilot válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

7 kW elektromos teljesítményből 100% hatásfok esetén is csak 7 kW mechanikai munka lehet, a 10 kW-hoz 140%-os hatásfok kellene...
(#) sebes válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 18, 2013 /

Keressél rá a Trabant szóra a keresőben és megtalálod a pontos számítást pdf fájlokban, amiket már rég feltettem. Eszerint a gördülési ellenállás 1050kg-os autót feltételezve kb. 2.4kW 60km/h-nál sík terepen, a légellenállás 20km/h ellenszelet feltételezve 3.5kW.
Szerintem elképzelhető, hogy jó aszfalton és ellenszél nélkül 7kW elég a 70km/h sebesség fenntartásához, de én a tervezésnél inkább 10kW-al számolnék.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
(#) Iszkakof István hozzászólása Dec 7, 2013 /

Tisztelt uraim
Építgetek én is egy elektromos gépjárművet. Nem autót, de szállítójárművet. Több ismerős véleménye ellenére én mégis egy 1200-as Lada indító motorját szeretnék áttekercselni, ami viszi előre az egészet. Kérésem az lenne, hogy valaki tudna e nekem itt a fórumon segíteni áttekercselni? Szeretném, ha 5 óra üzemet kibírna egyvégben. Át kellene tekercselni úgy a forgórészt, mint az állórészt, a 12 voltos üzemhez. Valaki ha megmondaná, hogy hány menet kell az állótekercsekre és a rotorra, hány mm átmérőjű drótból, nagyon megköszönném. Először ékszíjal próbáltam volna forgatni a tengelyét a lendkeréknek, de nem tetszik. A koronakerék 129 foggal rendelkezik és az indító motor bendixe 11-el. Ez egy nagyon jó áttétel lenne, de a motor ki kell bírja a huzamosabb üzemet. Mellékelek egy képet, hogy mire haladtam eddig. Az indító motor helyét a fekete kör jelzi.
(#) woodoopilot válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

* Az önindító motorja leég pár perc alatt, az egyenes fogazású fogaskoszorú meg elkopik pillanatok alatt, ha előbb le nem törnek a fogak...
Keress inkább a targonca bontóban egy menetmotort, abból már lehet építeni valamit, ha feltétlenül ragaszkodsz a kefés motorhoz. De ma már elérhetők a sokkal korszerűbb kefe nélküli motorok, én inkább valami olyanban gondolkodnék.
Nekem is van egy kis futkározós szállító járgányom, amiben pl. 2 db 50e Ft-os elektromos robogó agymotor van beépítve a hátsó kerekekbe. A max sebesség 40 km/h, és 4 db 100 Ah-s aksival 100 km-t tud elmenni. Ettől csak bonyolultabban és drágábban tudsz bármit megoldani.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
(#) woodoopilot válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Te is építész kolléga vagy? Vagy a fagyi bizniszben utazol?

Szerintem aki azt tanácsolja egy szegény embernek, hogy meghajtásra használjon egy önindítót, az tol ki vele a legjobban.

Megvitathatjuk a témát, de sok értelme nincs szerintem. Én már lefutottam ezeket a köröket évekkel ezelőtt, jármű hajtásra még egy kefés szivattyúmotor sem alkalmas, pedig azt sokkal hosszabb üzemre tervezik, mint az önindítókat. Az önindító motor áttekercselve sem jó semmire, legfeljebb egy gyorsulási autóba, ahol max. 10 másodpercig megy. A tekercselés drága mulatság, aki nem tud kiszámolni egy menetszámot, az hogyan gondolhatja, hogy meg tudja csinálni csinálni házilag olcsón. Sosem értettem azokat, akik fel akartak találni valamit, amit már rég megcsináltak mások. Üzembiztos kefés motorokat sokan gyártanak, a targoncákban is ilyenek vannak. Mitől lenne jobb, egy házilag barkácsolt?
Ha használható elektromos járgányt akar valaki építeni, az nem olcsó mulatság. Ha valakinek nincs pénze rá, az jobb ha nem dobja ki az ablakon azt a keveset értelmetlen dolgokra.

De ha te úgy gondolod az önindító alkalmas járműhajtásra, hát csinálj egyet, aztán lássuk a MÉRT adatokat! Amiket én leírok, azokat én alá tudom támasztani mért adatokkal, mert egy dolog az elmélet, és más a gyakorlat...

Szóval ha kefés motor, akkor nagyon-nagyon alap egy ilyen gyalogkíséretű targonca motor, ami az első elektromos Aixamomban volt, de még ez is túlmelegedett 20-30 perc alatt, pedig szereltem rá hűtőventilátort is pluszban. akkor mit várhatunk egy önindító motortól???? A csapágyazásról, meg a fogaskerék áttételről ne is beszéljünk...
(#) woodoopilot válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2013 / 1

Bocsi, visszaolvastam, és látom, hogy te sem javasoltad az önindító motort meghajtásra. De akkor sem értem, mi a problémád a hozzászólásommal. Nem hinném hogy rossz ötlet lenne egy olcsó, kínai agymotort beépíteni valami kisebb járműbe, az egyszerűség miatt megtérül a látszólag magasabb ár.

Nézzünk egy példát, veszünk a targonca bontóban egy kisebb menetmotort, kb. 20e Ft-ért, ez nem is olyan drága. De kell hozzá egy vezérlő, azt 40-50e alatt nem úszod meg. Aztán kellenek kontaktorok, jó nagyok persze, mert a kis feszültség miatt jó nagy áramok folynak a vastag kábelekben, ami szintén nem olcsó dolog. Ja meg kell egy elektromos "gázpedál" az is elég drága szokott lenni, egy olcsó potit én nem mernék beépíteni egy járműbe...

Ezzel szemben már lehet venni 40e Ft körül kínai elektromos robogókat rossz aksival, és mindjárt van egy komplett hajtásláncunk, motor, vezérlő, gázkar, stb. Ráadásul a BLDC motor sokkal korszerűbb, jobb hatásfokú, semmilyen karbantartást nem igényel. Ja és arról még nem is beszéltünk, hogy egy targonca motorhoz kell valami hajtóművet/áttételt is csinálni, az megint csak pénz és gépmunka igényes dolog. Egy robogó agymotort meg csak be kell rakni egy villába, aztán már gurul is a járgány.

Nem értem mi a problémád ezzel a megoldással, olcsóbbat, egyszerűbbet te hogyan építenél? Azt meg megint nem értem, hogy István anyagi helyzetére hivatkozol. Ha valakinek kevés a pénze, és nem tud jó alkatrészeket vásárolni, akkor vegyen olcsón használhatatlanokat? Az első ránézésre olcsóbb megoldások szoktak később a legdrágábbak lenni...
(#) woodoopilot válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 8, 2013 / 2

Ha érdemi segítséget szeretnél kapni, tudnunk kellene a tervezési alap adatokat.
Milyen tömegű, méretű járművet akarsz építeni? Mekkora tervezési sebességgel kell számolni? Sík terepen, vagy dombos vidéken szeretnéd használni? Mekkora hatótávra lenne szükséged? Az 5 óra folyamatos működés irreális elvárás, túl sok aksi kellene hozzá. vagy túl kicsi lenne a sebesség.

A fagyis kocsijaim kb. 8 órás műszakokat teljesítenek naponta, ezalatt folyamatosan megy a hűtés, és talán max. 50%-ban a hajtás is. De ez csak akkor lehetséges, ha lépésben gurulgatnak, ami a fagyi árusításhoz pont jó. Ha már 20 km/h sebességgel mennek, akkor az áramfelvétel kb. 14A, így a 4 db 100 Ah-s aksival sem tudnának 5 órán keresztül menni. Még nem próbáltam ki, de úgy számolom, kb. 4 óra után kezdene letiltani az akkuvédelem, ha folyamatosan mennének 20 km/h-val. Persze sík úton, szélcsendben...

Egy önindítóból faragott villanymotor hatásfoka nagyon rossz lenne, sokba kerülne az áttekercselés és a golyóscsapágyas pajzsok elkészítése is. Jó sok pénzért lenne egy ritka rossz motorunk, semmi értelme az egésznek. Egy hasonló méretű, folyamatos üzemre alkalmas kefés motort 1-200 W-nál jobban nem terhelhetnénk. De ilyen motort lehet készein is kapni, a Trabant dinamóból pl. gyártottak szellőzőventilátor motort az NDK kombájnokba. A fiam pedálos gokartjába is olyat építettem vagy 20 éve, arra éppen elég volt, hogy az udvaron használja a gyerek. Vagy pl. lehet kapni 30e Ft-ért 1000W-os teljesítményűnek mondott kínai kefés motort, ami még nagyobb is mint egy önindító. Vettem én is belőle, de 500 m után már füstölt a próbaúton, pedig még csak egy üres alvázba volt beépítve. Az 500W-os robogó agymotor meg
gond nélkül viszi a vagyis kocsit, hűtővel, fagyival és vízzel feltöltve...

Szóval azt a járgányt, amit kínkeservesen, pár percig elvinne egy önindítóból tákolt villanymotor, azt játszva vinné folyamatosan egy kínai BLDC agymotor. Ha szükség van a 40 km/h körüli sebességre, akkor direkben, ha elég a fele sebesség, és inkább nyomatékra van szükség, akkor meg le lehet áttételezni. ettől jobb tanácsot szerintem nem adhatunk neked.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
(#) Iszkakof István hozzászólása Dec 8, 2013 /

Tisztelt uraim
Az előző kérdésemmel pontosan azt értem el, amit leginkább nem szerettem volna, hogy vitát indítsak el.
Az alábbiakban leírok mindent, ami hozzásegít mindenkit a tisztán látáshoz.
Van munkahelyem, egy irodában minimálbér, de ilyen munkahely az én falumban egy 51 éves embernek nagy kincs. Munkám jellegéből kifolyólag nem kell utazzak sehova. A legközelebbi ócskavas telep 15 km-re van. Van A és B kategóriás jogosítványom, de gépkocsim nincs, mert a munkám és az életvitelem nem igényli. Ritkán, ha el kell utazni valahova, bármelyik haver elvisz a gépkocsijával.
A gond ott kezdődött, hogy az idén uborkatermesztésbe fogtam. Légvonalba földúton 10 km odáig a táv és egy kicsit dombos. Aszfalt úton, ami szintén dombos 40 km a táv. Heti három alkalommal kell vinni az uborkát átadni. A 10 km-es útvonalon menne az én akkus járművem, aminek a teljes rakománya a kiszolgáló személyzettel, legszerencsésebb esetben 500 kg-ot nyom. Ehhez még hozzá jön a jármű saját tömege, amit még nem tudok. A végsebessége az uborkaszállító járművemnek 5 km/h-nál nem lehet nagyobb, mert rám szólnak a hatóságok. Egy agymotor 40 km/h-ra alkalmas, úgy értesültem. Áttételezni körülményes, így számomra használhatatlan.
Lada hátsó hídon nyugodna a teher oroszlánrésze.
Számolgattam egy kicsit. A differenciál csökkent a fordulaton 4,44-szer, a kapcsolószekrény a legnagyobb sebességen átvezeti a fordulatot. A legkisebb sebességfokozat 3,75-ször csökkenti a sebességet, de ezt ne vegyük figyelembe, mert kell az induláshoz. 1500-at ha forog az a motor, amelyik lesz a nyerő, akkor még be kell iktatni egy 1:4,7-es csökkentő áttételt. Így a teljes fordulatcsökkentés 1:21-hez lesz. Elektronikus gázpedált nem akarok használni. Indulásnál és az esetleges sebességváltásnál segít a megmentett tengelykapcsoló.

Szerintem egy korrekt vita hasznos lehet, fura is lenne a világ, ha mindenkinek egyformán kellene gondolkodnia.
Ha érdekel a véleményem felvázolok néhány lehetőséget, elég sok elektromos járgányt építettem az utóbbi pár évben, többféle hajtáslánccal, így vannak összehasonlítható gyakorlati tapasztalataim.

Én nagy híve vagyok az elektromos közlekedésnek, de a helyedben először is megfontolnám, nem lenne-e jobb egy rotációs kapából készíteni inkább szállító járművet. Ezek teljesen kiforrott, relatíve olcsón megvehető szerkezetek, és a kapát használhatod az uborkaföld megművelésére is. Azon túl, néhány egyszerű szabály betartásával, teljesen legálisan lehet egy ilyen kerti traktornak minősülő járművel max. 15 km/h sebességgel a közúton közlekedni. Kell világítás elül-hátul, egy kézifék ami 12%-os lejtőn megtartja a járművet, üzemi fék, egy piros-fehér csíkos és egy 15-ös tábla hátra. Még biztosítást sem kell kötni...

A max. 5 km/h sebességet nem tudom honnan vetted, ilyen szabály szerintem nem létezik. A mozgássérültek közlekedésére szolgáló elektromos járműveknél van valami sebességkorlát, azt hiszem az 12 km/h. De teherszállító járművekre ez nem vonatkozik, ezt már végig játszottuk a közlekedési hatóságnál a fagyis kocsikkal.

Szóval akármennyire is nem helyénvaló ezen a fórumon egy belső égésű motort dicsérni, de szinte biztos hogy a legolcsóbban egy 4 ütemű (Honda) motoros robikapához kapcsolt utánfutóval tudnád megoldani a szállítást. 50-60e Ft között már lehet kapni rotációs kapát gumikerékkel és utánfutóval együtt, azt már csak tankolni kell...

De ha a cél egy elektromos jármű építése, akkor azt is meg lehet oldani, de az sajnos jóval többe kerül. Lehet első látásra olcsóbbnak tűnik a sufniban talált alkatrészekből megépíteni valamit, de sajnos a végén többe kerül a leves, mint a hús. 50e Ft-ért még akkut sem tudsz venni a járgányodba, a kidobott autó aksikkal meg a falu végéig sem jutsz el.

Egy Lada hátsó híd felhasználása használható ötletnek tűnik. Azt nem tudom honnan veszed, hogy egy agymotorral nem lehet meghajtani. Pedig tök egyszerű a megoldás, az agymotor pajzsára rá kell csavarozni egy lánckereket, a difire meg egy másikat, és lánccal egyszerűen meg lehet hajtani. Az agymotor 48V-nál 500-at forog percenként, 4,44-es áttétellel, és 135/70-R13-as abronccsal számolva a végsebesség 10 km/h lenne. Ilyen kis végsebességnél még terepen is boldogulna a járgány, Kb. 10A körüli áramfelvétellel lehetne számolni, 20e Ft-ért már lehet venni 8 db szünetmentes tápból leselejtezett 17 Ah-s aksit, ekkora akkupakkal min. 25 km lenne a hatótáv.
Egy hagyományos motort is össze lehet építeni a difivel, de ahhoz egy nagyobb lassító áttétel szükséges, ami lánccal szintén megoldható, A Lada váltó viszont felejtős, szerintem ugyan olyan zsákutca, mint az önindító...

5-10 km/h sebességhez se váltó, se kuplung nem kell, sőt még a vezérlőt is ki lehet spórolni egy kefés motor esetén, ha csinálsz mondjuk egy soros-párhuzamos kapcsolót, és induláskor lefelezed a feszültséget...

Olyan tanácsot sajnos nem tudok adni, ami nem kerül pénzbe, de gondolom az uborka bizniszbe is be kell fektetni először a pénzt, és csak később lesz belőle bevétel...

Illetve egyvalami még eszembe jutott, ha van biciklid, ahhoz lehetne csinálni egy utánfutót, amiben van egy villanymotor, azzal elég sok árut el tudnál szállítani...
(#) Iszkakof István válasza woodoopilot hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Ez a jármű már megvan mindjárt hat éve. Kidobnám belőle a Ford Eskort motort és váltót és jöhet az elektromos meghajtás. Dombos helyen lakok, felfele menet nem esne jól a motornak és az akkuknak, ha visszaváltanák?
Már eléggé késő van, nem kell ma dönteni. Elrágódok az eddig tárgyaltakon.

Na pont az ilyen "gombhoz a kabátot" esetekben lehet jól mellényúlni. Hiába van ingyen a donor jármű, ha irreálisan sokba kerülne az átépítése, az üzemeltetéséről már nem is beszélve.
Egy ekkora csettegőhöz még ha csak 5 km/h-val akarsz haladni, akkor is kellene vagy 2 kW teljesítmény, ha egy kicsit is emelkedik az út, mert nagyon nehéz, és a gördülési ellenállása is nagyon nagy lehet. Egyáltalán hogyan lehet vele közlekedni az úton? Mivel van rajta rakfelület, kötelező lenne rá valamilyen rendszám (piros vagy zöld), de nem látom hogy lenne rajta. Mondjuk csodálkoznék is, ha sikerülne ebben a formában valakinek levizsgáztatni.

Szerintem minden szempontból sokkal jobban járnál egy utánfutós robikapával. Ne vedd sértésnek, de a csettegődet szerintem nem szabad tovább faricskálni, inkább gyorsan meg kellene szabadulni tőle. Biztosan ki tudnál árulni belőle annyit, amit már csak egy kicsivel kellene megpótolnod, és lenne egy könnyű, üzembiztos, olcsón fenntartható teherszállító járgányod, amivel még a kertet is fel tudod kapálni.

Nálunk a kínai elektromos bicikli kereskedő árult régebben 3 kerekű platós elektromos járgányokat, neked tökéletes lenne, de kb. 250e Ft az ára újonnan. Az a vicc, ha nekem kellene egy hasonlót legyártani, az anyagárát sem tudnám kevesebből kihozni...
(#) szsrobert hozzászólása Dec 9, 2013 /

Rotakapánál megoldható az áttétel. a Kis tömeghez nagyobb fordulatszámú (3000/min) motort célszerű használni.

Vagy 3F AC motor, Lada váltó és híd. Egy 6kW-os már elég lehet.
(#) woodoopilot válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Egy 4,7 kW-os 100 Hz-es marómotort, és egy 7,5 kW-os frekiváltót nagyon-nagyon akciósan tudtam megvenni 100e Ft-ért. Az akkupakkra, töltőre, egyebekre kellene még 2x ennyi minimum. Ennyi pénz szerintem nincs az uborka szállító járgányra.

Maradjunk a realitásoknál, egy 3 kerekű elektromos biciklit, kis platóval talán ki lehetne hozni 100e Ft-ból, de ez is 2x annyi, mint amennyiért egy robi kapát és egy hozzá való pótkocsit adnak...
(#) woodoopilot hozzászólása Dec 9, 2013 /

Ez egy gyári 3 kerekű Babetta.
Hasonlót lehetne építeni elektromosban is. Bármilyen robogó megfelel donornak, a plató alá be lehetne rakni a lada hidat, és egy villanymotorral direktben meghajtani...
(#) bandi777 válasza woodoopilot hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

És ennek a kínai triciklinek megvan a fél t-s teherbírása (Ideértve az összes többi simsont és babettát is..)? Mert ez esetben szerintem is egy elég okos masinával van a dolog, főleg ha még vonóerőből is elégségesre tud teljesíteni, igen jó ár-érték arányban.
Ha nem tudja a fél tonnát, úgy sem nevezném egy nagy kalap kákinak, viszont erre a célra sajna nem ez a legjobb.
(#) Iszkakof István válasza woodoopilot hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Ezzel a Babettával rengeteg uborkát el lehetne szállítani, de csak olyan úton, mint amilyen a fényképen van. Itt nálunk még dolgoznak ló vontatású szekérrel. Egylovassal és két lovassal is, de az egylovas szekérbe se lehet a lovat középre fogni. Szerencsétlen ló vagy árokban, vagy gyepes ormon, esetleg köves tarajon kellene menjen, ha egyedül húzza a szekeret. Mindenképpen négy kerékben kell gondolkodnom. Három kerékkel úgy lehetne használni, ha az első kerék valamelyik hátulsónak a nyomvonalán menne, mint egy oldalkocsis motorkerékpár. Így a robikapás megoldás se lenne jó, esetleg abban az esetben, ha a differenciált forgatná, nem a két első kereket. Képzeljetek el olyan földutat, ahol talajgyalu több mint 10 éve (se) járt, a 10 kilométeres útszakasz úgy néz ki. A legszebb az egészben az, hogy a csettegőmmel se vihetem az uborkát, mert az már más község. Saját községem határán belül járhatok, de a szomszéd község területére ne lépjek be.
Az őszinteséghez az is hozzá tartozik, hogy ennek a gépnek a megépítése kihívás is, nem csak szükség. Dilim a szélerőmű, ki tudja mi lesz az egészből.
(#) szsrobert válasza woodoopilot hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Idézet:
„a plató alá be lehetne rakni a lada hidat, és egy villanymotorral direktben meghajtani...”

A Lada híd több mázsát bír, és egy 54kW-os motor hajtja. 3 kerekő Babettához nem gyengén túlméretezett. Ágyúval verébre.
(#) szsrobert válasza bandi777 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Fél tonnához több kW-os motor szükséges, még csigatempóban is. Süppedős talajú úton lehet szorozni kettővel-néggyel...
Annál még egy vasút kiépítése is olcsóbb lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
(#) szsrobert válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Ha gépen ülsz, nem LÉPSZ be a másik község területére.
Esetleg lehetne fagáz/LPG üzemű.
Elektromosnál az akku és motor (+napelem) lesz drága.
(#) Iszkakof István válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

A mostani csettegőm LPG gázzal megy. Fagáz régebben megfordult a fejemben, de nem nyerte meg a tetszésem. Nagyon csábít az elektromos meghajtás.
Ma délután szétszedtem a Lada 1200-as indító motorjának a rotorját. Látni akartam, mi az, ami nem teszi lehetővé az áttekercselést. Nem kár érte, mert az ócskavas telepen akartam leadni. A tekercselési mód más. Azt is megrajzolom majd. Az egyetlen gyanús dolog, hogy a hornyok túl szűkek. 3 mm széles és 9 mm mély. Véleményem szerint oda kevés drót férne. Szét szedem majd az állórészt is. Négy álló tekercs van, amiből kettő vékony szálú és négy szénkefe, amik közül 1-2 le van ragadva. Bizonyára azért volt kiselejtezve.
(#) szsrobert válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Indítómotor tervezése: rövid ideig 1kW minél kevesebb anyagból és költséggel.
Meghajtó villanymotor tervezése: jó hatásfok, hosszú élettartam.
Állandómágneses motort, vagy 3F AC motort javaslok, ha vellanyos kell.
De uborkázáshoz lehet, hogy egy gázos egyhengeres is elég lenne. Egy gyertya, egy henger, kevesebb probléma.
(#) woodoopilot válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Arról eddig nem volt szó, hogy 500 kg terhet kell szállítani traktornyomokkal felszántott földúton. Erre a célra venni kell egy kínai kistraktort, vagy egy lovas fogatot, azokkal közlekedhetsz a közúton is legálisan. A jogszabályok szerint kertitraktornak csak az egytengelyű motoros részből, és a hozzá kapcsolt utánfutóból álló jármű minősül. Ez a robi kapával vontatott pótkocsi pontos leírása, ha a difit hajtod a pótkocsi alatt, az már lassú járműnek számít, és ha terhet szállít, akkor vizsga és rendszám köteles. Arra nézve nincs előírás, hogy milyen széles lehet a motoros rész nyomtávja, tehát ha pl. a lada difit előre teszed, és azt hajtod meg, akkor az is megfelel a jogszabályoknak...

Egy Lada önindítóhoz hasonló méretű motor, max. egy könnyű, 3 kerekű biciklihez hasonló járművet tudna elvinni aszfaltozott, sík úton. Amit te elképzeltél, az felejtős...
(#) woodoopilot válasza bandi777 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Arra a célra egy lovasfogat, vagy egy traktor a megfelelő. Egy kb. 1 kW körüli teljesítményű villanymotorral legfeljebb a babetta triciklihez hasonló járműveket lehet meghajtani...
(#) kesemiki91 hozzászólása Dec 13, 2013 /

Mi a BME-n építettünk egy DC motoros megoldást. A paraméterei a weblapon olvashatóak:
Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza kesemiki91 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Autónak elég gyenge, játéknak meg drága.
(#) borvendeg válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Mások az elvárások illetve a célok.
Ennek ellenére nem teljesen haszontalan fejlesztés. Rengeteg tapasztalat szerezhető vele.
Következő: »»   68 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem