Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   255 / 308
(#) janikukac hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Hűűűűűűűha! Gondoltam, hogy 1-2 személy írni fog, de arra nem számítottam, hogy ennyire sok jó tanácsot fogok kapni. Vázolom az eddigieket: az én munkaterületem a szobámban lesz kialakítva, mert az eddigi kis luk viszonylag kicsi és kényelmetlen volt, na meg mindent oda raknak be szüleim, meg mindenki aki néha itthon van (tesók, stb). Kb. 1,5m egyik, 2m másik irányba a helyem, aminek max 1m lehet a mélysége.
A testi épségem érdekében írjátok valószínűleg a leválasztó trafót, de az igazából mire is jó? Az tuti, hogy valami aljzattal megszerelt részleget ki szeretnék építeni, egy kattogós Weller trafónak való helyet is (amiről vagy a kattogós vagy a digitális forr. áll. működik). A biztosíték falat hogyan kellene kiépíteni? Műszerem igazából az eddigi 3-4 év elektróval foglalkozott idő alatt nem sok lett. Van egy multim, most lesz kész a labortápom, van 2 forr. páka, semmi más. Lesz egy PC, flat monitorral még, de az nem fog sok helyet foglalni. Van egy 36 (vagy 32?) fiókos alkatrésztárolóm, kis nyitogathatós rekeszes tárolóm, pár szerszám, ez-az.
Lámpából milyen lenne a legideálisabb? Szobám különben fehér a fal, nagybátyám asztalos, ő készítené el, szóval a képzelet nem szab határt. Milyen anyagot kellen vásárolni, miből készüljön a konstrukció? (a helyszínen kell majd összeszerelni az egészet, mert az emeleten nem lehet máshogy felcipelni)
Csatlakozókat, szerszámtartókat hogyan kellene legjobban megoldani? Hogyan kellene a dolgokat rendezni,hogy kézre essenek? Jobb kezes vagyok.
Nyákos dolgok nem foglalnak helyet itt, azokat a régi "műhelyben" fogom továbbra is készíteni. Miben tervezzem meg, vagy lenne-e olyan aki segíteni papírra vetni az egészet, ugyanis még sosem használtam tervezőprogramot, az idő pedig siettet, mert nagyon úgy néz ki, hogy ez már Karácsonyig így nem fog elkészülni (én hibámból)
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Gafly válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Idézet:
„Jobb kezes vagyok.”

Akkor bal oldalról és/vagy szembe kapd a fényt.
Ha lehet természeteset (is).
(#) tomipap válasza vzoole hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Hasonlot epitettem en is magamnak, csak az aluminium profilsinekbol (pv rendszerekhez hasznaljuk) keszult. Mondjuk azzal a kulonbseggel, hogy leengedem a padloig a vazat, hogy ott legyen a teherhordas egy resze. Azert kerul ra suly neha rendesen. Rozsdamentes acelbol hajlitottam az "L vasakat". Meg az egesz "muhely" csak tapogatozas mert tervezem tavaszal egy uj asztal epiteset ami sokkal melyebb mint a mostani, azaz legalabb 80cm. Ez a mostani 60cm ez nagyon nagyon szukos.

A kepeken a kaosztol tekints el kerlek nem altalanos, csak par hete nagyon nagy idohiany van. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Schnitt válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Lámpából a "daylight" színhőmérsékletűt javaslom (5400K) , az áll legközelebb a napfény színéhez, így mindennek kb olyan lesz a színe, mint napfénynél.
(#) Frankye válasza janikukac hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Menjünk sorban:
A leválasztó trafó - nagyon leegyszerűsítve a dolgot - arra való (ahogy írod is), hogy a testi épségedet/életedet megóvja. Nem kerülsz kapcsolatba általa a hálózati fázissal. (Ez a lényege.)
A műszerparkod idővel gyarapodni fog, erre már most érdemes felkészülni. Az alkatrész-tárolás is fontos szempont, és az is növekedni fog, tehát érdemes ezt is belekalkulálni a tervekbe.
A lámpából érdemes olyat választani, amelynek a szára "flexibilis", és jó, ha van benne nagyító is. Nekem ilyen van, és nagyon bevált. Vagy izzót (akár halogénest is), vagy kompakt fénycsövet (ahogy Schnitt is írta), daylight, tehát napfény színhőmérsékletűt érdemes bele tenni.
Csatlakozók: No, ez az, amiből soha nem elég. Nincs rosszabb talán, mint a hosszabbítók tengere, ezért érdemes több, nagy csatlakozó-aljzat számú (6-os, 8-as) dugaljat kiépíteni. Ha nem használod fel őket, az kisebb gond, mint ha kellene, de nincsen.
A tervezéshez pedig a legősibb tervező "programot" ajánlom: A papírt és a ceruzát! Érdemes egy léptékhelyes alaprajzot készíteni, és azon a meglévő bútorokat, fix dolgokat előre elhelyezni (berajzolni). A mozgatható bútorokat érdemes mérethelyesen megrajzolni, kivágni, és úgy próbálgatni az elhelyezésüket.
(#) fongab válasza janikukac hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szia
"nagybátyám asztalos, ő készítené el, szóval a képzelet nem szab határt. "
Részemről asztalon kis fakkok nem hozta aszt a eredményt amire számitottam ( munkahelyemen olyan volt Vannak fenntartásaim. (nem sok mindenre lehetett használni )
Amit mindenképp javasolnék: Az asztalap szine ne legyen hófehér és ne tükrözzön. (1....3órai munka után a szemed elfárad. )
Én nekem egy vaj szín és a fehér közötti van kicsit recés ( ha selyempapíron írok akkor kezd észre vehető lenni a recéssége . Sima 80g papírnál nem . Az optikai egér tud pad nélkul menni rajta tévesztés nélkül ) A másik amire még figyelnék az a fiók. ne sajnáld a fiók csuszkára a pénzt. A legjobbak a golyós csuszkák és ott is a 20Kg feletti. A fiók alja fele olyan vastag legyen mint a fiók oldala. A legjóbb a rétegelt lemez. Amit javasolnék az a 6mm res Ez a alja.
Üdv.
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Én azt tanácsolom ne hallgass senkire. Olyan ez, mintha azt kérdeznéd milyen kocsit vegyél, hogy az neked megfeleljen, vagy hogyan éld az életedet úgy, hogy az neked legyen jó. Rajtad kívül senki sem adhat választ, csak te tudhatod mire van szükséged, mit vársz el, mit fogsz csinálni, mekkora a helyed, és mennyiből kell kihozni a dolgot.
Ne legyen illúziód, biztosan nem fog minden szempontnak megfelelni. Minél jobban specializálódsz valamilyen irányba, annál kevésbé lesz sokoldalú, és ez fordítva is igaz.
Egyetlen dolog van, amit alapvetően el kell dönteni, és ez a stabilitási igény. Ha "satus" munkákat is tervezel végezni, akkor egészen más típusú asztal kell, mint ha csak rajzolgatsz, vagy forrasztgatsz.
(#) satlokk hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Ma szert tettem egy egy asztali állványos füróra,mely a mindíg változó műhelyem lakója lesz.Igaz van még mit csinálni rajta,hogy hadrafogható legyen.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) efraim válasza satlokk hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Référ egy teljes generál
(#) satlokk válasza efraim hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Ez így igaz,de elméletileg a tengelynél volt most felújítás.Atöbbi meg már rám vár,de szerintem így is többet ér mint a mostani "Kinai" csodák.
(#) zolika60 válasza satlokk hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Jó darab ez. Kár hogy így leharcolták. De majd rendbe teszed, szinte örök darab.
(#) satlokk válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Remélem én is.Igaz a motort amit kaptam hozzá nem hozzá való,de a lényeg,hogy müködjön.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) efraim válasza satlokk hozzászólására (») Dec 4, 2013 / 1
 
Ha a tengelynél volt felújítás, akkor már pontos. Szerezz be hozzá indiai (kulcs nélküli) tokmányt és a szíjáttételes fordulatváltást cseréld le egy fokozatmentes thyrisztorosra. Örök darab lesz. Sok sikert hozzá.
(#) nagy hoho válasza satlokk hozzászólására (») Dec 4, 2013 / 1
 
Jó választás volt. Nekem is ez van oszloposban. Örök darab. Az enyém 1976-óta hadrendben van.
(#) vzoole válasza tomipap hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szia!

Ez már műhely!

Én is ilyet akarok majd csinálni. Viszont 80-as asztal az még kevés lesz, nekem most az van, de kicsi. Következő 90-100cm mély lesz.
(#) satlokk válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Köszönöm Feri van még mit csinálnom rajta,de most már nem sopánkodni kell hanem cselekedni.
(#) erbe válasza satlokk hozzászólására (») Dec 4, 2013 / 3
 
Szerintem csak tartsd meg a régi ékszíjas váltót.
1. Nem csak fordulatszámot, de nyomatékot is vált. Majd megtudod, ha 20-as fúróval kell fúrnod, vagy éppen körkivágóval vágsz ki bakelit vagy alu lemezben 100-120-as lyukat.
2. Akadás esetén, ha nem állítod túl feszesre a szíjat, megcsúszik és nem vágja szét a kezed, vagy a műhelyed, van időd kikapcsolni. Ez nem vicc. !!!
Egyébként egy örök darab.
(#) Schnitt válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Ezzel együtt a tirisztoros szabályzót is beépítheti, ha nem kell nagy nyomaték, csak lassítás, egyszerűbb egy potmétert tekerni mint az ékszíjat átszerelni.
(#) satlokk válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szeretek mindent eredetiben feléleszteni és használni.Amúgy meg nem véletlenül találták ki és alkalmazzák az ékszíjas változatott szerintem.A másodikhoz meg volt szerencsém,de megúsztam sérüléswk nélkül meg a többiek is hála istennek.igaz az egy állványon lévö pisztolyfúrógép volt.
(#) efraim válasza satlokk hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Persze igazad van, nem véletlenül találták ki az ékszíjas váltót. Akkoriban még nem léteztek félvezetők
(#) BarnaPili válasza efraim hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Mikor ez a gép született,már vastagon voltak félvezetők.A nyomaték sokkal fontosabb,minthogy te lelassítod a fordulatot.Egy frekiváltóval jobb lenne,de az meg ágyúval verébre...
(#) efraim válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Esküszöm nem vettem be fogalmazásgátlót! Azt írtam: "nem véletlenül találták ki az ékszíjas váltót. Akkoriban még nem léteztek félvezetők" Értelmezd.
(#) vzoole válasza efraim hozzászólására (») Dec 5, 2013 1 / 1
 
Értelmezem...
Egyik kijelentés:
"A fúrógép gyártási idejében nem léteztek félvezetők."
80-as években már igencsak léteztek.

Másik, miszerint...
"nem véletlenül találták ki az ékszíjas váltót."
Mivel nem írtad le miért használják ékszíjjal, ezért a második mondatodban adott válaszra utalsz, miszerint akkor még nem léteztek félvezetők?!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) habazutty válasza vzoole hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Hello!

Bocsi, hogy beleszólok, de én csak mosolyogtam, mikor megláttam a hozzászólását. Szerintem poénnak szánta. Miszerint nem véletlen találták ki... naná, hogy nem hisz nem léteztek félvezetők... közben pedig mégis.
Komolyra fordítva a dolgot szerintem sem érdemes megszüntetni az említett okok miatt az ékszíjas fordulatszámváltási lehetőséget.
(#) vzoole válasza habazutty hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Ha kicsit visszaolvastál volna, látnád, hogy nem viccnek szánta:
Bővebben: Link

Itt valóban félvezetős szabályzást ajánl hozzá...
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) efraim válasza habazutty hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Tisztelt uraim. Csupán arra kivántam rámutatni, hogy a villamos áram és a félvezetők feltalálása előtt már feltalálták az ékszíjas fordulatszám-váltást - mi több, az ékszijas differenciálművet is (DAF) . De zárjuk le a vitát, mielőtt a moderátor - teljesen jogosan - az orrunkra csap.
(#) Moderátor hozzászólása efraim hozzászólására (») Dec 6, 2013
 
Bizony!
Ez már vastagon nem arról szól, ami a téma címe.
(#) Schnitt hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Megtöröm a hosszú csendet, csak hogy ONtopic legyek:

b25laca jóvoltából szert tettem egy hőlégfúvós forrasztóállomásra.
A gyári 4 fej megvan hozzá, de jó volna még pár darab, amit szabadon alakíthatnék a feladathoz (pl hajlított szárú, lapos, stb...)

A kupak részhez jó lesz a 22mm rézcsőhöz való lezárókupak, a fúvóka részhez pedig különféle méretű vörösréz csőzsegecsek vannak itthon, így pár százasból kijön egy pótfej a vásárolható 4000-9000 Ft-os árkategóriához képest. Egy kérdés van csak: mivel gyógyítsam össze a kupakot és a szegecset, ami bírja a hőt?

Lágyforrasz kilőve, a keményforraszokon gondolkodtam, azoknál 700°C körül van az olvadáspont, de nem tudom, ahhoz hol lehet pótanyagot beszerezni vörösrézhez, kis tételben.
A hegesztéstechnikai honlapok kilókban számolnak, nekem max 2 szál pálcika kellene ezekhez.
Van valakinek tippje, hol lehet darabra vásárolni ezek közül valamelyiket?
CP 203
CP 105
AG 203
AG 106
AG 104

Előre is köszi
(#) szili83 válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Minek ennyi fej?
Én javítottam, és használtam sokszor hőlégfűvőt, és még kisebb BGA-kaz is simán fel lehet vele tenni. A sok fejnek nem látom értelmét. Ha olyan alkatrész van ami megéghet, megolvadhat azt le kell takarni. Ha a profi panelekhez megfelelt, akkor nem értem minek a sok fej. A lényeg a gyakorlat és tapasztalat. A másik fej sem csoda.
Ha komolyabb BGAt szeretnél felenni, vagy rámelegíteni, akkor pedig inkább egy fine pacer vagy leaser BGA solder kellene, de az otthoni hobbistának szerintem nem megfizethető.
(#) Schnitt válasza szili83 hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Nem sok fejet szeretnék, hanem legalább 1 lapítottat, illetve egy duplacsövű lapítottat SOIC-tokokhoz.

A mostaniak kerek keresztmetszetűek, és mivel azokat nem akarom lapítani, és tényleg pár100 Ft a költsége annak, amit írtam, és az én pénzemet költöm, nem másét, miért ne rakhatnék össze ilyet?
A kérdés tehát a keményforrasz beszerezhetősége, esetleg valami hőálló ragasztó is szóba jöhet, ami 500 fokig bírja legalább.
Következő: »»   255 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem