Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időzítő

Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 75
(#) Remci válasza vicsys hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Köszi a tippet. Kicseréltem a kondit 680nF-ra és így már működik. Még egyszer köszönöm
(#) Bolfi81 hozzászólása Dec 4, 2013 /

Sziasztok.

Szükségem lenne egy stabilan 4,5 órás időzítőre. Nyomógombos indítással, egy relét kéne behúzva tartania. Több dologgal próbálkoztam már, de igazán precízet nem sikerült összeraknom. Kéne egy kis segítség, pár jó kapcsolás.

Köszönöm: Laci
(#) proli007 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Hello! Azt azért először tisztázni kellene, mit értesz stabil alatt. Vagy is milyen pontosságra gondoltál. (Mert az, hogy stabil, gyakorlatilag azt jelenti, hogy az időzítése lehet pontatlan, de mindig ugyan annyi az időzítése.) üdv!
(#) Bolfi81 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

+- 10 percben tévedhet, bármelyik verzióban. Akkumulátor töltésére kell, mert a készülékben ami egy mobil telefon szerűség nem kapcsolja le a töltést a töltőáramkör, és az akkumulátor 1 hét után tönkremegy. Az aksi gyártója 4 - 5 órás töltést ír elő, így egy időzítő kapcsolást kell beépítenem az adapterekbe start gombbal, ami lekapcsolja a töltést. A felhasználó bedugja, megnyomja a gombot, a töltés elindul, 4 vagy 5 óra múlva leáll, így az akkumulátor megússza.
(#) proli007 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Hello! Ebben az esetben egy CD4541 megfelelő. Itt már rajzoltam egy hasonló kapcsolást. üdv!
(#) Bolfi81 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Köszönöm!

Erősíts illetve javíts ki kérlek, hogy ha 16200 másodpercig akarom behúzva tartani a relét, akkor a kondít 1 pikóra kell választanom, az poti értéke pedig 48,434 Mohm.
(#) Bolfi81 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ez hülyeség.....

1µF esetén is csak 193K
(#) Remci hozzászólása Dec 8, 2013 /

Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást, de a 100 Kohm helyett 20 Kohm van benne, a 10µF helyett 4,7 uF, a 330nF helyett pedig 820nF. Viszont valamit nem értek: ha összerakom az asztalon és egy kapcsolón keresztül rá kapcsolom a 230v-ot, akkor szépen működik. A relé behúz egy pillanatra majd elenged. Ha folyamatosan kapcsolgatom, akkor is, és a relé behúzási ideje nem változik. De ha egy mozgás érzékelő (230v-os ) kimenetére kötöm, akkor viszont van hogy tovább tart a relé behúzva, mint a beállított idő tartam. Vagyis a relé behúzási ideje változó. Van hogy rövidebb, van hogy hosszabb. Ez mitől van? Le-föl szerelgetem, ha leszerelve próbálom jó, ha fölszerelve akkor nem. Lassan bele őrülök.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Hello! Ha az asztalon működik, akkor nyilván azt kell ellenőrizni, mi a különbség a beépített hely és az asztal között. Lehet esetleg, hogy zavarszűrő kondi van a közelítéskapcsolóban, vagy nem kontaktus kapcsolja hanem félvezető, vagy kábelkapacitások miatt kikapcsolt állapotban is van némi tápfesz, stb. De a zénerrel párhuzamosan sem ártana egy pld. 2,2kohm-os ellenállás, hogy kikapcsolt tápfesz mellett, össze tudjon omolni a táp, ki tudjon sülni az időzítő kondi. Mert ha nem, a kondiban töltés maradhat, ami megváltoztathatja a késleltetés idejét. üdv!
(#) peter1995 hozzászólása Dec 9, 2013 /

Sziasztok. Egy olyan időzítőre lenne szüksége egyik barátomnak, ami 5s-ig engedi folyni az áramot, majd kb 1s-ig (nem lőnek a pontossággal) megszakítja az áramot, majd ismét 5s-ig folyatja az áramot. Az idő értékekkel nem lőnek csak megközelítőleges értékek, de valami ilyesmi kellene. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Szia! A mozgás érzékelőben relé kapcsolja a kimenetet. Hogy van-e benne zavarszűrő kondi, azt nem tudom, mert még nagyon új ahhoz hogy szétszedjem. A kábel a mozgás érzékelőtől az időzítőig nem egész 1m. Az asztalon jóval hosszabb kábellal néztem, azzal jól működött. Az ellenállást beteszem, még arra gondoltam hogy az időzítőre menő 230v-os vezetékre teszek egy ferritgyűrűt. Hátha segít valamit rajta
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Hello! Egy NE555 astabil kapcsolásban bőven megteszi, csak tisztázni kellene mit jelent, hogy "engedi folyni az áramot". Vagy is mit fog kapcsolni, mekkora feszültséget, teljesítményt stb. üdv!
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Elvileg nem lehetne különbség a kettő között. Hogy van-e valami csalárdság, azt megtudhatod, ha rámérsz a kapcsolt 230V-ra (meg a belső 12V-ra), mikor be és kikapcsolt állapotban van az áramköröd. Esetleg még a hőmérséklet különbség is megtréfálhat, ha az áramköröd kültéren van.. üdv!
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Szia. Szóval akkor pontosítok. A barátom egy fénybe akarja. Egy mikró forgótányér forgató motor a meghajtani kívánt alkatrész, ami ugye 230V AC. Az elképzelése az, hogy kb 5 másodpercenként forduljon meg a forgás irány. A mikró motor ezt tudja is. Ehhez kéne kapcsolgassa az áramot a motorra a kapcsolás.
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Ha ez tényleg működik így, akkor legcélszerűbb egy relét alkalmazni az 555-höz. Valahogy így..

CY5s-1s.png

(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Áhh köszönöm a gyors segítséget. Ha jól látom a rajzban szerelő értékű alkatrészekkel nagyjából meg is van a kívánt időközök.
(#) Fülöp Ferenc 49 hozzászólása Dec 18, 2013 /

Kedves kollegák egy kis segitségre szorulnék , van egy lépcsőházat kapcsoló időzithető kütyüm , szeretném megjavitani ha sikerülne , egy özönvíz elötti szerkentyü, nem találtam sehol róla rajzot vagy egyebet . Ha tudna valaki kapcsolási rajzot tenni fel róla , nagyon hálássan megköszönném.
Békés Karácsonyt mindenkinek Feri
(#) proli007 válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Dec 19, 2013 /

179 hozzászólás mellet, már illik tudni hogy egy kérdést, csak egy helyen teszünk fel.. Ráadásul van "kapcsolási rajzot keresek" topik is. (Másiknál válaszoltam.)
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2013 /

Bocsi , nem vettem észre a (kapcsolási rajzot keresek) topikot, teljesen kiesett, igazad van , és köszi a választ a másikon. megfogadom
(#) laszlo raduj hozzászólása Dec 25, 2013 /

Mellékeltem egy kapcsolást .
Arra szeretnélek megkérni segítsetek belőni az alkatrészek értékét úgy hogy , ha a 7-es lábra ledet kötök és lasura csavarom a P1-et akkor a led olyan idegesítően pillogjon mind a 220V ledes égők, amelyek 220Vac-rol működnek de hibásak .

alap 4060.png

(#) Koncsar válasza proli007 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Sziasztok! Szia Gábor! Boldog Karit Nektek!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1526452.html#1526452
Itt van ez a kis áramkör ami egy időzítő és már valakinek javasoltad az NE555 helyett. Ha jól értelmeztem a Szavaid akkor az 555 nem javasoltad pontossabb időzítésre, mondjuk 15 percre.
Nincs véletlen egy NYÁK terved erre a kicsikére? Tinával megcsináltatom, akkor tuti, hogy nálam minden alkatrész pont rossz helyre kerül. Egy UV levilágítóhoz szeretném megcsinálni. Tudod Karácsony van!
Én miben lehetnék segítségedre?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) Koncsar válasza proli007 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Szia Gábor! Végig olvastam a 31 oldalt és ezt találtam
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_998288.html#998288
A 4551 es IC re nem találtam meg az infót amire szükségem lehet majd. Nem kérek semmi feladatot Tőled, nem vagyok lusta sem, annyit írj vissza, hogy jó vagy sem az amit előkerestem a műveidből. Köszönöm szépen.

Nem szeretném az Arduinóimat erre beállítani. A 0-20 percig időzítést nem lehet megoldani egy darab 4551 vagy 4060 IC vel?

IMAG0955.jpg

(#) proli007 válasza Koncsar hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Hello! Pedig ha keresel, akkor találsz időzítőket, csak lehet nem ebben a topikban. Mert már számtalan időzítő rajzot tettem fel. Amúgy 4541-lesz gondolom az ominózus időzítő. És a számítások is sok helyen ott vannak. De analóg időzítővel nullától nem időzítünk, csak "értelmes" tartományban. Vagy is amit a poti átfogása megenged, pld 1:10 arányban. De nagyobbra általában a gyakorlatban nincs is szükség.
A CD4541 pont ilyen időzítési feladatokra készült. Ha megnézed ezt a kapcsolást, akkor láthatod, hogy az első fokozat ciklikusan indítja a másodikat úgy, hogy annak tápfeszt ad. Tehát az első astabil, míg a második fokozat monostabil módban üzemel. Ha elhagyod az első fokozatot, és a kondi értékét 68nF-ra cseréled, már kész is a 20 perces időzítő. (A 3,6V táp ne zavarjon, nyugodtan mehet 12V-ról, és akkor bármely N-MOS megfelel bele, ami elviszi a Led-eket. üdv!
(#) Koncsar hozzászólása Dec 26, 2013 /

Sziasztok! Atmega 328p-PU ra nem csinált még Valaki NYÁKtervet időzítésre? 16000 Hz es Quraz is van itthon. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
(#) proli007 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Hello! Azt nehéz megmondani, hogy hogy villog egy rossz akármi, azt meg pláne, hogy téged m idegesít.. De a CD4060 időzítése itt t=(P1+R2)*C1*2,3*2^Qx . Mivel a 7-es láb a Q4 kimenet, a 2^Qx-et úgy kell értelmezni, hogy az egyenlő, a kettő a negyediken-el. Ez a Q4 láb periódusidejét adja.. üdv!

Hello! Nem, de biztos hogy 16kHz-es kavicsod van és nem 16MHz-es? üdv!

LEDeset nem csinálok, arról is olvastam sokat, hogy Zolibácsi sem ajánlotta, meg talán Te sem. Igen elírtam a tipust, a CD4541 re gondoltam én is, azt próbáltam felkutatni, hátha rálelek egy NYÁK tervre is. Mindjárt megnézem a linkedet.

Gábor hibát hibára halmozok az írásaim során. 16MHz es van. Ami az Arduino 2009 ben is van. Erre még nem csináltál valami kis Nyákot?

Én biztos nem, mert nem használok AVR-t. Meg egy nyákot mindig az alkalmazáshoz kell készíteni, pld. ide ezek szerint relét fogsz beépíteni.. De egy mikrokontroller esetén, általában ez a legkevesebb gond, hiszen ott a hardver mindig egyszerűbb mint a szoftver.. üdv!
Következő: »»   40 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem