Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémkereső építése

Témaindító: mefi01, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) mefi01 hozzászólása Feb 4, 2007 /

Igaz hogy már van ilyen nevű topic de azok a fémkeresőik problémájáról szól!,

De én építeni akarok 1et ,de valami nagyon egyszerűt.

kritériumai:

-9v-ról menjen
-legalább 10 centi mélyen találja meg a fémet a földben
-ne legyen bonyolult.
-földben lévő fémet is megtalálja
-megbízható legyen
találtam már a gugliban is meg mindenhol kapcsrajzot de azok vagy olyan egyszerűek voltak hogy nem működött vagy túl bonyolultak voltak.

én 1 egyszerű de megbízható kapcsrajzot keresek.

a válaszokat előre is köszi
(#) Ant válasza mefi01 hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Hi! Van egy ilyen fémkereső, igaz elég egyszerű, a Rádiótechnika 2005, vagy 2006 os számában. Ha fényképezőgépes formában is érdekel akkor küldöm!
(#) mefi01 válasza Ant hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

érdekel fényképezve is csak jó legyen.

köszi
(#) fureszk válasza mefi01 hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

hello!
Remélem ez a válasz kielégítő(lsd. a csatolt fájlokat)
--Fureszk--
(#) Georgee hozzászólása Feb 4, 2007 / 4

Ezt taliztam.... nem tom h jó e műxik e meg semmi xtra leírás....
(#) fureszk válasza Georgee hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

tudtommal ez az IC sajnos már nem beszerezhető(legalábbis nagyon nehéz beszerezni, ezt írták a BSS-en)

Nem tudok feltölteni!
(#) Georgee válasza fureszk hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Idézet:
„tudtommal ez az IC sajnos már nem beszerezhető(legalábbis nagyon nehéz beszerezni, ezt írták a BSS-en)”

Már utánna jártam, látom én is

(#) Moderátor hozzászólása Ant hozzászólására (») Feb 4, 2007

Khm!

Tessék olvasni!

Oda van írva a "Tallózás" mellé, fehéren-feketén világosan: max. 2MB. Ezért nem tudtál feltölteni...
(#) mefi01 válasza Ant hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

köszi ant!
a "kicsi" fémkeresőt megépítem de most nincs vas kloridom ezért később

és a többieknek:

lehetőleg egyszerű legyen de legalább bővült a kapcsrajz gyűjteményem
(#) mefi01 hozzászólása Feb 5, 2007 /

Továbbra is várom a kapcsrajzokat
(#) mefi01 válasza mefi01 hozzászólására (») Márc 9, 2007 /

semmi ötlet?

Ennyi smile is elég. Moderator
(#) figuraferi hozzászólása Ápr 3, 2007 /

Hi!
Valaki már megépítette a fenti kapcsolási rajz alapján a fémkeresőt? (Rádiótechnikásat)?
Ha igen, műxik?
Előre is köszi.
(#) bakaruha hozzászólása Szept 24, 2007 /

Sziasztok engem a tekercsek elkészítése erdekelne tud valaki segíteni
(#) Mest válasza bakaruha hozzászólására (») Nov 24, 2007 / 1

El készítzette valaki a 95-ös Rt. évkönyvben szereplő PI-rendszerő keresőt? Pár napja lettem kész vele , jelenleg a beállítások folynak. Kíváncsi lennék mások tapasztalataira is.
(#) belatichy válasza Mest hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Helló!

Én még csak most válsztanám ki, hogy melyiket készítsem... most én nem tudok segíteni , de t talán igen nekem.
Azt kérdezném, hogy a Te válsztásod, miért arra az eszközre esett? Mi a neve és a rajzot be tudnád rakni.
Köszi a választ!
(#) Mest válasza belatichy hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Hi! Ez a kapcsolás a másik fémkeresős fórumban szereplő Equinox kereső őse lehet. Azért ezt választottam először, mert az elkészítése nem bonyolult, hamar össze lehet rakni (pár óra alatt). Helyes beültetés és hibátlan nyákkal rögtön elindul és nem igényel komoly műszerparkot sem, egy multiméter elég hozzá. A beültetési rajzon az ic6 fordítva van. Az eddigi tapasztalataim: A mai 1 forintost kb. 15 cm-ről már érzékeli levegőben, a sárgaréz töltényhüvelyt kb. 20-25 cm-ről. A vasból készült román 3 lei-est kb 30-35 cm-ről. A nagyobb fémtátgyakat még meszebbről. Terepen még nem volt alkalmam kipróbálni. Szóval az áramkör jól működik elsőre, bár az igazán tökéletes és finom működéshez kel némi finomítás, de azt később.
(#) Mest válasza Mest hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Haladok a beállítással. A következőket tapasztaltam: Az előzőben említett érzékenységet folyamatosan(több percen keresztül) csak akkor tudtam elérni, ha az egész áramkör teljesen lezárt műanyagdobozba teszem, bár melegedést tapintásra sehol sem éreztem, ha ráfujtam a panelre a hallgatóban a freki megváltozott és ismét beállítást igényelt. Hasonló a helyzet, ha labortáp helyett akkumulátorról üzemeltettem. Sajnos az aksi túl öreg és nagyon csökkent már a kapacitása. Tehát az áramkör a tápfesz nagyon kicsi változására is érzékeny. A következő próba fizu után új akksival lesz.
Ja és egy érdekesség! Az ic-k munkapont beállításánál igen érdekes értékeket mértem ma reggel. A poti tekergetésénél a multiméterem teljesen abnormális értékeket mutatott, rámértem egy ceruza elemre, az érték jó. Rámérek a labortápra, az érték nem jó. Előszedtem a 30 éves analóg univómat és azzal helyes értékeket sikerült mérnem. A probléma, a multiméter 9v-os egy hete vásárolt duracell eleme csak 5 v-ot adott. kb 5 órába telt mire erre rájöttem.
(#) belatichy hozzászólása Dec 7, 2007 /

Hi! Kösz a leírást!
Lassan eldőlt, hogy melyiket építjük meg! A választás a Silver Starra esett! Nem egy egyszerű kapcsolás, de legalább jól dokumentált és ha elakadnánk, van kitől kérdezni. Remélem nekem nem lesz fesz probléma, mert van külön áramkör a stabilizáláshoz.
Beteszem a Silver Star kapcsolási rajzát. Van benne agy néhány kérdőjel, ha valaki tudja, hogy milyen értékűek az akatrészek, kérem segítsen. Köszi
(#) vandorbot válasza belatichy hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Szervusztok, bocs, hogy beleszólok.
Építettem már egy pár fémkeresőt, ill. használtam is.
Először sztem azt kell eldönteni, hogy mire akarjátok használni. Én a PI- ben nem látok fantáziát. Nem lát mélyebbre, mint az IB/TR, ráadásul nincs fém megkülönböztetés. És még sorolhatnám.
A silver jó. Egy apró hátránya talán, hogy lassu.
A megépítéskor van jónéhány bukatója.
Én most egy IB dinamikus masinán dolgozom, én mivel érmézni szeretek, ezt a fajtát premizálom.
Silver rajz a metaldetector.hu-n
Egy megépítetthome SCItt BFO:
(#) belatichy válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 13, 2007 /

Köszi a hozzászólást vandorbot!

Nagyon hasznos a hozzászólásod, ezen én is gondolkoztam. Arra a megállapításra jutottam, hogy nem csak érmézni szeretnék, hanem egy jó, álltalános gépet szeretnék építeni, aminek kicsi a fogyasztása és ha több napos kirándulást tervezek, akkor es kelljen egy erőművet magammal vinni.
Mostanra arra jutottam a Silverrel próbálkozok aztán lehet, hogy PI-s is lesz.
Azt kifejtenéd, hogy miaz, hogy lassú?
Mégvalami! Ha valaki tud olyan leírást, ami alapján me is lehet építeni egy keresőfejet, azt kérem muassa.
(#) vandorbot válasza belatichy hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Lassu azért, mert lassan szabad csak sepregetni vele.
Idő kell az RC tag nagy időállandója miatt a jelzéshez.
Ha alacsony egy gép fogyasztása, akkor nem lát vajmi mélyre. Lásd bounty-k olcsóbb 9V-os elemes tipusai.
Ha többfunkcis gépet akarsz, akkor ezt fejcserével a legegyszerűbb. Érmézőfej, mélyrelátó, szélesenlátó stb.
A PI-ről lebeszélnélek. Erőmű kell hozzá. Nincs talajkiegyenlítése, Lassu ...soroljam még ?
(#) belatichy válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Az 1995-ös Rádiótechnika Évkönyvben van a mellékelt ábra. Innen néztem ki, egy számomra ideálisat, jól dokumentáltat. (IB+GEB) azaz a SilverStar
Ja! Vandorbot, akkor te mire beszélnél rá, ha a PI renszer sem az igazi?
(#) vandorbot válasza belatichy hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Attól függ mire akarod használni. Mit akarsz találni, milyen mélyen, milyen terepen.
stb.
(#) belatichy válasza Mest hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Helló Mest!

Sikerült a beállítás? Hogy dolgozik a kicsike? Milyen fejjel használod? üdv
(#) Mest válasza belatichy hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Sajnos a fagyos idő meghiúsította az igazi terepi próbát. Semmiféle ásószerszámom nincs, egy spaklit vittem magammal, de azzal a fagyos földben lehetetlen bármit is kikapirgálni, pedig több jelzésem is volt. Végül is: Találtam egy vakondlyukat és beledobtam egy százast (jó mélyre, kb 20-30centire!) és azzal tesztelgettem az áramkör működését. Az érzékenységet sokkal jobben fel lehet tekerni, mint otthon. Ez érthető mivel fémszerkezetes panelban lakom. Nagyon szépen tudtam érzékelni vele a százast a föld felett akár 10-15 centivel, az 30-40cm valós távolságot jelent, de ez a távolság már nem ad egyértelmű jelzést, de detektálható!. Kissé zavaró volt az első percekben, hogy állandóan állítgatni kell a potit. Ez a jelenség kb 5-6 perc után megszünt(biztos bemelegedett) és fél órát majdnem beavatkozás nélkül jól működött./utánna fáztam és hazamentem./
A készülékről:
Az eredeti kapcsolásban szereplő 741-es ic kimenetére trimmeren keresztül egy régi magnódeck vu-műszerét kötöttem a testre. A trimmert úgy állítottam be, hogy a detektálási határ( amikor még éppen nem kezd kattogni a hallgatóban) kb 50% kitérés legyen. Fémhez közelítve a műszer általában a pozitív irányba lendül.
Így beállítva például lassan ráközelítve az aluminiumra (a quad405-ös erősítőm egyik végfoka és hűtőbordája) a hallgató nem szólal meg, de a műszer negatív irányban jelez, és csak egészen közelről megy vissza a mutató 50%-on túlra és kezd visítani a hallgató. Tehát valamilyen szelektálást is meglehet vele valósítani.
Több nap, több hasonló próbát végeztem és arra jutottam, hogy ez az áramkör már teljességgel alkalmas a keresgélésre, de legfőképp arra, hogy az ember betekintést nyerjen az ilyen elvű készülékek működésébe, hiszen az áramkör pontos és érzékeny működéséhez szükséges a folytonos beavatkozás.
Egyelőre maradok ennél a panelnél és megpróbálom az észlelt, és vagy vélt hibákat kiküszöbölni.
Ha mindezekkel megvagyok rátérek a különböző fejek elkészítésére és próbálgatására.
(#) belatichy válasza Mest hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Örülök, hogy működik! Remélem az enyém is alakul még az idén!
Most milyen fejjel próbálgatod? Nekem azt is kell csinálni, hogy ki tudjam próbálni.
(#) Mest válasza belatichy hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

A próbák idejére 1 cm vastagságú 20 cm átmérőjű hungarocell korongra tekertem 0.45-ös huzalból 25 menetet. Ez így nem túl strapabíró, a végleges változatnál a hungarocell mindkét oldalára kap majd egy keményebb műanyag lapot.
(#) belatichy válasza Mest hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Január elejére az én gépem is összeáll (elektronika) és építem én is a fejet. Mest te milyen fejet véglegesítesz? BUÉK!
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem