Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek! Építeni akark egy passziv hangszinszabalyzot a keverő és a végfok bemenete közé! Pontosabban egy mély hang levágást akarok elérni.Nincs vkinek egy kapcsrajza vagy egy képlete mi alapjan tudnam kiszámolni az értékeket?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
Hello! A neve, felüláteresztő szűrő.. (Már amennyiben tényleg a cél, hogy ne menjen a basszus a végfokra) Ez mindössze egy soros kondiból és egy ellenállásból áll az erősítő bemenetén. A képlet a linken megtalálható. De figyelembe kel venni a végfok bementi ellenállását és a keverő kimenetei ellenállását, amennyibe az összemérhető az RC tag impedanciájával. RC taggal kb. 6dB/oktáv, míg LC taggal kb. 12dB/oktáv meredekség érhető el.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
Sziasztok! Keresek olyan hangszínszabályzó kapcsolást, ami nem veszik össze a TDA1558 négy csatornás erősítővel, szabályozza a hangerőt, a mély- és magas hangokat. Egyszerre szeretnék állítani mindent, mind a négy csatornán.
Üdv!
Adott egy keverőpult hangszínszabályozó áramkörrel, ami a 60/350/1K/5K/12Khz frekin szabályozható. Plusz minden csatornának van külön mély és magas szabályozója. Az a probléma, hogy ha leveszem az equalizeren és a csatornánál is a mélyet teljesen (-12dB), még mindíg sok a mély a teremben ahol hangosítok. Látatlanban meg lehet mondani, hogy lejjebb lehet-e valami változtatással vinni jobban, mint -12dB? És hogyan? Potméter értékének a változtatásával, vagy valami mással?
" Van egy autóm, nagyon gyorsan megy. Megtudnátok mondani mi a baja?"
Tedd lejjebb a keverőt , hátha a mély hang is csökkenni fog.
Esetleg lejjebb kellene halkítani a mélyládák erősítőjét...
Nincsenek mélyládák. Amúgy kb. 270Hz nél kéne föleg lejjebb venni az arcából.
Akkor milyen erősítőre csatlakozik a keverő? Írjál több infót. A többiek ezért cikiztek ki, hogy semmi infóból vársz segítséget. Hangdobozok típusa, összekötés, még a keverőpultodról sem tudunk semmit, csak hogy legalább 9 poti van rajta.
Hello! Lehet hogy számodra egy hangolható lyukszűrő lenne a jobb megoldás,erre a frekire. üdv!
Nem, ez egy terem amiben rendezvényeket tartanak, a menyezetbe szerelve van 9db hangszóró, és a közép-mély hangok dominánsak, hamar begerjednek ezen a frekin.
A keverő képe csatolva. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Hu azta de frankó .
Kérdés minden csatornán csinálja ?
Igen, egyiken sem lehet eléggé levenni a mélyet. Most csutkára le van véve az első 2 csúszka az EQ-n, és minden csatornán külön a mély is. És még lehetne egy kicsit lejjebb venni, de nincs hová.
Még egy kérdés a fülest csak monitorozásra lehet használni csatornánként , vagy a kimenetbe is bele lehet hallgatni ? És persze arra lennék kíváncsi , hogy a fülhallgató kimeneten is ez e a helyzet.
Egyébként ez egy keverő erősítő 2x150w . Meg kellene ezt nézni egyenlőre , mert lehet ott még a végfoknál is bibi. Ha meg vagy írj.
A fülessel a kimenetbe is bele lehet hallgatni. De azt hiszem nem értjük egymást, nincs bibi a keverővel/erősítővel, egyszerűen csak nem elég a -12dB mélyvágása. Ennél nagyobbat szeretném ha vágna. Érzésre kb. -18dB már elég is lenne 200-300Hz környékén.
Szia!
Szerintem meg azt kellene kideríteni, hogy egyáltalán miért kell beleavatkozni a frekvenciamenetbe a normális hangkép érdekében. A tervezővel, kivitelezővel konzultáltatok?
Nem konzultáltam én. A teremtulajdonos kicseréltette a hangszórókat mielőtt én még a képbe kerültem, azon okból kifolyólag, hogy becseng/gerjed a cucc. Ki is cserélték őket, de szerintem ugyan az a helyzet mint előtte. Mondjuk össze-vissza el volt állítgatva az EQ, úgyhogy nagyságrenddel jobb a hangzás mióta én hangosítok. De az én fülemet még mindíg bántja ez a 270Hz körüli enyhe becsengés.
Régebben egy másik topicban már próbáltunk más oldalról közelíteni, de nem jött össze a teremmel variálás. LINK Új mikrofonok pedig nem férnek bele a költségvetésbe. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
De értjük egymást , de attól még lehet bibi hidd el.
Persze nem tudni , hogy originál , vagy volt e már javítva . Nagyon sok számít a különböző fokozatok működésében .Lehet , hogy az equalizer jól teszi a dolgát , csak pont a végfokok bemenetét változtatták meg , hogy jól dübörögjön a ház. De ha túl érzékeny , és gerjed akkor a Gain lejjebb veszed , és nem fog gerjedni . Az ilyen készülékeknél mindig a hibakeresés ott kezdődik , hogy fokozatonkénti ellenőrzés szükséges. Ha nem volt még babrálva , és neked olyan kellene , hogy szinte teljesen eltüntesd a mélyet , és csak magas , vagy közép , vagy amit éppen szeretnél szóljon arra is van lehetőség paraméterek megváltoztatásával. Alkatrészek stb . De nem hiszem , hogy egy gyári készüléket ne lehessen beállítani , hogy jó legyen.
Hello! a mély poti előtt és után kell lenni egy-egy ellenállásnak. A vágási oldal felőlit kellene várhatóan kisebbre cserélni. Már amennyiben Bexandel a szabályzó, de miért ne lenne az. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Szuper! Ilyen választ reméltem, hogy lesz Már csak szét kell bontanom a keverőt. Köszi!
Szerintem ezzel nem fog megoldódni a problémád .Mert ok legyen kevesebb a mély , de szerintem ott az erősítéssel van baj.Visszaolvastam a régebbi problémádat , és ott a mikrofon gerjedésre panaszkodtál .Ennek oka nagyon sokrétű lehet a mikrofon , a kábel a hangfal , és a mikrofon helyzete általában ez a fő gerjedési ok.
Ha a szabályzó áramkörhöz hozzányúlsz , amit nem javasolnék az kihatással lesz mindenre .Nem csak mikrofonra hanem zenére is stb.Biztos , hogy ezt akarod ? Egyébként grafikus equalizer van benne , és nagyon nem mindegy , hogy mit cserélsz , mert nem lehet tudni milyen megoldású a fokozat.
Hello!
Találtam egy rádiót amiből ezt ki tudtam menteni. Első ránézésre 3 sávos hangszinszbályzónak néz ki, balance potival. Átnéztem az elemeket, minden oké rajta csak az a probléma, hogy nem tudom hogyan használni... ha valaki tudna segiteni, megköszönném
Sziasztok! Parametrikus hangszínszabályzó rajzot keresnék. Vagy az SSM2045 ic beszerzési lehetősége érdekelne. Köszönet előre is annak aki segít!
Sziasztok!
Megépítettem EZT a Baxandall féle hangszínszabályzó áramkört és van vele egy kis problémám: nem működik Konkrétabban az történik, hogy szól tökéletesen, de nem tudom állítani a hangszínt... És van pár fura jelenség is: hogyha menet közben kihúzom a tápfeszt akkor elhalkul, de lassan visszajön eredeti hangerőre, pedig a 4558-as nem kap tápot. Hogyha bedugom a tápba menet közben akkor pedig szikrázik egyet a csatlakozásnál(sorkapocs) és 1-2 mp-ig működik a hangszínszabályzó, majd megint visszajön eredeti hangerőre/hangszínre. Ezek alapján arra következtetek, hogy valamelyik kondi(k) lesz a ludas, de nem igazán van ötletem, hogy mi lehet a gond. Esetleg lehet hogy valamelyiknek túl magas a feszültség?(16V a tápfesz) Az elkók és a fóliák mind 35-100V-osak tehát azok nem, de esetleg a kerámia/tantál kondik okozhatják ezt?
Szia! Tégy fel egy fotót, lássuk hogyan állnak benne a polarizált kondenzátorok!
Az IC 1-es és a 7-es kimeneti lábain mekkora az egyenfeszültség testhez képest?
Csatoltam a képeket a kész dologról. A zöld elko a 100uf-os, a fekete-kék pedig a 33-as.
Mind az 1-es, mind a 7-es lábon 16V van. A tápfesz ~16,5V.
Hír értékű, hogy mindkét kimenet a pozitív tápon van. A kondik jók, és rendben a beültetésük. A hiba egyik lehetséges oka, a 3-as és 5-ös lábak nem kapják meg a fél-tápfeszültséget, azaz a 8V-ot. Ennek kicsi a valószínűsége a képek alapján. Valószínűbbnek látom, hogy a 4-es tápláb nem kap testet, itt a foglalt beforrasztása nem éppen bizalomgerjesztő, nem látom, hogy felfutna rá az ón.
Remélem nem történt olyan hiba, hogy a tápvezetékeket elcserélted és fordított polaritást kapott az áramkör, sajnos nem elég markánsan tér el a két kanóc színe.
A 3-as és 5-ös lábak tényleg nem kapják meg a fél tápfeszt. Ugyanis a 4-es(föld) lábon kívül az IC összes lábán 16-16,5V mérhető... Viszont jó hír hogy a 4-es láb érintkezik, multiméter szerint. Nem hinném, hogy fordított polaritás lenne a hiba, a kék a plusz, a szürke a föld, de a hátoldalon felirat is van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |