Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Építsünk mi is elektromos autót!
Lapozás: OK   70 / 100
(#) woodoopilot válasza sebes hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

20 km hatótáv nagyon kevés egy autónak, gondolom ezzel mindenki egyetért...

Az más kérdés, hogy a számítás helyes, de nagyon rossz lehet a Trabant elektromos hajtásának a hatásfoka, ha ilyen sokat fogyaszt a motor. Az én mopedautóm ugyan fele akkora tömegű, de az akkupakkom is fele akkora kapacitású, mégis 3x annyit megy el 1 töltéssel. A kefés motorral nekem is sokkal kisebb volt a hatótáv, ezért váltottam 3F motorra. A hatásfok kulcskérdés egy elektromos jármű esetében...
(#) Iszkakof István válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Kedves borvendég
Egy kicsit elmélkedjünk. Amikor nekem is jobban ment sorom, volt Dacia személygépkocsim. Négyes sebességfokozat és 1500 motorfordulat/perc adta az 50 km/h sebességet, ha még jól emlékszem. Ötös sebességfokozat és 2500 motorfordulat/perc 90 km/h sebességet eredményezett. Az eltérés más kocsik estében se lehet több tíz százalék. Mindezek arra engednek következtetni, hogy a villanymotor tengelye áttétel nélkül kell forgassa a tengelykapcsolót, különben nem éri el a kellő sebességet a Trabantod. Nekem nem kell 50 km/h végsebesség, csak 5 km/h, így beiktathatok egy 129:11-hez fordulatcsökkentést. Ez úgy jött ki, hogy ilyet tudok összehozni. Ebben az esetben az induláshoz tized akkora erőre van szükség, mint a Trabantodnál. Minden elméletből annyi az igaz, amit a gyakorlat visszaigazol, ezért csak halkan jegyzem meg, hogy nekem két 55 amperes akku elég kell legyen a 12 km-s útra oda és vissza. Természetesen, ahol a meredek domb van ott visszaváltok akár az I-es fokozatig, ami 1,33 km/h-t eredményez, lényeg, hogy felmenjen a dombon. Az a domb visszafele már lefele van.
Lehar fórumtárs egy Opel Kdettet alakított át elektromos maghajtásúra, aminek a tömege a Wikipédia szerint 940 kg volt, eredeti állapotában. Most a motor tömegét egy elektromos motor helyettesíti és 8 db. 12 V 200 A-es ólomakku helyettesíti. Több mint 100 km a hatótávolsága és már kitaposott belőle 105 km/h-t is. Mindezek az adatok adnak bátorságot, hogy merjem megépíteni az ubimobilom. Természetesen, ha majd valakit érdekel a munkamenet, szívesen beszámolok a részleges haladásról és teszteredményekről is.
(#) borvendeg válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Kedves István!
4200rpm esetemben 60km/h-t jelent.
Itt egy cikk az építésemről(ez még a tesztelés legelső fázisában készült):
http://www.mee.hu/sites/default/files/u9/Hobbim-adatlap%20_4_.pdf
A méretezésnél nagyon alaposan vedd figyelembe, hogy az akuk veszítenek kapacitásukból. Ha már az elején koppra érsz oda akkor később gond lehet.
Az is jelentős hogy az akuk visszafele merültebbek és akkor kell a több terhet szállítani.

Ne értsd félre nem hiszem hogy az enyémnél nem lehet jobb konstrukciót építeni. Tudom hogy lehet, de sok szempont volt amit magam elé állítotamés döntöttem ez mellett. (a legfontosabb a visszaalakíthatóság.
A tapasztalataimat azért osztom meg mert ez előbbre viheti a te és mások megoldásait.

üdv.:B.M.
(#) sebes válasza woodoopilot hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Egyetértünk. A tervezett 50km-es hatótáv tűnik reálisnak.

Nekem a DC motor és az áttétel vesztesége sem elég magyarázat. Egy jobb aszinkron motor és frekvenciaváltó hatásfoka sem lehet annyival jobb, hogy indokolná az 50% körüli hatótáv csökkenést. Ha jól emlékszem javasoltam is borvendégnek, hogy mérjen a motoron kapocsfeszültséget, és áramot.

Nem leszólni szeretném a munkáját, sőt nagyra becsülöm, hogy megcsinálta, de szerintem néhány méréssel ki lehetne deríteni a probléma forrását, forrásait.
(#) sanykaraj hozzászólása Dec 24, 2013 /

Régebben olvastam itt a fórumban, valahol, hogy valaki kicserélte a váltó fogaskerekeit. A villanymotor nyomaték görbéjének megfelelően. Ez menyit számít, egy elektromos autó építésénél? Mármint megéri-e a plusz költség az új fogaskerekekre? vagy esetleg érdemesebb-e valamilyen módon közvetlen meghajtást alkalmazni?
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
(#) Iszkakof István válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Szép munka, főleg az elektronika. Erre én is megadnám az első díjat.
(#) szsrobert válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Érdekes megoldás. 500/min fordulatszámmal ez a motor egy motorkerékpárt is képes lenne meghajtani 1:1 áttétellel, bár nehéz lenne megoldani az akkuk elhelyezését.

Nehézséget okoz kedvező áron jó akkut és jó hatásfokú, kis tömegű és nagy fordulatszámú motort találni. Ez az elektromos átalakítások legnagyobb nehézsége, sajnos.
50km/h-s utazósebességgel egy Trabi néhány 10km-re megfelelő választás lenne.
(#) sebes válasza sanykaraj hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Az a szerencsés állapot, ha a motor névleges fordulatszáma megegyezik a kiválasztott jármű optimális fordulatszámával.

Példa, az én motorom névleges fordulatszáma 2100RPM, ehhez egy dízel autó (váltó) passzol. Maximális fordulatszáma 3000RPM tehát ötödikben kb. 130km/h-val tudnék haladni elméletileg.
Névleges nyomatéka 47Nm, ami hosszabb ideig túlterhelhető kétszeresére is. Ez kb. megfelel a Peugeot 106, Citroen Saxo, Renault Clio stb. méretű dízel kisautó motorjának.

Ha a villanymotor ennél nagyobb névleges fordulatszámú 3-4000RPM, akkor ehhez egy benzines váltója illik.
Ha sokkal kisebb a névleges fordulatszám 500-1000RPM, akkor szükség lesz gyorsító áttételre, hogy a legnagyobb fokozatban se legyen túl lassú, persze ekkor a nyomaték csökken.
Illetve ha túl nagy a névleges fordulatszám >5000RPM, akkor vagy leosztod, vagy nem pörgeted maximumig a motort, vagy alacsonyabb fokozatban használod a váltót.

Fontos tudni, hogy a modern autókban a váltó 500-1500W veszteséget is jelenthet, tehát sem a kuplung, sem a váltó nem előnyös, de hasznos, mivel az átlag villanymotorok nem könnyen teljesítik az indulási nagy nyomaték (áram), és nagy fordulatszám feltételeket.

A következő honlapon lehet mazsolázni a különböző autók tesztjei között. Itt elég részletes adatokat lehet találni, csak néha át kell konvertálni az angolszász mértékegységeket SI-re:
http://www.theaa.com/allaboutcars/cartestreports/index.jsp
(#) sebes válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Egyszer már leírtam egy forrást, keress vissza. Itt szétszerelt gépek villanymotorjai és hajtásai vásárolhatók szinte anyagáron. Ha jól emlékszem Tatabánya, vagy Esztergom környékén volt a telephely. Ha lesz időm megkeresem.
(#) sebes válasza sebes hozzászólására (») Dec 25, 2013 / 1

Rosszul emlékeztem, de visszakerestem a régi hozzászólásom. Beszprémi Lajos, +36 30 927 08 50, Győr, Gyümölcs utca 23.
(#) V L válasza woodoopilot hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Tetszik az ötleted! Ha a tetőre szerelt solár cellákról töltöd, akkor az energia legálisan ingyen lesz...
De hol sikerült 4000Ft-ért 14Ah/ 12V panasonic akkut szerezni??
És a többi adat is izgalmas lenne, hogy kötötted az akkukat?
Milyen motort ( Fesz/fordulat/gyártó stb.), áttételt, milyen frekiváltót ( 230V, 2,2KW, 50Hz..stb ) alkalmaztál?
Kellettek engedélyek?
Milyen töltőt építettél az autóba?
Teljesen reálisnak látom az elképzeléseid.
Menyibe kerültek az anyagok?
Én kétszemélyes max seb.= 60 Km/h, hatótáv= 100Km elektromos autóban gondolkodom.
( városban ideális lenne )
Költségekben 500Eft lenne a limit , saját kivitelezés mellett.
Te hogy látod megvalósítható?
(#) woodoopilot válasza V L hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Először targonca motorból és vezérlőből faragtam elektromos mopedautót, nem volt túl jó a hajtás hatásfoka, de akkoriban csak a mobiltelefon bázisállomásokból leselejtezett 100 Ah-s UPS aksikat tudtam szerezni, abból meg max. 4 db-ot bírt el a járgány, így 48V-nál nem tudtam magasabbra emelni a feszültséget.
De később sikerült hozzájutom 4e Ft-ért lélegeztető gépek szünetmentes tápjából kiselejtezett 17 Ah-s aksikhoz, azoknak csak 6 kg a tömege, így már beépíthettem 25 db-ot is. A 25 db 12V-os aksi sorbakötve már 300V DC feszültséget biztosít, az meg pont jó, egy 1 fázisú frekvenciaváltó betápjának.
Olyan frekiváltót kell választani, aminek ki van vezetve a sorkapocsterminálra a DC busz feszültség, oda csak be kell kötni a DC 300V-ot, és a frekiváltó csinál belőle 3x 230V AC feszültséget.
Az aksikat csúszósarukkal kötöttem össze, mert a töltést soros párhuzamos átkapcsolással oldottam meg. A kisütésnél sorosan, a töltésnél meg párhuzamosan kötöttem az aksikat, ez elég macerás, de így tökéletesen egyformán lehet feltölteni az aksikat. 4 db 12V/10A-es töltővel töltöttem 24 db aksit, mert ilyen töltők voltak kéznél. Később csináltattam töltéskiegyenlítő elektronikákat, így már sorosan is tudom majd tölteni az akkupakkot, de még nincs kész az új töltő.
A motor kiválasztása pénztárca függő, bárnilyen kalickás motort rá lehet kötni a frekiváltóra. Először egy régi 2,2 kW-os IMI motort építettem be, 60 km/h sebességhez még az is éppen elég volt, de azt a motort nem frekiváltóhoz tervezték, és a teljesítményét is keveselltem kicsit, ezért lecseréltem egy 4,7 kW-os Elte P7-es 100 Hz-es marómotorra. Az új motornak jobb a hatásfoka, mivel 100 Hz-re tervezték, a vasvesztesége is sokkal kisebb mint egy 50 Hz-es motornak, így akár 150 Hz-ig (9000 RPM) is lehet majd forgatni.
Egy rendszámos diesel motoros mopedautó átépítéséhez nem kell engedély, teljesen legális a motorcsere, ha max. 4 kW a villanymotor teljesítménye. 500e Ft-os keretből csak ólom aksikra futja, de a beépíthető kb. 150 kg tömegű akkuval csak 70 km körüli hatótávval lehet számolni.
Egy rendszámos mopedautót lehet találni 300e Ft körül, a motort és a variátort el lehet belőle adni kb. 100e Ft-ért. Vettem már rendszám nélküli Aixamot jó motorral 200e Ft-ért, legutóbb pedig egy rendszámosat vettem motor és váltó nélkül 150e Ft-ért. De ennyiért nem valami szalon állapotú járgányra kell számítani, ha szépet akarsz, akkor jobban zsebbe kell nyúlni. Frekiváltót lehet venni vaterán, apródon, stb. Először egy vadi új 2,2 kW-os Yaskawa V1000-t vettem 45e Ft-ért, de azt csak 4 kW-ig lehet túlterhelni. Egy mopedautóba legalább egy 4 kW névleges teljesítményű, vektoros frekiváltót kell venni. Nekem most egy 7,5 kW-os Fuji Frenic Mega frekiváltóm van, 50e Ft-ért vettem. A marómotor is 50e Ft-ba került, de lekönnyítettem, mert a szerszám oldalon csak a labirint tömítés volt kb. 1 kg, a ferdehatásvonalú csapágyak meg vagy 5 kg. A 40-es tengelyt is lekönnyítettem 30-as átmérőre, és a hosszából is levágattan vagy 200 mm-t. Új alu pajzsot is gyártattam a kisebb csapágyhoz. a gépmunkára és a forgórész kiegyensúlyozására kb. 5-6e Ft-ot költöttem.
A mopedautóban szerintem célszerű bent hagyni az eredeti irányváltót, és a nyeles tengelyt fogazottszíjjal meghajtani. Egy 2 pólusú motorhoz éppen jó az irányváltó 1:11-1:12 körüli áttétele.
Itt találsz fényképeket a járgányról.
(#) V L válasza woodoopilot hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Köszönöm a Tanácsokat, tapasztalatokat.
Egyetértek a magasabb frekvenciájú motorral kisebb tömeggel lehet nagyobb teljesítményt és a 150Hz-ig, jobb hatásfokot is elérni. Talán megpróbálok egy 127V-ra ( 60Hz) méretezett 3KW körüli motort szerezni, és azt 230V 120Hz-ig használni.
Igen a 230V-re méretezett frekvenciaváltók kb. 4KWig vannak jó árban.(az újak is.)
Az akkupakk csepptöltéskor szükséges túltöltést okos megakadályozó elektronika bizony nagyban leegyszerűsítené az egyszerű üzemeltetést. Az automata töltőt én kb. négy órás feltöltő áramra méretezném, a végén 0.5 A-es kiegyenlítő csepptöltéssel.
A kiegyenlítéshez annyi ötletem lenne, hogy mondjuk minden akkura egy kb. 22...27ohmos kisütő ellenállással ráterhelnénk ha eléri a 14.4V-ot addig míg a feszültség le nem csökken kb. 13.8Vra, de csak a töltés alatt lenne engedélyezve a kiegyenlítő.
A tömegcsökkentéshez bizony jó lenne az Li akku, amit a notebookban alkalmaznak cellákat 3,7V 4AH csak 2A-val terhelhető és a túltöltés azonnal tönkre vágja, de már 250Ft-ér is sikerült venni. Eggyel nagyobb méretben 6,8Ah-t is láttam 600Ft-ért , de a terhelhetőségét nem tudom. Az aksikat 2-3db-ot simán párhuzamosítva megvan a 20Ah, de kellene hogy kibírja a 16A-t. Valószínűleg kerékpár hajtással fogom tesztelni, ott a 37V 20Ah, 10A terheléssel gondolom jó eredményt fog adni. Nagyon hasznos infó, hogy egy Axiamnak a 60Km/h-hoz a 2,5KW elegendő.
Reményt adó, hogy műszakilag már házi barkácsolás szinten is van lehetőség egy olyan konstrukció összehozására amit az is használhat akinek már nincs jogosítványa. ( Pl. idős.)
Még tanulmányozom a hajtómű nélküli kerékagy motoros robogó kerékkel megoldható konstrukciókat is, hátrány a kisebb nyomaték. Előny az alacsonyabb feszültség ( 48...72V).
Kérdezném a Fórumozókat, hogy Kb. 1,5KW-os kerékagy motoros kerék beszerzési lehetőséget tudnak -e (jó áron) ?
( Hát a képeket sajna nem érem el, én egy ideje nem használok facebokot, sem mást meggyőződésből. És ez nem paranoja!)
(#) szsrobert válasza V L hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szerintem 1-2A-nél nagyobb töltőáram nem kellene savas akkuhoz, ha fontos a hosszú élettartam. Kisebb töltőáramnál az akkufeszültségek is kevésbé másznak el egymástól.
Töltés 14,4V-ig, majd csökkenő töltőáram. A magasabb kapacitású akkukat külön teljesen feltölteni teljes kapacitásig.

*
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) borvendeg válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Ilyet nem mernék kijelenteni hogy 1-2A-el kell tölteni minden akut. A kapacitás 10%-a a helyes megfogalmazás.
Dolgoztam UPS szervizben. Felesleges az akkukat különtöltögetni. Soros töltés esetén sem mászik el a feszültség ha jó az akku. Ha nem jó akkor úgyis kuka. Volt olyan gépünk ahol 40db akku volt sorosan.
(#) woodoopilot válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

A fagyis kocsikban csak 4 db 12V-os aksi van sorba kötve, de már az első szezon végén túltöltögettem az aksikat, amíg sorosan volt kötve a töltő. Igaz az én töltőim 15V-ig töltik az aksikat. Lehet a UPS-ben azért nem másznak el az aksik, mert a float feszültség csak 13,8V.
A panasonic aksikra max. 0,3C töltőáramot írnak, de én is csak 0,1C-vel töltöm, reggelre így is mindig fullon van a pakk...
(#) woodoopilot válasza V L hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Ha a névlegesnél nagyobb feszültségen használod a motort, annak annyi előnye van, hogy 50 Hz felett nem csökken a nyomaték, de szerintem kisebb fordulaton meg kevesebb lesz a nyomaték. Mivel egy járműnél a nyomaétk igény fordítottan arányos a sebességgel, ezért nem gond, ha magasabb fordulatszámnál kisebb a nyomaték, inkább az a fontos, hogy elinduláskor legyen nyomatékos a motor.
Az Aixamom 50 km/h sebességnél kb. 2 kW teljesítményt igényel. De 60 km/h-hoz már majdnem 4 kW szükséges, amit a 2,2 kW-os frekiváltó túl sokáig nem bír. Én kikapcsoltam minden túlterhelés védelmet a frekiváltóban, így hosszabb ideig is túl tudtam terhelni a hajtást, de komolyabb melegedést nem tapasztaltam. De aztán inkább visszább vettem a max. frekvenciát, hogy a max. sebsség csak 50 km/h legyen, mert a városban annyi is elég, az aksik meg meghálálják, ha nem gyilkoljuk őket...
A Robogő3k-nál lehet venni 1500W-osnak mondott agymotorokat korrekt áron, egy 400 kg-os fagyis kocsit 2 db ilyen agymotor 40 km/h-val tud vinni.
(#) V L válasza woodoopilot hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Kösz gyors választ.
Megnéztem az árakat az http://www.robogo3k.hu oldalán, A 2db 1500W-os agymotor +2db hajtás elektronika, töltők, 4 vagy 8 db akku ( kb. 5KVA kell, hogy a 100Km hatótáv meglegyen az 50Km/h mellet) és amik a beépítéshez kellenek, az 300...350EFt költséget jelent. Az akkuk élettartamát kb. 20000Km-re számolva, az áram+ amortizáció kilométerenkénti költsége 10Ft-ra jön ki. Benzinnel 25...30Ft/Km -el számolhatunk így az átalakítás is megtérül kb. 15000Km-alatt. Igazán akkor éri meg, ha ez kevesebb mint 3 év, ez összejön ha napi munkába stb. járáshoz használjuk. Én ezt is járható útnak gondolom. A BLDC motorok max. hatásfoka valahol az 50...75% terhelésnél van, megpróbálok utána járni mennyi is valójában.
(#) woodoopilot válasza V L hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Építek most egy hibrid fagyis kocsit, a villanymotor abban is egy BLDC agymotor, a benzinmotor meg egy 4 ütemű gokart blokk, olajfürdős röpsúlyos kuplunggal. Ennél a járgánynál elektromosan elég a max. 20 km/h, ezért az 1 db agymotor 1:2-es áttétellel hajtja a difit. De ha gyorsabban szeretnék villanymotorral közlekedni, kihagynám a difit, és a féltengelyeket külön-külön agymotorokkal hajtanám meg. A feszültséget azonban megemelném 72V-ra, így a motor fordulatszáma nagyobb lenne, amit az áttételezéssel visszalassítanék, így jobb lenne a gyorsulás.
A robogó agymotorok 10"-os kerekűek, ez kb. 40 cm átmérőt jelent. A mopedautók kereke viszont 48-50 cm átmérőjű, így ha 1:1-es áttétellel hajtjuk a kerekeket, a végsebesség közel 50 km/h lenne, de attól tartok azt már nem bírnák az 1500W-os agymotorok folyamatosan. A gyorsulás és az emelkedő mászóképesség is romlana, én nem terveznék 40 km/h-nál nagyobb végsebességet. 72V-nál az agymotorok fordulatszáma kb. 760 rpm lenne, egy 1:1,8-as áttétellel a végsebesség 40 km/h-ra adódna, de a gyorsulás kb. 50%-al jobb lenne, mintha áttétel nélkül építenénk be az agymotorokat.
BLDC vezérlőket én innen szoktam venni, jó minőségűek, vannak nagy teljesítményűek is, vettem már 120A-es vezérlőt is, és egy 5 kW-os motorral simán vitte az Aixamot. A hátramenetet külön kell kérni, de nem feláras.
greentime controller
(#) szsrobert válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Idézet:
„Ilyet nem mernék kijelenteni hogy 1-2A-el kell tölteni minden akut. A kapacitás 10%-a a helyes megfogalmazás.”

Ugyanaz. Írta, 17Ah akkukat használ.

Idézet:
„Felesleges az akkukat különtöltögetni. Soros töltés esetén sem mászik el a feszültség ha jó az akku. Ha nem jó akkor úgyis kuka. Volt olyan gépünk ahol 40db akku volt sorosan.”

Ha EGYFORMÁK az akkuk. Ennek esélye a növekvő darabszámmal erősen csökken.
De ha nem, feleslegesen bontja az elektrolitot a kisebb kapacitásúban, ezért még hamarabb tönkremegy.

Miben volt 40 akku? 480V-os rendszer?
(#) borvendeg válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Három fázisú UPS!
(#) hungarianwoodworker hozzászólása Jan 14, 2014 /

Sziasztok, mit gondoltok, REVAi-hez kapcsolási rajzot a fedélzeti műszerekről honnan tudnék letölteni? Ha rossz helyen kopogtatok, hol keressek?
(#) woodoopilot válasza hungarianwoodworker hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nálunk a Comtex forgalmazza a Revát, kérdezd meg tőlük. http://villanyverda.hu/home.html
(#) zolika60 válasza woodoopilot hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Működik ez még 2011 májusi az utolsó "friss" hír.
(#) woodoopilot válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nekem nemrég küldtek egy hírlevelet, használt Revát árultak, rossz akkuval. Nálunk Debrecenben szaladgál néhány Reva. Nagy reményekkel indult a Comtex Green, de úgy látom nem igazán jött be a villanyverda biznisz. Sajnálom, mert a tulaj jó fej, nem az a lehúzós fajta, de sajnos nálunk még csak költséges hobby a villanyautózás.
(#) zolika60 válasza woodoopilot hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nem csak nálunk költséges hobbi. A világon mindenhol az. Az összeesküvés elméletet most nem írom le.
(#) hungarianwoodworker válasza woodoopilot hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Kérdeztem, kezelési útmutató van, kapcsolási rajz itthoni oldalon nincs, külföldin nem tudtam találni.
(#) aherhof válasza V L hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Nekem abból az 1500W-osnak árult motorból van itthon.

Sajnos az nem 1500 W-os, csak ez van belegravirozva. A kínaiak mindenre mindent ráírnak meg belegraviroznak, mert egy kaptafára készülnek, külsőleg soke setben telejsen azonosak. Már maga a súlya is olyan szerény, amiből sejthető, hogy nem akkora a teljesítménye, amekkorának árulják. A 3x1.5-ös vezeték meg méginkább kevés lenne a tartósan ekkora teljesítményhez.

Ez az agymotor nagyságrendileg 700-800 W körül lehet tartósan, és esetlegesen csúcsüzemben rövid ideig bírja az 1500W-ot. Bár ekkora telejsítménynel még nem próbáltam.
(#) kimiraik hozzászólása Jan 16, 2014 / 1

Sziasztok! lenne pár nagyon amatőr kérdésem.. és mivel "elektromos autó építésével" kapcsolatos ezért gondoltam itt teszem fel. Sajnos nem vagyok túl jártas az elektronikában... Ezért is szeretnék itt némi segítséget kérni. (csak elméletben) szükségem lenne egy olyan villanymotorra, amely generátorként is tud működni, és egy kis 2 személyes járművet tudna mozgatni, hatótáv 6-8km. Nem akuumulátorról lenne az energia forrás, hanem egy lendkeres rendszer tárolná az energiát.

kérdésem/kérésem: tudnátok mutatni neten pár ilyen villanymotort?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) borvendeg válasza kimiraik hozzászólására (») Jan 16, 2014 / 1

Teljesen átlagos dc motor. Ha állandó mágneses akkor gerjeszteni sem kell.
Következő: »»   70 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem