Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Nem nem én csináltam , és mostanában nem használom ,mert spórolok vele de viszont olyan nyáknál ahol már az oxidáció barnás lilás szín elváltozást okoz annyira a nyákon , hogy nagyon nagyon sokáig kellene mondjuk ciffel dörzsölgetni , hát ezzel a szerrel egy enyhe mozdulat , és mintha akkor jött volna ki a gyárból olyan lesz tőle a felület , és nem matt stb.Szóval olyankor nagyon sokat segít főleg időben.
Igen, Én is azért gondoltam, mert a nyák lemezeim hamar oxidálódnak, és nem tudom kikerülni, hogy hozzá ne érjek, hiába vigyázok, és hát az ujj lenyomatok is ott maradnak.
Idézet: Amúgy nagyjából mikor volt ez? ha emlékszel még rá, vagy mire keressek rá? „Le lett írva a tisztító szer típusa itt a fórumban” A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Szia!
Az NaOH-t műanyag flakonban célszerű tartani. A Hidrogénperoxidot fodrászkellék boltban vegyél, ott nem néznek csúnyán, és kb. 500 Ft/liter. Sötét műanyag flakonban kell tartani. Szi-Ti-ből tudsz készíteni előhívót, de vedd figyelembe, hogy csak 70% NaOH-t tartalmaz, és ha kész az oldat akkor szűrd le róla a szutykot. Egyébként szerintem a tiszta NaOH sem drágább. Nem kell fél liter sósav a maratáshoz, az rendkívül sok. Egy kisebb panelhez fél deci is elég kell legyen. A hyperol tabletta drága és szerintem felesleges. A H2O2 is eláll legalább egy évig, legalább is nálam előbb fogyott el, mint tönkrement volna. A sósav H2O2 arány kb. 10:3, de nem kritikus, és egy kicsit hígítsd fel vízzel, legalább a kétszeresére, de ez sem kritikus. Majd meglátod mennyire intenzíven mar. Ha túl gyors és nagyon pezseg, önts hozzá még vizet. Jó munkát!
Ha tényleg ez az nem is olyan drága:Bővebben: Link
Hát ezt nem tudom , hogy pont olyan e .Igaz piros ennek is színe , de van ezekből sok fajta.
Foszforsavat tartalmaz, mint a kóla.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Lehet, hogy ez a Wunder igazából csak hígított xxxx-Cola?
Sajnos a nátriumperszulfát simán viszi az ónt is.
Ebben ezt írja:
A laborban nátrium-kloritos maratót használunk: NaClO2, [Cu(NH3)4]2+ tartalmú használt marató és NH4OH elegye. A marási idı néhány perc, a fürdı hajlamos az un fehérmarásra, azaz az ammóniatartalom fogyásakor Cu(OH)2 fehéres lepedék keletkezik és a marás leáll. Ha bemegyek a vegyszerboltba mit kérjek?
Foszforsavam van ithon majd kipróbálom aszem 60% -os.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Sziasztok! Kellett volna néhány panelt készítenem, de problémám van az előhívással. Előre lakkozott gyári lemezt világítok meg, olyan 100W feletti higanygőz lámpával, régen egy 8x10 cm-es panelt 5 percig elég volt 20-25 cm-ről megvilágítani, de most kellett volna egy 3-szoros méretű, és duplára növeltem a távolságot, hogy ne csak a közepét égessem. De viszont problémám adódott az előhívással. TN 140-et használok, és az a megvilágított részeken csak lilul, de nem jön le, csak ha ecsettel dörgölöm, ma próbáltam még egyet, de dupla megvilágítási idővel, de a lakk még makacsabban rajta marad, most még az ecset sem segített, csak a szivacs, de így meg alá mart. Mi lehet a baj? Ha túl exponálom, akkor is nehezebben jön le, vagy öreg lehet valami, a lakkozás, vagy az előhívóm? Hol rontom el? Máskor már a lötykölésre hozta le az előhívó a lakkot, most meg nem akar lejönni?
Szia!
Ha jól emlékszem vissza a fénytani alap összefüggésekre, akkor a megvilágítás mértéke a távolság négyzetével csökken, tehát a dupla távolsághoz 4x-es levilágítási idő, vagyis a Te adataidból számolva kb. 20 perc szükséges. Üdv, papus51
Az összefüggés igazát nem vitatom , de a levilágításnál én nem vettem észre különbséget 10-és 30 cm távolságban ugyanúgy 1 perc a levilágítási idő 6db 18w os fénycsővel , Szerintem ez 10-30cm en nem számottevő inkább métereknél jöhet elő ...
Mint írtam nem próbáltam, csak szeretném megtenni, de pl. nátrium klorit-ot (NaClO2), eddig csak egy Szlovák oldalon találtam - meg is rendeltem több hónapja - de gondok vannak a Magyarországra való szállítással.
A következő összetevő a réz tetraamin II ( [Cu(NH3)4]2) - mely szerintem " rézgálic" és ammónia oldat ( NH4OH - szalmiákszesz ) keveréke lehet ( nem vagyok vegyész ). Bár a topic-ot olvasva erre inkább papus51 tudna válaszolni, emlékeim szerint ő írta magáról, hogy vegyész.
Akkor is nehezen (vagy egyáltalán nem) oldja a megvilágított lakkot, ha hideg az előhívó. Vagy túl hígra keverted az előhívót.
Sziasztok!
Ki szeretném próbálni a vasalásos NYÁK készítését. Ha jól értelmezem , akkor ezeket a főbb lépéseket kell megvalósítanom: 1. NYÁK lemez méretre vágása és megtisztítása. 2. NYÁK kinyomtatása erre alkalmas NYÁK fóliára. ( pl: Erre) 3. Lefújni P20 -as sprayvel. Az elkészült NYÁK fóliát rá kell vasalni a NYÁK lapra vasalóval. 4. Előhívni megfelelő előhívó folyadékkal. (Például) 5. Maratás. 6. Fúrás Jól gondolom? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Szia! Szerintem 2 módszert összekombináltad, de majd a profik elmondják.
Én csináltam már, igaz egyszer, vasalásosat és régebben fotólakkosakat. Nincs közük egymáshoz...
Nem jól gondolod!Ha vasalod akkor nem kell a P20 és az előhívó , vasalás után a pnp fóliát lehúzva rögtön marathatod
Akkor összekevertem.
Azt hittem összetettebb. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Még annyi lenne a kérdésem, hogy pl. a Rádiótechnika -ban található nyomtatott NYÁK mintákat is le tudom vasalni, ha P21 -es sprayt használva áttetszőtővé teszem a hagyományos lapot?
Nem. A vasalásnak nincs köze az áttetszőséghez. Ha fototechnikával csinálnád, akkor lehetne.
Olvass utána mégegyszer, mert ez kicsit kavarog benned. A vasalásosnál a lézer tonert vasalod át a panelra. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Ha a másik oldalon nincs szöveg, ábra, akkor lehetséges érdemben áttetszővé tenni és levilágítani. De ez nem igen fordul elő az idézet nyomtatványban, tudtommal, tehát a másik oldalon is van nyomtatott szöveg, vagy rajzos elem.
Értem. Egyébként külön vannak a szedve egy külön oldalon a főbb cikkek NYÁK tervei feketével.
Akkor mehet, ha egyébként megfelelő a fedettség. Valamikor így gyártogattam magam is a paneljeimet.
Én már vagy 10 éve kézzel rajzolok filccel, ha panelt készítek. Egyszerűbb technikát kellene keresnem.
Még csak érdeklődök. Én sem tudom még.
Sajnos levilágítókészülékem az nincs.
Higanygőz lámpa búra nélkül - nekem 125W-os van ( a padláson már... ) Egy kis állvány, tárgyasztal kb. 25 cm-re, üveglap, időzítő kapcsoló... Egyszer kell megcsinálni, nem nagy munka. A vasalásos olcsóbb sokkal, ezután azt favorizálom...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |