Fórum témák
» Több friss téma |
Azért kezd el nagy hangerőn recsegni, mert elkezdi korlátozni a kimenő teljesítményt.
Az áramfigyelő ellenállásokat kell átméretezned ha tovább szeretnéd hajtani.
Szerintem az én esetemben erre a két tekercsre gondolsz. (?) Az értékük egyenként 0,9 ohm.
Az nagyon nagy baj lenne.
Még a 100W-hoz is 0,091R-ot ajánl az eredeti kapcsolás.
Szia, ezek nyáron kerültek elő, egy ócska dobozból, egy 2*20V-os ruszki trafóról mentek, annyit tettem velük hogy kicseréltem a szigetelést, meg bétára válogattam, átlag 60. Tényleg 0,9 ohm, mert nem tudtam egyenként kimérni, úgyhogy kiszedtem az előbb és sorba kötve mérek rajtuk 1,8 ohm-ot.
Értem köszi szépen Neked és a többieknek a segítséget. Írok holnap a fejleményekről. További szép estét Nektek!
Akkor jó eséllyel nem jól mérsz valamit. A 0,091R csak a tizedrésze annak amit te írsz.
Ne így mérj ellenállást mert ez a legpontatlanabb módszer. Nem tudom mid van, de valamilyen feszültségforrásra, mondjuk labortáp, vagy akkumulátor, tegyél egy izzót, és azzal kösd sorba az ellenállásodat. Mérd meg mekkora áram folyik a körben, majd mérd meg az ellenálláson eső feszültséget. Ebből kiszámolod az ellenállást. Ha a huzalt ki akarod váltani, akkor 2-3 db párhuzamosan kötött 2W-os fémréteg ellenállással tökéletesen kiváltható ez a pozíció. Mondjuk 3x0,22R.
A bekarikázott elkót mérd ki mert 99% hogy már halott.
Valóban, sajnos csal az eddig használt műszerem, ill. kontakthibás. Az új műszerrel 3 tizeddel kevesebbet mérek de még így is 0,6ohm darabja, lefelé kerekítve. Mivel mondtad hogy ne így mérjek, kotortam egy dobozt és az éjjel csináltam egy kis szimmetrikus tápot magamnak, majd azzal akkor remélhetőleg pontosabb leszek. Közben azért kísérletezgettem, úgy vettem észre hogy elég háklis ezekre a tekercsekre. Amiket most ideiglenesen betettem helyettük, azokkal működik, nem recseg egyáltalán, 4ohmon 28V kimenőfesz 50Hz-en. Ezzel együtt azt hiszem átestem a ló túloldalára. 8ohmos terhelés mellett jobban melegszik mint 4ohmon, ha nincs terhelés pár másodperc alatt tűzforróak a tranyók és haza is mennek. Szóval rájöttem én is hogy itt pontosnak kell lenni ha jót akarok. Köszi szépet az útmutatást, sokat segítettetek és bár csak a felszínt kapargatom, azért világosodom.
Kicseréltem az elkókat, de egyébként jók mind.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Kár nagyon molyolni azokkal áramfigyelő ellenálásokkal. Véleményem szerint a leggyengébb pontja a quad 405-nek. A gyárinak is vn egy kritikus pontja, ami táptól tápig 13kHz környékén begerjeszti a cucost. Ez úgy jött ki hogy toló ellenálással kiváncsi voltam milyen jellegű az áramhatárolása. %-6 Ohm körül -mikor kezdett belépni csodákat tett! Előfordult, hogy rajta hagytam a kritikus ellenálást és kinyirta magát a végtranyó, miközben tüz forró lett.
Üdv,sziasztok!
Van egy kis problémám,mégpedig az hogy van nekem egy ALESIS RA150 típusú referencia végfokom ami 4-ohm-os illesztésű kimenetekkel rendelkezik ehhez van 1 pár ALESIS Monitor one Mk2 hangfalam amik ugye 4 ohm-osak,na már most a gondom az hogy a végfok meghibásodott ezért majd szervizbe kell vinnem,de még nem tudom mikor kerül rá sor, viszont VAN egy épített QUAD 405-ösöm ami GIANT ELECTRONIC-os panelekkel szereltem 2x100W 8 ohm,ezzel gondoltam ideiglenesen helyettesítem az ALESIS végfokot,csak ugye a hangfalak 4-ohm-osak ,a kérdésem az lenne hogy azon kívűl hogy jobban melegszik az erősítő okozhat e ez a párosítás maradandó károsodást az erősítőben vagy a hangfalakban?Persze nem csúcson járatva!
Szia! Mekkora az erősítő tápfeszültsége? ±50V-ba belefér? Bővebben: Link
Ha jól emlékszem olyan + - 48V körül mértem terheletlenül a tápfeszt amikor építettem,egy INDEL TST450/012 toroid van benne ami 2x35V 450VA 2db 10000 mF-os kondival
Azt megfelelőnek tartom. Az áramkorlátozó működésbe fog lépni 100W környékén, ha nagyon hajtanád.
Aha értem,nem akarom hajtani,otthoni kis "studio"-ban használom a hangfalakat zeneíráshoz,ahhoz nem kel full kakaón használni !Tehát akkor ráköthetem őket nyugodtan ugye?Köszönöm a választ!A képen a a masina!
Ezek a végtranzisztorok nem fognak megijedni a feladattól
Helló!
Ha a tápfesz +-30V vagy kisebb,akkor mehet a 2n3055 is. De azért még ellenőrizd le a többi részét is,mert a végek véletlenül nem szállnak el,valamit még vihettek magukkal.Ha mindent rendben találsz, berakhatod a 2n-t is.
Értem,akkor inkább maradok a rendelésnél,mivel minimum tápfeszültségem +-50V,és nem akarom leégetni.
Rendelés előtt, esetleg kutakodj még egy kicsit, mert tapasztalatom szerint, a végtranyókon kívül mást is kell majd cserélni.
Szerintem az IC kimenetén lévő npn tranyót tették a hűtöbordára. Az lehet a 239-es.
40W körüli teljesítményt köpül ki magából, ez így nem sok mindenre való. Ajtótámaszték. Viszont van egy régi (83'/9-es) rádiótechnika újság, amiben azt olvasom, hogy a panelokat lehet párhuzamosítani közel megkétszerezve a teljesítményt... ..mondjuk ha azt mondom Neked, hogy ha már annyi ilyen panelom van, nem lehetne a kettesével (akár négyesével) párhuzamosított panelokat hídban járatni? Pl. (800W/8ohm) vagy valami ilyesmire gondolok... lehetséges?
Add nekem! Nekem elég a 40W. Biztos nem kínlódnék QUAD panelek párhuzamosításával.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Nem mondom én sem hogy nem elég, de azt szeretem ha nem erőlködik a végfok. Tulajdonképp most picit eltérve a Quadtól, építettem már végfokot és arra törekedtem azoknál is hogy az épp elégségesnél jóval több kakaó legyen bennük, kell a tartalék, nekem ne gyengélkedjen.. Pl. ebbe 4-4 pár végtranyót tettem (KT8101A/KT8102A) 100000µF a pufferállomány, +-63V-ról jár és erre mondom hogy dögös 2*150W kellő tartalékkal dinamikával. Tehát az én szemléletemmel a Quad 405 tulajdonképp egy 50-60W-os erősítő némi tartalékkal.
Nem értem én ezt a teljesítmény hajszolást. Dinamika ide, vagy oda. Ha elengedném a "Kisoriont", akkor hívhatnám az üvegest. Pedig az csak 2x30W. A hangszóróm is 2x35W. De ez tényleges nem PIMPO. Mit kezdenék a 2x150-nel. Most épül a QUAD-om, de csak a kisebb 2x40W-os. Féltem is a HS280-akat. Lehet kötök velük sorba egy 4 Ohmos ellenállást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |