Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC lakatfogó

Témaindító: gyula66, idő: Dec 27, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) saba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Érintés nélküli egyen-váltó FESZüLTSéG mérése lakatfogóal? Hogyan?????
(#) Inhouse válasza saba hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

(#) gyrzslt hozzászólása Feb 3, 2014 /

Egy rövid kérdés.
Van nekem egy 50A-es egyenáramú műszerem külső sönt ellenállással. Ha mérés tartományát szeretném bővíteni azt, hogyan tudom. Párhuzamosan kötött sönt ellenállással vagy ellenállásokkal? Na meg ahhoz van valami képlet?
(#) Inhouse válasza gyrzslt hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Szép "állat" lehet az az 50A-es sönt is már! Mennyire akarod felbővíteni?
(#) gyrzslt válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

pl 100A
(#) Inhouse válasza gyrzslt hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Amin nekem van (Lada árammérő), nem is söntös, hanem egy darab vezető által keletkező mágneses mező mozgatja a műszert. Persze nem pontos, nincs csillapítása, de saccolónak jó. Milyen feszültségen akarod mérni ezt a 100A-t?
(#) gyrzslt válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Az is jó lenne nekem.
12V-on.
Motorkerékpár önindítóját szeretném megmérni.
(#) Inhouse válasza gyrzslt hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Valami ilyesmi az enyém, +/-100A-ig van skálázva, de számozva csak 50-ig. Ha a tied is ilyen, akkor ezt nem tudod bővíteni, nincs benne hagyományos sönt.
Egyébként sem egyszerű 100A-t mérni sönttel. Ha meg tudnád mérni a vezetékek ellenállását az akkutól az önindítóig, akkor indítózás közben az azon eső feszültséget mérve (jó esetbe néhány tized V) kiszámolható a felvett áram.
Ha békés megyei vagy, fel tudok ajánlani egy lakatfogós mérést.
(#) gyrzslt válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Köszi az infót.

Most Télen messze lenne motorral Budapestről.
Nyáron aktuálisabb lesz.
(#) druxter hozzászólása Ápr 7, 2014 /

Üdv! Szeretnék építeni házilag DC árammérésre lakatfogót. A kijelzés lehet analóg, vagy digitális. Lényeg, hogy a vezeték megbontása nélkül tudjam megmérmi az átfolyó áramot. Lehet e ilyet csinálni, ha igen esetleg van e valakinek ötlete, hogyan kezdjem?
(#) (Felhasználó 46585) válasza druxter hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Mekkora frekvenciáig akarod használni?
(#) druxter válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Most megfogtál, mert amatőr vagyok a témában. Pl indítóáram (autóknál) ipari 12 és v voltos kapcsolóüzemű tápokat, de főleg autókkal kapcsolatos áramfelvételeket. Nem tudom ezek milyen frekin működnek, talán te jobban.
(#) vargaf válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Szia!
Mivel DC áramok mérésére szeretne lakatfogót építeni a frekvencia nem meghatározó.
Üdv.: Feri
(#) druxter válasza vargaf hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

én is így gondoltam, csak azt hittem butaságot írnék.
(#) Inhouse válasza druxter hozzászólására (») Ápr 7, 2014 / 1

Szerintem nehéz lesz. Azt tudnod kell, hogy analóg Hall elem kell hozzá, meg korrekt mechanika és elektronika. Jobban jársz, ha veszel egy DC lakatfogó adaptert, huszonezer Ft-ért. Drukkolok neked, de nem lesz egyszerű...
A DC lakatfogókat nullázni kell, a visszamaradó mágnesesség elhúzza a nulla pontot. Kis áramok mérése nehézkes és pontatlan.
Nagy áramoknál, pl. indítózásnál, csak a csúcsot fogod látni. Saccolni jó. Benzineseknél (1500ccm-ig) 200A-ig, dízeleknél 350-650A-ig is tudnod kell mérni. Mindeközben ügyelni kell arra, hogy vagy a jó vezetéket, vagy mindet át tudd fogni vele és jól össze is záródjon közben.
Én is agyaltam anno egy fedélzeti műszeren, de pl. oda a nullázás miatt nem lenne jó. Az jutott az eszembe, hogy használni lehetne erre az akku és az önindító (vagy a generátor) közötti vezetéket. Be kellene mérni; adott értékű terhelés az akkutól messzebb levő végére, feszültség mérés rajta, kiszámítható az ellenállása. Innentől számítható a feszültségesésből az átfolyó áram...
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
(#) druxter hozzászólása Ápr 7, 2014 /

9.990Ft-ért találtam hall szenzort, melyet kicsit feljebb Inhouse linkelt be. Drága, 12.990ért már van MS2101 Mastech 1000A DC-t tud. Lehet elvetem az ötletet.
(#) Inhouse válasza druxter hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Ez nagyon jó árban van ennyiért, régebben jóval drágábban volt csak ilyesmi és még az árammérés felső határa is asszimetrikus volt DC/AC...
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 23, 2015 /

Sziasztok!

Tudnátok nekem ajánlani olyan DC lakatfogót, aminek a felbontása 1mA? Pl UNI-T UT201E... Hirtelen ezt az egyet találtam, kellene még pár, hogy tudjak válogatni...
Köszönöm...
(#) nagym6 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Bővebben: Link De 1mA pontos felbontásra ne számíts. A nullázás után drótra csiptetés, és pár másodperc után elmászik. Ezután le kell venni drótról, nullázni, és visszacsiptetni. Tehát folyamatos mérésre 1mA felbontásban nem jó, csak a nullázás utáni néhány másodpercben. Jól használható, de 1 perc alatt 20-30mA-t is elmászhat. Más hasonló árkategória is ilyen.
Most látom, visszáb Inhouse is pontatlanságáról írt.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Ha találsz is olyat, nem fogsz tudni vele 1mA pontossággal mérni, ezek nem arra lettek kitalálva. Nekem UT204/A van, mert ár/érték arányban ezt találtam a legjobbnak, meg tud pluszban hőmérsékletet meg frekit mérni. Ennek 10mA-es felbontása van, de csak 100mA felett lehet vele 10mA pontossággal mérni. Alatta ugrál vagy pontatlan, 100mA után viszont stabilan és pontosan mér. De nekem 100A környékére kellett, úgy hogy tökéletesen megfelel.
(#) Inhouse válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Mint ahogy már többen írtuk, ilyen kis áramokat mérni DC-ben lakatfogóval problémás. De mivel ilyen kicsi felbontás kell, gondolom kicsi a mérendő áram is, úgyhogy simán jó lehet a jó öreg söntös megoldás.
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 23, 2015 /

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek. Akkor mégis csak maradok az említett típusnál, 11 EFt -t megér azt hiszem... Minden jót...
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem