Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Szia, spiler2! Amennyiben kezdő PLC-s vagy és érdekel is, biztosan ezzel kellene megoldanod, méghozzá olyannal, aminek vannak analóg bemenetei, legalább három. Ellenben, ha csak egy célfeladat van akkor olcsóbb megoldás valamilyen elektronika. Azért itt is van választási lehetőség: vagy valamilyen kész, akár ipari eszközt vásárolsz, vagy saját elektronikát építesz. Itt megint volna egy választásod: pl.: mikrokontroller programozása, ehhez persze kellene tudnod programozni és fejlesztőeszköz is kell (vagy valakivel elkészítteted). Egy volt kollégámmal folyamatosan vitáztunk erről. A saját véleményem: egy konkrét feladatra, nem ipari körülmények között, biztosan nem PLC-t alkalmaznék. Drágább és sokkal több dologra lehet alkalmazni. Persze, ezt Neked kell eldöntened, hogy milyenek a pénzügyi lehetőségeid, mennyire szeretnél PLC-t, vagy mikrokontrollert programozni? Üdv.: Yoe. Sok sikert.
Üdvözlök mindenkit.
Most szeretnék ismerkedni S7-200 PLC-vel, TD 200 kezelőpanellel, ezek illesztésével. (S7-200:212-1BA01-0XB0, TD 200: V3.0.1.1) Ha valaki egy kis példaprogrammal tudna segíteni, megköszönném. Előre is köszönöm. Üdv: ipijani
Egy APB–12MGDL mini PLC kb.24000+áfa 8 analóg bemenet, 4 tranzisztoros kimenet. Erre a feladatra tökéletes (bőven sok a tudása). Hőmérő kapcsolás 0-10v
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
Üdv!
Esetleg Unitronics Jazz. Egy JZ10-11-T17 35e Ft körül van. Ehhez is és a pont által ajánlotthoz is kell még venni programozó kábelt is, ami további pár ezer Ft kiadás. (Egyébként én sem javaslom hogy ilyesmire otthon PLC-t használj, nem költséghatékony.)
Szia Marko Ramiusz!
Köszi a hozzászólást! Igen érdekel a PLC, de a hőmérséklet mérés mellett szeretnék más dolgokat is megoldani vele.... Pl öntöző vezérlés, lámpa kapcsolás, stb... Ez a pt100 szerinted összeköthető akármelyik plc kimenetével? (mert egy kicsit olcsóbb mint a többi amit néztem...) Ezt a relésort Relé1 néztem még vagy ezt 8 csatornás relé. Elvileg ezt is rá lehet kötni ugye? Csak azért kérdeztem, mert olvastam olyat valahol, hogy sokszor csak ugyanolyan márkájú termékek (PLC egységek) tudnak együtt jól működni. A PLC nyelve nem tudom mennyire bonyolult, de egy kis programozói múlttal csak összejön valahogy.... Majd töltök le egy kis irodalmat hozzá. Addig is köszi a segítséget! egy kis off: a filmek filmjének főszereplője után választottad a nick neved? üdv: spiler2 A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
Szevasz spiler2!
Én még úgy sem javaslok PLC-t, hogy mást is akarsz vele kapcsolni. Ez a feladat amire használni akarod épület automatizálás, amire vannak külön kitalált eszközök. Persze meg lehet csinálni így is, és van sport értéke is, te tudod. Idézet: „Ez a pt100 szerinted összeköthető akármelyik plc kimenetével? (mert egy kicsit olcsóbb mint a többi amit néztem...)” Én inkább egy PLC bemenetre kötném, nem kimenetre. De igen, ezt egy 0-10V-os analóg PLC bemenetre bekötheted. A gond az lesz vele, hogy elveszted a felbontás felét, mert ez csak 0-5V-ot fog adni. Ha ezt így csomagban lehet venni, de a Pt100 nincs benne a csomagban, akkor nem biztos hogy olcsóbb! A Pt100 elég drága szokott lenni! Idézet: „A PLC nyelve nem tudom mennyire bonyolult, de egy kis programozói múlttal csak összejön valahogy....” A programozói múlt jó, de készülj fel arra, hogy teljesen más gondolkodásmódot igényel. Itt találsz egy kis "ránézéses" gyűjteményt (ez témába vág) Idézet: „olvastam olyat valahol, hogy sokszor csak ugyanolyan márkájú termékek (PLC egységek) tudnak együtt jól működni.” Attól függ mit mivel akarsz "együttműködtetni" és mit is értesz pontosan ez alatt. Egy Siemens S7 rack-re nyilván nem fogsz tudni rádugni egy Omron CJ1 bővítőmodult, de egy 4-20mA-es analóg bemenetre bármilyen gyártó 4-20mA-es távadóját bekötheted és működni is fog.
A PLC valóban nem olcsó, de akinek ez a hobbija...Egyébként én azért vagyok éppen ugyanebben a cipőben, mert nekem 6 hőérzékelő által szolgáltatott jelekből kell öt keringetőszivattyút vezérelnem egymással összhangban, szóval az ehhez való programozható relék sem olcsók. Ráadásul állandóan finomítani/fejleszteni kell, a PLC-re csak átírom a programot és kész. A költségeket úgy csökkentem, hogy az érzékelő panelokat is magam készítem (kb 500ft.) A pt100-al is lehet csinálni otthon.
A többi kérdésre válaszoltak már, a relénél jobban jársz, ha olyat veszel aminek a feszültsége egyezik a PLC-ével (12-24v) olcsóbb is egy sima relé, nem kell külön táp, és minél magasabb a feszültség annál kisebb az áram, szerencsés esetben a PLC tranzisztora közvetlenül tudja kapcsolni, de ha kell közé egy nagyobb tranzisztor akkor se lesz 1000Ft.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
OFF
A vilniusi tanítómester. A filmek, filmjének főszereplője Sean Connery.
Szia Szirty!
Köszönöm az építő jellegű kritikát. Egy kicsit kapkodtam az írással mert siettem, de nem gondolnám én sem, hogy egy érzékelőt kimenetre kéne kötni, bár tényleg ezt írtam... Na mind1. A pt100 valóban nincs benne a csomagban, csak az áramkőr. Eddig 1 olyan kapcsolást találtam ami legalább 3 db hőmérsékletet tud érzékelni (ezt is építőcsomagban) és 40.000 Ft volt az ára... Így szerintem jobban kijövök, ha veszek egy használt plc-t amihez esetleg plusz modult is adnak , mondjuk, hogy ne csak 4 BEMENETEM legyen, és keresek kapcsolást a pt100-as érzékelőnek, amivel hőmérsékletet tudok mérni. Azért még1szer köszi. spiler2
Szia pont!
Neked is köszi a hozzászólást! Esetleg tudnál nekem kapcsolási rajzot küldeni a pt100 érzékelő panelhez??? Omron ZEN 10C1AR-A PLC-t néztem ki magamnak... üdv spiler2
Helló spiler2!
Idézet: „Egy kicsit kapkodtam az írással mert siettem, de nem gondolnám én sem, hogy egy érzékelőt kimenetre kéne kötni, bár tényleg ezt írtam... Na mind1.” Én arra válaszolok, amit leírnak és nem arra amit írás közben feltételezhetően gondolnak. Ha ez a kettő nem fedi egymást eléggé, annak szerintem nem én vagyok az oka. Idézet: „Így szerintem jobban kijövök, ha veszek egy használt plc-t amihez esetleg plusz modult is adnak” Ahogy gondolod. Bár akkor már kereshetnél olyan PLC-t is, ami közvetlenül képes Pt100 fogadására. Az hogy egy olcsó amatőr 0-5V-os jel illesztő bemenetére precíziós Pt100-at kötsz (ami még csak nem is linearizál, ráadásul két vezetékes) amit egy 0-10V-os bemenetű PLC-vel fogadsz kicsit olyan mint amikor megméred mikrométerrel és bejelölöd krétával. Persze értem én, az ember azzal főz, ami van, de attól még olyan.
Szia Szirty!
Szerintem én ezt egy szóval sem mondtam, hogy a te hibád, ez az enyém Kerestem nem keveset, de nem találtam olyan plc-t ami direktbe fogadja a pt100 jelét... Bár jobbára csak a használtak között... Szóval ha tudsz esetleg ajánlani azt megköszönöm. Ezek szerint építeni nem nagyon lehet olyan áramkört, ami a pt100 jelét korrektül feldolgozza és nem túl drága? köszi! spiler2
Üdv!
Azért jutott eszembe a Pt100 közvetlen fogadása, mert bővítő modulokat emlegettél. Kompakt változatoknál valóban nem gyakori a Pt100-as analóg bemenet. Idézet: „Ezek szerint építeni nem nagyon lehet olyan áramkört, ami a pt100 jelét korrektül feldolgozza és nem túl drága?” Természetesen lehet építeni, de nyilván valamivel drágább a több alkatrész miatt, mint egy közönséges műveleti erősítő egy ellenállás híddal meg egy tápegységgel.
Amit kinéztél (ZEN 10C1AR-A) nem képes analóg jelek fogadására....Ami linket küldtemBővebben: Link az nyilván nem precíziós, de vagy drága profi cucc vagy a célnak megfelelő költséghatékony cucc.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Unitronics Jazz PT100-as bemenetekkel
Nekem egy Jazz JZ10-11-T17 típusúval van megcsinálva a napkollektor vezérlőm. Akkor még nem voltak PT100-as bemeneteket kezelő típusaik, ezért az analóg bemenetekre (jó drága..) XTR105-ös IC-vel készítettem illesztőáramköröket, PT1000-es érzékelőkhöz. Csak két analóg bemenet van, ezért a digitális kimenetekkel vezérelve FET-ekkel kapcsolgatom a két analóg bemenetre a hőmérőket. Pillanatnyilag 6 hőmérsékletet tudok mérni a két analóg bemeneten, meg még egy napsugárzási adatot. 6 éve jól működik... A mostani típusok több PT100-as (PT1000-es)bemenetét is lehetne tovább növelni kapcsolgatásokkal (természetesen a pontosság romlana...) A napkollektoros rendszeremet a honlapomon megnézheted, ott van több infó is.
Feltétlenül PT100-zal kell megoldanod?
Vannak olyan hőszenzorok amik lineáris kimeneti karakterisztikával rendelkeznek, tehát nem kell kompenzálgatni. Ezenkívül alacsony a kimeneti impedanciájuk is, nem lesz gond a hosszabb kábel sem. Pl. MCP9700A.Ez 10mV/°C kimeneti feszültség változást ad. Igaz hogy a füstgáz hőmérsékletet nem tudod vele megmérni. Költséghatékony rendszert keresel, de ez nem a szenzorokon fog múlni, hanem az analóg/hőmérsékletmérő modulokon, ezek nagyon drágák. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
szia
nincs rajzom, mert én mikrovezérlővel használtam. 0 fokon 500mV-ot ad, 100 fokon 1,5V-ot, ezt kell némileg erősíteni hogy a PLC bemenethez nagyjából illeszkedjen.Skálázás meg szoftverből úgyis megoldható.
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Most már látom, hogy elég sok mindennek utána kell még olvasnom hogy képbe keruljek. Még egyszer köszi. spiler2 A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
Üdvözlök mindenkit.
Most szeretnék ismerkedni S7-200 PLC-vel, TD 200 kezelőpanellel, ezek illesztésével. (S7-200:212-1BA01-0XB0, TD 200: V3.0.1.1) Ha valaki egy kis példaprogrammal tudna segíteni, megköszönném. Előre is köszönöm. Üdv: ipijani
Sziasztok! Sajnálom, hogy az itteni fórum átalakult S7-es kérdésekké, ezért kénytelen vagyok itt feltenni kérdésem. A Step 7-ben mi a különbség az Export és a Save között. Köszönöm a válaszokat. Üdv.: Yoe
Helló Marko Ramiusz!
És miért sajnálod? Az nem PLC netán? Másrészt én úgy érzem nem tehetek arról ki mit kérdez itt. Szerintem te sem (igaz attól még sajnálhatod). Idézet: „A Step 7-ben mi a különbség az Export és a Save között” Nekem fogalmam sincs mit kérdeztél. Tudnád pontosítani esetleg?
Én azt szeretném, ha egy kicsit omron fórummá alakulna és válaszolna valaki a kérdésemre
A következő a problémám: 9.03-as verziójú CX-Programmerem van, viszont szeretnék OMRON CJ2M-et programozni, amihez ha jól tudom minimum 9.2-es verzió kell. Hogyan, illetve honnan tudom frissíteni? (az auto update felejtős, mert a frissítéshez hiányzik pár adat, amit meg kell adni ) A kényesebb válaszokat privát üzenetben! Köszönöm!
Step 7-Micro/WIN szoftver legördülő File menüjében többek között van egy Save ls egy Export lehetőség. Az utobbi .awl kiterjesztést ad neki, így csak ezt tudom megnyitni egyfajta S7_200 nevű tesztelővel, ha elmentem Project1-ként, nem. Jó, persze Én is látom, hogy ez a különbség , de konkrétan miért van ez így?
Én sajnos nem programoztam még semmilyen Omront.
Helló hbal!
Idézet: „Én azt szeretném, ha egy kicsit omron fórummá alakulna és válaszolna valaki a kérdésemre” Jó. Akkor válaszolok. Úgy tűnik azt szeretnéd, hogy valaki egy kereskedelmi forgalomban lévő szoftvert adjon át neked illegálisan. Tulajdonítsd ennek a hallgatást.
Helló Marko Ramiusz!
Jah hogy Step 7-Micro WIN-ről van szó! Csakhogy te Step7-et írtál, ami egy teljesen és alapjaiban mások program! Az export és a save-as közötti különbség véleményem szerint itt is az, mint más programban. Arra való, hogy a szoftver által közvetlenül nem kezelt más formátumban tegyen adatokat file-ba. Gondolom a szimulátort úgy írták meg, hogy nem ismeri a step7 microwin project file formátumát, az exporttal készült file gondolom szöveges, azt könnyebb volt implementálni nekik. Nem ismerem a szimulátort amit használsz, de feltételezem hogy nem siemens program. A microwin MWP file formátumának szerkezete nem publikus, és nem is valószínű, hogy a siemens kiadná másnak. Ezt tartom a legvalószínűbb magyarázatnak.
Szia, Szirty!
Pár nap múlva új munkahelyem lesz és ott Siemens PLC-vel lesz dolgom, egyelőre nem tudom, hogy konkrétan melyik típussal, csak gondolom, hogy S7-300-zal. Itthon egy Allen-Bradley-m van, ezért keresem a szimuláció lehetőségét, ismerkedésképpen. Néztem a honlapodon az ilyen irányú lehetőséget. Megkérhetlek, hogy leírnád pontosan a szimuláció hogyan működik, ill. milyen programok kellenek hozzá. Előre is köszönöm segítséged. Üdv.: Yoe
Helló!
Amennyire tudom S7-200-hoz a siemens nem készített szimulátor programot soha. Más cég csinált, de azt soha nem használtam, nem ismerem. A Step7 (nem microwin) amivel S7-300/400-akat lehet programozni tartalmazhat PLC szimulátort. A Step7-nek több csomagolásai is létezik, melyek más opciókat tartalmaznak. A lényeg, hogy a szimulációhoz a csomagban benne kell lennie a PLCSIM nevű opcionális szoftvernek. Ez valósítja meg a PLC szimulációt. Messzire vezetne részletesen elmagyarázni, a helyzet nagy vonalakban az, hogy ún. hozzáférési pontok vannak (access point) amiken keresztül a Step7 eléri a PLC-ket. A Step7 tartalmaz egy Set PG/PC interface nevű beállító szoftvert, amivel ezeket a hozzáférési pontokat állítani lehet illetve újakat is lehet készíteni. A Step7 fejlesztői környezet mindig az S7ONLINE nevű hozzáférési pontot használja. vagyis a PLC-t azon az interfészen keresztül próbálja elérni, amelyiket hozzárendeltük ehhez. A szimuláció indítása egyszerű. Be kell tölteni egy projectet a Step7-be. Nyilván amelyiket szimulálni szeretnénk. El kell indítani a PLCSIM-et. Ha minden jól megy elindul ás a hozzáférési pontot magára irányítja (kilépéskor visszaállítja). Innentől kezdve a Step7 minden online kapcsolata a plc szimulátorra irányul. Vagyis a fejlesztői környezet a PLCSIM-et valós PLC-nek látja és annak megfelelően viselkedik. Megjegyzés: Nyilvánvaló okokból a PLCSIM nem szimulálja a project köré épített terepi buszos eszközök működését! |
Bejelentkezés
Hirdetés |