Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hát igen, mint a konfigurációs szavaknál. Épp én is ezen nem létező állandók használatát akartam javasolni Kisvének, de mikor rákerestem az Include (ill. Header) állományban, nem találtam azokat.
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Megcsinálhatók és közzétehetők. Vállalkozó kedvűek, ha amúgyis meg írják maguknak, ide is feltölthetnék...
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Meg kellene nézni a www.reesemicro.com oldalon a News címke alatt a "code examples" legfrissebb változatát. Ebben már állítólag benne van az E sorozatú vezérlők támogatása is. Ha pedig benne van a támogatás, akkor definálva vannak a beállításokhoz szükséges szimbolikus nevek is.
Vicces, de én azért nem a hexadecimális alakot használtam, nehogy elrontsam
![]()
Abban ugyanúgy lehet hibát véteni. Megaztán engem jobban összezavarnak az előre megírt dolgok, többek között ezért nem használok gyári függvényeket. Ha valami nem megy, szimulátorban szoktam megnézni, hogy jól állnak-e be a bitek. Ott azonnal kijön, hogy egyel kevesebb, vagy több nullát írtam...
![]()
Én a saját honlapomról szoktam puskázni (lásd 4. és 5. táblázat).
Sokkal barátságosabb formátumú, mint az adatlap.
Üdv!
pic12f675-ből van pár darabom,de ebben nincs pwm-kiment.. Van e valakinek egy példa programja hogy miként lehetne vele 3 pwm-et előállíítani 3 kimenetére?
Üdv. Lenne ez a kódom. Ami a felfutó és lefutó éleket figyeli avagy fordulatszámot mérek vele. Annyiból tökéletes a program hogy nem kell egy másodpercet várni az eredményre hanem folyamatosan frissül az adat, egyedül annyi a gondom hogyha a kódban látható módon nullázom az értékeket hogy a következő méréskor 0-áról induljon menet közben olyan hogy motoron be be ugrál a vonal azaz ami eltakarja hogy nincs fordulatom, nem nullát ír ki hanem a vonalakat a helyére. És egy darabig helyes értéket mutat aztán gondol egyet kiír nagyon valótlanul magas eredményeket aztán megint pontos aztán megint be be villannak a nullázásos vonalaim. Elég zavaró mert nem lehet normálisan leolvasni az értéket. Arra gondoltam hogy kiveszem belőle a nullázást, így következő méréskor ugyanonnan folytatódik tovább a mérés nem lesz bent az ugrálás de valahogy viszont ha megállítom a motort le kellene nullázni a mérést mert így nem történne meg. Arra gondoltam hogy ha nem kap jelet x ideig a pic automatikusan nullázza a számlálást , de ezt úgy akarom megoldani hogy a várakozás ne a pic számítási idejét vegye el , hanem úgy mond mellék szálon figyelje a dolgot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
Gyere google, indexeld ezt szépen!
Kedves emberek, ha csak nem akartok feleslegesen pénzt kidobni az ablakon akkor ne vásároljátok a Microchip cég MCP3204 nevezetű integrált áramkörét mert úgy rossz hogy van. Köszönöm a figyelmet! (Hármat vettem, mindhárom gyárilag hibás. Az elsőnek az A/D-ja stabil nullát adott bármilyen jelre, a második egy ideig működött de két nap múlva az is nullákat ad ki magából, a harmadik pedig stabil H szinten tartja az SPI vonalat bármi történjék is. Agyonméricskéltem őket és rossz mindegyik, a környező áramkör ahol van pedig nem tehette tönkre őket. Maradok a PIC saját belső A/D-jánál...) A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
És mi van ha a nem megfelelő tárolás, kezelés, forrasztás miatt döglöttek meg? (elektrosztatikus kisülés, hősokk) Nem akarom a Microchipet védeni, de ezt a lehetőséget is érdemes számbavenni. Persze miért ne lehetne épp ezen (bizonyos időben gyártott) széria tényleg hibás, vagy túl érzékeny?... (Mivel a munkahelyemen elektronikus berendezéseket gyártunk, gyakran találkozok ilyennel. Ilyenkor megy a hibabejelentés/reklamáció a gyártó cég felé.)
Három napig ment aztán egyszer csak megadta magát. A másik kettő pedig első bekapcsolásra már hibás volt. ESD-re azért amennyire lehet oda szoktam figyelni és forrasztani is tudok úgyhogy se elektroszatikus okból sem hősokk miatt nem ment nálam még tönkre IC. Microchip integrált áramkör pedig pláne nem. Olvastam a fórumon hogy más is hasonlóan járt MCP3208-cal szóval ezért is vagyok biztos hogy gyárilag ilyen rosszak.
A Microchip hivatalos magyar beszállítójától?
![]()
Sziasztok!
Nem nagyon követem nyomon a Microchip Pic termékpalettáját, de arra lennék kíváncsi, hogy melyik az a típus ami most menő (jó választás). (18Fxxx, 40 lábú, sok ram, sok program memória, 5V tápfesz.) A/D, I2C, Usart, timer meg amúgy is van szerintem mindegyikben. Üdv. Köszi.
Szia,
én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy az a jó választás, ami a leginkább a megoldandó feladathoz alkalmazható. És nem kell a sok felesleges sallang. ![]() A többit vicsys tömören leírta! ![]()
Sziasztok,
van egy vezetékem, amiben 4 db adatkábel van TTL szinten, két irányú kommunikációval mindegyiken, a vezeték egyik oldalán A a másikon B eszközzel. Sajnos nem ismerem a szabályt ami alapján meg lehetne mondani hogy éppen melyik ad és melyik fogad, de szeretném vezeték nélkül átvinni az adatokat. Tegyük fel hogy 2 pic közötti vezeték nélküli kommunikációt meg tudom oldani, vajon hogyan érdemes nekilátni a fenti problémának? (az egyes átvitt bitek szélessége kb 32us, úgyhogy gondolom 16us-es mintavétel elég kellene legyen)
Először is,szétválogatni az adást a vételtől.Amíg ezt nem tudod, szerintem felesleges a többin gondolkodni.
nos arra gondoltam, és kérlek mondjátok van-e szebb/jobb ötlet, hogy a pic által kiküldött jeleket eltolom a 0 és az 5v-ről 0.5 és 4.5v-ra. ezeket a vezetéken ülő rendszer még low-ként és high-ként értelmezi. ez úgy lesz, hogy építek egy ellenállás csillagot 3 ellenállásból, aminek a közepe a vezeték lesz. onnan 10k megy a gnd-re 1k a pic egyik digitális kimeneti portjára, és 10k megy a Vdd=5v-ra. a csillag közepéhez kötöm még a pic egy analóg bemenetét. ekkor ha a vezetéken fogadnak, akkor az analóg bemenet ~4,5v-ot vagy ~0,5v-ot mér, ha a vezeték adni kezd, akkor pedig 0v-ot, vagy 5v-ot. ekkor a digitális kimenetet kikapcsoljuk, és az analóg bemenet olvas.
vélemény? ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
A két végén lévő kütyüről megtudsz mindent, amit lehet. Nagyon ritka a kétirányú jel (esetleg I2C sín) . Ennek függvényében azért egyszerűbb lenne.Esetleg a vonalon lévő feszültség szintek is segíthetnek, a jel változási sebesség sem mindegy, áramhurkos átvitel is lehet. Tisztán digitális jelet csak nagyon rövid úton szoktak küldözni, és a te elgondolásodhoz képest túl gyorsan. (egy 50-100 kHz I2C jel lemásolása, átvitele már eléggé problémás tisztán szoftveresen egyszerűbb kontrollerekkel.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
a probléma abban merül ki, hogy a két végén a dolognak egy vaku, és egy fényképezőgép áll, és a gyártók bizony nem osztogatják a kommunikáció specifikációját. Találtam egy írást amit valaki mért egy ilyen összeállításon, de elég zavaros, és nem túl hasznos amit mond:
Bővebben: Link négy vezeték van (+ a nulla): clock: ezt a vaku hajtja x: ezt a vaku tartja magasan, és a váz lehúzza ha el kell sütni a vakut data: ezen vagy a vaku, vagy a váz beszél, nem tudom mikor melyik handshake: ezt a fényképező váz vezérli ez minden amit tudok, illetve az hogy 32us-osak az impulzusok, tehát tényleg 100kHz-es mintavételezés kéne...
Látod látod, mindjárt egyszerűbb a helyzet.Már csak egy vezeték a problémás. Lehet tényleg I2C sínes.
Idézet: Nem, inkább az SPI-re hasonlít, de attól is különbözik néhány dologban. Bővebben: Link „Lehet tényleg I2C sínes.”
Én inkább a PIC18F46K80-t javasolnám, de a kettőt összehasonlítva dönthetsz neked mi a fontosabb.
Sziasztok!
Sehol nem találom az adatlapokon hogy a Vref+ lábra milyen max. forrásimpedanciával rendelkező feszültségforrást köthetek. Órák óta szenvedtem az A/D -vel, mire rámértem a Vref lábra feszültségmérővel, és rájöttem hogy ott a baj. 3V -os referenciát szeretnék. Eredetileg 5V -ról 22k - 33k 100n fesz. osztó volt rajta, most már 2k2 - 3k3 -ra cseréltem, de még így is lehúzza 1,9V-ra a fesz. osztót amikor programból bekapcsolom az A/D-t és "External VREF+" -nak konfigurálom. Valami más doksiban kéne lennie? Az A/D különálló doksiját is átnéztem, de ott sem találtam.. Vagy tudtok valami kicsi, nem túl drága 3V -os feszültségreferenciát, mondjuk sot23 tokméret körül? LM4120 jó volna, na de közel 600Ft-ért? 24EP512.. sorozattal küzdök, de ha más adatlapon tudja valaki hogy hol van, az is segítség. Legalább tudnám hogy keressek rá.
Szia!
esetleg az osztófesz+0.65V és egy emitterkövető?...
Szia!
Ez is jó lehet, csak azt a 0,65V-ot nem tudom egyszerűen ellenállásokkal hozzáadni, és meg kéne néznem hogy mennyire stabil (a hőmérsékletet tekintve) a tranyó C-E feszültsége. Szívem szerint kipróbálnám 220-330 ohm -os osztóval is, de persze 330ohm-os ellenállást nem találok sehol itthon.. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |