Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Sziasztok!
Alkotó által publikált tápban milyen szerepe van D2-es SB560-as diódának? Esetleg mivel helyettesíthető, sajnos a közelben nem kapok sehol ezért meg nem akarok rendelni mert nem éri meg. Valamint a kimeneten lévő csatlakozókat (POZ. ; NEG.) milyen néven keressem?
Idézet: „...kimeneten lévő csatlakozókat (POZ. ; NEG.) milyen néven keressem...” Ilyen peldaul jolesz? Idézet: a tranzisztorokat vedi -ha jol tudom- az eztrem felhasznalastol. Nagyerteku kondi vagy akkumlatorok kapcsokon rajta hagyasa.„...milyen szerepe van D2-es...” Idézet: 60V-ig hasznalhatok „...mivel helyettesíthető...”
Köszi!
Schottky diódából amit itt kapni lehet a legizmosabb az 1 N 5822 ez 40V 3A ha 2 párhuzamosan kötnék jó lehetne? (40V belefér) Esetleg PC tában nincs valami használható mert az van pár darab.
Felesleges ezen ennyit agyalni, ha nem teszel rá akksit fordítva, és nem táplálsz vele hatalmas induktív terhelést, akkor egy akármilyen schottky is elegendő oda
szerk: a 40 V-os azért nem túl jó ötlet, ha kimenő villanyod több ennél . . . A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
Szia
"Alkotó által publikált tápban milyen szerepe van D2-es SB560-as diódának?" A kimenet felől jővő feszültség lőkéseket, szünteti meg. Ha a tápra tekercset, villanymotrot teszel, akkor a induktivitás miatt nagyobb kehet a feszültség ezt vezeti vissza a tranzisztor elé. Mindenképpen valamilyen gyors Schottky diódát válasz. "Valamint a kimeneten lévő csatlakozókat (POZ. ; NEG.) milyen néven keressem? " Ha meghatározott szerkezetet akarsz rákötni akkor annak megfelelő csatlakozót válasz. Ha általánosat akarsz akkor jó választás a banánajzat esetleg saró befogatására is alkalmas változat. Banán ajzat üdv.
Max 30 volt a kimenő feszültség ez alapján mehet bele amit fentebb írtam?
Sziasztok!
Alkotó 2.7.4-v2 által publikált táppal szeretnék csinálni egy max. 20V és 5-6A-es tápegységet. Kell-e valamit módosítsak. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia!
Olvasd el ebben a hozzászólásban lévő magyarázat pdf-et és választ kapsz a kérdésedre.
Amit Bubuka57 ajanlott az segit.
De ha esetleg az Ube kisebb mint 24V, akkor ajanlatos a Z3 csereje is, egy 15 vagy 12V-os peldanyra. Az aramkorlatozojaval [R2] egyutt. Keresd a 274szamolo_jav.xlsx-t A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
Szia!
Köszönöm. A leírás elkerülte a figyelmemet.
Az áramméréssel kapcsolatban van most kérdésem. Van nekem egy panelmérőm ami 0-33 voltig mér. Ezt kéne felhasználnom a feladatra. A kapcsolási rajz szerint most 1A-nél 10mV mérhető az osztón. A műszert kéne lebutítani 200mV-osra (?), vagy valahogy felkonvertálni (műveleti erősítő?) a söntön eső feszültséget úgy hogy 1A esetén pl 1V legyen így viszonylag jól le lehetne olvasni az értéket. Alkotós tápról van szó.
A másik kérdédsem lehet-e használni ilyen biztosítékot a trafó szekunder oldalára (24V)?
Szerintem van benne egy előtét ellenállás, azt kell megkeresni és kiiktatni/utána kötni/lecserélni.
Na igen a gondok itt kezdődnek. 3 ellenállást látok benne: 20 k Ohm, 330 k Ohm (mérni tudtam csak EDEE van ráírva), 5.1 k Ohm. Ebből egy biztosan a ledeké. Esetleg ha bárkinek is segít 8S003F3 ic van benne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
Közben sikerült mérnem egyet, a mérendő feszültség pozitív ága közvetlen az EDEE feliratú 330k Ohm-os ellenállásba megy, akkor több mint valószínű hogy ez az előtét ellenállás.
Egy szőke nő kétségbeesve bemegy a szervízbe:
- Elveszett a 710 -es alkatrész. - Milyen alkazrész?? - Amire az van írva 710. És lerajzolja. - A szerelő kihozza a raktárból az olajbetölő nyílásra való sapkát. 710 megfodítva OIL EDEE megfordítva 3303, azaz 330k ohm. Mekkora a modul tápfeszültsége? 30V bemeneti feszültségnél mekkora feszültség mérhető a 330k másik végén? A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
Ez nagyon tetszett, mentségemre szóljon smd-ben nem vagyok még jártas.
30 voltot sajnos nem tudok rá kötni mert nincs semmilyen tápom ami tudná ezt mondjuk 10V jó lenne akkor azt meg tudom oldani. Végezetül a kép
Méregettem a nagyobb a rákapcsolt feszültség a kisebb az (edee ) másik vége 2.69V 152mV, 5.54V 312mV, 16.2V 906mV. Ezek szerint ~18-adára osztja le a feszültséget.
A méréseid szerint 30V / 17.88 = 1.6778V hoz létre 3000 -at a kijelzőn, 10V / 17.88 = 0.559256 pedig 1000 -et. Ha az árammérő söntön 1A hatására 559.2 mV esne, akkor pont 1000 azaz 1.000A -t mutatna.
Két megoldás körvonalazódik: - A sönt kicserélése 0.559 ~ 0.56 ohm -ra. Ekkor az áramlimit figyelését át kell méretezni, de nem kell más elem. A probléma csak az 0.23 ohm helyett a 0.56 ohm -on kétszer nagyobb lesz a veszteség azono éram esetén. - Be kell iktatni egy műveleni erősítőt ami felerősíti az áramból képzett jelet. A 3 db 0.68 ohm párhuzamor eredőjén (0.22667 ohm) 1 A áram hatásra 0.2266 V esik. Ekkor a modul bemenetén 0.5592 V feszültségnek kellene lenni. Az igényelt erősítés 2.45778. Egy nagy bemeneti ellnállással rendelkező, kis offszet feszültségű műveleti erősítővel megoldható. Az EEDE ellenállást pedig át kellene hidalni.
Az eredeti (majdnem) vicc az úgy szólt hogy i710 feliratú sapkát keresett , de a többi igaz .
A héten esett meg velem , hogy álláskereső (nem) ismerős mesélte , hogy a környékbeli tekercselősnél dolgozott inszeminátorként . Miután kiröhögtük magunkat többen is , megkérdeztem , nem inkább impregnálóként ??? Pasi volt . A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
Én arra gondoltam hogy kicserélném az előtétet valami kiszámolt értékre ha már úgy is kiforrasztottam vagy ezzel nem mennék semmire? Ha lehet a labortápot nem alakítanám át, bár igaz még csak a nyák van meg.
Az a probléma, hogy a leosztott bemenő feszültség (1000 - 0.559256V) nagyobb, mint a táp áramfigyelő ellenállásán 1A hatására keletkező feszültségesés.
Nem baj, ha kiszedted az EDEE -t, egy SMD 0 ohm mehet a helyére. Egy műveleti erősítő kell: - benemet az árammérő sönt táp felöli végére 10k0 -n keresztül és az erősítző kimenetére 14k55 ellenállással. A + bemenet a sönt terhelés felöli végére 5k6 ellenállással. Az erősítő negatív tápja az LM324 negatív tápja (-5v), a pozitív tápját a +24V -ból kellene megcsinálni egy stabilizátorral akkora feszültségre, amekkora a mérő kütyű tápja. A kimenetre egy kis értékű soros ellenállás és egy a negatív feszültsétől védő dióda kell még.
Szia!
Első sorban köszönöm a türelmed és a válaszod. Viszont van egy kis eltérés a kettőnk elmélete közt: A söntön 1A hatására 226.667mV esik.(ezt te is írtad, stimmel is) A mérőm előtét ellenállását rövidre zárva, hogy a kijelzőn 1.000 legyen kiírva (a fentebb kiszámolt ~18 körüli arány miatt 1V/18=0.0556V) ~55.6 mV kell. Így elég lenne az ha a söntön eső feszültséget 0.2453 részére leosztanánk. Így 226.667*0.2453=55.6mV és ez 1.000 kijelzést eredményezne. Remélem nem írtam hülyeséget. És elnézést hogy, másodjára is teleszemeteltem a topikot hogyan mérjünk occó műszerrel témájával
Sziasztok!
Elkészült stabilizált labortápom a 2002 RTÉK alapján, picit újragondolva. A kapcsolással semmi gond, elsőre pöccen. Viszont a követő mód a közölt formában eleve nem működhet. Ezt módosítva, illetve soros - párhuzamos kapcsolási lehetősséggel kiegészítve került bedobozolásra. A teljesítmény trafó (is) adott volt, és mive volt még benne kraft, így lett 20V helyett 23 a vége. Szeretném leszögezni, ez is egy fiókból épített cucc, de nálam ez szinte mindig így van. Találtam 4db 10fordulatos heli potit, hát akkor építek köré egy tápegységet csupa lomiból ! Na jó, az alapműszerek kínából repültek... A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Ha a műszer 30V hatására 30.00 -t ír ki, akkor 10V hatására ír ki 10.00 -t. 0.0556V hatására csak 1.00 jelenik meg. Ha elég a két tizedes jegy, akkor csak egy 59.6832k ohm -os előtét ellenállás kell a 330k ohm helyére, vagy 72.68k a 330k -val párhuzamosan.
Annyit pontosítanék hogy a műszer 30V hatására 30.000 ír ki. Így is érvényes az előbbi?
A számítás érvényes, sőt az 1A is 1.000 -nak fog megjelenni. Milyen típus ez a modul és hol vetted?
Na az remek! Ebayről rendeltem kettőt piros és kék színben konkrétan ez. Nekem tökéletes lesz csak független táp kell az áram és a feszültség mérő részre mert 3 vezetékes a 'műszer'.
Szia! Ezt szépen össze raktad, jó lett! Ötletes kivitel és egyedi!
Köszönöm! Azóta felkerült egy nagyobb szurkálós próbapanel a tetejére ideiglenes rögzítéssel. Két klipszet oldva eltávolítható és mehet a helyére bármilyen élesztésre váró áramkör. Minden kéz alatt van, remélem sokáig megoldja a táp problémáimat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |