Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztoros kivezérlésjelző

Témaindító: krkic, idő: Máj 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Tényleg! Most figyeltem meg a nyákterven is ugy rajzoltam be. Az után építettem be. Jövő hétvégén akkor megfordítom és remélem hogy működni fog.
Jó éjt!
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Üdv! Elnézést hogy még mindig kérdezgetek, de van egy problémám. Ha a trimmert olyan állásba tekerem hogy a Vu méter működjön, akkor egy 50hz-es búgás van a jelben. Tegyek elé egy stab ict? A kis panelen is van 100nf+100uF+szűrés is de csak csinálja.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

A kivezérlésjelző táplálása hogyan van megoldva? Az erősítő láncba hová kötötted be?
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Ugyanarról a tápról megy mint az erősítő. Az egyenirányito panelhez van kötve mind a 2 panel párhuzamosan. Tettem neki stab ict, javított a helyzeten. Mostmár így jobb nincs benne az a búgás.
(#) djkoko hozzászólása Dec 24, 2013 /

Sziasztok!
Egy pici segítségre lenne szükségem. Építettem már sokadszor egy ilyen kivezérlésjelzőt, amíg nem dobozoltam be, tökéletes volt, most viszont csak az utolsó led világít, és melegszik a 470ohmos ellenállás, zárlatot nem látok. Ezen a panelen vagy a vezérlésen keressem a hibát?
Köszönöm!
(#) takacsdavid1 hozzászólása Máj 11, 2014 /

Sziasztok ! Olyan problémám van, hogy annak ellenére hogy működik, halványan az összes LED mindig világít, a tápfeszültség megszünése után még mindig világítanak kb. 5 másodpercig. Tudna valaki segíteni hogy ezt mi okozhassa ? Előre is köszönöm!
(#) reloop válasza takacsdavid1 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Fényképezd le! Gyanús, hogy C-E felcseréléssel ültetted be a tranzisztorokat.
(#) takacsdavid1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Tessék, remélem kilehet belőle venni a dolgokat.

2nv6xbm.jpg

Nem néz ki rossznak. Egyik elgondolásom, hogy áram szivárog a sok letakarítatlan gyanta alatt, ezt denaturált-szesszel lemoshatnád.
A másik, ennek a tranzisztornak lebegő bázisnál van egy kevés kollektor árama, akár zavarként is összeszedheti a környezetből. Próbál ki pár tranzisztor bázis-emitter közé (bázistól a testre) 100-200k ellenállást beforrasztani.
(#) takacsdavid1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Köszi a tippet, kipróbálom majd lemosni a nyákot, ha nem válik be, akkor megpróbálok néhány ellenállást beforrasztani.

Inkább az ellenállástól várom a megoldást. Persze a lemosás jó ha beidegződik a jövőre nézve is.
De sokat szenvedtem míg beláttam, hogy vezethet a gyantában oldott szennyeződés.
(#) takacsdavid1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Letisztítottam a nyákot és ellenállást is próbáltam betenni ahogy mondtad, nem sok sikerrel.
(#) reloop válasza takacsdavid1 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Mérd meg vezérlés nélkül az első LED meghajtó tranzisztor bázis és kollektor feszültségét testhez képest!

Bázis a testhez képest 9,7v, kollektor pedig 0,04v.

Mármint felcserélve a kettő , azért értem így is.
Ebben az esetben halványt ad ki a rákötött LED?

Igen, halványan világít az összes, ha teszek rá jelet, akkor viszont teljesen világítanak azok, amelyeknek kell.

Nyomozzunk! Mekkora áram folyik a kollektor köri 470 ohm ellenálláson? Számoljuk ki egy kiválasztott ellenálláson eső feszültségből!
(#) Aang hozzászólása Márc 6, 2015 /

Sziasztok! Remélem valaki jár még erre és megnézi a hozzászólásomat. Megépítettem a tranzisztoros kivezérlés jelzőt 4 leddel próbapanelen. 5-6 V tápnál nem történik semmi a ledekkel, 12V nál folyamatosan világít az összes. Valami ötlet, hogy hol, mit mérjek, hogy el tudjak indulni a megoldás útján? Már 5-ször szedtem szét és raktam össze, ellenőriztem a belevalókat. Elkeseredett vagyok HELP!
(#) reloop válasza Aang hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Szia! Nyilván rosszul raktad össze, ha lefotózod kiderítjük a hibát.
(#) Aang hozzászólása Márc 7, 2015 /

Előre is bocsi a nagy katyvaszért. Az áthidalások nagyon bénák, + az ellenállások is, de abból gazdálkodtam ami van.
kép1
kép2
kép3
kép4
kép5
(#) Aang válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Egyébként a 100n kondenzátor nincs benne, a 18k helyett 20k, a 4u7 kondi helyett 2.2u, és a potméter sem 25k, hanem próbáltam 10k és 220k val. Ez lehet probléma? A jel egy 3.5 jack csatlakozó a számítógépből.
(#) Aang válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Csináltam még pár képet úgy is, hogy kicserélgettem a gubancos áthidalások többségét.
Remélem jobban kivehető.
kép1kép2kép3kép4kép5kép6kép7
kép8

Számítok rád
(#) Aang válasza reloop hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Ma újra összeraktam és csinosítottam egy kicsit rajta, de a helyzet változatlan. A jel bemenet csak annyi, hogy az egyik oldal lesz az input, a GND pedig megy GND-re ugye?
Pár kép az új összeállításról, hátha jobban látszik:
képek
(#) reloop válasza Aang hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Tanulmányozom a fotókat nagy szorgalommal, az első két tranzisztor áttekintése különösen nehézkes a toldott ellenállások miatt.
A LED-es rész rendben is volna. Van multimétered?
Szerk.: az aktuális tápfeszültség és az első tranzisztor kollektorának testhez képest mért feszültsége kéne.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015

Köszi a fáradságot. A tápfeszültség: 6,05 V
Az első tranzisztor kollektora és a test között 6,03 V-ot mértem.
(#) reloop válasza Aang hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Jó helyen járunk! Ugyan így mérd meg a bázist és az emittert is!

A bázison a testhez képest: 480mV
Emitteren: 0
(#) reloop válasza Aang hozzászólására (») Márc 8, 2015 / 1

Az első tranyó kollektorát féltápra kell állítani, addig nem fog működni.
Kérlek végezd el a méréseket!
Növeld a bázisfeszültséget!

1K val sorosan tegyek be ellenállást?

33k helyett raktam be 2.2k ellenállást. Most bázis: 0.9V kollektor: 2.52V,
viszont így se nyikkan.
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem