Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm ColT és köbzoli a válaszokat, nekem ez szerintem magas lesz de megpróbálom a Rádiósmagnó javítása c. fórum rovatát.
Köszönöm.
Sziasztok!
Az lenne a kérdés, hogy hogyan kell simán kapcsolóval irányítani a ventillátort. Azt szeretném, hogy legyen egy 0 azaz kikapcsolt, egy 5V-os és egy 12V-os állás. Próbálkoztam, de nem igazán jött össze ha a kapcsolót használtam a táp fogta magát és leállt. Gondolom valami zavart csinált a kapcsoló és a táp ezért állt le. Mi a megoldás?
Valószínű, hogy zárlatot csináltál.
Milyen tápról van szó? 5V is van, vagy csak 12?
OK, köszi Őszintén nekem is gyanúsan hangzik az a 0,3V, fogom is még túrni kicsit a monitort...
Helló mindenki!
Van két tranzisztorom, pnp és npn, melyikkel lehet erősíteni? Hangjeleket szeretnék erősíteni, de bárhogy kapcsolom, a jel csak kicsit folydogál át. A jel 0.8 V-ig mozog. Esetleg a tranzisztor nyitóárama lehet a hunyó?
Mind a kettővel lehet erősíteni Nézz utána a munkapontbeállítás fogalmának, mert nem mindegy, milyen áramkört építesz köréjük, helyesen beállított értékek nélkül nem fog erősíteni
Híd egyenirányított, pufferelt trafónál a szekunder áramot hogy kell kiszámítani?
Sziasztok!
Meg tudná valaki nekem mondani, hogy 5m, 300led, 5050 ledszalaghoz milyen teljesítményű tápegység kell? 150ohm előtétellenállás van benne. Viszont labortápon mérve, 1A áramfelvételt mutat. Én mértem el, vagy fenékbe rúgtam a fizikát? Köszönöm!
Hol adtál neki tápot? A két végén és középen?
Ha csak az egyik végén, akkor mérj feszültséget a két végén. Meg fogsz lepődni. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Igen, az egyik végén adtam neki feszültséget, viszont a másik végén nagy feszültségesés van, de ezt fényerőben nem érzékeltem.
Ezért is csodálkozom, mert 60mA jön ki a számítás szerint ledenként. Akkor az 1,8A, vagyis min.2A táp kell neki. Jól számoltam?
Igen, 300 x 60 az 18000.
A LEDenkénti áramot a 150 ohm ellenállásokon eső feszültség mérésével érdemes meghatározni. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Akkor mehet hozzá a 2A kapcsolóüzemű dugasztáp.
Köszönöm!
Sziasztok!
Ledes fordulatszámmérőt szeretnék csinálni min. 20 leddel. Amiket láttam ilyen ledes fordulatszám kijelzőket ott mindig volt olyan állapot amikor egy led félig világított vagy pislogott. Én ezt nem szeretném, határozott és dinamikus váltást akarok vagy ligítson az adott led vagy ne ilyen pislogások ne legyenek. Milyen ilyen led meghajtót használja ehhez? (Pices vezérlés is szóba jöhet, de akkor is kell egy-két ledmeghajtó.)
Használj LM3914 LED meghajtót. Lehet kaszkádolni is, és akkor lesz 20 LED -ed. (de lehet, hogy csak 19)
Kapcsolást az adatlapján találsz. A bemenetére kell egy F/U átalakító is. Innen kereshetsz. Kapcsolást szintén találsz az adatlapokon.
Helló. Értem. Van 30 V (egyenfeszültség) bemenőm pufferelés után amit meg kell szaggatni 25kHz en. Mit tanácsolsz hogy oldjam meg? Sima LC kör nem lesz jó mert kell valami aktív elem is a körbe hogy ne csillapodjon a rezgés ha jól tudom.
Ezért gondoltam az 555 -re.
Szia!
Ezzel a 25 kHz-es feszültséggel mit táplálsz majd vagy mire kellene ez a feszültség?
300 x 60 = 18000! Elnézést, csak most nézem, mit írtam.
Ha 150 ohm ellenállással van sorbakötve három darab fehér LED, akkor az ellenálláson 2,4V feszültség fog esni, azaz 16 mA az áram egy LEDe. A 300 LED 100 darab 3 LEDes sor képez, így az összes áram 1,6A lesz.
Köszönöm a pontosítást! A lényeg, hogy a 2A táp megfelelő.
Még az sem biztos! Ha az a LED 6 kivezetéses, akkor egy tokon belül vannak a LEDcsipek sorbakötve, és 300 ellenállás van a szalagon. Ebben az esetben 16 mA jön ki egy sorra, ami 300 x 16 mA áramot jelent. Ezért írtam, hogy az ellenálláson eső feszültség a mérvadó.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Így nem fog pislogni a led? Amiket láttam ilyen kapcsolásokat videón 555-össel általában bizonyos határértékeknél mindig villogott egy led szintén az LM3914-el. Ha jól értem akkor ez az lm3914 a frekvencia függvényében vezérelné a ledeket? Pl. ha egy optokapu jelét kapcsolom rá az nem elég neki vagy mikrovezérlő kéne?
Igen, 6 kivezetése van. A 300 x 48 így is csak 1,44A. Jól gondolom?
Közben javítottam a hozzászólást.
A 300x16 mA lesz, ha tényleg 2,4V esik az ellenálláson. Az pedig 4,8 A áramot jelent, mert a 300 tokhoz 300 ellenállás tartozik.
Na, én most belezavarodtam....
300 led van, de 3 chiphez van 1 ellenállás.Akkor viszont 100x16mA. Felteszek egy fotót, mert most már nem értem....Légyszíves levezetni.
Egy 5050 tokon belül 3 darab LED csip van. Ezek sorba vannak egymással kötve, így a nyitófeszültségük összeadódik, 3x3.2V. Körülbelül. Műszerrel mérd meg a feszültséget az ellenálláson, nagyjából 2,4V lesz.
Minden egyes tokhoz tartozik egy ellenállás, azaz 300 darab van belőle. Sajnos egy elnevezésbeli gubanc, hogy LED-et emlegetünk, ha 5050 tokozásról van szó. A valóságban 3 elemi dióda van egy tokban. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
A vágható LED-szalag kapcsolása: Bővebben: Link. Remélem segít.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
Akkor marad az 5A táp!
Átnéztem .már sok doksit, de valahogy mégsem akar menni. Minél nagyobb a bázis árama, annál nagyobb lesz az erősítés. Lehet elemmel is táplálni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |