Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   138 / 188
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Esetleg régi REMIX, vagy BHG gyártmányú stiroflex kondival is megépítheted, ha sikerül olyat beszerezned (Vatera, fórumok, apró, ...)
Ha jól látom, innen is be tudod szerezni:Bővebben: Link
Google a barátod
(#) manolo hozzászólása Máj 13, 2014 /

Üdv. Mindenkinek sziasztok!
Én is megépítettem az LCM3-mat, köszönet és hála mindazoknak, akik közkincsé tették ezt a remek kis műszert! Sikerült hibátlanul összeszerelni és pöc-röfre indult. Most ismerkedek vele. Tervezem a fazékvasas verziót is kipróbálni a későbbiekben, ha sikerül megfelelő vasmagot szerezni hozzá. Teszek fel néhány képet is a szerkezetről.
Köszönettel és üdvözlettel.
István
(#) lóri hozzászólása Máj 14, 2014 /

Kedves p_istván! Érdeklődnék, hogy az 1nF-os kondenzátort amit a zacskóban láttam a fényképen, azt lehet venni öntől?
Kedves tarpad! Néztem az lcm3-hoz használt induktívitásodat, és a 15% pontosság az nem sok, vagy fontosabb a belső ellenállása?
Kedves soskajoska! Én is láttam az ee elektronikai lapot, de azt írták, hogy Leisthanzi elköltözött az Úrhoz, és nem tud már segíteni. Vagy valaki viszi tovább az oldalt? Az ő 1nF-je 0.5%-os? A silver mica, amit ajánlottál az is 1%-os, mint amit én linkeltem. A silver mica stabilabb? Amit az e betűs külföldi oldalról linkeltél, az jó lenne, ha valaki vásárol onnan, abba betársulnék.
(#) soskajoska válasza lóri hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Igen, a silver-mica kondenzátorok időbeni és hőstabilitása jobb a PP PS kondiknál. Valamint a vesztesége is alacsonyabb. Nem véletlen a military jelölés. A megnevezés tulajdonképpen ezüstözött csillám dielektrikumú kondenzátort takar. Egyetlen hátránya a magasabb ár.
Az ee lappal kapcsolatban nem tudtam, sajnálom.
Régebben az aprók között (itt az oldalon) hirdetett egy srác, tőle vettem 2db olyan silver -mica kondit, amilyet belinkeltem.
Egyébként azt meg tudod csinálni, hogy úgy tervezed meg a panelt, hogy később ki tudd cserélni jobb minőségűre a két kondit.
(#) lóri válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Értem, köszönöm. A fazékmagos mennyivel jobb, érdemes azt csinálni? Valaki tud esetleg típust is ajánlani?
[/off] Igen, én is sajnálom, Leisthanzit, részvétem . Esetleg akitől vetted, annak nincsen még, vagy nem tudna még rendelni, mert nekem nincs ottani regisztrációm.[off]
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) vargaf válasza lóri hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Szia!
Már sokszor leírtuk a fórumban: az 1 nF 1 % kondenzátor beszerezhető az FDH Kft-től.
Üdv.: Feri
(#) vargaf válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Szia!
Lehet, hogy a kolléga az általad linkelt kondenzátorral indított, de a Leiszt Jani és még sokan mások ezt vásároltuk:
1 nF 1% kondenzátor az FDH Kft-től
(#) lóri hozzászólása Máj 14, 2014 /

Köszönöm, de mintha a Leiszt Jani féle laírásban 0.3% 1 nano lett volna, soskajoska meg a 0.5% -osat ajánlotta. Mivel többen vásárolnak a bay-ról, gondoltam nekem is lehetne szerencsém, de, ha jó az 1% -os, akkor az lesz. És mi legyen az induktívitással? A tarpadosat vegyem (kicsi az ellenállása 0.08 Ohm), vagy jó lesz egy egyszerűbb is? Nem szeretném elrontani.
Üdv:Lóri
(#) vargaf válasza lóri hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Szia!
A Leiszt Jani az általam linkelt kondenzátorokból válogatott ki 0,3-0,5 %-os kondenzátorokat. Annak idején én javasoltam ezt a típust, Ő is írja ebben a fórumban a válogatást.
(#) tarpad válasza lóri hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

@lóri:
Őszintén szólva már nem emlékszem pontosan, hogy melyik paraméter a fontosabb, de mintha úgy rémlene, hogy a belső ellenállás a lényegesebb. Mindenesetre annyit elmondhatok, hogy nekem ezzel az induktivitással hibátlanul működik a műszer! Csak kissé nagy, ha ezt veszed meg akkor át kell tervezni kicsit a nyákot, hogy elférjen rajta. Ha ezt a tipust könnyebben be tudod szerezni akkor nyugodtan megveheted, biztosan jó lesz.
(#) Mircsof hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!
Azzal a kérdéssel/kéréssel állnék elétek, hogy Szerbiában lakom Közel a Röszkei határhoz így Szeged "elérhető" távolságra van. Az lenne a kérdésem, hogy Szegeden van-e olyan üzlet ahol azt a pár "kritikus alkatrészt" egy helyen meg lehetne venni. Ha ilyen nincs, akkor valaki akinek van lehetősége tudna-e nekem segíteni azzal, hogy megvenné és postán keresztül eljuttatni hozzám?
Akinek lenne lehetősége az írjon kérem Pm-et! Előre is köszönöm a segítő szándékú embereknek!
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia! P.ü. ment.
(#) tarpad válasza lóri hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Csak nem hagyott nyugodni a kérdés és jobban utánaolvastam a fórumban. Van válasz pl. itt és itt meg itt.

Most olvasom (az első linkelt hozzászólásban), hogy p_istvan keveselli a 99mV-ot az Uesr0 értékének. Kíváncsiságból megnéztem az enyémben és nálam meg 56,7 mV az Uesr0. Hogy miért ilyen kicsi azt nem tudom, viszont a műszer pontosan mér (talán pont úgy esett ki a szórása az alkatrészeknek, hogy az induktivitás lett kisebb a 33nF meg nagyobb a névleges értéktől?). Főként fóliakondikat, elkókat és kisebb induktivitásokat szoktam mérni, ezeket gond nélkül méri...
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) lóri válasza tarpad hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

[/off]Köszönöm, hogy utánaolvastál helyettem. Szégyellem, de én csak átfutottam, de nagyon kevés időm van mostanság.[off]
(#) Mircsof hozzászólása Máj 21, 2014 /

Sziasztok!
Köszönöm a sok segítséget, és utbaigazítást amit adtatok, hogy hol találhatok alkatrészeket ehhez a "szerkezethez".
Kiválasztottam a szerintem megfelelö paraméterü alkatrészeket (csatolt link), valaki leellenõrizné nekem, hogy tényleg megfelelnek-e?
100uh= Bővebben: Link

33nf = Bővebben: Link
1 nf = Bővebben: Link

Elvárások:
" C9, C10: A 2 x 1nF kalibráló és mérő kondenzátor stabilitása/hőfokfüggetlensége fontos. A kalibráló kapacitás pontossága azért is lényeges, mivel ha ez idővel elmászik, akkor pontosítani se lehet a műszert, illetve nem megbízhatóan. Anyaguk lehetőleg polisztirol esetleg polipropilén vagy engedményekkel poliészter lehet, kerámia semmiképpen nem jó!
L1:100uH induktivitás kis veszteségű legyen: DC ellenállása 0,3-0,4 Ωnál ne legyen nagyobb, és jó minőségű ferritre készüljön, ellenkező esetben a nem polarizált kondenzátor mérése 100nF felett már bizonytalanná válik, valamint az ESR mérés felbontása/pontossága nagyon leromlik. Nem érdemes túl nagy méretűt sem venni, itt nem részletezett okok miatt. A zárójelben megadott jelölésű megfelel.
C8: A 33nF anyaga lehetőleg polipropilén legyen kis soros veszteségi ellenállású, 275 V AC feszültségű."

Segítséget elöre is köszönöm!!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
(#) vargaf válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Ebbe a műszerbe ne tegyél 5 % tűrésű kondenzátort a C9 és C10 pozícióba. Ide ilyen kell:
1 nF 1% kondenzátor a FDH Kft-től
(#) Mircsof válasza vargaf hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Köszönöm a segítséget!
Már csak az a baj, hogy ilyen 1%-os kondi nincs a Red-ben, 2,5%-os a legkisebb. Budapest meg messze van töllem (Szerbiától),
(#) MAGA VAN válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Üdv Mircsof!
Küld egy bélyegzett válaszborítékot és küldök 1n stiroflexet, akár több darabot. Válogatok pontos értékre. Navigálj az elérhetőségemre.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Mircsof hozzászólása Máj 25, 2014 /

Sziasztok!
Kvarcból mind 1 milyet rakok a műszerbe a lényeg, hogy 20Mhz legyen?
PL: Bővebben: Link
Másik kérdésem, hogy az itt fel lelhető hexek bármelyikét használni lehet ahhoz a hardverhoz?
Köszönöm a válaszokat!
(#) abcdabcd válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Szia! Mindegy milyen, a frekvencia a lényeg, hogy 20MHz legyen.
A Hex-ből meg két alapvető változat készült. Attól függ, hogy neked melyikre van szükséged, hogy milyen induktivitást használsz a műszeredhez(100uH).
Ahogy ott is írják az egyik "sorozat" zárt/fazék/magos kivitelű induktivitáshoz készült, a másik pedig a "kommersz" fojtótekercses vasmaghoz. Fazékmag1 Fazékmag2 Fojtó1Fojtó2
A verziószám meg egyértelmű ahogy fejlesztették, úgy változik a szoftver tudása.
(#) Mircsof válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Szia!
Köszönöm a felvilágosítást, elkerülte a figyelmem a 2 különbözö induktivitásta készült hex.
Én ezt rendeltem mivel a javasolt fajtábol nincs készleten jelenleg egysem.
Az alapjàn amit linkeltél (és persze ha tévedek) akkor nelem a fojtora készült hex fog kelleni.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) lóri válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Az van az fdh-nak európai raktárban? Mert azt írja, hogy amerikai raktár, és akkor az plusz 7ezer szállítási költséget szokott jelenteni.
(#) Mircsof válasza lóri hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Ezt átolvasva nem találtam semmi utalást arra, hogy bármi külön dijat kell fizetni amerikai raktár esetén.
(#) abcdabcd válasza lóri hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Van két dolog/cég, amit nem szabad keverni:
Az egyik cég a Farnell, a másik az FDH kft. Az FDH-nak nincs európai raktára, egy irodájuk van össz-vissz, ha jól tudom, Budán és ők a Farnell magyar disztribútora, ha jól emlékszem régen a farnelltől nem is lehetett közvetlenül rendelni Magyarországra.
És van a Farnell, nekik van raktáruk.
Ha a Farnelltől rendel valaki, az a hu.farnell.com árai és feltételei szerint van és ott én is láttam már többször ezt az "amerikai raktár +7e" feliratot.
Viszont az FDH kft, saját honlappal rendelkezik, és onnan meg az ő áraik szerint lehet rendelni, ha megnézitek pár forint (de akár szó szerint) eltérés van is a két ár között,gondolom ők más feltételekkel kapják az árut a Farnelltől, mint az egyszeri megrendelő, és átlagban nekik az a pár forint plusz fedezi valószínű a plusz költségeket, ha egyáltalán nekik ugye ilyen "amerikai raktáras dolgok" felszámításra kerülnek. (vagy legyen bármi más a magyarázat)
De, hogy tuti legyen a dolog egyébként a legegyszerűbb felhívni az fdh-t és rákérdezni, ha esetleg mégse így lenne.
(#) abcdabcd válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Szia! Igen a fojtóra készült változat kell ehhez. A fazékmagot onnan lehet felismerni, hogy nem látszik a réz a vastól(tehát zárt), ha össze van rakva ezen a fojtón meg legfeljebb valami zsugorcső-szerű van, de amúgy alatta kilátszana a réz (-->tehát nyitott), úgy mint azon a képen, amit linkeltél.
Amúgy fazékmagos tekercset készre szerelten nem tudom, hogy lehet-e jelenleg egyáltalán kapni, főleg egy darabot, vagy egyáltalán szereletlen fazékmagot, vagy ha lehet is elég drágá. Inkább bontani lehet valószínűleg, vagy hasonló helyekről beszerezni...
(#) Hp41C válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

A Puskás bőrzén vettem fazékmagokat.
(#) soskajoska válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Az induktivitás határfrekvenciája nem számít? Mivel ez egy viszonylag alacsony frekis mag (100kHz tesztfrekvencia). Látszik a diagramján is, hogy magasabb frekin jelentősen veszít az induktivitásából és természetesen a jósági tényezőből is. (bár azt nem rajzolták le) Tudom, hogy drágább, de érdemes lehet 1MHz, vagy akár 5MHz tesztfrekvenciás magot választani. Ezzel a maggal pl. egy modern 1,2÷1,3MHz-s kapcsoló üzemi táp jelentős bizonytalanságokat és veszteségeket mutat. Sajna tapasztaltam.
(#) mark.budai hozzászólása Máj 29, 2014 /

Sziasztok! Megint szeretnék segítséget kérni, sajnos megint problémába ütköztem az LCM 3 építése közben.
Vettem bele PIC-et, most szeretném égetni. Watt-féle LPT portos égetőm van (egyelőre), ehhez pedig az ő programját használom. A HEX betöltésekor ( v1.2, ami a kit-ekben is volt), hibaüzenetet ír, hogy nem Intel hex formátum. Mit jelent ez, és lehet gond belőle, ha így égetem be?
(#) Hp41C válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 29, 2014 / 1

Törölj ki a hex -ből minden nem kettősponttal kezdődő sort.
(#) lóri hozzászólása Jún 24, 2014 /

Az lenne a kérdésem, hogy akkor érdemes-e fazékmagot használni, vagy nem.
Itt láttam pár félét: bolt
meg itt:bolt2.
Ezek közül melyiket vegyem?
Köszönöm.
Következő: »»   138 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem