Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   31 / 400
(#) Peti027 válasza hapro hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Szia!
A Zenerek típusa:"BZX25F 16" ez volt hozzá..
Az maradhat benne?
Ok, legalább van valami "támpont" hogy merre fele kezdjem a méricskélést

Közbe megkezdem a méregetést, talán sikerül talánom valamit..

Üdv: Petya
(#) hapro válasza Peti027 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Én így a típus alapján azt mondanám, hogy ez 16Voltos, ami meg már az IC max tápfeszültsége. Én nem tennék ekkora zenereket bele szerintem ez SOK az IC-nek mert ugye az 32Volt. ezeket cseréld ki 12-15Voltos zenerre!
Zenerek között is van szórás a gyártás során, és ha mondjuk az egyik 16 helyett 16,5 vagy 17 voltot enged át, akkor megette a fene az IC-det.

üdv.:

Zoli

Rendbe van, értem.
Sajnos ez is marad holnapra, mert ma már bolt nincs..
Ezek szerint akkor az a pár darab Zener okozta/okozza a hibát?

Ha próbaképpen, mondjuk 30V fesz-ről hajtanám meg?
Elvileg akkor jónak kéne lenni?

Üdv: Petya
(#) mrex válasza Peti027 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

nos a képek vizsgálatakor feltűnt valami de men biztos, hogy úgy van ámbár szép színesek a fotók.
A rajzon az ic6-os lába egy 1k-s ellenálláshoz kell, hogy cvsatlakozzon. a fotón meg mernék esküdni, hogy ebben a pozícióban 100ohm van legalábbis barna fekete barna színkódnak látom. namármost ha kitből építkeztél akkor hol van az 1k?
Mondtam ha olyan hibára akadsz ami nem létezik....
Ha tévedtem akkor bocs az ic felett a 22nf felett van helyileg
Mrex
(#) Peti027 válasza mrex hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Szia!
Köszönöm az észrevételt, de csak a fotón látszik szerintem olyan színnek, megmértem azért, az 1K.

Petya
(#) Árpy válasza Peti027 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Helló! Ahogy nézegettem a nyákot, nekem kicsit úgy tűnt, mintha az A fokú résznél a szélső tranyónál (ami mellett van az 5 wattos ellenállás) mintha zárlat lenne. Lehet, hogy csak én látom rosszul, és a képen nem látszik rendesen...
(#) Peti027 válasza Árpy hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Szia!
A képen látszik csak úgy, elég hülyén sikerült lefotózni.
Ránéztem azért a panelra, ott minden rendbe.

Petya

Hi!
Még egy kérdés ezzel kapcs-ba:
Az összes Zénert kicseréljem?
Vagy csak ami az IC "körül" van, azt a 2 darabot?
(#) Peti027 hozzászólása Jan 9, 2008 /

Hi!
Emberek!
Azt hiszem rájöttem valamire
Egy 100 ohmos ellenállás helyett, 10 ohmos volt csak benne, kicseréltem 100 ohmosra, most a TL071 - kimenetén 0 voltot mérek, valamint a kimeneten is 0 V.
Bemenő jel, és a 2 végfok nélkül.

Most beteszem a 2db 2N3772-t és bízok benne!

Na látod most tanultál!
De nehogy megint fotdított táppal és lámpa nélkül éleszd! Még egy igen fontos tapasztalat. Én először mindig a hangszóróvédő kapcsolást csinálom meg nehogy elfogjon a vágy és anélkül tegyem hangsugárzóra(Gyarló az ember).Amúgy nem akartam szóba hozni de ha 0,1 ohm os ellenállás van az eredeti 0,091 ohm helyett akkor a védelem(túlhajtás és rövidzár) nem ott és akkor fog működni ahol kell. Illetve a tekercsek kivitele hmm.....

Idézet:
Az összes Zénert kicseréljem?
Vagy csak ami az IC "körül" van, azt a 2 darabot
?”

mutass még benne csak 1 dbot ????
(#) Dzsoni válasza mrex hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Ha utánaszámolsz rájössz hogy lényegesen nem tolja el a védelmi karakterisztikát.
De ha zavar akkor beforrasztasz egy 1Ohm-os, sima 0,5W-os ellenállást a 0,1Ohm-os huzalellenállásal párhuzamosan, és kész is a 0,9Ohm.
(#) Peti027 hozzászólása Jan 9, 2008 /

Hi!
Szóval, az eredmény: SIKERÜLT!
Megfogadtam a tanácsokat, izzón keresztül élesztettem.
Amikor bekapcsolom, egy pill-re felvillan, aztán kialszik az izzó.

És végre, szól is az erősítőm

Jó lehetőség volt ez arra, hogy tanuljak, megfogadjam mások tanácsát, ötletét.

Ezúton is szeretném mindenkinek a nagylelkű segítségét, fáradozását megköszönni mégegyszer.

Rengeteget tanultam ezzel.

Köszönet mindenkinek!
(#) mrex válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 10, 2008 /

IGEN EZT TUDOM DE AZ EREDETI KIVITELBEN EZ UGY VAN BEALLITVA, HOGY 90W NAL KEZDJEN EL MUKODNI. MINDANNYIUNK OKULASARA TELJES ELMELETI ANYAGOT AMI MAGYARUL FELLELHETO VOLT A QUAD405 ROL S AMI A HOBBI ELKTRONIKA FOLYOIRATBAN MEGJELENT AZT BESZKENNELTEM PDF-ELTEM SZIVESEN FELTENNEM DE 30 MEGA EBBEN BENNE VAN MINDEN AMIT TUDNI KELL ERROL A KONSTRUKCIOROL EKKORA FÁJLT NEM TUDOK IDE FELTENNI.
(#) Peti027 válasza mrex hozzászólására (») Jan 10, 2008 /

Hi!
Ezt az anyagot nem tudod valahogy eljuttatni hozzám?
Vagy feltölteni valahova, és akár belinkelni ide?

Petya
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 10, 2008 /

Itt van a lap alján a Quados RT cikkek gyűjteménye.
Bővebben: Link
Itt meg letölthető 2 pdf, amiben benne az összes gyári rajz + szervízdoksi:
Bővebben: Link
(#) mrex válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 10, 2008 /

Jobb a tied megnéztem én csak beszkenneltem.
Illetve még a már régebben asszem épp az általad megdícsért installációmat tettem bel de most az akkori dícséretet hadd viszonozzam .És dícsérjem a honlapod.
Csak ne piros betűk lennének az az egy borzasztó de a tartalom .Egyébként sokan vannak úgy ezzel a lassan fés évszázados szabadalommal hogy ezért-nem jó meg azért nem jó de a mostani" favoritok" hol lesznek ennyi idő múlva az enyém ittBővebben: Link
(#) Badboy@20 hozzászólása Jan 12, 2008 /

Sziasztok!
Van egy quad- om. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy csináltam egy rövidzárat a kimeneten, és azóta nem szól. Kicseréltem már a két 4148- as diódát, a BD242C is tönkrement, de most ha bekapcsolom, még mindig 10 V egyenfesz van a kimeneten, A BD242 lábára menő 22 ohm, és egy 270ohm- os ellenállás is elégett. Nincs valami tippetek, hogy mi lehet a baj?
Már teljesen tanácstalan vagyok. Előre is köszi a segítséget. A mellékletben látszik a kép, és hogy mi füstölt.

erosito.JPG

(#) hapro válasza Badboy@20 hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Szia!

BC 212 tranyókat tegyél be, mindegyiket cseréld ki, a diódákat újra nézd meg, mert újra tönkre mehettek azzal, hogy bekapcsoltad, és nem jó a végfok. A Vég tranyókat is nézd meg kiforrasztva, hogy jók-e meg a meghajtó trqnyóit is. Ha minden jó így egyszerre, csak az után indítsd újra a végfokot. Ellenállás csere, majd egy újabb ellenőrzés és már mehet is az eleje.

Ja és építs egy védelmet hozzá csak elővigyázatosságból.

üdv.:

Zoli
(#) Dzsoni válasza mrex hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Szia,
Nem az en honlapom egyebkent, nincs semmi kozom hozza csak keresgeleskor bukkantam ra anno.
A kinezete tenyleg borzaszto szerintem is!

Udv!!
(#) mrex válasza Badboy@20 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Nem tudom, milyen rövidzárat csinálhattál, de a quad 405 rövidzárvédett üzemszerű működés mellett. Ha csak az alkatrészek közé a panelba nem ejtettél egy vezető darabot huzaldarab,csavar stb javaslom hogy légyszives nézd át az előző 3-4 oldalt mert Peti027 fórumtárs eldurrantott erősítőjének helyrehozására adott válaszok értelemszerűen a te esetedre is használhatóak. A mellékelt kép olyan homályos, hogy nem sok értelme van ilyet feltölteni.Ezzel a kivitellel egyébként az a hiba.Hogy az aluszeglet fúrása és a végtranzisztor furatai között eltérés lehet ami alattomos zárlathoz vezethet. a helyedben kiforrasztanám őket és ellenőrizném a lábak közötti aluszegletet s ha kormos szélű áthúzást látnék akkor elgondolkodnék .Egyébként hadd tegyek fel egy kérdést minden olyan fórumtársnsk akik akár a hagyományos akár az urbán féle Quadot készítik a szerelés melyik fázisában szerelitek fel az aluszegletet?
(#) hapro válasza mrex hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szia!

Alu szeglet felszerelése a végtranyók beforrasztása előtti művelet. Tehát ALU furatolása, összecsavarozása a végtranyókkal, majd beforrasztani a végtranyókat.

Nálam ez a technológiai sorrend.
És köszi a feltöltést.

üdv.:

Zoli

(#) mrex válasza hapro hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szívesen.

Szerintem nem jól gondolod az aluszeglet felszerelése a szigetelések és csavarozások elkészítése egy nagyobb mechanikai művelet jelentős buktatókkal. sorjás furat stb .szétrepőlő alusorja, forgács. Mondok még egy lehetséges hibát ami velem történt meg.
A TO220 hoz ugye más szigetelőgyűrű kell mint a TO3 hoz de a TO220 gyűrűje csak szintbe ér a tranzisztor hűtőzászlójával míg a TO3 gyűrűje a taranzisztor síkja alá ér.Az is mérhető, hogy a szigetelő csillám furata nagyobb mint a csavar átmérője illetve a csillám vastsgsága miatt a menetárokban oldalta elmozdulhat emiatt van olyan néhány tized mm-es csillámmal fedetlen felület ami alattomos zárlat forrása lehet amiatt,hogy jelentős áramfolyás mellett áthúzás alakul ki. ez sajnos nem mérhető hiba elsősorban az igen gondos sorjázással lehet elejét venni.A TO-220 nál én nem a szigetelőgyűrűt csiszolom a tranyóval szintbe, hanem egy éles fúróval finoman a szigetelő gyűrű méretetére kézzel felfurom a csillámot elétve ezzel azt, hogy a gyűrű a csavart körbeburkolja s még oldalrol sem lesz zárlat. A csillám felfúrásakor a kézben tartott fúróval belehajtok a furatba, a csillám réteges anyag ezért nem tudjuk felfúrni engedem hogy a fúrószerszám hornyába feküdjön majd horony tövénél egy mozdulattal körbe fordítom, hogy ne törjön el a csillám az így képződőtt "sorját" nem távolítom el szorításkor inkább tömít így elkerülhető a zárlat.
Tehát szerintem először az alu szegletet kellene felszerelni mert ezután már a nyákot mechanikai igénybevételnek nem nagyon tesszük ki.sőt tovább megyek én minden esetben felszerelem már ebbn az állapotban a hűtőbordára ia egyrészt alkatrészekkl megszerelve kockázatos mindenféle jelölőkkel mozogni benne (A család sem tolerálja a valaki jöjjön már segíteni) mondatokat.illetve a folyton hiányzó harmadik kéz problémája ia megoldódik így mert a felszerelt hűtőbordára való állítással oldalról bedughatók az alkatrészek sőt én oldalról is forrasztok de neg is lehet fordítani egy gyufásdoboz kell alá ilyenkor távtartónak. Én így csinálom
Mrex
(#) hapro válasza mrex hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szia!

szerintem pont ugyanarról beszélünk...csak te kicsit részletesebben írtad le mint én.

Egyébként a TO-3-as tokozásnál mind a csavarra és mind a tranyó lábaira is teszek szigetelő csövet az ALU szegletbe...Még soha nem volt zárlatos egyetlen összeszerelésem sem.

üdv.:

Zoli

(#) Badboy@20 válasza hapro hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Köszi. Akkor ezeket megpróbálom kicserélni. A meghajtókat megnéztem. Azok működnek. Már rendeltem BD242-t is. Meg akkor veszek bár bc212-t is.
Remélem sikerrel járok. Az alu szegletnél biztosan nics hiba, mert a tranzisztorok lábára is tettem egy kis szigetelés elővigyázatosságból, és ki is mértem műszerrel. Elvileg ott nem lehet zárlat.
(#) soos csaba hozzászólása Jan 13, 2008 /

Hello Mindenki!Megszeretnem epiteni ezt az Urban fele Quadot,csak az a problemam hogy it az R30-as es az R31-es ellenalasok 510ohmosak,es nekem csak 560ohmos ellenalasaim vanak hozza.Namost az a kerdesem hogy nem befolyasolja az erositot ha az 510ohmos ellenalasok helyet 560-ohmos ellenalasokat teszek be?.Valaszotokat elore is koszonom!!
(#) hapro válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szia!

én vennék a helyedben 510ohmosat, mert a BD242c báziáramát befolyásolhatja ezek ellenállás értékek változása, mivel közvetlen a negatív táp és a T8-as BD242c bázisa között vannak. Mivel sorba vannak kötve ezért a két ellenállás különbség ráadásul megkétszereződik, szóval 100ohm eltérésed lesz.
Azért írtam így feltételes módban, mert pontosan nem vagyok ebben biztos amit leírtam, csak elméletileg lehet így.
De ha valaki jobban hozzáértő megerősítene ebben annak én is örülnék.
Sőt most nézem, hogy még a T9-es (végtranyó)bázisáramát is befolyásolhatja.

üdv.:

Zoli

(#) soos csaba hozzászólása Jan 13, 2008 /

Szeva Hapro!aza kerdesem hogy akor az eredeti Quadban miert van 560ohmos?,es miert tettek az erositobe meg ket plusz ellenalast R22-R26-330ohm,es megvaltoztatak a ket 75ohmos ellenalas erteket is 82ohmra R23-R27.Ezeket miert valtoztatak meg a Quadon?. Az en gondolatom szerint ezek az ellenallasok az erosito vedelmehez tartoznak,vagy nem(R22-R26,R23-R27)jol gondolom? Ja es meg varok hozaszolasokat.Koszi
(#) mrex válasza hapro hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

nekem az első zárlatos lett de aztán többé soha d az már 25 éve volt
(#) mrex válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szia Csaba!
Amit feltettél pdf-et az összes kérdésedre tartalmazza a választ.
Ha 560 ohmot építesz be akkor több áramot korlátoz ha 510-et kevesebbet. Szerintem megfelelő eredményt a terv alapján lehet elérni.Pl a kocsimban a kerékanyák M20x1,5-ösek de nekem csak M22x1,5 van itthon kérdésem hogy jó lesz e helyette? Válasz jó hát csak a kerék repül el. Az általad említett más ellenállásváltoztatások összes oka és következménye ott van abban a a dokumentumban amit feltöltöttél a #164918 számú hozzászólásodban
Következő: »»   31 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem