Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1031 / 1385
(#) pjg válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Készülőben van egy vákum rendszerem. Kiforrasztó pákához.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) nagym6 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
A festék lapul szét, nem alávilágítás. Akkor inkább nagyobb lenne a hézag. Ha erősen lenyomom súlyokkal, azután kivéve a filmet, látható lesz a festék elmozdulása, azaz szétlapulása a filmen, úgy maradva. Ha olyan erős nyomást kap, ami a nyákot kisimítja. Kis mértékű, de összeér helyenként. Nem a film megy szét. Meg a nyomtató ehhez már pontatlan geometriailag, és kevés a 600 dpi is, csipkés szélek. Pld. a tervezett 0.4mm hézag nyomtatás után helyenként 0.2mm lesz, ezt szétnyomatva súllyal, összeér.
Nyomdafilm. Környékünkön senki nyomda nem vállalja, postázgatásra kellene várni. Zacskóval, enyhe nyomással tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Valami nekem ebben a szétlapulásban nem tiszta.
Egy nyákot készítő emberke , aki vasal , vagy laminál , és méghozzá , ha vasal , és biztos , hogy 5kg súlytól jobban nyomja a vasalót , és ehhez még hozzá jön a vasaló jó meleg hőmérséklete , ami tényleg lapulást , és szétfolyást eredményezhet , és a művelet vége nem az lesz , hogy szétlapul , és összeér vagy összefolyik a rajzolat.Akkor nem tudom elképzelni , hogy neked hideg körülmények között hogyan jöhet ez létre.Persze vasalásnál , és laminálásnál is összefolyhat , mint tudjuk , de ehhez már nagyon sokáig kell csinálni , és viszonylag magasabb hőmérséklet kell hozzá .
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Lehet, csak ennek a toner -utángyártott- példánynak a tintatanyaga ilyen. Vasalás helyetti laminálást régebben próbáltam, ugyanezzel a festékkel, ott is mentek -picikét- erre-arra a vonalak. 6 mil-es vonalak helyenként megszakadtak ezért.
A film papírboltban vett lézerhez való.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
A szakadás nem biztos , hogy csak a vasalás , vagy a laminálás eredménye lehet.Sok a tényező, ami befolyásolhatja a jó végeredményt.Elvileg , és gyakorlatilag is egy hajszálvékonyságú vonal átvitele nyákra átvihető úgy , hogy az semmilyen torzulást nem szenved .Ha ez nem így van , akkor valami a technikában nem jó , és sok lesz a hibaszázalék.
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
A szakadás a vonal egy részének pici elmozdulása miatt volt, a vonal másik része helyben maradt. Én a tintaanyagot gondolom, hibák okának. Sokféle hordozóra nem is tapadt már a nyomtatóban, amikre másoknak jó volt. Nem kísérleteztem vele sokat, visszatértem a P20 technikára. Itt zacskóval enyhébben lenyomva, minden tökéletes. Illetve a nyomtató geometriai hibája azért megmaradt itt is.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Látod , akkor már meg is van a hiba oka
Idézet:
„A szakadás a vonal egy részének pici elmozdulása miatt volt, a vonal másik része helyben maradt”


Ilyen nincs tökéletesen kell rögzíteni mindent nem szabad sajnálni, azt az időt ami ezzel jár , és akkor nem lesz ilyen hiba.A nem megfelelő rögzítés eredménye lehet szakadás , vagy deformáció igen , mert tud mozogni a rajzolat.
A sokféle hordozóra nem tapad meg a nyomtatóban , ezt hogy kell érteni ?
És például amikre másoknak jó volt az például mik ?
Ja apropó milyen nyomtatóról is van szó ?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
A nagy erővel való film rányomás fotózáshoz, minden bizonnyal pici elmozdulás is keletkezhet, ezalatt. De egyszerű amatőr eszközökkel, amikor súlyt teszek az üveglapra -nálam vastag plexi- nyilván lehet elmozdulás. Nem foglalkoztam komolyabb mechanizmus kitalálásával, mert mint visszább írtam a zacskós leszorítás megoldás lett.
Pontos részletekre nem emlékszem, régebben volt ez, de a nyomástól szétterült picit, nem csak elmozdulás volt. Drasztikus nyomástól.
Samsung nyomtató, 2 éves, cégnél van, most nem tudok típusszámot. Előtte Konica-Minolta volt, rosszabb eredménnyel. Csak lézer fóliára (nem mindegyikre) és pauszpapírra tapad. Még a normál fénymásoló papírra is tapad, de rengeteg szösszel megy át. A pausz felejtős, drasztikus méretváltozás hő hatására miatt. Itt írtak műnyomó matt, fényes, öntapadósok hátsó lehúzott lapja, meg ehhez hasonlókat. Nekem ilyeneken szinte semmi nem lesz a papíron.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Én személy szerint ez úgy oldanám meg , persze valóban eltolhatja a súly a filmet , de nem hinném , hogy annyira szét is lapítaná ezáltal.
Nos szóval a szeleken egyszerűen celux ragasztó szalaggal rögzíteném a filmet , és a nyákot is , és amikor ráhelyezed a nehéz üveget , akkor nem tudna elmozdulni.
Egy cégnél nem lehet tudni , hogy egy nyomtató milyen állapotban van .Ugye tuti sokan használják nap mint nap , és ha egy cég nem sajnálja , akkor új tonert rendel bele . de ha csak után töltik , és aki tölti is úgy ahogy , akkor el lehet képzelni , hogy sok szösz van benne.
Egyébként ez arra utal , hogy egy már használt tonert port újra visszatölt a tonerbe , ami ugye tele van mindenféle szeméttel papírszöszökkel és egyéb.Ezért lehet neked olyan szöszös egyébként nem szabadna lennie.Tanácsolnám máshol is próbálj nyomtatni olyan helyen ahol legalább tudható , hogy jó a minőség , és vesd össze a kettőt .Azután meggondolandó a céges nyomtatás főleg ott ahol boldog boldogtalan nyomtat ezerrel.
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Csak ketten nyomtatunk ezzel a nyomtatóval, a cég egy embere, és én. A szöszös -nem jó kifejezés- alatt azt értem, hogy normál fénymásoló papírról átragad a festék a nyákra, de rengeteg papír szál benne marad az átnyomódott tintaanyagban. Olvastam itt ecetes, sósavas elmarását, de a maradék festék lukacsos lesz, az elmart papírszálak helyén. Tehát nagyon mélyen beivódik a papírba. Pauszról szépen leválik, szinte papírszál nélkül, de annál meg a méretváltozás a probléma.
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
A szöszölést , akkor sem értem .Egyébként gondolom fóliára nem szöszöl , de akkor próbálj papír fajtát változtatni .Ilyet , hogy szöszölés én nem ismerek nekem még nem volt ilyen.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Ha csak egyszer láttad volna munka közben a vákuum keretet , nem tartanád feleslegesnek és nem pakolgatnád a 4 kilós üveglapodat.. Igazán nem akarok erről vitát nyitni , csak nem értem hogy hogyan mondhatod hogy felesleges ha nem próbáltad?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014

s47854434.jpg
    
(#) Szpisti válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Idézet:
„Nekem ilyeneken szinte semmi nem lesz a papíron.”

Ezt nehezen bírom elképzelni, mert a fényes 135g/nm-es műnyomót legalább 4 fajta nyomtatóval használtam, és mindegyiken gyönyörű lett a nyomat. Egy gond lehet vele, hogy hő hatására felbuborékosodhat. De erre meg itt kaptam hasznos tippet, nyomtatás előtt ki kell szárítani. Erre akár egy mikrosütő is alkalmas, ami munkahelyen is előfordul.
Szöszök így is visszamaradnak áztatás után, de szintén itt tanultam , hogy tömény sósavval maradéktalanul eltávolítható.
Ha meg az a gond, hogy átmar a tonerporon, arra a saját találmányom ( ), a LabelOff-os lefújás a megoldás. Legutóbb elfelejtettem laminálás előtt lefújni, meg is lett az eredménye
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) nagym6 válasza Szpisti hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
A fényes papírokra nem tapad át rendesen a festék a nyomtatóban. Pontosan már nem emlékszem, milyen papíron milyen eredmény volt, de öntapadós papírfélék lehúzható hátoldalát használják sokan itt (legalábbis írják), erre semmi nem tapad. Többfélére tapad ugyan, de hiányosan, amilyeneket itt viszont sikeresen használnak. Nem foglalkoztam vele sokat, maradtam a P20 -nál, ezzel semmi gond, bombabiztos mindig. Mert ha lenne is jó nyomtató, jó tintával, az egyszer kiürül, milyen lesz a következő tintapor? Van egy ilyen bizonytalanság.
U:i. A nyomtató beállításainál mindent próbáltam, tintamennyiség, papírfajták.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) Birs Alma hozzászólása Jún 2, 2014 /
 
Sziasztok! Mivel érdemes kezelni a nyákot kémiai ónozás után, hogy jól lehessen forrasztani? Kösz.
(#) Mdavid válasza Birs Alma hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Acetonos fenyőgyanta-oldattal
(#) Birs Alma válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Az meg mi?? Hol veszem? Mit kérek? Mennyi mibe kerül?
(#) Pali79 válasza Birs Alma hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Sima forrasztógyanta, (pl a TS 500) teszel egy jól zárható kisüvegbe egy darabot és öntesz rá egy pici denaturált szeszt. Ha feloldódott a gyanta kis ecsettel felkened.
Én egy 50g-ost vettem 790-ért.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) Birs Alma válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) Mdavid válasza Birs Alma hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Nem tudom, hogy mennyi nyákot készítesz, de ha mondjuk veszel egy kilót, az kb. 1000-2000 Ft, az aceton, vagy denaturált szesz meg literje 5-600 Ft, ennyiből elég szép mennyiség jön ki
(#) kaqkk válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Ne hülyéskedj ! 1 kiló gyanta vagy 100liter acetonhoz jóaz már ipari mennyiség ! SK10 forrasztólakk (ugyanaz spray-ben!) 1700Ftért egy amatőrnek 2-3 évre elég....
(#) Szpisti hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Sőt! Egy doboz hegedűgyanta hangszerboltban 500 Ft, és egy deci aceton 100 Ft a gyógyszertárban, amiből 100 évig gyantázhatsz !
(#) Mdavid válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
A minimum mennyiséget mondtam mindenből, amit lehet venni. Legalább is, amiket én tudok, és ahol én veszem, egy szóval sem mondtam, hogy ez 1:1 így összekeverendő
(#) kaqkk válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Hol vásárolsz? Hogy csak kilóra lehet venni a hegedűgyantát??
(#) Beles hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Megjött ma a laminálóm, és átalakítás nélkül átmegy rajta a nyák szerencsére Ki is próbáltam a photoresistive fóliám, nagyon szuper! Jobb szerintem, mint a lakk.
Már csak forrasztásgátló maszk fólia kellene. Valakinek van eladó? Ebay-en 7000 körül van 5db A4-es.
(#) NickE hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Kipróbáltam a lézernyomtatómmal a filmre nyomtatást, nem túl jó eredmény született. Viszont papírra nagyon jól nyomtat. Mit lehet tenni? Vegyek pauszpapírt? Sima papír+akrillak?

(ha profit szeretnék, majd leadom nyomdába, de érdekelne a házi megoldás is)
(#) kaqkk válasza NickE hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Én black cuvering sprayt használok a filmre
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Ne viccelj már. Most képzelj el valakit, aki Évi 3 nyákot gyárt, és ezért beépít egy fél szekrényt egy ilyen izével..... Tök felesleges neki.
(#) elektros90 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Gondoltam már én is hozzászóllok itt a dolgokhoz, ha már én kezdtem meg az értekezést...
Természetesen aki évi 3 nyákot akar csinálni, az inkább tervezze meg azt a 3-at rendesen és csináltassa meg valakivel, vagy céggel. Olcsóbban kijön. Aki meg már beruház egy ilyen kisebb műhelybe, az azért csináljon gyakrabban. Ha tökéletes nyákokat sikerülne gyártanom, én mindennap nyákot gyártanák Terv van bőven, saját is meg netes is. No meg a szakdolgozatomhoz már lassan jó lenne elkezdeni a HW-t fejleszteni. Az meg nem 1 nyák lesz Hanem nyákok serege míg az az erősítő rendesen működni fog. Ilyen eredményekkel meg idő, fólia, ill. pénz kidobás ha 10x kell egyet világitanom, hogy jó legyen. Inkább megcsinálnám rendesen a levilágitót. De a zacsis megoldást mindenképpen kipróbálom, csak érjek már oda. Aztán vizsgák után kemény HW és nyák gyártásba kell(ene) kezdenem. A mérő szoftvert meg most csinálom... (Holnapra) (Azt mondják a legjobb inspiráció a határidő közeledte...)
(#) gulasoft válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Én már több százat legyártottam az üveglapommal, soha nem volt ingerenciám vákumosat csinálni, de ha valakinek sok ideje van, és sok nyákot csinál, akkor csináljon nyugodtan, nekem még a furatgalvános lötyit sem volt időm bekeverni.
Következő: »»   1031 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem