Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm!!! Ezen én is gondolkodtam, de mivel a neten bőven találtam ellenpéldát kihagytam. Pl. Rosszul tettem...
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
A bemeneti kondenzátor (330μ) volt kevés!!! Tettem rá 100v 15 000μ és a 330μ kicseréltem egy 160v 100μ-ra, és a régi nyáktervvel, 150μH induktivitással, az előlapra 30cm hosszan kivezetett potméterrel, tökéletesen, (sőt) tudja a 3A a 6v 21W-os izzóval. De tettem rá 24V 60W izzót is 24V-on járattam, az ic alig langyos, melegebb volt a 100W-os trafó, (no meg az izzó) Egyedül a bemeneti 100μ-s kondi volt kicsit meleg kb. 50 fokos, ez normális? Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
Sziasztok!
LM2596 5.0-val szeretnék építeni egy konvertert. A bemenő feszültség 30-35V, a kimenő áram pedig az idő 99%-ában 40-50 mA, 1%-ában viszont 3A. A következő alkatrészeket választottam ki: Tekercs Kimeneti kondenzátor Bemeneti kondenzátor Dióda Ezek az alkatrészek megfelelőek lesznek? Előre is köszönöm a segítséget.
Az adatlapjában nem ezek az értékek szerepelnek, miért választanál ilyen magas értékűeket?
Pont-nak igaza van, miert nem a gyari ajanlast koveted? Inductor: 47uH, kimeneti kondenzator 330µF/35V. Nem tudom hova lesz beepitve, de inkabb arnyekolt induktivitast valasztanek, pl.: Wurth 7447709470 Bővebben: Link
A TI webench nevű kalkulátorával számoltam. Akkor ezek nem lesznek jók? Ez egy elég rossz hír, ugyanis már megrendeltem.
Ha már megvetted, próbáld ki! Azt hittem, hogy oka van a gyári ajánlástól való eltérésnek, valószínűleg csak feleslegesen nagyok, bár a tekercsnél az sem jó ha túl nagy, ("majd letekersz belőle")
Milyen problémát tud okozni a túl nagy tekercs?
Sziasztok! Nekem a problémám a következő: Bekapcsoláskor zárlatba megy, azaz a bemeneti oldalon zárlati áramot vesz fel, főleg, ha a tápomat 220V oldalon kapcsolom be. Az inputon olyankor, ha ott nem szakítom meg, a tápban levő elkók is párhuzamosan ott vannak, és a töltődésük ideje alatt az IC egyszerűen zárlatba megy, bár találtam rá megoldást, az 5-ös lábra az indulási késleltetést, nem zavarna engem a dolog, ha az összes rajzon rajta lenne az az R-C tag, de ezt külön kellett hozzá kikeresnem, és megépítettem már többször, de mindig ez a baja. Normális ez az LM25xx IC esetén? Mert például ennél sokkal primitívebb dolog, pl.: egy 555-tel meghajtott FET ilyenkor sohasem megy zárlatba, csak annál még a visszaszabályzással kell külön bíbelődni,és gondolom annak a kimenete sohasem lesz ennyire stabil, ezért inkább beteszem az LM 2576-ot, azzal a megjegyzéssel, hogy kicsit beteg ez az áramkör, de szerencsére lehet késleltetni az indulását.
Szia!
Ilyenkor tönkre is megy az IC, vagy csak szimplán nagy áram folyik át rajta? Sikerült már úgy bekapcsolnod, hogy nem volt gond vele? A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
Az biztos ,hogy úgy nem normális, Nálam ilyen nem fordult elő. Gondolom más alkatrészértékeink vannak más a nyákterv stb.
Nem fogod tudni kivenni a maximalis terheloaramot.
Mekkora terhelhetosegu a tapegyseged?
Tapasztalat>>>Az is gondot tud okozni, ha tul lassu a tapegyseg kimeneti feszultseg felfutasa, megha nagyobb terhelhetosegu mint amennyire szukseged van. Megprobalom felvenni hogy lasd kulonbseget a ket bekapcsolasi esetre. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Itt lesz neked a megoldás , aztán beállíthatod , hogy mire , és milyen feszültségre szeretnéd megépíteni.
Bár nem írtad , hogy a kimenet milyen értékeket is képviselne áram , és feszültség terén , de felteszek neked egy kalkulátort , és egy pdf anyagot .A pdf anyag vége felé egy konkrét megépített változat is nyákrajzzal rendelkezésre áll , ami egy dc dc konverter módban van , és 5v 3A a kimenete.Előtte viszont egy szabályozható mód , ami 1,2v-35v ig , és 3A kimenettel rendelkezik.Érdemes átnézni. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Már azelőtt leírtam. Ezzel a késleltetős megoldással működik. Úgy lehet bekapcsolni egyébként, hogy a törpefesz. oldalon kapcsolom ki. Nem szokott tönkremenni, mert vagy áramkorlátozós táppal, vagy max. 1A terhelhető táppal kísérletezem. A +-12 Voltos, felfelé transzformálós megoldást használom leginkább, mert piezóhoz kell, és a legkönnyebben beszerezhető 12 Voltos tápról azok nem mennek, min. 24V (max.40V) kell nekem általában, milliamperes terhelhetőséggel. Nekem az egész nem gond, mert tudom, hogy a 12 Voltot kell bekapcsolni, akkor nem zárlatosodik le, de így nem eladható a készülék, mert a kuncsaft tuti, hogy a 220 Voltba dugja be a trafót, és lehet, hogy bekapcsolt állapotban, és ő nem tudhatja, miért nem akar indulni, leégeti. Beépítem a rajzon látható késleltetést, és akkor nincs gond, csak azt nem értem, miért nem írják, hogy ez általában feltétlenül kell bele, különben gond lesz az indulással? (Lehet, hogy a lefelé alakítós változatnál nincs ilyen indulási gond?)
Tekercs választásnál van annak jelentősége, hogy hány kHz-es a tekercs? Pl ez elvileg 100 kHz-ig használható, az megfelelő annak ellenére, hogy az LM2596 150 kHz-en dolgozik? Bővebben: Link
Mi történik ha túllépem a frekvenciát? Ha veszek egy ilyet amihez nincs frekvencia írva, viszont direkt lm2596-hoz hirdetik, ez megfelelő lehet?
Lehet, hogy csak az áramkorlátozós táp túláramvédelme szólal meg az IC kimeneti pufferkondenzátor miatt és valójában nincs is túláram.
De zárlatos olyankor, és egy pillanat alatt felforr az IC. Le is égne, ha nem kapcsolnám ki azonnal. Sima trafó, graetz, és 1000µF puffer, ugyanezt produkál. 19V, 4A-es kapcsolóüzemű laptop táp dettó. Üresjáratban is mindig, ha a 220V felől dugod be. Nyák terv teljesen mindegy. Sokszoros utánaépítés során is mindig csinálja, Függetlenül attól, hogy próbapanel, maratott nyák, vagy közvetlenül ráforrasztott SMD alkatrészekkel van-e, teljesen mindegy. Gyári 100 uH tekercs, vagy az általam készített, nem számít, ez az LM2576 IC tipikus hibája, hogy a puffer elkó töltődése alatt zárlatba megy. Mind ezt csinálja kivétel nélkül, és teljesen mindegy, milyen tápról, csak legyen benne 100 µF-nál nagyobb pufferkondenzátor. Én csak szóltam hogy az 5. lábra tett időzítéssel ez kivédhető. Ír az adatlapja alacsony bemeneti feszültség elleni védelmet is, biztosan jó az is, de az bonyolultabb.
Kivancsi lettem az okara. Pontosan melyik tipust es milyen beallitassal hasznalod?
Ha kell, a megoldashoz bevonom a Texas Istruments-et is. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2014
Sima 5V-os LM2576-hoz van nyáktervetek? Megcsinálnám, de ha tényleg ennyire számít, hogy mi hol van, akkor inkább egy működőt építenék után.
Amit eyess feltett Bővebben: Link abban van gyári nyákterv. Nekem van sprint layoutban szintén működő saját terv, ha érdekel felteszem.
Köszi. Elég a doksiból.
Telefontöltéshez kell rá borda?
Én azért tennék rá egy kényelmesen elférő méretű alu lemezt, még ha túl robusztus is ez a kapcsolás telefontöltésre. Azt is szokták, hogy a nyákra fektetik és az hűti.
A doksis nyáktervvel az volt a problémám, hogy nem tudok 1,7mm-enként 1mm-es lyukat fúrni
Szerintem ez a legfobb oka a hibanak >>> fameca:" felfelé transzformálós megoldást használom", ami egy STEP DOWN szabalyozoval nem igazan mukodik.
Csak ez az eredeti hozzászólásból nem derült ki...Bővebben: Link
Valamint az sem, melyik tipust hasznalta, csak gondolom az allithatot. Mar epp rendelni akartam egy mintat a TI-tol, gondoltam atolvasom megegyszer, hogy melyik tipus legyen. (Hozzateszem meg mindig nem tudjuk a valaszt, bolcsen hallgat, pedig online volt 15 oraja)
Gondolom ha nagyon nem rendezem át, csak a lábakat kicsit szétrakom, akkor nem okoz számottevő gondot. Eleve akksiról lesz táplálva, azért nem 7805-tel oldom meg.
Valaki esetleg rá tudna nézni?
Én jónak vélem. Az IC lábait széthúztam. On/off lábat jó ha földre kötöm és kész?
Ha ekkora méretű alkatrészeid vannak akkor jónak tűnik. (Pl. az én 5822 diódám brutál nagy ide nem lenne jó, max állítva) Az 5 lábat simán földre igen.
Ez az alkatresz feloli oldal, vagyis tukroznod kellene ha az alkatreszoldallal szembeni oldalon szeretned a nyakot.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |