Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   122 / 165
(#) nagy zsolio hozzászólása Jún 21, 2014 /

Ha nem lesz több "kioktatás" akkor nagyon szívesen leírom és segítek!
Keressetek bizalommal.
(#) nagy zsolio válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Jó rendben! Tudom, hogy vannak írott és íratlan szabályok!
(#) nagy zsolio hozzászólása Jún 21, 2014 /

Visszatérve az VF2 erősítőre.

Jó hangja van az erősítőnek, nagyon stabil, dinamikus, részletező, 10-15perc alatt üzemi hőre melegszik és nagyobb hangerőn is langyos marad. Szóval csak ajánlani tudom, mert egy igen jó erősítő kapcsolás és ezért köszönet KD mesternek!
(#) Alkotó válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Ebből nem lehet túl sok információt nyerni. Az látszik, hogy minden alkatrész benne van, látszik, hogy az én panelterv elképzelésemet használod, és látszik, hogy még nincs bekötve.
De nem látszik a sokat említett doboz, és annak összes többi tartozéka.
Javaslom, ha van valamilyen hasznos tapasztalatod, ami fontos lehet másnak is, akkor azt olyan formában oszd itt meg, ami tényleg hordoz információt. Ha nem akarod ezt megosztani az itteniekkel, akkor az egészet nem érdemes bolygatni.
(#) nagy zsolio válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2014 4 /

Én végfokokat tervezek, készítek, tesztelek, fejlesztek! Így gondolom megérted miért nem közlök képeket a belsejéről. Hiteltelen ember ezzel nem vagyok és nem leszek szerintem. De a nyákterved osztályon felüli az biztos, csak a zavar védelemre több figyelmet kell fordítani (tanács).
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Hm...fejlesztés... nehezen hihető az előzőek tükrében...
(#) nagy zsolio válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Nem kell nekem hinni! Csak azt hittem itt azért komoly szakik vagy hobbi pákások vannak! Tisztelet a kivételnek, mint például Reloop is!
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
(#) reloop válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Nem örülök, hogy példaként említesz.
Itt önzetlenül segítünk egymásnak, az alábbi idézet nem illik a képbe:
Idézet:
„Én végfokokat tervezek, készítek, tesztelek, fejlesztek! Így gondolom megérted miért nem közlök képeket a belsejéről.”
(#) nagy zsolio válasza reloop hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Nézd Te 95%-ban segítesz az embereknek, ez tény!

Ami a belső képet illeti, az magán ügy! Én, se Tőled se Alkotótól nem láttam belső képet az épített erősítőitekről. Akkor milyen jogon vagytok felháborodva? És milyen jogon illetnek hiteltelennek?
Az, hogy a kapcsolás 95% kész, mert a zavarvédelem nincs kiépítve az szerintem nem korrekt! Nem kell félreérteni, én is örülök, hogy a kapcsolás közölve lett.
Szerettem volna kapcsolási rajzon feltüntetni a változtatásokat, de ezek után már erősen gondolkozom, hogy megtegyem.
De ha nem teszem, akkor másokkal tolnék ki! Akit komolyan érdekel az majd valamilyen formában megkeres és segítek (Ingyen)!
(#) reloop válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Nem láttál képeket az erősítőim belsejéről? Pedig mindet feltettem, a képmellékletek között megtalálod Bővebben: Link
(#) nagy zsolio válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Soha nem láttam egyet se!
(#) Moderátor hozzászólása Jún 22, 2014

No akkor itt be is fejezhetjük a dolgot.
Nem erőszak a disznótor ahogy a mondás tartja.
Térjünk vissza a VF2-re.
(#) nagy zsolio hozzászólása Jún 22, 2014 /

VF2:
Én is csináltam VF2 Alkotós változatát! Egy kis módosítással, mert a külső magas frekvenciás zajoktól nincs védve!
Szóval:
A kapcsolás igen egyszerű és nagyon könnyen elkészíthető. Az Alkotós verzión szereplő 4,7K ellenállást nyugodtan cserélhetitek 2,7K-ra (később ez a lépés fontos lesz).
Következik a (lámpa kapcsolás, páka ki-be kapcsolás, hajszárító bekapcsolásból adótó) pattogás megszüntetése. A lényeg, hogy a panelra kell közvetlenül forrasztani! A panelon a táp ág +- és a gnd lábára 470nf (fólia)kondenzátort kell tenni! A tápot rendesen meg kell szűrni (hálózat szűrés, szekunder szűrés 470nf kondenzátorral a graetz hídra, 2x2x10000uf puffer, és ismét hidegíteni kell a tápot 100nf (fólia) kondival). Ezzel pattogás meg is lesz oldva.
Ahhoz, hogy az erősítő zajmentes legyen, még egy RC szűrést is alkalmazni kell!
Az RC tag összesen 2 alkatrészből áll, egy 1K ellenállásból amit a panelon a jel meleg pontjára forraszunk(itt jön jól a 4,7K cseréje 2,7K-ra), és egy 10nf (fólia) kondi amit az 1 K ellenállás után a jel meleg pont és a hideg pontjára ráforrasztunk!
Így az erősítő zajmentes és továbbra is megmard az igen kellemes hangja!
(#) Ge Lee válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

A vitát nem követtem, csak egy két gondolat ehhez a tervezés meg fejlesztés dologhoz. Maga a kapcsolás (VF2) évtizedek óta létezik, a netre egy közel 70 éves fickó lévén került fel, hogy a kapcsolást is ő maga tervezte-e azt nem tudni. Király Tibi nemrég újra feltalálta, aztán ebből jöttek a különféle módosítások (KD kisebb nagyobb verziója, az én 400W-osom stb.). Szóval nem nagyon kellett ezt tervezni meg fejleszteni sem.
A zavarok amiről itt valami vita folyt is új nekem. Nekem volt belőle szobába szánt teljesítményű (50W) meg van belőle olyan ami 2x430W zenei teljesítményt tud, utóbbit néha kölcsön szokták kérni amikor valamelyik buliba kevés a power, vagy tönkremegy valamelyik gyári végfok.
Egyiknél sem tapasztaltam semmilyen problémát, zajt, zavart, stb. A hangja valóban elfogadható, de azért vannak ennél sokkal jobbak is.
(#) nagy zsolio válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Ez még nem zárj ki, hogy ne lenne jelen a zavar!
Példa erre ez is: Itt

És ez is!
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Ezt a bemeneti részt le tudnád rajzolni? Nem teljesen világos.
(#) nagy zsolio válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Persze! Tessék
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Nekem az. Berakott egy lejjebb vágó aluláteresztőt a jelútba... Az értékek alapján ha csak az 1k-t veszem alapul, akkor is vág 16kHz felett, ha még ott van a 2,7k is sorban akkor meg ajajj.

Akkor mégsem.
(#) nagy zsolio válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Hidd el 20khz szinusszal vezérelve se hallok eltérést az Rc tagos és nem Rc tagos között.
(#) nagy zsolio hozzászólása Jún 22, 2014 /

Bocs így helyesebb
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Jún 22, 2014 /

Hát, így 16 Khz-en lesz a -3dB-es pontja az erősítőnek, csak az 1k és a 10nF miatt. Sok az a 10 nF. nem beszélve arról, hogy esetleg nem minden műsorforrás tolerálja, hogy nagyobb frekiken megterheled 1 k-val a kimenetét.

Az lehet, hogy nem hallod meg 20kHz-en, színusszal, de ezt nem hallgatózni, hanem mérni szokták.
(#) nagy zsolio válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Igazad van és elnézést kérek mindenkitől!

1nf/63V Fólia kondi van az enyémbe!

Mentségemre legyen mondva az elmúlt napok éjszakázásai és a sok kísérlet eredményéből összekavarodtam a sok rajzvázlatom között!

Helyesen így szerepel: 1K ellenállás után egy 1nf fólia kondival hidegíteni!

Még egyszer bocsánat!
(#) reloop válasza nagy zsolio hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Ez egyenértékű az eredeti 220pf duplázásával.
(#) nagy zsolio válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Lehetséges, de mikor a 220pf növeltem 560pf kondira, javított az eredetihez képest de tökéletes nem lett!
Próbáltam ferrit maggal is szűrni a jelkábelt de nem sok sikerrel. Persze lehet jobban kellet volna variálnom vele, de ami ennek kapcsolásnak a lényegét adja (minél kevesebb alkatrész szóljon bele hangba ) az vesztettem volna el!
Lehet kisebb ellenállást is alkalmazni 1K helyett de én azt tapasztaltam, hogy ami nálam erőforduló magas frekvenciás zavarok ellen csak 1k és 1nf felállás hoz csak megoldást.

És akkor még nem is beszéltünk a végfok bemenetén lévő hangerőpotiról, mert ugye az is részévé válik az alul áteresztőnek. Ha már tervezünk meg fejlesztünk.
(#) nagy zsolio válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 22, 2014 4 /

Igazad van , de az én esetemben nem! Mert nekem nincs a bemeneten egy poti se!
Hogy miért nincs rajta potméter, csak azért, hogy Neked legyen mit kérdezni!
Ha már okoskodunk!
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
(#) djkoko hozzászólása Jún 23, 2014 /

Sziasztok! Van egy hibátlanul működő VF2 Conductor erősítő, ebben NE5534 műveleti IC. Kipróbáltam TL071-el, sokat változott a hangja, abban a rendszerben amiben szólt jobb volt mint az NE, de volt egy kis brumm, búgás. Kiküszöbölhető valahogy?
Köszönöm!
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Szia! A búgást NE5534-gyel nem tapasztaltad?
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Szia! Azzal nem, tökéletesen brumm, és zajmentes.
Következő: »»   122 / 165
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem