Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   126 / 1320
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Nézd meg az adatlapot, a kivonásnál a carry pont a "józan ésszel" ellentétesen állítódik! Azaz ha az eredmény nem negatív, akkor lesz a carry 1.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

mondjuk ez tényleg baromság, de akkor kéne oltogatni a lámpát csak pont ellentétesen mint ahogy én akartam.
Ha igazad van, akkor a hőfokban lehet nagy büdös 0 van, csak tudnám miért.

magat a HOFOK-ot igy definialtam

list p=16f84a
include p16f84a.inc
__CONFIG _CP_OFF & _WDT_ON & _XT_OSC
cblock 0x20
HOFOK
endc
;
VERSIONMAJOR EQU 1
VERSIONMINOR EQU 0
VERSIONRELEASE EQU 0
;
LCD_DATA EQU PORTB ; LCD data lines interface
LCD_DATA_TRIS EQU TRISB
LCD_CTRL EQU PORTA ; LCD control lines interface
;

ezzel esetleg lehet gond?
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

A DS1820 adatlapját nézted már? A hőmérsékletet 0,5fok pontossággal mutatja, tehát mindig kétszerannyi a kiolvasott érték, mint amennyi a hőmérséklet. Ha azt akarod, hogy 30 foknál reagáljon, akkor 60-at kell kivonni.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

DS_RWTMP0 EQU 0x20

Ez ott van a kód elején (ha ugyanazt nézzük), azaz a 0x20 memóriahely foglalt. Keress egy szabad helyet a változódnak! Ha jól látom, ez az utolsó változó:

NumL EQU 0x4d

Azaz 0x4E-től van szabad hely - legalábbis a 16F628-ban biztos van, a kommentekből lejjebb nekem az derül ki, hogy a 16F84-ben nem lenne.

ez lesz a gond! Mindjárt nézem, meg azt a 60-at is kipróbálom, ezt spec nem láttam az adatlapon, de igaz, hogy fél fokonként megy.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

A table-2 szépen mutatja...
(#) neomur válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

még1 kérdésem lenne. a 18F... közül melyiket ajánlod a kezdéshez? gondolom valami olyan lenne a jó aminek sok portja van, meg ha lehet akkor ne legyen túl drága
(#) szilva válasza neomur hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Ugyan nem engem kérdeztél (és majd watt mester is biztos megírja a véleményét), de nekem javasolták a 18F2321-et, mint elég jól használható, általános típust. Vettem is ilyet, használom, nem bántam meg. Ez éppen 28 lábú, létezik 40 lábú változata is (több port), az a 18F4321. Bruttó 6-700Ft körül meg lehet venni őket.

hát most az icd2 fel sem ismeri az ic-t, de amint sikerült ráirrigálni a dolgot, majd jelentkezem. Köszi az ötleteket.
(#) neomur válasza szilva hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

ok kösz
megnéztem az adatlapot, és ez sztem jó is lesz nekem kezdésnek. akkor sztem veszek a 4321 és a 2321 ből is, aztán próbálkozok velük
(#) watt válasza neomur hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Egyetértek szilva-val, 18F2321, vagy 4321. Töltsd le az adatlapját, meglátod milyen sokat tud, aztán nézd meg a chipcad árlistájában, hogy milyen olcsó!
szerk: bocs, nem láttam a válaszodat az új lap miatt...
(#) Tüske hozzászólása Jan 14, 2008 /

Hali!

Megvettem a Vörös féle pic csomagot és volna vele egy kis gondom!

Ime:

A Pic prog v1.0-át használok!
A beállitásokat a Pic kezdőknek című kiadvány alapján állitottam be.
Rákattinva az írásra, a művelet elkezdödik majd egy kis idő múlva félbeszakad.
Az írás folyamán az Állapot mező:
törlés...
kód+id törölve
Kontroll:0000

Itt félbe is szakad, majd egy hiba üzenet jelenik meg!
Ez a következő: Íráshiba 0000

Írt: 0000
Adat: 3FFF

Mit tegyek ilyenkor? Már probálkoztam egy-két dologgal, de nem sikerült megoldanom a problémát

Tényleg fontos volna!!!! :yes:
(#) BlackStar válasza trudnai hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Holnap válaszolok minden kérdésedre mert most mobilról nézem a fórumot. Sajnos mérni nem tudok mert nincs scopom. Az érdekes számomra hogy az ICD2 rádugom és programozás után az MPLAB kiadom a reset parancsot akkor tökéletesen megy. De ha lehúzom az ICD2 csati RB7 RB6 érintkezöit és csak a vpp vdd gnd marad akkor a pic nem fut tovább.
Számomra ez érdekes hogy miért kell a gnd-re kötnöm az RB port valamelyikét ahhoz hogy a picben a progi fusson.
(#) potyo válasza Tüske hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Ha fontos, akkor kicsit többet is írhatnál arról, hogy mid van azon kívül, hogy Vörös féle pic csomag.
(#) potyo válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Programmerként van kiválasztva az ICD2?
(#) szilva válasza Tüske hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Guglival semmi értelmeset nem találtam a "vörös féle pic csomag"-ról, ha elárulod, mi is ez, akkor valószínűleg többet fogunk tudni segíteni.
(#) neomur válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

ja még belinkelnéd nekem az MPLAB pontos letöltési helyét, mert én a microchip.com-on nem találtam ingyenes verziót
(#) szilva válasza neomur hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

MPLAB

A lap alján vannak a letöltési linkek.

Szóval arról van szó, hogy vannak ezek a Hobby Elektronikás füzetek (Rádió technika...)
Ennek a 3. része Pic-ről szól kezdőknek, melyet Vörös Tamás írt.

Itt lehetett rendelni um. kezdő csomagót, amely tartalmazott egy 16f628-as alapmodult és egy kezdő modult. Az alap modulon van az égető áramkör is. A kezdő modul egy led-ből és egy nyomógombból áll.

Ehhez az egészhez járt egy NightPic V6.2 fejlesztő rendszer és egy PicProg V1.0 égető progi.
A cd-én mellékelt minta programok közül a 0.-kat szerettem volna betölteni a pic-be de nem megy
Ez egy led villogtató program.
(Ha még nem lenne világos itt egy link )http://winsoft.ini.hu

A hiba mint irtam a következő:

A beállitásokat a Pic kezdőknek című kiadvány alapján állitottam be.
Rákattinva az írásra, a művelet elkezdödik majd egy kis idő múlva félbeszakad.
Az írás folyamán az Állapot mező:
törlés...
kód+id törölve
Kontroll:0000

Itt félbe is szakad, majd egy hiba üzenet jelenik meg!
Ez a következő: Íráshiba 0000

Írt: 0000
Adat: 3FFF

Természetesen megfelelően csatoltam a beégetendő hex fájlt!

A kezdőcsomag kit volt, azaz Neked kellett összerakni, vagy készre szerelt, élesztett cucc? A programozó hová csatlakozik a PC-n?
(#) potyo válasza neomur hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Fizetőset találtál-e?
(#) MPi-c válasza potyo hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Ja, valahol amúgy megvan ez a füzet itthon, csak a legutolsó nagy lakásátpakolás óta semmimet nem találom... na mindegy

Amúgy a csomag megvételével nem lettél jogosult az újabb verziójú program letöltésére? Mert a honlapon már a 2.3-as PicProg-ot ajánlgatja.

Szóval nézegetem ezt az oldalt, ez a programozó egy JDM. Sajnos az nem csoda, ha nem működik Milyen gépen próbálod? Netán laptop?

Nem akarlak elkeseríteni, de lehet, hogy ha kicsit bele akarod ásni magad a PIC-ek világába, akkor jobb lesz valami használható égetőt összeütnöd vagy vásárolnod.

Ha az az égető van a panelodon, ami ott az oldalon Picprog néven szerepel, akkor ez egy JDM, ami nem a megbízhatóságáról híres, és jellemzően az említett hibaüzenetet produkálja. Próbáld meg IC-Prog-al, vagy majd még valaki ír, hogy melyik programmal használható még ez az égető. Én a részemről azt mondom, hogy az ilyen kitek helyett mindenki építhetne egy megbízható lpt portos égetőt, vehetne egy próbanyákot, amin összerak magának egy olyan áramkört, ami neki tetszik (ledek, nyomógomb, stb.).

Készre szerelt volt! Alapból müködött, azaz villogott a led.
Maga a programozás soros porton keresztül megy, de laptopot használok, amin nincs soros. Van viszont soros usb átalakitom!
Maga a modul usb-én kap tápot a müködéshez.
Ja és az égető progi felismeri a pic-et, kiirja hogy csatlakoztatava van.

Probátam már a pic downloadert ott kevesebb dolgott lehet állitani és ott rátölti rendesen, viszont igy se megy!
(#) Tüske válasza szilva hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Nem vagyok rá jogosult!

Ja laptopról! Esetleg tudsz ajánlani valami használható programozó kapcsolást?!

Idézet:
„Maga a programozás soros porton keresztül megy, de laptopot használok, amin nincs soros. Van viszont soros usb átalakitom!”

Na itt bukott meg a dolog. A JDM még rendes soros porton sem megbízható, az ilyen átalakító meg csak rendes rs232 kommunikációhoz való, nem ehhez.

Innen vagy építesz egy rendes égetőt, vagy veszel egyet. Ha van nyomtatóport a gépen, akkor www.oshonsoft.com/picprog, vagy ha nincs az sem, akkor a legegyszerűbb venni egy pickit2-t a chipcad-nél.

Azon gondolkodom, hogy miért kell minden kezdőnek az első hulladékot megépítenie/megvásárolnia, mielőtt egy kicsit utánaolvasna a dolgoknak...
(#) Tüske válasza potyo hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Igen jdm-s!
Esetleg tudsz te is valami kapcslást ajánlani?

ok !

Még körbe nézek a chip cad-nél ill a linken

Kössz

Az USB/soros átalkítókon tipikusan nem szokott elegendő nagy jelszint megjelenni ahhoz, hogy egy JDM normálisan működjön.

Ha a laptopodon van LPT port, akkor egy arra csatlakozó égető valószínűleg ezerszer jobb választás lenne. Ha nincs, akkor nagyon úgy néz ki, hogy muszáj leszel valami normális USB-s égetőt beszerezni vagy építeni. A baj ezzel csak az, hogy USB-set építeni nem biztos, hogy a legkezdőbbnek való feladat.

Ha végül vásárlásra szánnád magad, akkor én még mindig a PICkit2-t tudnám javasolni, az eredeti MicroChip termék és 10e alatt megvehető.

De majd lehet, hogy a többiek mondanak valami okosat.
Következő: »»   126 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem